Wypróbowane przepisy kulinarne ze zdjęciami. Proste i tanie na co dzień jak i te bardziej wyszukane.
Blog > Komentarze do wpisu

LECZO

Smaczna jednogarnkowa potrawa. Ostatnio robię ją dość często, chcąc wykorzystać warzywa z własnego ogrodu. Nie jest zbyt pracochłonna, a gdy się już pojawi w kuchni, to jest po prostu co pojeść. Najsmaczniejsza jest, gdy trochę postoi i przegryzie , ale z tym jest trochę problem, bo kusi niemiłosiernie! Leczo to robię według przepisu mojej Mamy i jest już sprawdzone multum razy. Polecam!

 

leczo

 

 

Składniki:

  • 1400 g cukinii (najlepsza zielona w paski)
  • ok. 1500 g papryki kolorowej 
  • 300g cebuli
  • 500g  kiełbasy zwyczajnej
  • ½ szklanki oleju
  • ok. 600 g pomidorów
  • 2 - 3 łyżki mąki pszennej
  • sól, pieprz, majeranek, cukier do smaku

 

Wykonanie:

Paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę.  Pomidory myjemy, kroimy na mniejsze kawałki, rozgotowujemy i przecieramy. W rondlu lub garnku z grubym dnem wlewamy olej (trochę zostawiamy do cukinii) i rozgrzewamy. Cebulę kroimy w dość grubą kostkę, wrzucamy na olej i podduszamy do zeszklenia, mieszając od czasu do czasu. Dajemy paprykę i dalej dusimy pod pokrywką do miękkości, pamiętając o mieszaniu co jakiś czas. 

Cukinię myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.  Podduszamy w oddzielnym rondelku na pozostałym oleju, mieszamy. Gdy zmięknie wlewamy przecier pomidorowy i dalej podduszamy.

Z kiełbasy ściągamy skórkę i kroimy w kostkę. Dajemy do papryki z cebulą i w dalszym ciągu dusimy pod pokrywką ok. 10 minut, mieszając co jakiś czas. Wsiewamy za pomocą sitka  mąkę, stale mieszając. Gdy mąka zeszkli się, wlewamy przecier z cukinią i mieszając od czasu do czasu gotujemy jeszcze ok. 8 minut. Pod koniec gotowania dajemy 1 -2 łyżki majeranku, sól, cukier, pieprz  do smaku. 

 

leczo

 

leczo

 

leczo 

 

 

Polecam również:

 

bigos staropolskigulasz wieprzowy z paprykąfasolka z kiełbasą gołąbki z mięsem i ryżem

 

 

 

W kuchni na wesoło:

 

- Niektórzy ludzie maja opory, aby hodować drób, który później mają zjeść.

Ja jestem na to odporny. Pewnego razu kupiliśmy indyka.

Stał się on niemal członkiem rodziny.  Mieszkał razem z nami, kupowaliśmy mu pszenicę, chodził z nami na spacery.

W końcu nadszedł czas wytwornej kolacji i wtedy nie wdawaliśmy się w żadne sentymentalne rozważania. Indyk był główną atrakcją tego przyjęcia.

Siedział koło mnie, po prawej stronie. 

 

 

 

 

sobota, 03 września 2011, dagmara_65
http://wkuchennymoknie.blox.pl/2011/09/LECZO.html
Komentarze
2011/09/03 11:02:31
Leczo wygląda pysznie,jak ja dawno nie jadłam.A kawał o indyku dobry ha ha ha:)
-
Gość: Agushka, host-81-190-143-201.olsztyn.mm.pl
2011/09/03 13:38:04
Bardzo lubię leczo, Twoje wygląda bardzo smakowiecie.
-
2011/09/03 18:00:58
Uwielbiam leczo z różnymi dodatkami .Twoje wygląda bardzo smakowicie
-
2011/09/05 10:26:46
Dziewczyny dziękuję Wam za miłe słowa i cieplutko pozdrawiam :)
-
2011/09/06 22:56:23
Bardzo je lubię , smakowicie wygląda ! :)
-
2011/09/07 07:59:00
Majanko dzięki! U nas też ta potrawa jest bardzo lubiana! Pozdrówki serdeczne :)
-
2011/09/07 15:30:01
Ja tez robiłam wczoraj leczo.Pychota!!
-
2011/09/08 08:40:57
Witaj Dagmaro,
Przepis na leczo smakowity! Możesz powiedzieć na ile porcji podałaś proporcje? :)
Dziękuję i pozdrawiam:))
-
2011/09/09 09:59:04
Aga mmmm... o tak!
Powiew_uczuc dzięki! Wychodzi mi 3 - 3,5 l lecza, a więc jakieś 6 -8 porcji. No.., ale z tymi porcjami to różnie bywa :) , dla jednych porcja to może być tylko 0,25 litra a dla drugich 0,75 litra.

Pozdrawiam Was serdecznie :)
-
2011/09/12 16:21:44
ooooo, takie leczo jakie lubie:) Jak widze takie cudenko ..lubie ten slodkawy smak lecza:) niezapomniany, niepowtarzalny:)

A widze, ze robisz podobnie, to znaczy leczo nie jest zbyt geste:) ze istnieje przepyszny sosik, ktory idealny jest do chleba:)
-
2011/09/13 11:36:47
Każdy robi leczo w inny sposób, twoje jest podobne do tego w moim wykonaniu. Zapraszam do akcji Warzywa psiankowate wlodarczyki.net/mopswkuchni/?p=2285
-
2011/09/13 12:54:23
uwielbiam!
-
Gość: emka, 94-72-99-205.marsoft.net
2011/09/13 22:55:18
Przepis na leczo plecam, ja takie robię od wielu lat. Jeżeli przygotowuję wersję wegetariańską - dodaję czosnek i ziółka np. prowansalskie - znakomicie poprawiają smak. Pozdrawiam
-
Gość: Amidala, ip3162-unknown.gl.digi.pl
2011/11/08 09:22:41
Można też dodać trochę pieczarek. Też smaczne:)
-
2011/11/08 17:22:39
Uwielbiam leczo, dziś zrobiłam z cukinią i mam ochotę na jeszcze wieczorem....
-
2011/11/15 09:53:46
Smaczny Dom miło mi, że mamy podobne upodobania smakowe :)
Mopswkuchni to świetnie! Dzięki za zaproszenie :)
Bbbeatrycze ja też :)
Emka miło mi, że robimy podobnie.
Wersja wegetariańska też nam bardzo smakuje :)
Amidala ooo! to dla mnie nowość! Muszę kiedyś zrobić Twoją wersję :)
Gościu też bardzo lubię leczo !

Dzięki za miłe komentarze i pozdrawiam Was cieplutko :)
-
Gość: kuchareczkahihi, aaku102.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/08/06 12:07:27
Spisałam sobie właśnie ten przepis i zmykam do kuchni przyrządzać moje pierwsze w życiu leczo. Na zdjęciach wygląda baaardzo smakowicie! :)
-
Gość: aulida, host-5db0c61d.sileman.net.pl
2012/08/11 23:15:52
Ja dzis zrobiłam leczo do słoików, wszystko podgotować przyprawić, bez kiełbasy i nie za mocno ugotowane, pasteryzowac 5-10 min w zimę jak znalazł :)
SMACZNEGO
-
2012/10/01 14:27:46
Pierwszy raz właśnie robiłam leczo i to właśnie z tego przepisu. Wyszło przepyszne.
Wpisuje do mojej mini książki kucharskiej i będę co roku do niego wracać.
Pozdrawiam :)))
-
Gość: Mika, host-212-67-134-111.cable.net-inotel.pl
2013/08/06 14:07:57
Wypróbowane pychotka :)
-
Gość: ola, 94.42.188.*
2014/04/06 19:48:02
pychotka! od samego patrzenia chce się jeść :D uwielbiam leczo, Twoje wygląda identycznie jak według przepisu mojej mamy :)
-
Gość: , public2030.cdma.centertel.pl
2014/08/26 23:06:35
Doskonałe. Jestem nim zachwycona tym bardziej, że moje dzieci jadły ze smakiem i poprosiły o dokładkę. A nie należą do dzieci wszystko jedzących, marudzenie przy stole nie jest im obce. Fakt-pomagały przy przygotowywaniu. Dziękuję za wspaniały przepis.

Uwaga autorska:

Zamieszczone na tym blogu zdjęcia i teksty są mojego autorstwa. Kopiowanie ich i jakiekolwiek wykorzystywanie  na  stronach internetowych lub w innych środkach publicznego przekazu bez mojej zgody jest zabronione w myśl Ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych z dnia 04.02.1994r. Dz.U.Nr 24, poz. 83).




 ciasta z owocami

 

przepisy na ciasta i inne słodkości z jabłkami


 

przepisy na ciasta przekładane

przepisy na ciasta biszkoptowe

 

przepisy na pączki, oponki i faworki(chrusty)


przepisy na torty i torciki

 

 

ogórki, cukinia-potrawy i przetwory

 

szbkie i proste dania

 przepisy na szybkie i łatwe ciasta

 

pomidory,papryka-potrawy i przetwory

 

Przepisy na ciasta bez pieczenia

 

kapusta, kalafior, brokuły -  przepisy kulinarne

 

zupy-przepisy


Przepisy na sałatki

 

przepisy na surówki

 

przepisy na serniki i ciasta z serem

 

przepisy na ciasta z kremem, masą


Przepisy na placuszki


naleśniki-przepisy

 






kromkachleba.caritas.plCo ósma osoba w Polsce-prawie 5 mln

-żyje poniżej minimum egzystencji.

Co druga osoba żyjąca w nędzy

nie ma ukończonych 19 lat. Co trzecia

 to DZIECKO poniżej 14 roku życia. 

 








Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl
Lista Blogów Kulinarnych Top Blogi