Menu

W KUCHENNYM OKNIE

Wypróbowane przepisy kulinarne ze zdjęciami. Proste i tanie na co dzień jak i te bardziej wyszukane.

CIASTO JABŁKOWO-ORZECHOWE Z KREMEM BUDYNIOWYM I ANANASAMI "MEDUZA"

dagmara_65

 

Proste i dość szybkie w wykonaniu  warstwowe ciasto owocowe. Nie jest zbyt słodkie. Spód za sprawą pokaźnej ilości jabłek pokrojonych w kosteczkę jest wilgotny. Dodatek w cieście zmielonych orzechów stanowi z jabłkami ciekawą kompozycję smakową. Spód pokrywa cienka warstwa kremu budyniowo - ananasowego i plastry ananasa z kandyzowanymi wisienkami zatopionymi w cytrynowej galaretce. Ciasto jest smaczne i szybko się zjada. 

Przepis pochodzi z "Nowych przepisów Siostry Anastazji" i czasopisma "Ciasta domowe" nr 167.  

 

 

ciasto jabłkowo-orzechowe z kremem budyniowym i ananasami 

 

Składniki ciasta ( na formę o wym. 28x40 cm):

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1½ szklanki cukru
  • 1 szklanka drobno posiekanych orzechów 
  • 6 dużych jabłek (1 - 1,2 kg,  u mnie szara reneta )
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej 

 

Składniki kremu budyniowo - ananasowego:

  • 200 g masła
  • 3 żółtka
  • 3  łyżki cukru
  • ¼ szklanki wody
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej 
  • syrop z 1 puszki ananasów 

 

Ponadto:

  • osączone ananasy ( 12 plastrów) 
  • 2 opakowania galaretki cytrynowej
  • 12 sztuk  wiśni kandyzowanych

 

Wykonanie ciasta:

Jabłka obieramy, kroimy w drobną kostkę, zasypujemy szklanką cukru, mieszamy i odstawiamy. Białka ubijamy, dodajemy resztę cukru, żółtka, jabłka (z wytworzonym sokiem) i mąką wymieszaną z drobno posiekanymi orzechami, sodą i proszkiem do pieczenia. Całość dokładnie mieszamy dużą łopatką lub łyżką i przekładamy do prostokątnej formy o wym. 28x40 cm. i pieczemy w nagrzanym do temp. 180°C przez ok. 50 minut ( sprawdzamy patyczkiem czy jest upieczone).

 

Wykonanie kremu budyniowo - ananasowego:

Żółtka miksujemy z cukrem, dodajemy wodę, miksujemy, wsypujemy mąkę ziemniaczaną, miksujemy, wlewamy do gotującego się  na małym ogniu syropu. Ugotowany budyń odstawiamy do przestudzenia ( do osiągnięcia temp. pokojowej).  Masło ucieramy do białości. Dodajemy porcjami budyń. Całość dokladnie ucieramy na jednolitą masę.

 

Wykonanie warstw ciasta:

Galaretki rozpuszczamy według przepisu na opakowaniu. Na cieście rozsmarowujemy krem, układamy plastry ananasa*. W środek każdego ananasa wkładamy kandyzowaną wiśnię. Całość zalewamy tężejącą galaretką i  wkładamy do lodówki najlepiej na noc.

 

* Aby plastry  ananasa były na cieście umieszczone symetrycznie (3x4) użyłam dodatkowo jeszcze dwa plastry( w jednej puszce zwykle jest 10 sztuk). 

 

 

ciasto jabłkowo-orzechowe z kremem budyniowym i ananasami 

 

ciasto jabłkowo-orzechowe z kremem budyniowym i ananasami

 

ciasto jabłkowo-orzechowe z kremem budyniowym i ananasami

 

 

 

Polecam również:

 

Kora orzechowaTorcik jabłkowo-śmietankowy z rumemCiasto jabłkowo-kokosowe z polewą chałwową Jabłecznik z kremem cappucino

 

 

 

W kuchni na wesoło:

 

- Aniu, czemu ten pies tak na mnie patrzy?! - pyta chłopak narzeczoną. 

- On tak zawsze, jak ktoś je z jego miski. 

 

 

 

 

 

Komentarze (17)

Dodaj komentarz
  • Gość: [Ewa smaczniutkie.pl] *.adsl.inetia.pl

    Dagmaro ciasto jak zwykle piękne, równo przełożone po prostu nie mam żadnych uwag :) Jak Ty to robisz?

  • dagmara_65

    Ewuniu dziękuję Ci Kochana za tak ciepłe słowa :)
    Pytasz jak ja to robię? To trudne pytanie! Staram się wykonać jak najlepiej, tak aby rodzina jadła to z apetytem :)
    Pozdrawiam Cię serdecznie :)

  • Gość: [Maggie] *.zen.co.uk

    Nie przepadam za ciastami z galaretka, choc wygladaja bardzo ladnie. Za to samo ciasto bezbledne, zdecydowanie do przetestowania!

  • russkaya

    Zawsze zachwycam się Twoimi propozycjami...i te zdjęcia!
    Ciasta są przedstawione tak apetycznie, że jestem w stanie przylgnąć jęzorem do monitora...ach! i zawsze powstaje w mojej głowie pytanie: "JAK, kurna, no jak można dojść do takiej perfekcji??" :D
    Pokłon.

  • karmel-itka

    och, jak zwykle zachwyt ;]
    i uśmiech na mojej twarzy. rewelacja1
    uwielbiam te Twoje ciasta.

    www.slodkakarmel-itka.blogspot.com
    www.karmel-itka.blogspot.com

  • lutka40

    Cudo nie ciasto .Jak zwykle piękna robota .Pozdrawiam

  • Gość: [Tyna] *.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl

    Świetne połączenie smaków:) Pyszne musi być to ciasto:)

  • majanaboxing

    Pięknie pokazane na zdjęciach. Musi smakować świetnie !
    Pozdrawiam:-)

  • izaa_a

    i ja dołaczam do grona zachwyconych pieknie wygląda to ciasto. Jak Wy to robicie ze tak równiutko zawsze ciasto ukrojone jest ?:)

  • katarzyna_sar

    Ciasto pięknie i interesujące, przepis zapisałam, pozdrawiam :-)

  • barwnymotyl

    Pięknie podane to ciasteczko,rewelacyjne wykonanie,gratuluję!

  • dagmara_65

    Maggie dzięki za miłe słowa, tym bardziej, że ciasto spodobało Ci się mimo iż nie przepadasz za galaretką :)
    Russkaya wow! ależ mnie mile zaskoczyłaś!!! aż się zarumieniłam :) Dzięki Ci Kochana za tak budujące słowa :)
    Karmel-itko dzięki! dzięki! miło mi, że udaje mi się wzbudzić uśmiech na Twojej Twarzy :)
    To mnie bardzo motywuje do dalszego blogowania :)
    Lutka dzięki Ci Kochana za miłe słowa :)
    Tyna dzięki! Nam smakowało, ....myślę, że i Tobie również posmakowałoby :)
    Majanko dziękuję Ci Kochana za miłe słowa :)
    Iza wow! no to bardzo się cieszę , że przypadło Ci do gustu :) Jakoś tak chyba nabrałam pewnej wprawy w tym krojeniu :)
    Mam ostry, dość długi nóż , przy wielu ciastach polewam jego ostrze wrzątkiem zanim zrobię cięcie!
    Kasiu dzięki i życzę smacznego, gdy zechcesz je zrobić :)
    Barwnymotyl dzięki! dzięki za tak miłe słowa :)


    Dziękuje Wam serdecznie za miłe komentarze i serdecznie pozdrawiam :)

  • piegusek1976

    ach te Twoje ciasta-niezmiennie zachwycają :) pozdrawiam

  • pyra1101

    Pięknie i apetycznie wygląda.

  • dagmara_65

    Piegusku dzięki! Ciesze się, że jestem w stanie zachwycić Cię tym co robię :)
    Pyrciu dzięki za miłe słowa :)
    Pozdrawiam Was serdecznie :)

  • Gość: [ag-nieszka] *.adsl.inetia.pl

    ciasto jest niezwykłe. świetnie wygląda i równie dobrze smakuje! wśród gości zrobiło furorę i z pewnością jeszcze nie raz je zrobię. pozdrawiam

  • dagmara_65

    Agnieszko to miłe co piszesz! Bardzo się cieszę, że ciasto wśród Twoich gości zrobiło furorę :)
    Pozdrawiam serdecznie :)

Dodaj komentarz

© W KUCHENNYM OKNIE
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci