Menu

W KUCHENNYM OKNIE

Wypróbowane przepisy kulinarne ze zdjęciami. Proste i tanie na co dzień jak i te bardziej wyszukane.

SURÓWKA Z KISZONEJ KAPUSTY

dagmara_65

 

Prosta, smaczna, zdrowa i ogólnie znana surówka. Najlepiej, gdy użyjemy do jej sporządzenia takiej ukiszonej własnoręcznie, wówczas mamy pewność, że jest ona zdrowa, ukiszona,  a nie ukwaszona w krótkim czasie za pomocą octu.  Istnieje multum przepisów na surówki na bazie kapusty kiszonej. Moim domownikom najlepiej smakuje taka najprostsza z najprostszych. Oto przepis i fotki :

 

surówka z kiszonej kapusty 

 

Składniki:

  • 500g kiszonej kapusty
  • 1 mała cebula ( 40 - 50 g)
  • 2 średnie marchewki ( ok. 200 g)
  • 2 łyżki cukru
  • 3 - 4 łyżki oleju
  • sól, pieprz, cukier do smaku 

 

Wykonanie

Kapustę lekko odciskamy z soku (jeżeli jest mocno kwaśna płuczemy jednokrotnie w zimnej wodzie) i siekamy. Dodajemy drobniutko posiekaną nożem cebulkę i marchewkę startą na tarce o drobnych oczkach, 2 łyżki cukru i dokładnie mieszamy. Dajemy do smaku sól, pieprz i ewentualnie jeszcze trochę cukru. Ponownie dokładnie mieszamy. Odstawiamy na ok. 5 minut. Polewamy olejem, mieszamy i odstawiamy do "przegryzienia się" składników. 

 

 

surówka z kiszonej kapusty

 

 surówka z kiszonej kapusty

 

 

Polecam również:

 

Surówka z białej i czerwonej kapustySurówka z kapusty pekińskiej,papryką i pestkami granatuSurówka z kapusty pekińskiej z brzoskwiniami i rodzynkami Surówka wielowarzywna

 

 

 

 

W kuchni na wesoło

 

W odwiedziny do rodziny Kowalskich przybyła rodzina Nowaków.

Pierwszy wspólny obiad, mały Tomek zdziwiony głośno woła:

- Popatrz tatuś, wszyscy jedzą łyżkami, a mówiłeś, że będziemy musieli ich karmić !!!

 

 

 

 

TORT CZEKOLADOWY Z GRUSZKAMI >

< UDKA Z KURCZAKA W MORELOWEJ MARYNACIE



Wyszukaj przepis wpisując w pole Google nazwę składnika lub potrawy:

Komentarze (12)

Dodaj komentarz
  • xbluebluex

    Podobną suróweczkę też robię u siebie, jest pyszna, rodzina częściej jednak życzy sobie, niestety, kapustę kiszoną zasmażaną na ciepło, a już szałem jest, od czasu do czasu, zestaw schabowy, ziemniaki i kapusta kiszona:)
    Pozdrawiam cieplutko, takie pyszne rzeczy są u Ciebie, że jeszcze chwilę zostanę:)
    BlueBlue

  • lutka40

    Robię prawie identyczną ,dodaję jeszcze starte jabłko .Pycha

  • majanaboxing

    Pyszna. Bardzo lubię:)

  • izaa_a

    pycha taka surówka zawsze smakuje;)

  • barwnymotyl

    U nas taka surówka,to głownie do smażonej ryby,ale też wszystkim domownikom smakuje.

  • dagmara_65

    Barwnymotyl do smażonej ryby jak najbardziej. Też nam najlepiej rybka smakuje z tą suróweczką :)
    Izal dokładnie :)
    Majanko ja też :)
    Lutka z jabłkiem też robię, ale ostatnio moim domownikom smakuje taka najprostsza :)
    BlueBlue no to mamy podobne smaki! u mnie też wołają o taki zestaw: schabowy, ziemniaki i kapusta kiszona na ciepło :) Tylko patrzeć jak się zacznie to wołanie, bo zbliża się właśnie sezon na taki pyszny obiadek :))

    Dziękuję za miłe komentarze i pozdrawiam Was serdecznie :)

  • Gość: [Catalina] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Ojej, to surówka, która od zawsze gościła w moim domu :) teraz sama taką robię i właśnie bez jabłka, którego nigdy się w domu nie dodawało do żadnych surówek i sałatek bo nikt go tam nie lubił :) Tylko u nas nie dodaje się tak dużo cukru, przynajmniej połowę mniej i też jemy ją do ryby! To niesłychane bo ja myślałam zawsze, że to z tą surówką i rybą to ona tak to wymyśliła i zaszczepiła w nas ten smak jako swój patent a tu proszę :) Ale cieszę się, że w Waszych domach też tak się ją je bo to pyszny i zdrowy zestaw :)

  • dagmara_65

    Catalina o tak! ten zestaw jest rzeczywiście pyszny i zdrowy! pozdrawiam serdecznie :)

  • Gość: [pete724] *.as13285.net

    Robie podobna surowke przy czym dodaje jablko i troszeczke startego selera, albo bialej pietruszki. Jest super z ryba, krupniokiem, schabowym itp.

  • Gość: [Mlynia] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Super suróweczka. Ja też taka robię, ale z jedna modyfikacją - posiekaną cebulkę (troszkę więcej niz w tym przepisie) solę i zostawiam na kilkanascie minut. Ona zmięknie, jest troszke słodkawa i nadaje fajny posmak i aromat całej surówce. Reszta wykonania - tradycyjna. Pozdrawiam autora.

  • Gość: [ange] *.dynamic.dsl.as9105.com

    Pyszna surowka, dziekuje za ten przepis, napewno sprobuje. A ja ja czasem robie na inny troche sposb. Nie dodaje cebuli a zamiast oleju daje smietane. Pychota :)

  • Gość: [beti] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    jabłko i szczypiorek lub posiekany drobniutko por, pychotaaaaa!!!!!!!!!!

Dodaj komentarz

© W KUCHENNYM OKNIE
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci