Menu

W KUCHENNYM OKNIE

Wypróbowane przepisy kulinarne ze zdjęciami. Proste i tanie na co dzień jak i te bardziej wyszukane.

WĄTRÓBKA DROBIOWA Z CEBULKĄ

dagmara_65

 

Smaczna, łatwa w wykonaniu i dość tania propozycja obiadowa. Aby wątróbka była mięciutka należy pamiętać o podstawowej rzeczy, że można ją posolić dopiero po usmażeniu.Gdy zrobimy to wcześniej wówczas będzie twarda.

Ostatnio robię ją dość często, bo jakoś tak się w niej zasmakowaliśmy. Najlepiej zjada się nam z surówką z kiszonej kapusty i ziemniakami.  

 

 

wątróbka drobiowa z cebulką 

 

Składniki:

  • 1 kg wątróbek drobiowych
  • 4 cebule (ok. 300 g)
  • 2 łyżki masła
  • 4 - 5 łyżek oleju 
  • sól, pieprz do smaku 

 

Wykonanie:

Wątróbkę płuczemy, oczyszczamy z błonek i kroimy na kawałki. Cebule obieramy, kroimy w piórka i smażymy na maśle na dużej patelni. Gdy zeszkli się i zacznie delikatnie przyrumieniać przekładamy do miseczki, a na patelnię wlewamy olej i  dajemy pokrojoną wątróbkę. Smażymy bez pokrywki do miękkości, mieszajac od czasu do czasu. Gdy odparuje już znaczna część wody, a wątróbka  utraci surowiznę, dodajemy podsmażoną cebulę i dalej smażymy, pamietając o mieszaniu. Zestawiamy z ognia, gdy wytworzony podczas smażenia sos zagęści  się. Dodajemy do smaku sól i pieprz. Podajemy najlepiej zaraz po usmażeniu.

 

 

wątróbka drobiowa z cebulką

 

 

wątróbka drobiowa z cebulką 

 

 

 

 Polecam również:

 

 

Potrawka z piersi kurczaka z papryką Kotlety drobiowe oszczędnościowe  Udka z kurczaka w morelowej marynacieFaszerwane kotlety z piersi indyczej

 

 

 

W kuchni na wesoło

 

- Panie doktorze, prosze przyjechać do mojej żony!

- A co jej dolega?

- Nie wiem, ale jest taka słaba, że musiałem ją zanieść do kuchni, żeby mi zrobiła śniadanie! 

 

 

 

CIASTO JABŁKOWO-ORZECHOWE Z KREMEM BUDYNIOWYM I ANANASAMI "MEDUZA" >

< NALEŚNIKI Z RYŻEM I JAJECZNICĄ



Wyszukaj przepis wpisując w pole Google nazwę składnika lub potrawy:

Komentarze (13)

Dodaj komentarz
  • lutka40

    Tradycyjna wątróbka z cebulką i di tego kapusta kiszona ? Pyszny obiad

  • izaa_a

    bardzo lubię taką wątróbkę;)) a najlepiej jeszcze jak mama zrobi:)))

  • majanaboxing

    Baaaardzo lubię wątróbkę z cebulką :))

  • dagmara_65

    Lutka dokładnie!
    Iza taka zrobiona przez mamę jest najlepsza !
    Majanko no to częstuj się, póki co wirtualnie :)

    Dziękuję Wam za miłe komentarze i cieplutko pozdrawiam :)

  • andzia-35

    Ale fantastyczne fotki! I a lubię taką wątróbkę, tylko nigdy masła nie dodawałam. Pozdrawiam cieplutko!

  • dagmara_65

    Andziu dzięki! dzięki! Fajnie! wiesz co dobre! Słyszałam, że wątróbka jednak nie każdemu smakuje. Są tacy co patrzą na nią z obrzydzeniem. Ale warto ją jeść ze wzgledu na zawarte w niej cenne składniki odżywcze. Jak się ją dobrze przyrządzi to jest pyszna! Nieprawdaż Andziu? Wiem, że Ty o tym wiesz ! Pozdrawiam Cię cieplutko :)

  • andzia-35

    Kochana:) wiem, aż za dobrze:)))) ostatnio zjadłam prawie 70 dkg (całe szczęście, że nie naraz, tylko w jeden dzień) hihi

  • dagmara_65

    Andziu ze mną podobnie, hihi !

  • Gość: [Johnny] 79.162.226.*

    Wątróbka to wspaniała sprawa, a najlepsza z ogórem kiszonym i białym chlebkiem mniam mniam

  • Gość: [bankier1] *.142.rev.vline.pl

    Ja wątróbkę w liście sałaty zawijam -spróbujcie :D Zupełnie inna jakość :D

  • Gość *.man.tk-internet.pl

    Bardzo dobra wątróbka gorąco polecam przepis tej Pani:)

  • Gość: [ola] 94.42.188.*

    właśnie szukam jakiś dietetycznych przepisów bo pasowałoby zrzucić kilka kilo na wiosnę;) ale jak widzę takie rzeczy to ślinka mi cieknie:D uwielbiam wątróbkę na cebulce, najbardziej smakuje mi właśnie z ziemniaczkami i kapustą kiszoną, place lizać;) polecam dla tych, którzy nie muszą liczyć kalorii;) I jak tu schudnąć... hehe

  • Gość: [Gość.] *.tgo-4.provector.pl

    Wszystko bardzo fajne, super! Polecam również jako dodatek szpinak, może być mrożony. Smacznego.

Dodaj komentarz

© W KUCHENNYM OKNIE
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci