Wypróbowane przepisy kulinarne ze zdjęciami. Proste i tanie na co dzień jak i te bardziej wyszukane.
Blog > Komentarze do wpisu

CIASTO ARCHITEKTA

Dzisiaj wystawiam w swoje kuchenne okno smaczne, lekkie i niezbyt słodkie ciasto przekładane, złożone  jak widać z kilku warstw. Zaznaczam na wstępie, że tylko z pozoru jest trudne do wykonania. W przeciągu krótkiego czasu robiłam tego przekładańca już trzykrotnie, bo domagają się powtórki moi domownicy.

Nawet wówczas nie protestowałam, bo jak się okazało robi się  szybko, łatwo i przyjemnie :)

Przepis pochodzi z "Nowych przepisów Siostry Anastazji" 

W zasadzie nie modyfikowałam. Jedynie do masy budyniowej, aby wyostrzyć nieco smak, dodałam sok z cytryny i rum.  Ale już w wersji  dla dzieci z wiadomych względów zrezygnowałam z dodatku alkoholu. Polewę zrobiłam według własnego przepisu, ponieważ autorka nie  podała jej składu i sposobu wykonania.

 

 

 ciasto architekta

 

Składniki na biszkopt jasny (forma o wym. 28x40 cm):

  • 6 jajek
  • 1 szklanki cukru
  • 1  szklanki mąki
  • 1 płaska łyżeczki proszku do pieczenia 

 

 Składniki na biszkopt ciemny (forma o wym.28x40 cm): 

  • 4 jajka
  • ¾ szklanki cukru
  • ½ szklanki mąki
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 

 

Składniki masy budyniowej:

  • 1 litr mleka
  • 4 budynie waniliowe lub śmietankowe 
  • 2 kostki masła  (400g)
  • ¾ - 1 szklanka cukru
  • 100 - 125 ml rumu
  • 2 łyżki kakao
  • sok z ½ - 1 cytryny

 

Składniki masy serowej

  • 500 g serków homogenizowanych śmietankowych lub waniliowych
  • 2 galaretki czerwone ( dałam malinowe)
  • 4 - 5 bananów (możemy zastąpić innymi owocami np. brzoskwiniami)
  • 1 cytryna

 

Składniki polewy:

  • 5 łyżek cukru pudru
  • 1 łyżka kakao 
  • 1 łyżka margaryny
  • 5 łyżek wody lub mleka
  • 100 g czekolady mlecznej lub deserowej

 

Wykonanie biszkoptu jasnego:

Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i żółtka. Porcjami wsiewamy połaczoną z proszkiem do pieczenia mąkę i delikatnie mieszamy łyżką. Wylewamy do prostokątnej formy i pieczemy ok.  35 minut w temp. 170 - 180°C. Odstawiamy do przestudzenia. Najlepiej upiec na kilka godzin przed przełożeniem ciasta lub w przeddzień przekładania. Wierznią warstwę delikatnie ścinamy.

 

Wykonanie biszkoptu ciemnego

jak biszkopt jasny, przy czym dodajemy do mąki kakao i pieczemy ok. 5 minut krócej. 

 

Wykonanie masy budyniowej:

Z mleka, cukru, proszku budyniowego gotujemy  budyń i odstawiamy do przestudzenia pod pokrywką. Masło ucieramy do białości i  porcjami dodajemy przestudzony budyń. Dodajemy ewentualnie rum i dokładnie mieszamy. Masę dzielimy na 2 części, do jednej dodajemy kakao, a do drugiej sok z cytryny.  Każdą z mas ponownie, oddzielnie mieszamy.

 

Wykonanie masy serowej:

Galaretkę rozpuszczamy  w 1½ szklanki wody. Gdy zacznie tężeć dodajemy małymi porcjami do serków homogenizowanych i mieszamy na małych obrotach miksera. Aby zapobiec nadmiernemu stężeniu, masę przygotowujemy w trakcie przekładania ciasta.

 

Przekładanie ciasta

Banany obieramy kroimy w krążki o grubości biszkoptu ciemnego i skrapiamy sokiem z cytryny.  

Na jasnym biszkopcie równomiernie rozprowadzamy kakaową masę budyniową.

W ciemnym biszkopcie wykonujemy za pomocą np. kieliszka  28 otworków o średnicy banana (w czterech rzędach po 7 otworków). Biszkopt umieszczamy na masie, lekko dociskamy. W każdy otworek wkładamy krążek  banana i przykrywamy masą serową całą powierzchnię ciasta.

Wciskamy w masę serową krążki ciemnego ciasta, najlepiej nad krążkiem banana (jeżeli masa jest rzadka schładzamy ją w lodówce , ale na tyle, aby można było wcisnąć krążki ciemnego biszkoptu). Na to rozprowadzamy równomiernie jasną masę budyniową. Ciasto umieszczamy w lodówce i po schłodzeniu pokrywamy polewą czekoladową.

 

Wykonanie polewy:

Cukier mieszamy z kakao, wlewamy wodę lub mleko. Stale mieszając doprowadzamy prawie do wrzenia. Dajemy margarynę, a następnie po jej rozpuszczeniu połamaną na kostki czekoladę. W tym momencie można zdjąć naczynie z ognia, gdyż czekolada w tym przypadku zazwyczaj rozpuszcza się bez podgrzewania. W dalszym ciągu mieszamy do zagęszczenia i przestudzenia, po czym wylewamy równomiernie na wierzch ciasta.

 

 

ciasto architekta

 

ciasto architekta

 

 

Polecam również:

 

Ciasto jabłkowo-kokosowe z polewą chałwowąCiasto orzechowe z jabłkami i bitą śmietaną Kora orzechowaPrzekładaniec ananasowo-cytrynowy

 

 

 

W kuchni na wesoło

 

Blondynka zamówiła pizzę. Sprzedawca pyta się, czy pokroić na sześć czy na

dwanaście części ? 

Ona opowiada: 

- Na sześć,  bo dwunastu to ja nie zjem !

 


 

 

piątek, 27 stycznia 2012, dagmara_65
http://wkuchennymoknie.blox.pl/2012/01/CIASTO-ARCHITEKTA.html
Komentarze
2012/01/27 09:08:08
widziałam ostatnio na kilku blogach ale Twoje wygląda rewelacyjnie...:)
-
2012/01/27 09:15:39
cudne te Twoje ciasta! Talent masz ogromny.
-
2012/01/27 11:18:52
Efektownie wygląda ;]
-
2012/01/27 12:32:50
ale idealne ciacho. Widać że pięknie się kroi
-
2012/01/27 16:34:23
Ale misterna robota;) Efekt niesamowity!!!
-
2012/01/27 16:50:29
bardzo apetyczny kawałeczek:)))
-
2012/01/27 17:09:19
Ciasto prezentuje się bardzo efektownie :-)
-
2012/01/27 17:12:54
Bardzo fajnie wyglada to ciasto, lubię takie pracochłonne ciasta ....relaksuje mnie ich wykonanie:)
-
2012/01/27 18:00:53
Niedługo powinnam uzyskać tytuł zawodowy "magister inżynier architekt" - chyba muszę się nauczyć jak robić takie ciacho! hihi :D Bardzo ładnie i starannie wykonane - robi wrażenie! :)
-
2012/01/27 18:01:52
Pięknie wygląda to ciacho! Ja również mam je w planach, ale najpierw upiekę coś innego z przepisów s. Anastazji:))
Uściski!
-
2012/01/27 18:47:27
Ale pyszności....
-
2012/01/27 20:43:47
-
2012/01/27 21:50:49
Bardzo podoba mi się to ciasto i te wiosenne kwiaty, aż się cieplej zrobiło!
-
2012/01/27 23:44:36
Pięknie się nazywa i wygląda po prostu znakomicie! Cudowne warstwy, naprawdę jakby projektował je architekt :) SUper !
-
2012/01/28 03:49:01
Architektoniczne cudo .Pięknie wygląda
-
2012/01/28 12:04:22
Ranyyy ale cudo! Podziwiam:-) A kawałeczki jakie idealne równe:-)
-
2012/01/28 19:47:44
Ciasto wygląda obłędnie!!! I bardzo ambitne!!
-
Gość: e-migotka333, host-81-190-92-121.gdynia.mm.pl
2012/01/30 11:17:24
Witam :-)
Ciasto pięknie się prezentuje :-D
W tekst wkradł się "chochlik", na jasny biszkopt nakładamy ciemną masę budyniowa (z kakaem), jak wynika na zdjęciu
Czy Twoja szklanka ma 250ml i jaką wagę ma Twoja kostka masła (200g)
Pozdrawiam
migotka333
-
2012/01/30 13:25:22
Kochane, dziękuję Wam Wszystkim i każdej z osobna za tak przemiłe komentarze :)
Szczególnie dziękuję Ci Migotko za dostrzeżenie błędu, który mi się wkradł w tekst. Oczywiście, że na jasny biszkopt dajemy ciemną masę, tak jak wynika ze zdjęcia.
Już poprawiam!
Moja szklanka ma 250 ml, a kostka masła 200g, tak jak sugerujesz.

Pozdrawiam Was serdecznie :)
-
2012/01/30 15:33:17
Łał! Wyglada doskonale! :-) Mogę kawałeczek? :-)
-
2012/01/30 19:42:14
Asiu dzięki za miłe słowa :)
Oczywiście ! częstuj się ciastem i życzę Ci smacznego :)
-
2012/01/30 23:58:08
Aż uśmiech sam się maluje na twarzy, gdy widzi się taką fotkę ;) Pozdrawiam!
-
2012/01/31 10:51:12
Super wygląda to ciasto :) fany pomysł. Pozdrawiam
-
2012/01/31 11:45:44
Bardzo fajne. Tak bogato się prezentuje.
P.s. Polecam mięso moczyć w kwaśnej śmietanie -jest gęsta, więc ładnie łapie i przyprawę i krakersy.
-
2012/01/31 21:42:24
świetna nazwa i ciasto tez fajnie wygląda:) idę wstawiać twoją drożdżówkę na bloga bo nie zdążyłam przed feriami:)
-
2012/02/01 12:10:01
Gotowanie, a nie spanie to miłe co piszesz :) serdecznie dziękuję !
Paszczak to cieszy co piszesz :)
Za pomysł podziękujmy Siostrze Anastazji, a ciasto starałam się wykonać wg. Jej przepisu jak najlepiej :) Czyżby mi się udało?
Pyrciu dziękuję ! dziękuję! a co do mięska, to będzie dzisiaj na obiad, dzięki za inspirację :)
Piegusku dziękuję za miłe słowa :) Już pędzę do Ciebie w odwiedziny :)
-
2012/02/03 17:28:38
Wygląda bajkowo! Muszę kiedyś spróbować!
-
2012/02/03 23:21:54
Pięknie wygląda!
-
2012/04/05 12:53:05
Wygląda świetnie.
-
Gość: kuchnia-domowa-ani.blogspot.com, ip-91.189.218.66.skyware.pl
2012/04/09 09:53:00
Miałam okazję jeść wczoraj to ciasto u kuzynki, co za pyszności!
-
Gość: dorota_s_30, 89.174.79.10*
2012/04/18 12:58:50
zrobiłam, pyszne i wcale ni etakie trudne ja wyglada. u mnie jako owoce był ananas, nastepnym razem zrobie z brzoskwiniami bo ananas troche za twardy a wypieków z bananem nie lubie, ale polecam, ciasto dobre i jak ładnie sie prezentuje
-
2012/04/20 16:00:38
Beatko warto! myślę, że Ci posmakuje :)
Aniu dzięki :)
Mariniu dziękuję :)
Aniu nam też bardzo smakuje :)
Dorotko bardzo lubię ciasta z ananasami. Myślę, że z brzoskwiniami będzie również pyszne. Też zamierzam kiedyś właśnie tak zrobić.

Dziękuję za miłe komentarze i serdecznie pozdrawiam :)
-
Gość: e-migotka333, 89-76-222-255.dynamic.chello.pl
2012/06/10 08:55:33
Witam :-)
Jakiś czas temu zrobiłam i od razu wpisał się na stałe do mojego "repertuaru".
Skomplikowane jest tylko z opisu :-DDD
Tylko na oko dodałam kakao do masy budyniowej (ok. 2 łyżek), bo Ulu nie napisałaś ile dodać. Wierzch posypałam uprażonymi płatkami migdałowymi.
Pozdrawiam
migotka333
-
2012/06/18 11:49:36
Migotko cieszę się, że ciasto przypadło Ci do gustu.
tez dałam 2 łyżki kakao, już poprawiam, dzięki za spostrzegawczość :)
a imię Ula bardzo mi się podoba :)
Pozdrawiam :)
-
Gość: migotka333, host-81-190-92-121.gdynia.mm.pl
2012/06/20 16:26:20
Oj, sorry :-)
Coś mi się z imionami musiało pokićkać.
W tym tygodniu powtórka superciacha.
Na ogromną blachę dla "ludu" na Noc Świętojańską.
Pozdrawiam :-D
migotka333
-
Gość: Atabe, 093105155124.starachowice.vectranet.pl
2012/12/19 22:02:00
jej co za pieknie i estetycznie przedstawione ciasta .....cos pieknego....
wypróbuje przepisy na swięta..
pozdrawiam
-
2013/04/16 18:12:09
Ciasto wygląda obłędnie! Mam nadzieję, że jego wykonanie nie jest tak skomplikowane jak się wydaje, bo kusi mnie, by je zrobić przy najbliższej okazji.
-
Gość: monia, etz190.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/12/29 23:40:54
to jedno z moich ulubionych ciast. przepis mam z książki "przepisy siostry Anastacji" - dla nie jest przepyszne
-
Gość: dfgdfg, user-164-126-176-142.play-internet.pl
2014/02/10 15:58:32
A budynie mają być z cukrem czy bez?
-
2014/02/25 12:20:08
Atebe cieszę się, że ciasto przypadło Ci do gustu :)
Piniak zapewniam, że nie jest skomplikowane, polecam, bo jest pyszne :)
Monia też nam bardzo smakuje to ciasto :)
Dfgdfg bez cukru.

Pozdrawiam Was cieplutko :)
-
Gość: gosia 20, user-31-174-9-143.play-internet.pl
2014/05/20 11:01:07
te kostki masła to może być margaryna do pieczenia.Bo napisałaś 2 kostki masła (400) i nie wiem jake dodać Pozdrawiam
-
2014/05/30 08:53:20
Gosia może być i margaryna, aczkolwiek osobiście preferuję masło. I tak jak napisałam w składnikach daję 2 kostki tzn. 2x200g. Dzięki za pozdrowienia i odwzajemniam :)
-
Gość: gość, 5.172.252.8*
2014/06/22 12:44:02
ciasto wygląda super. Zamierzam upiec mam tylko pytanie jakie budynie do kremu te na pół litra mleka czy na 3/4 (duże)?
-
2014/07/14 20:27:21
Gościu dzięki za miłe słowa :). Użyłam tradycyjnych, tzn. na pół litra mleka.

Uwaga autorska:

Zamieszczone na tym blogu zdjęcia i teksty są mojego autorstwa. Kopiowanie ich i jakiekolwiek wykorzystywanie  na  stronach internetowych lub w innych środkach publicznego przekazu bez mojej zgody jest zabronione w myśl Ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych z dnia 04.02.1994r. Dz.U.Nr 24, poz. 83).




 ciasta z owocami

 

przepisy na ciasta i inne słodkości z jabłkami


 

przepisy na ciasta przekładane

przepisy na ciasta biszkoptowe

 

przepisy na pączki, oponki i faworki(chrusty)


przepisy na torty i torciki

 

 

ogórki, cukinia-potrawy i przetwory

 

szbkie i proste dania

 przepisy na szybkie i łatwe ciasta

 

pomidory,papryka-potrawy i przetwory

 

Przepisy na ciasta bez pieczenia

 

kapusta, kalafior, brokuły -  przepisy kulinarne

 

zupy-przepisy


Przepisy na sałatki

 

przepisy na surówki

 

przepisy na serniki i ciasta z serem

 

przepisy na ciasta z kremem, masą


Przepisy na placuszki


naleśniki-przepisy

 






kromkachleba.caritas.plCo ósma osoba w Polsce-prawie 5 mln

-żyje poniżej minimum egzystencji.

Co druga osoba żyjąca w nędzy

nie ma ukończonych 19 lat. Co trzecia

 to DZIECKO poniżej 14 roku życia. 

 








Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl
Lista Blogów Kulinarnych Top Blogi