Menu

W KUCHENNYM OKNIE

Wypróbowane przepisy kulinarne ze zdjęciami. Proste i tanie na co dzień jak i te bardziej wyszukane.

LUKSUSOWE PĄCZKI i sposób na jasne obrączki

dagmara_65

 

Tak jak u wielu z Was w moim domu królowały w Tłusty czwartek pączki. Po długich zmaganiach się w kwestii uzyskania upragnionych obrączek na obwodzie pączków udała mi się ta sztuka. Bardzo pomocne były dla mnie notatki kulinarne sporządzone przez moją Mamę, oraz wszelkie uwagi co do dobrych pączków jakie usłyszałam od ludzi znających ten temat. 

Ostatnio robię pączki przeważnie według poniższego przepisu. Jeżeli  naleci Was Moi Drodzy ochota na moje pączki, to radzę, abyście przed  przystąpieniem do  czynności z tym związanych poczytali zamieszczone  poniżej uwagi nt. co  trzeba zrobić, aby uzyskać ciasto lekkie i dobrze spulchnione, a tym samym jasną obrączkę na obwodzie pączków.

Myślę, że chętnie skorzystają  z tych wskazówek zwłaszcza Ci, którzy stawiają swoje pierwsze kroki w tej kulinarnej  sztuce. 

Po usmażeniu pączki zwykle lukruję i daję na wierzch kandyzowaną skórkę pomarańczową, bądź drobno posiekane orzechy.

 

LUKSUSOWE PĄCZKI  i sposób na jasne obrączki Czytaj więcej .....

OPONKI >

< MARCHEWKA Z GROSZKIEM

Wyszukaj przepis wpisując w pole Google nazwę składnika lub potrawy:




Komentarze (21)

Dodaj komentarz
  • kaspiecze

    wspaniałe! a rady bardzo cenne, zapisuję

  • majanaboxing

    Wyglądają pięknie. Idealne pączusie :).
    Ja robiłam też, swoje pierwsze, ale była radocha. Pyszne wyszły:)
    Pozdrowienia.

  • margot11

    wyglądają idealnie, pysznie i luksusowo

  • alebabka77

    Piękne :) Po takim opisie to może i ja się skuszę, bo jeśli chodzi o pączki to już się trochę poddałam.

  • jolantaszyndlarewicz

    Oj pączucie i u mnie były na Tłusty czwartek ...naprawde smaczne wysżły ...chętnie poczytałąm porady dotyczące ciasta pączkowego, jak i samego smażenia. Przyznam jednak, ze ja smażyłam bez pokrywki i też wyszła mi obwódka:) pozdrawiam

  • judik1119

    Pyszne Ci wyszły te pączusie:) Ostatnio też królowały u mnie na blogu i udało mi się nawet mieć jasną obrączkę:)

  • zauberi

    śliczne pączki :), bardzo puchate. A co do sposobów na obrączki to chyba przykrywanie rondla nie ma nic do rzeczy, ja robiłam w tym roku pierwsze pączki, nic nie przykrywałam ani przed, ani w trakcie smażenia a i tak wyszły piękne obrączki :)

  • izaa_a

    co tu dużo pisać są idealne!!!!

  • agattekh

    Pączki pierwsza klasa, aż ślinka leci :-)

  • zawsze.oliwek

    faktycznie luksusowe:) i jakie cenne rady :) brawo! i

  • medjugorie

    Bezcenny, genialny wpis. Teraz trzeba to wypróbować w praktyce mimo iż od tłustego czwartku już troszkę minęło ...

  • asialc1

    Wyglądają bajecznie :-) Wielkie dzieki za cenne rady/
    Buziaki :-)

  • dagmara_65

    Dziękuję Wam serdecznie za miłe komentarze i pozdrowienia :)
    Cieplutko Was pozdrawiam :)

  • Gość: [obraczki] 78.9.44.*

    Ale apetyczne pączki. Mniam mniam.

  • Gość: [Ewa smaczniutkie.pl] *.adsl.inetia.pl

    Ja o swojej próbie smażenia pączków to nawet nie wspomnę:) To była jedna katastrofa. Za to na Twoje dzieło Dagmaro patrzy się bardzo przyjemnie, aż chciałoby się spróbować.
    Może mieszkasz niedaleko mnie ...:) Dagmaro bardzo podoba mi się Twój biały talerzyk :)

  • dagmara_65

    Gościu dzięki i pozdrawiam :)

    Ewuniu dzięki za miłe słowa :) A wiesz... ja kiedyś też obawiałam się robienia pączków po pierwszej nieudanej próbie i całkowicie zdałam sie na Mamę. Ale po wielu próbach podchodzę teraz do ich smażenia na luzie, wreszcie mi wychodzą takie jakie chcę i okazuje się, że nie jest to takie trudne :). Trzeba trochę praktyki, jak we wszystkim zresztą.

    Ewuniu może i jest tak jak piszesz, że niedaleko, to tak sobie myślę, że byłaby okazja na taki prawdziwy poczęstunek i pogaduchy, ale póki co, to proszę częstuj się wirtualnie :)

    Talerzy wraz z filiżanką kupiłam jakiś czas temu całkiem za tanie pieniądze w sklepie "wszystko za 4zł" czy coś w tym rodzaju.
    Pozdrawiam Cię serdecznie :)

  • Gość *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    wyglądają pysznie ,a sposób wykonania podany doskonale- ja robię pączki na budymiu- gotuje go,itd itp i wszystkim smakija a smażę wyłącznie na plancie!

  • Gość: [gosia100] *.adsl.inetia.pl

    Pączki wyszły rewelacyjne, z białymi obrączkami:-) Super przepis

  • Gość: [maciejNZ] *.dial.dyn.ihug.co.nz

    Witam,
    mieszkam w Nowej Zelandii i nie mogę dostać świeżych drożdzy. Są tylko suche. Proszę powiedzieć ile potrzebuję suchych drożdzy na 600g mąki?
    Pozdrawiam

  • dagmara_65

    Gościu nie ma to jak własny wypróbowany sposób na pączki :)
    gosia199 dzięki za przemiłe słowa :)
    maciejNZ zwykle 1 torebka drożdży suszonych (7g) = 25g drożdży świeżych. Ta porcja wystarczy na 500g mąki. W moim przepisie użyłam 50g drożdży swieżych, więc przeliczając potrzebujesz 14g drożdży suchych.

    Pozdrawiam Was cieplutko:)

  • Gość: [aga] *.v4.arkomnet.eu

    Jeszcze nigdy w życiu pączki mi nie wyszły jak trzeba, w tym roku spróbuję Twojego przepisu.

Dodaj komentarz

© W KUCHENNYM OKNIE
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci