Menu

W KUCHENNYM OKNIE

Wypróbowane przepisy kulinarne ze zdjęciami. Proste i tanie na co dzień jak i te bardziej wyszukane.

ZUPA ROSOŁOWA Z RYŻEM I ZIEMNIAKAMI

dagmara_65

 

Smaczna, lekka i łatwa w wykonaniu zupa wielowarzywna z dodatkiem ryżu, gotowana na wywarze drobiowo- wołowym. Można ją ugotować również na samym drobiu, ale dodatek szpondra moim zdaniem poprawia jej smak. Znana jest mi od dzieciństwa, gotowała ją Babcia, gotuje ją Mama, no i ja również, chcąc w ten sposób ocalić tą pyszną zupkę od zapomnienia.  

 

 zupa rosołowa z ryżem i ziemniakami

Składniki:

  • 250 g skrzydła indyczego
  • 200 g chudego szpondra wołowego
  • 160 g marchewki
  • 100 g pietruszki
  • 50 g selera
  • 300 - 400 g ziemniaków
  • 100 g pora
  • 100 - 200 g ryżu 
  • 2 liście laurowe, 5 - 6 ziaren ziela angielskiego
  • sól, pieprz ziołowy do smaku 
  • drobno posiekane natka pietruszki i koperek do smaku

 

Wykonanie:

Szponder i skrzydło oczyszczamy, myjemy i gotujemy ok. 50 minut w garnku o obj. ok. 5 litrów. Mięso oddzielamy od kości i ponownie wrzucamy do wywaru. Warzywa obieramy, myjemy, ziemniaki kroimy w kosteczkę, por w talarki, a pozostałe warzywa ścieramy na tarce o grubych oczkach lub w słupki. Tak rozdrobnione warzywa wrzucamy do gotującego się wywaru. Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie i  ryż opłukany kilkakrotnie w gorącej wodzie, uzupełniamy wrzątkiem do obj.4 litrów i  dalej gotujemy do miękkości warzyw i ryżu. Pod koniec dodajemy sól i pieprz ziołowy do smaku, a po  zestawieniu z ognia drobno posiekaną natkę pietruszki i koperek.

 

 

zupa rosołowa z ryżem i ziemniakami 

 

 

zupa rosołowa z ryżem i ziemniakami

 

 

 

Polecam również:

 

 

Kartoflanka z boczkiem i kiełbasąDziad Zupa kalafiorowaRosół

 

 

 

W kuchni na wesoło:

 

Młody mąż przychodzi głodny z pracy i siada do zupy przygotowanej przez świeżo poślubioną żonę.

- Kochanie, przecież to jakaś woda!

- Nie  "jakaś"   tylko przegotowana.


 

 

 

CIASTO DROŻDŻOWE Z JABŁKAMI >

< CIASTO ARCHITEKTA

Wyszukaj przepis wpisując w pole Google nazwę składnika lub potrawy:




Komentarze (6)

Dodaj komentarz
  • Gość: [Ewa smaczniutkie.pl] *.adsl.inetia.pl

    Dagmaro ja też często sięgam do sprawdzonych przepisów mojej babci, czy mamy.

  • izaa_a

    pyszna musi być ta zupka..;)

  • majanaboxing

    Jak ładnie sfotografowana zupka :) No i pyszna. Fajne są takie przepisy. Pozdrawiam Cię:)

  • dagmara_65

    Ewuniu otóż to!.. bo naprawdę warto sięgać po dawne wypróbowane przepisy naszych babć i mam.
    Iza dzięki :) nam smakuje i to bardzo :)
    Majanko ojej! dzięki :)

    Dziękuję Wam za miłe komentarze i ciepło pozdrawiam :)

  • Gość: [Angelika] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Lubię takie zupy, bo są pożywne :)

  • dagmara_65

    Angelika o tak, są jak najbardziej pożywne :)

© W KUCHENNYM OKNIE
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci