Menu

W KUCHENNYM OKNIE

Wypróbowane przepisy kulinarne ze zdjęciami. Proste i tanie na co dzień jak i te bardziej wyszukane.

CIASTO ARCHITEKTA

dagmara_65

Dzisiaj wystawiam w swoje kuchenne okno smaczne, lekkie i niezbyt słodkie ciasto przekładane, złożone  jak widać z kilku warstw. Zaznaczam na wstępie, że tylko z pozoru jest trudne do wykonania. W przeciągu krótkiego czasu robiłam tego przekładańca już trzykrotnie, bo domagają się powtórki moi domownicy.

Nawet wówczas nie protestowałam, bo jak się okazało robi się  szybko, łatwo i przyjemnie :)

Przepis pochodzi z "Nowych przepisów Siostry Anastazji" 

W zasadzie nie modyfikowałam. Jedynie do masy budyniowej, aby wyostrzyć nieco smak, dodałam sok z cytryny i rum.  Ale już w wersji  dla dzieci z wiadomych względów zrezygnowałam z dodatku alkoholu. Polewę zrobiłam według własnego przepisu, ponieważ autorka nie  podała jej składu i sposobu wykonania.

 

 

 ciasto architekta

 

Składniki na biszkopt jasny (forma o wym. 28x40 cm):

  • 6 jajek
  • 1 szklanki cukru
  • 1  szklanki mąki
  • 1 płaska łyżeczki proszku do pieczenia 

 

 Składniki na biszkopt ciemny (forma o wym.28x40 cm): 

  • 4 jajka
  • ¾ szklanki cukru
  • ½ szklanki mąki
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 

 

Składniki masy budyniowej:

  • 1 litr mleka
  • 4 budynie waniliowe lub śmietankowe 
  • 2 kostki masła  (400g)
  • ¾ - 1 szklanka cukru
  • 100 - 125 ml rumu
  • 2 łyżki kakao
  • sok z ½ - 1 cytryny

 

Składniki masy serowej

  • 500 g serków homogenizowanych śmietankowych lub waniliowych
  • 2 galaretki czerwone ( dałam malinowe)
  • 4 - 5 bananów (możemy zastąpić innymi owocami np. brzoskwiniami)
  • 1 cytryna

 

Składniki polewy:

  • 5 łyżek cukru pudru
  • 1 łyżka kakao 
  • 1 łyżka margaryny
  • 5 łyżek wody lub mleka
  • 100 g czekolady mlecznej lub deserowej

 

Wykonanie biszkoptu jasnego:

Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i żółtka. Porcjami wsiewamy połaczoną z proszkiem do pieczenia mąkę i delikatnie mieszamy łyżką. Wylewamy do prostokątnej formy i pieczemy ok.  35 minut w temp. 170 - 180°C. Odstawiamy do przestudzenia. Najlepiej upiec na kilka godzin przed przełożeniem ciasta lub w przeddzień przekładania. Wierznią warstwę delikatnie ścinamy.

 

Wykonanie biszkoptu ciemnego

jak biszkopt jasny, przy czym dodajemy do mąki kakao i pieczemy ok. 5 minut krócej. 

 

Wykonanie masy budyniowej:

Z mleka, cukru, proszku budyniowego gotujemy  budyń i odstawiamy do przestudzenia pod pokrywką. Masło ucieramy do białości i  porcjami dodajemy przestudzony budyń. Dodajemy ewentualnie rum i dokładnie mieszamy. Masę dzielimy na 2 części, do jednej dodajemy kakao, a do drugiej sok z cytryny.  Każdą z mas ponownie, oddzielnie mieszamy.

 

Wykonanie masy serowej:

Galaretkę rozpuszczamy  w 1½ szklanki wody. Gdy zacznie tężeć dodajemy małymi porcjami do serków homogenizowanych i mieszamy na małych obrotach miksera. Aby zapobiec nadmiernemu stężeniu, masę przygotowujemy w trakcie przekładania ciasta.

 

Przekładanie ciasta

Banany obieramy kroimy w krążki o grubości biszkoptu ciemnego i skrapiamy sokiem z cytryny.  

Na jasnym biszkopcie równomiernie rozprowadzamy kakaową masę budyniową.

W ciemnym biszkopcie wykonujemy za pomocą np. kieliszka  28 otworków o średnicy banana (w czterech rzędach po 7 otworków). Biszkopt umieszczamy na masie, lekko dociskamy. W każdy otworek wkładamy krążek  banana i przykrywamy masą serową całą powierzchnię ciasta.

Wciskamy w masę serową krążki ciemnego ciasta, najlepiej nad krążkiem banana (jeżeli masa jest rzadka schładzamy ją w lodówce , ale na tyle, aby można było wcisnąć krążki ciemnego biszkoptu). Na to rozprowadzamy równomiernie jasną masę budyniową. Ciasto umieszczamy w lodówce i po schłodzeniu pokrywamy polewą czekoladową.

 

Wykonanie polewy:

Cukier mieszamy z kakao, wlewamy wodę lub mleko. Stale mieszając doprowadzamy prawie do wrzenia. Dajemy margarynę, a następnie po jej rozpuszczeniu połamaną na kostki czekoladę. W tym momencie można zdjąć naczynie z ognia, gdyż czekolada w tym przypadku zazwyczaj rozpuszcza się bez podgrzewania. W dalszym ciągu mieszamy do zagęszczenia i przestudzenia, po czym wylewamy równomiernie na wierzch ciasta.

 

 

ciasto architekta

 

ciasto architekta

 

 

Polecam również:

 

Ciasto jabłkowo-kokosowe z polewą chałwowąCiasto orzechowe z jabłkami i bitą śmietaną Kora orzechowaPrzekładaniec ananasowo-cytrynowy

 

 

 

W kuchni na wesoło

 

Blondynka zamówiła pizzę. Sprzedawca pyta się, czy pokroić na sześć czy na

dwanaście części ? 

Ona opowiada: 

- Na sześć,  bo dwunastu to ja nie zjem !

 


 

 

ZUPA ROSOŁOWA Z RYŻEM I ZIEMNIAKAMI >

< SURÓWKA Z SELERA I JABŁEK



Wyszukaj przepis wpisując w pole Google nazwę składnika lub potrawy:

Komentarze (45)

Dodaj komentarz
  • izaa_a

    widziałam ostatnio na kilku blogach ale Twoje wygląda rewelacyjnie...:)

  • precelia

    cudne te Twoje ciasta! Talent masz ogromny.

  • zjedz_mnie

    Efektownie wygląda ;]

  • Gość: [alebabka.blogspot.com] *.protonet.pl

    ale idealne ciacho. Widać że pięknie się kroi

  • nastusia81

    Ale misterna robota;) Efekt niesamowity!!!

  • Gość: [megii013] *.dsl.kalui.bdi.inetia.pl

    bardzo apetyczny kawałeczek:)))

  • agattekh

    Ciasto prezentuje się bardzo efektownie :-)

  • jolantaszyndlarewicz

    Bardzo fajnie wyglada to ciasto, lubię takie pracochłonne ciasta ....relaksuje mnie ich wykonanie:)

  • Gość: [Saratelka] *.globalconnect.pl

    Niedługo powinnam uzyskać tytuł zawodowy "magister inżynier architekt" - chyba muszę się nauczyć jak robić takie ciacho! hihi :D Bardzo ładnie i starannie wykonane - robi wrażenie! :)

  • andzia-35

    Pięknie wygląda to ciacho! Ja również mam je w planach, ale najpierw upiekę coś innego z przepisów s. Anastazji:))
    Uściski!

  • bozena-1968

    Ale pyszności....

  • karmel-itka

    haha ;]
    ale smakołyki!

    www.slodkakarmel-itka.blogspot.com
    www.karmel-itka.blogspott.com

  • Gość: [BeeSweet] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Bardzo podoba mi się to ciasto i te wiosenne kwiaty, aż się cieplej zrobiło!

  • majanaboxing

    Pięknie się nazywa i wygląda po prostu znakomicie! Cudowne warstwy, naprawdę jakby projektował je architekt :) SUper !

  • lutka40

    Architektoniczne cudo .Pięknie wygląda

  • judik1119

    Ranyyy ale cudo! Podziwiam:-) A kawałeczki jakie idealne równe:-)

  • aag.aa

    Ciasto wygląda obłędnie!!! I bardzo ambitne!!

  • Gość: [e-migotka333] *.gdynia.mm.pl

    Witam :-)
    Ciasto pięknie się prezentuje :-D
    W tekst wkradł się "chochlik", na jasny biszkopt nakładamy ciemną masę budyniowa (z kakaem), jak wynika na zdjęciu
    Czy Twoja szklanka ma 250ml i jaką wagę ma Twoja kostka masła (200g)
    Pozdrawiam
    migotka333

  • dagmara_65

    Kochane, dziękuję Wam Wszystkim i każdej z osobna za tak przemiłe komentarze :)
    Szczególnie dziękuję Ci Migotko za dostrzeżenie błędu, który mi się wkradł w tekst. Oczywiście, że na jasny biszkopt dajemy ciemną masę, tak jak wynika ze zdjęcia.
    Już poprawiam!
    Moja szklanka ma 250 ml, a kostka masła 200g, tak jak sugerujesz.

    Pozdrawiam Was serdecznie :)

  • asialc1

    Łał! Wyglada doskonale! :-) Mogę kawałeczek? :-)

  • dagmara_65

    Asiu dzięki za miłe słowa :)
    Oczywiście ! częstuj się ciastem i życzę Ci smacznego :)

  • Gość: [Gotowanie, a nie spanie] *.karlik.ds.polsl.pl

    Aż uśmiech sam się maluje na twarzy, gdy widzi się taką fotkę ;) Pozdrawiam!

  • Gość: [Paszczak] 85.28.183.*

    Super wygląda to ciasto :) fany pomysł. Pozdrawiam

  • pyra1101

    Bardzo fajne. Tak bogato się prezentuje.
    P.s. Polecam mięso moczyć w kwaśnej śmietanie -jest gęsta, więc ładnie łapie i przyprawę i krakersy.

  • piegusek1976

    świetna nazwa i ciasto tez fajnie wygląda:) idę wstawiać twoją drożdżówkę na bloga bo nie zdążyłam przed feriami:)

  • dagmara_65

    Gotowanie, a nie spanie to miłe co piszesz :) serdecznie dziękuję !
    Paszczak to cieszy co piszesz :)
    Za pomysł podziękujmy Siostrze Anastazji, a ciasto starałam się wykonać wg. Jej przepisu jak najlepiej :) Czyżby mi się udało?
    Pyrciu dziękuję ! dziękuję! a co do mięska, to będzie dzisiaj na obiad, dzięki za inspirację :)
    Piegusku dziękuję za miłe słowa :) Już pędzę do Ciebie w odwiedziny :)

  • coubeatki

    Wygląda bajkowo! Muszę kiedyś spróbować!

  • Gość: [Ania] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Pięknie wygląda!

  • marinia

    Wygląda świetnie.

  • Gość: [kuchnia-domowa-ani.blogspot.com] *.189.218.66.skyware.pl

    Miałam okazję jeść wczoraj to ciasto u kuzynki, co za pyszności!

  • Gość: [dorota_s_30] 89.174.79.*

    zrobiłam, pyszne i wcale ni etakie trudne ja wyglada. u mnie jako owoce był ananas, nastepnym razem zrobie z brzoskwiniami bo ananas troche za twardy a wypieków z bananem nie lubie, ale polecam, ciasto dobre i jak ładnie sie prezentuje

  • dagmara_65

    Beatko warto! myślę, że Ci posmakuje :)
    Aniu dzięki :)
    Mariniu dziękuję :)
    Aniu nam też bardzo smakuje :)
    Dorotko bardzo lubię ciasta z ananasami. Myślę, że z brzoskwiniami będzie również pyszne. Też zamierzam kiedyś właśnie tak zrobić.

    Dziękuję za miłe komentarze i serdecznie pozdrawiam :)

  • Gość: [e-migotka333] *.dynamic.chello.pl

    Witam :-)
    Jakiś czas temu zrobiłam i od razu wpisał się na stałe do mojego "repertuaru".
    Skomplikowane jest tylko z opisu :-DDD
    Tylko na oko dodałam kakao do masy budyniowej (ok. 2 łyżek), bo Ulu nie napisałaś ile dodać. Wierzch posypałam uprażonymi płatkami migdałowymi.
    Pozdrawiam
    migotka333

  • dagmara_65

    Migotko cieszę się, że ciasto przypadło Ci do gustu.
    tez dałam 2 łyżki kakao, już poprawiam, dzięki za spostrzegawczość :)
    a imię Ula bardzo mi się podoba :)
    Pozdrawiam :)

  • Gość: [migotka333] *.gdynia.mm.pl

    Oj, sorry :-)
    Coś mi się z imionami musiało pokićkać.
    W tym tygodniu powtórka superciacha.
    Na ogromną blachę dla "ludu" na Noc Świętojańską.
    Pozdrawiam :-D
    migotka333

  • Gość: [Atabe] *.starachowice.vectranet.pl

    jej co za pieknie i estetycznie przedstawione ciasta .....cos pieknego....
    wypróbuje przepisy na swięta..
    pozdrawiam

  • piniak83

    Ciasto wygląda obłędnie! Mam nadzieję, że jego wykonanie nie jest tak skomplikowane jak się wydaje, bo kusi mnie, by je zrobić przy najbliższej okazji.

  • Gość: [monia] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    to jedno z moich ulubionych ciast. przepis mam z książki "przepisy siostry Anastacji" - dla nie jest przepyszne

  • Gość: [dfgdfg] *.play-internet.pl

    A budynie mają być z cukrem czy bez?

  • dagmara_65

    Atebe cieszę się, że ciasto przypadło Ci do gustu :)
    Piniak zapewniam, że nie jest skomplikowane, polecam, bo jest pyszne :)
    Monia też nam bardzo smakuje to ciasto :)
    Dfgdfg bez cukru.

    Pozdrawiam Was cieplutko :)

  • Gość: [gosia 20] *.play-internet.pl

    te kostki masła to może być margaryna do pieczenia.Bo napisałaś 2 kostki masła (400) i nie wiem jake dodać Pozdrawiam

  • dagmara_65

    Gosia może być i margaryna, aczkolwiek osobiście preferuję masło. I tak jak napisałam w składnikach daję 2 kostki tzn. 2x200g. Dzięki za pozdrowienia i odwzajemniam :)

  • Gość: [gość] 5.172.252.*

    ciasto wygląda super. Zamierzam upiec mam tylko pytanie jakie budynie do kremu te na pół litra mleka czy na 3/4 (duże)?

  • dagmara_65

    Gościu dzięki za miłe słowa :). Użyłam tradycyjnych, tzn. na pół litra mleka.

  • Gość: [darek] *.196.8.70.res.pl

    Tyle słodkości w jednym kawałku... Pycha!

Dodaj komentarz

© W KUCHENNYM OKNIE
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci