Wypróbowane przepisy kulinarne ze zdjęciami. Proste i tanie na co dzień jak i te bardziej wyszukane.
Blog > Komentarze do wpisu

CIASTO JABŁKOWO-ORZECHOWE Z KREMEM BUDYNIOWYM I ANANASAMI "MEDUZA"

 

Proste i dość szybkie w wykonaniu  warstwowe ciasto owocowe. Nie jest zbyt słodkie. Spód za sprawą pokaźnej ilości jabłek pokrojonych w kosteczkę jest wilgotny. Dodatek w cieście zmielonych orzechów stanowi z jabłkami ciekawą kompozycję smakową. Spód pokrywa cienka warstwa kremu budyniowo - ananasowego i plastry ananasa z kandyzowanymi wisienkami zatopionymi w cytrynowej galaretce. Ciasto jest smaczne i szybko się zjada. 

Przepis pochodzi z "Nowych przepisów Siostry Anastazji" i czasopisma "Ciasta domowe" nr 167.  

 

 

ciasto jabłkowo-orzechowe z kremem budyniowym i ananasami 

 

Składniki ciasta ( na formę o wym. 28x40 cm):

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1½ szklanki cukru
  • 1 szklanka drobno posiekanych orzechów 
  • 6 dużych jabłek (1 - 1,2 kg,  u mnie szara reneta )
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej 

 

Składniki kremu budyniowo - ananasowego:

  • 200 g masła
  • 3 żółtka
  • 3  łyżki cukru
  • ¼ szklanki wody
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej 
  • syrop z 1 puszki ananasów 

 

Ponadto:

  • osączone ananasy ( 12 plastrów) 
  • 2 opakowania galaretki cytrynowej
  • 12 sztuk  wiśni kandyzowanych

 

Wykonanie ciasta:

Jabłka obieramy, kroimy w drobną kostkę, zasypujemy szklanką cukru, mieszamy i odstawiamy. Białka ubijamy, dodajemy resztę cukru, żółtka, jabłka (z wytworzonym sokiem) i mąką wymieszaną z drobno posiekanymi orzechami, sodą i proszkiem do pieczenia. Całość dokładnie mieszamy dużą łopatką lub łyżką i przekładamy do prostokątnej formy o wym. 28x40 cm. i pieczemy w nagrzanym do temp. 180°C przez ok. 50 minut ( sprawdzamy patyczkiem czy jest upieczone).

 

Wykonanie kremu budyniowo - ananasowego:

Żółtka miksujemy z cukrem, dodajemy wodę, miksujemy, wsypujemy mąkę ziemniaczaną, miksujemy, wlewamy do gotującego się  na małym ogniu syropu. Ugotowany budyń odstawiamy do przestudzenia ( do osiągnięcia temp. pokojowej).  Masło ucieramy do białości. Dodajemy porcjami budyń. Całość dokladnie ucieramy na jednolitą masę.

 

Wykonanie warstw ciasta:

Galaretki rozpuszczamy według przepisu na opakowaniu. Na cieście rozsmarowujemy krem, układamy plastry ananasa*. W środek każdego ananasa wkładamy kandyzowaną wiśnię. Całość zalewamy tężejącą galaretką i  wkładamy do lodówki najlepiej na noc.

 

* Aby plastry  ananasa były na cieście umieszczone symetrycznie (3x4) użyłam dodatkowo jeszcze dwa plastry( w jednej puszce zwykle jest 10 sztuk). 

 

 

ciasto jabłkowo-orzechowe z kremem budyniowym i ananasami 

 

ciasto jabłkowo-orzechowe z kremem budyniowym i ananasami

 

ciasto jabłkowo-orzechowe z kremem budyniowym i ananasami

 

 

 

Polecam również:

 

Kora orzechowaTorcik jabłkowo-śmietankowy z rumemCiasto jabłkowo-kokosowe z polewą chałwową Jabłecznik z kremem cappucino

 

 

 

W kuchni na wesoło:

 

- Aniu, czemu ten pies tak na mnie patrzy?! - pyta chłopak narzeczoną. 

- On tak zawsze, jak ktoś je z jego miski. 

 

 

 

 

 

piątek, 18 listopada 2011, dagmara_65
http://wkuchennymoknie.blox.pl/2011/11/CIASTO-JABLKOWO-ORZECHOWE-Z-KREMEM-BUDYNIOWYM-I.html
Komentarze
2011/11/18 09:59:23
Dagmaro ciasto jak zwykle piękne, równo przełożone po prostu nie mam żadnych uwag :) Jak Ty to robisz?
-
2011/11/18 10:31:57
Ewuniu dziękuję Ci Kochana za tak ciepłe słowa :)
Pytasz jak ja to robię? To trudne pytanie! Staram się wykonać jak najlepiej, tak aby rodzina jadła to z apetytem :)
Pozdrawiam Cię serdecznie :)
-
2011/11/18 11:37:59
Nie przepadam za ciastami z galaretka, choc wygladaja bardzo ladnie. Za to samo ciasto bezbledne, zdecydowanie do przetestowania!
-
2011/11/18 11:50:38
Zawsze zachwycam się Twoimi propozycjami...i te zdjęcia!
Ciasta są przedstawione tak apetycznie, że jestem w stanie przylgnąć jęzorem do monitora...ach! i zawsze powstaje w mojej głowie pytanie: "JAK, kurna, no jak można dojść do takiej perfekcji??" :D
Pokłon.
-
2011/11/18 13:23:34
och, jak zwykle zachwyt ;]
i uśmiech na mojej twarzy. rewelacja1
uwielbiam te Twoje ciasta.

www.slodkakarmel-itka.blogspot.com
www.karmel-itka.blogspot.com
-
2011/11/18 18:40:07
Cudo nie ciasto .Jak zwykle piękna robota .Pozdrawiam
-
2011/11/18 21:39:16
Świetne połączenie smaków:) Pyszne musi być to ciasto:)
-
2011/11/18 22:35:59
Pięknie pokazane na zdjęciach. Musi smakować świetnie !
Pozdrawiam:-)
-
2011/11/18 23:54:11
i ja dołaczam do grona zachwyconych pieknie wygląda to ciasto. Jak Wy to robicie ze tak równiutko zawsze ciasto ukrojone jest ?:)
-
2011/11/19 09:28:16
Ciasto pięknie i interesujące, przepis zapisałam, pozdrawiam :-)
-
2011/11/19 18:41:28
Pięknie podane to ciasteczko,rewelacyjne wykonanie,gratuluję!
-
2011/11/19 20:06:13
Maggie dzięki za miłe słowa, tym bardziej, że ciasto spodobało Ci się mimo iż nie przepadasz za galaretką :)
Russkaya wow! ależ mnie mile zaskoczyłaś!!! aż się zarumieniłam :) Dzięki Ci Kochana za tak budujące słowa :)
Karmel-itko dzięki! dzięki! miło mi, że udaje mi się wzbudzić uśmiech na Twojej Twarzy :)
To mnie bardzo motywuje do dalszego blogowania :)
Lutka dzięki Ci Kochana za miłe słowa :)
Tyna dzięki! Nam smakowało, ....myślę, że i Tobie również posmakowałoby :)
Majanko dziękuję Ci Kochana za miłe słowa :)
Iza wow! no to bardzo się cieszę , że przypadło Ci do gustu :) Jakoś tak chyba nabrałam pewnej wprawy w tym krojeniu :)
Mam ostry, dość długi nóż , przy wielu ciastach polewam jego ostrze wrzątkiem zanim zrobię cięcie!
Kasiu dzięki i życzę smacznego, gdy zechcesz je zrobić :)
Barwnymotyl dzięki! dzięki za tak miłe słowa :)


Dziękuje Wam serdecznie za miłe komentarze i serdecznie pozdrawiam :)
-
2011/11/20 22:03:22
ach te Twoje ciasta-niezmiennie zachwycają :) pozdrawiam
-
2011/11/21 09:47:21
Pięknie i apetycznie wygląda.
-
2011/11/21 10:51:59
Piegusku dzięki! Ciesze się, że jestem w stanie zachwycić Cię tym co robię :)
Pyrciu dzięki za miłe słowa :)
Pozdrawiam Was serdecznie :)
-
Gość: ag-nieszka, 178-37-145-128.adsl.inetia.pl
2011/12/17 23:29:52
ciasto jest niezwykłe. świetnie wygląda i równie dobrze smakuje! wśród gości zrobiło furorę i z pewnością jeszcze nie raz je zrobię. pozdrawiam
-
2011/12/19 08:32:37
Agnieszko to miłe co piszesz! Bardzo się cieszę, że ciasto wśród Twoich gości zrobiło furorę :)
Pozdrawiam serdecznie :)

Uwaga autorska:

Zamieszczone na tym blogu zdjęcia i teksty są mojego autorstwa. Kopiowanie ich i jakiekolwiek wykorzystywanie  na  stronach internetowych lub w innych środkach publicznego przekazu bez mojej zgody jest zabronione w myśl Ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych z dnia 04.02.1994r. Dz.U.Nr 24, poz. 83).




 ciasta z owocami

 

przepisy kulinarne z truskawkami

 

przepisy na ciasta i desry z jagodami, malinami i porzeczkami

 

 

przepisy na pączki, oponki i faworki(chrusty)


przepisy na torty i torciki

 

 

ogórki, cukinia-potrawy i przetwory

 

szbkie i proste dania

 

przepisy na ciasta i inne słodkości z jabłkami


 przepisy na szybkie i łatwe ciasta

 

pomidory,papryka-potrawy i przetwory

 

Przepisy na ciasta bez pieczenia

 

kapusta, kalafior, brokuły -  przepisy kulinarne

 

zupy-przepisy


Przepisy na sałatki

 

przepisy na surówki

 

przepisy na serniki i ciasta z serem

 

przepisy na ciasta z kremem, masą


Przepisy na placuszki


naleśniki-przepisy

 






kromkachleba.caritas.plCo ósma osoba w Polsce-prawie 5 mln

-żyje poniżej minimum egzystencji.

Co druga osoba żyjąca w nędzy

nie ma ukończonych 19 lat. Co trzecia

 to DZIECKO poniżej 14 roku życia. 

 








Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl
Lista Blogów Kulinarnych Top Blogi