Menu

W KUCHENNYM OKNIE

Wypróbowane przepisy kulinarne ze zdjęciami. Proste i tanie na co dzień jak i te bardziej wyszukane.

LECZO Z CUKINIĄ I KIEŁBASĄ

dagmara_65

Smaczna jednogarnkowa potrawa. Ostatnio robię ją dość często, chcąc wykorzystać warzywa z własnego ogrodu.

Leczo z cukinią i kiełbasą jest szybkie i łatwe do wykonania. Gdy  pojawi się w kuchni, to jest po prostu co pojeść nie tylko na obiad. Najsmaczniejsze jest, gdy trochę postoi i "przegryzie się" , ale z tym jest trochę problem, bo kusi niemiłosiernie! Przepis na to proste leczo  pochodzi z kulinarnego zeszytu mojej Mamy i jest już sprawdzone multum razy. Polecam!

 

leczo

 

 

Składniki:

  • 1400 g cukinii (najlepsza zielona w paski)
  • ok. 1500 g papryki kolorowej 
  • 300g cebuli
  • 500g  kiełbasy zwyczajnej
  • ½ szklanki oleju
  • ok. 600 g pomidorów
  • 2 - 3 łyżki mąki pszennej
  • sól, pieprz, majeranek, cukier do smaku

 

Wykonanie:

Paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę.  Pomidory myjemy, kroimy na mniejsze kawałki, rozgotowujemy i przecieramy. W rondlu lub garnku z grubym dnem wlewamy olej (trochę zostawiamy do cukinii) i rozgrzewamy. Cebulę kroimy w dość grubą kostkę, wrzucamy na olej i podduszamy do zeszklenia, mieszając od czasu do czasu. Dajemy paprykę i dalej dusimy pod pokrywką do miękkości, pamiętając o mieszaniu co jakiś czas. 

Cukinię myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.  Podduszamy w oddzielnym rondelku na pozostałym oleju, mieszamy. Gdy zmięknie wlewamy przecier pomidorowy i dalej podduszamy.

Z kiełbasy ściągamy skórkę i kroimy w kostkę. Dajemy do papryki z cebulą i w dalszym ciągu dusimy pod pokrywką ok. 10 minut, mieszając co jakiś czas. Wsiewamy za pomocą sitka  mąkę, stale mieszając. Gdy mąka zeszkli się, wlewamy przecier z cukinią i mieszając od czasu do czasu gotujemy jeszcze ok. 8 minut. Pod koniec gotowania dajemy 1 -2 łyżki majeranku, sól, cukier, pieprz  do smaku. 

 

leczo

 

leczo

 

leczo 

 

 

Polecam również:

 

bigos staropolskigulasz wieprzowy z paprykąfasolka z kiełbasą gołąbki z mięsem i ryżem

 

 

 

W kuchni na wesoło:

 

- Niektórzy ludzie maja opory, aby hodować drób, który później mają zjeść.

Ja jestem na to odporny. Pewnego razu kupiliśmy indyka.

Stał się on niemal członkiem rodziny.  Mieszkał razem z nami, kupowaliśmy mu pszenicę, chodził z nami na spacery.

W końcu nadszedł czas wytwornej kolacji i wtedy nie wdawaliśmy się w żadne sentymentalne rozważania. Indyk był główną atrakcją tego przyjęcia.

Siedział koło mnie, po prawej stronie. 

 

 

 

 

ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANO - SEROWA Z POMIDORAMI >

< PLACEK MALINOWY Z KROPELKAMI CZEKOLADOWYMI



Wyszukaj przepis wpisując w pole Google nazwę składnika lub potrawy:

Komentarze (23)

Dodaj komentarz
  • Gość: [kasiaorlikowska] *.toya.net.pl

    Leczo wygląda pysznie,jak ja dawno nie jadłam.A kawał o indyku dobry ha ha ha:)

  • Gość: [Agushka] *.olsztyn.mm.pl

    Bardzo lubię leczo, Twoje wygląda bardzo smakowiecie.

  • lutka40

    Uwielbiam leczo z różnymi dodatkami .Twoje wygląda bardzo smakowicie

  • dagmara_65

    Dziewczyny dziękuję Wam za miłe słowa i cieplutko pozdrawiam :)

  • majanaboxing

    Bardzo je lubię , smakowicie wygląda ! :)

  • dagmara_65

    Majanko dzięki! U nas też ta potrawa jest bardzo lubiana! Pozdrówki serdeczne :)

  • aag.aa

    Ja tez robiłam wczoraj leczo.Pychota!!

  • powiew_uczuc

    Witaj Dagmaro,
    Przepis na leczo smakowity! Możesz powiedzieć na ile porcji podałaś proporcje? :)
    Dziękuję i pozdrawiam:))

  • dagmara_65

    Aga mmmm... o tak!
    Powiew_uczuc dzięki! Wychodzi mi 3 - 3,5 l lecza, a więc jakieś 6 -8 porcji. No.., ale z tymi porcjami to różnie bywa :) , dla jednych porcja to może być tylko 0,25 litra a dla drugich 0,75 litra.

    Pozdrawiam Was serdecznie :)

  • Gość: [Smaczny Dom] 196.3.50.*

    ooooo, takie leczo jakie lubie:) Jak widze takie cudenko ..lubie ten slodkawy smak lecza:) niezapomniany, niepowtarzalny:)

    A widze, ze robisz podobnie, to znaczy leczo nie jest zbyt geste:) ze istnieje przepyszny sosik, ktory idealny jest do chleba:)

  • mopswkuchni

    Każdy robi leczo w inny sposób, twoje jest podobne do tego w moim wykonaniu. Zapraszam do akcji Warzywa psiankowate wlodarczyki.net/mopswkuchni/?p=2285

  • bbbeatrycze

    uwielbiam!

  • Gość: [emka] *.marsoft.net

    Przepis na leczo plecam, ja takie robię od wielu lat. Jeżeli przygotowuję wersję wegetariańską - dodaję czosnek i ziółka np. prowansalskie - znakomicie poprawiają smak. Pozdrawiam

  • Gość: [Amidala] *.gl.digi.pl

    Można też dodać trochę pieczarek. Też smaczne:)

  • Gość: [leczo] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Uwielbiam leczo, dziś zrobiłam z cukinią i mam ochotę na jeszcze wieczorem....

  • dagmara_65

    Smaczny Dom miło mi, że mamy podobne upodobania smakowe :)
    Mopswkuchni to świetnie! Dzięki za zaproszenie :)
    Bbbeatrycze ja też :)
    Emka miło mi, że robimy podobnie.
    Wersja wegetariańska też nam bardzo smakuje :)
    Amidala ooo! to dla mnie nowość! Muszę kiedyś zrobić Twoją wersję :)
    Gościu też bardzo lubię leczo !

    Dzięki za miłe komentarze i pozdrawiam Was cieplutko :)

  • Gość: [kuchareczkahihi] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Spisałam sobie właśnie ten przepis i zmykam do kuchni przyrządzać moje pierwsze w życiu leczo. Na zdjęciach wygląda baaardzo smakowicie! :)

  • Gość: [aulida] *.sileman.net.pl

    Ja dzis zrobiłam leczo do słoików, wszystko podgotować przyprawić, bez kiełbasy i nie za mocno ugotowane, pasteryzowac 5-10 min w zimę jak znalazł :)
    SMACZNEGO

  • msk84

    Pierwszy raz właśnie robiłam leczo i to właśnie z tego przepisu. Wyszło przepyszne.
    Wpisuje do mojej mini książki kucharskiej i będę co roku do niego wracać.
    Pozdrawiam :)))

  • Gość: [Mika] *.cable.net-inotel.pl

    Wypróbowane pychotka :)

  • Gość: [ola] 94.42.188.*

    pychotka! od samego patrzenia chce się jeść :D uwielbiam leczo, Twoje wygląda identycznie jak według przepisu mojej mamy :)

  • Gość *.cdma.centertel.pl

    Doskonałe. Jestem nim zachwycona tym bardziej, że moje dzieci jadły ze smakiem i poprosiły o dokładkę. A nie należą do dzieci wszystko jedzących, marudzenie przy stole nie jest im obce. Fakt-pomagały przy przygotowywaniu. Dziękuję za wspaniały przepis.

  • Gość: [Babsi] *.dip0.t-ipconnect.de

    Leczo przepyszne.Super przepis!!!Polecam!

Dodaj komentarz

© W KUCHENNYM OKNIE
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci