Menu

W KUCHENNYM OKNIE

Wypróbowane przepisy kulinarne ze zdjęciami. Proste i tanie na co dzień jak i te bardziej wyszukane.

CIASTO DROŻDŻOWE Z JABŁKAMI

dagmara_65

 

Smaczne i zdrowe ciasto drożdżowe z dodatkiem jabłek wystawiam dzisiaj w swoje kuchenne okno :)

Jak najbardziej polecam na śniadanie do kubka ciepłego kakao. W moim domu jemy również na kolację.

Hmmmm.... szkoda, że moi domownicy nie dadzą się skusić na to, abym podała im również na obiad ;)) ,  wówczas z pewnością miałabym więcej czasu na publikacje tego co natworzyłam w swojej ulubionej kuchni. A przyznam, że trochę mi się tego nazbierało!

Ciasto to piekę już od wielu lat. Do jego wykonania wykorzystuję przepis na drożdżówkę z kruszonką  z niepokaźnej książeczki "Ciasta Siostry Leonilli" . Kruszonki nie dodaję, lecz wspomniane już jabłka  i z tego też względu dodaję do ciasta więcej cukru.

 

 

ciasto drożdżowe z jabłkami

 

 

Składniki (na formę o wym. 28x40 cm):

  • 500g mąki pszennej
  • 50g drożdży + 1 łyżka cukru 
  • 1 jajko i 2 żółtka 
  • 1 szklanka mleka
  • 100g masła
  • 1 łyżka oliwy lub oleju 
  • ½ szklanki cukru
  • ¼ łyżeczki soli 
  • 5 - 6 jabłek (u mnie koksa królewska)
  • cukier puder do posypania ciasta

 

Wykonanie:

Masło roztapiamy, dodajemy do niego łyżkę oliwy lub oleju. Mleko podgrzewamy. Drożdże rozcieramy z 1 łyżką cukru. Jajka ubijamy z cukrem, dodajemy sól i jeszcze trochę ubijamy. Wszystko to dodajemy do przesianej mąki (mleko powinno być lekko ciepłe),  mieszamy grubą, drewnianą łyżką i pozostawiamy w cieple do wyrośnięcia nakrywając ściereczką.

W tym czasie obieramy jabłka, usuwamy gniazda nasienne i kroimy je na szesnastki. Gdy ciasto podrośnie i przynajmniej podwoi swoją objętość, wykładamy do prostokątnej natłuszczonej formy ewentualnie z papierem do pieczenia. Wciskamy w ciasto kawałeczki jabłek i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia ok. 30 minut.

Pieczemy w temperaturze 190°C ok. 40 minut ( gdy wierzch ciasta uzyska złoty kolor sprawdzamy patyczkiem czy jest już upieczone).

Przed podaniem posypujemy wierzch ciasta cukrem pudrem. 

 

 

 ciasto drożdżowe z jabłkami

 

 

 ciasto drożdżowe z jabłkami

 

 

ciasto drożdżowe z jabłkami 

 

 

Polecam również

 

Bawarski placek ze śliwkami  JagodziankiDrożdżówki z dżemem morelowym Ciasto z rabarbarem i nadzieniem marcepanowym

 

 

 

W kuchni na wesoło

 

Naukowiec  zwraca się do swojej żony:

- Czy możesz kochanie podzielić się sekretem wypieku tego ciasta, które upiekłaś na moje urodziny?

Zrobiłbym wielką rewolucję w produkcji cegły. 

 

 

 

DESER GREJPFRUTOWY >

< ZUPA ROSOŁOWA Z RYŻEM I ZIEMNIAKAMI



Wyszukaj przepis wpisując w pole Google nazwę składnika lub potrawy:

Komentarze (23)

Dodaj komentarz
  • izaa_a

    super wygląda to ciasto...drożdżowe bardzo lubię ale z jablkami jeszcze nie robiłam

  • majanaboxing

    Jakie piękne! Uwielbiam drożdżowe ciasta, są idealne :)

  • Gość: [Ewa smaczniutkie.pl] *.adsl.inetia.pl

    Ciasto drożdżowe to dla mnie jak na razie zbyt duże wyzwanie, ale chętnie zjadłabym już gotowe:) Dagmaro już miałam pisać do Ciebie na maila, co się dzieje. Tak duża przerwa w blogowaniu to u Ciebie nie codzienność. Widzę, że wróciłaś, więc pewnie wszystko jest w porządku. Pozdrawiam :)

  • piegusek1976

    zrobiłłam-wyszło cudne, opublikuję w tygodniu:) pozdrawiam

  • asialc1

    To ja w takim razie poproszę o kawałeczek :-)Wygląda cudnie!

  • dagmara_65

    Iza dzięki! z jabłkami jak dla nas jest bardzo smaczne, może i Ty kiedyś skusisz się na taką wersję :)
    Majanko dziękuję:) otóż to są idealne!
    Ewuniu dla takiej sprytnej kuchareczki jak Ty to naprawdę nic trudnego. Zrób pierwszy krok, a się przekonasz sama! A co do przerwy, to tak bywa, że trzeba przyjemność blogowania odłożyć na bok, bo są w życiu sprawy dużo ważniejsze. To miłe co piszesz, często takie słowa pelne troski pomagają powrócić :)
    Dziękuję Ci Ewuniu :)
    Piegusku bardzo mnie cieszy, że jesteś zadowolona z wypieku. Zaraz lecę do Ciebie, może już zobaczę Twoje pyszności.
    Asiu a proszę bardzo! Częstuj się bodaj wirtualnie :)

    Dziewczyny dziękuje Wam za miłe słowa, pozdrowienia i również serdecznie Was pozdrawiam :)

  • 6benek

    Wyglądają dokładnie jak u mojej babci

  • Gość: [Karolina] *.play-internet.pl

    Ciasto warte wypróbowania, a ja na pewno jeszcze nie raz do niego wrócę.
    Dzięki za przepis. :)
    P.S.
    Miłe dla oka te Twoje fotki.

  • dagmara_65

    6benek babcine wypieki są najsmaczniejsze! Pozdrówki :)
    Karolino dzięki za miłe słowa! cieszy mnie, że ciasto smakowało, pozdrawiam :)

  • Gość: [Ania] *.adsl.inetia.pl

    Ja dziś upiekłam i wyszło pyszne, dodam tylko że po wielu nieudanych próbach z innych przepisów dopiero dziś zrobiłam prawdziwy placek drożdżowy :)

  • Gość: [Edytka] *.ip.netia.com.pl

    Właśnie będę ciasto wkładała do piekarnika. Wygląda cudnie. Już mam na nie ochotę.
    Pozdrawiam

  • Gość: [Edytka] *.ip.netia.com.pl

    Właśnie wyciągnęłam z piekarnika. Pycha. To naprawdę świetny przepis. Ja jedynie jeszcze z wierzchu posypałam cukrem trzcinowym i cynamonem. Na pewno wychwalę ten przepis wśród znajomych i na swoim blogu.
    Pozdrawiam :)

  • Gość: [olga] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Właśnie próbuję mojego wypieku według tego przepisu - jest przepyszne. Serdeczne pozdrowienia.

  • Gość: [Patrycja] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Wczoraj znalazłam ten przepis.... I postanowiłam zrobić ciasto razem z moim 3letnim synkiem który bardzo mi pomagał :) uwielbia ciasta był tak podekscytowany, troszkę tak sceptycznie do tego podeszłam bo nigdy mi nie wyszło jeszcze ciasto drożdżowe a tu proszę.... bardzo miłe zaskoczenie .... super przepis i bardzo pyszne:) Wszystkim smakowało .. Super dzięki

  • Gość: [JaskaJaninka] *.adsl.inetia.pl

    Ciasto bardzo dobre. Nawet zrobione w pośpiechu wyszło wyśmienite. Świetny przepis. Pozdrawiam.

  • Gość: [mili] *.centertel.pl

    Ten przepis jest rewelacyjny:) Wyszło cudowne, bez zagniatania. Zamiast jabłek dałam kruszonkę a i tak pięknie wyrosło. Dziękiuję :)))

  • Gość: [Kasia] *.dynamic.chello.pl

    Witam, czy takie same proporcje mogą być na formę o wymiarach 25X30cm?:)) Czy należałoby jakoś zmodyfikować?

  • dagmara_65

    Aniu cieszę się, że ciasto wyszło pyszne i jesteś zadowolona z wypieku :)
    Edytko miło mi, że jesteś zadowolona z przepisu. Dodatek cukru trzcinowego i cynamonu z pewnością i mi by posmakował :)
    Olu cieszę się bardzo :)
    Patrycjo cieszę się bardzo, że odważyłaś się upiec to ciasto i efekt końcowy mile Cię zaskoczył :)
    JaskaJaninka dzięki, cieszę się z Twojego kiulinarnego sukcesu :)
    Mili świetnie! mi też jest z tego powodu przyjemnie, że ciasto pięknie Ci wyrosło :)
    Kasiu zależy czy masz głęboką tą formę. Jeżeli tak to można zaryzykować, ale jeżeli jest raczej płytka to należałoby zrobić z 3/4 składników.

    Dziękuję Wam za przemiłe komentarze i serdecznie pozdrawiam :)

  • Gość: [aSIA] *.cieszyn.vectranet.pl

    Witam,własnie skończyłam robić ciasto i już nie ma połowy blachy(chodz wiem,że ciepłego ciasta drożdzowego się raczej nie powinno jeść:)ale co tam,super naprawdę super przepis nie myślałam ,że tak dobrze może wyjść ciasto drożdzowe bez wyrabiania.Polecam!!!! .Pozdrawiam

  • Gość: [Ala_1981] *.cm-5-7d.dynamic.ziggo.nl

    Bardzo dziekuje za przepis!:) Jeszcze nigdy nie robilam ciasta drozdzowego z ubijanymi na piane jajkami, ta piana dodala ciastu puszystosci.
    Do tego troszke zmienilam recapture I uzylam 50/50 make pelnoziarnista I zwykla. Za 20 minut wkladam do piekarnika...:) Pozdrawiam!

  • Gość: [jolka] *.dynamic.chello.pl

    Pyszniutkie ciasto ;) moja babcia robi takie samo i zawsze wychodzi jej takie domowe ^^ polecam, bo jest świetne ;D p.s babcia na wierzchu robi jeszcze taką bezę która jest po upieczeniu pychotka

  • Gość: [Gabi] 178.212.170.*

    Witam :) Dziś skorzystalam z przepisu i upiekłam super drożdżowe ciasto ze śliwkami :) Dziękuje za przepis :)

  • dagmara_65

    aSIA cieszę się, że ciasto wyszło Ci pyszne i jesteś zadowolona z wypieku :)
    Ala_1981 a proszę bardzo! Zawsze warto sobie nieco zmodyfikować, aby
    dostosować do własnych upodobań.
    jolka dzięki! Babcine ciasta są najlepsze :)
    Gabi dzięki za przemiłe słowa :)
    Pozdrawiam Was cieplutko:)

Dodaj komentarz

© W KUCHENNYM OKNIE
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci