Menu

W KUCHENNYM OKNIE

Wypróbowane przepisy kulinarne ze zdjęciami. Proste i tanie na co dzień jak i te bardziej wyszukane.

TORCIK JAGODOWY Z AJERKONIAKIEM

dagmara_65

Lekki, nie za słodki torcik owocowy. Biszkopt przełożony jest masą śmietanową z dodatkiem przetartych jagód, a druga warstwa masy to również bita śmietana, ale już z dodatkiem ajerkoniaku z wetkniętymi jagodami. To wszystko posypane jest wiórkami z białej czekolady. Jest to mój eksperyment kulinarny, który śmiało mogę zaliczyć do udanych. Wykorzystałam jagodę kamczacką, którą mam we własnym ogrodzie. Co prawda jagoda ta kończy swoje owocowanie, ale z powodzeniem można zastosować czarne jagody leśne.

 

torcik jagodowy z ajerkoniakiem  

 

Składniki na biszkopt * (na  prostokątną formę o wym. 28 x 40 cm) :

  • 6 jajek
  • ¾ szklanki cukru
  • 2 łyżeczki cukru z naturalną wanilią (najlepiej domowej roboty)
  • 12 dag mąki pszennej
  • 7 dag mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka soku z cytryny

 

*UWAGA: Ciasto możemy wykonać bez użycia piekarnika wykorzystując dwa gotowe jasne spody tortowe.

Zazwyczaj mają one średnicę 24 cm, a więc robimy nadzienie z ½ ilości składników podanych w przepisie. 

 

 

Składniki masy jagodowej:

  • 500 ml jagód 
  • 3 łyżki cukru drobnego kryształu 
  • 500 ml śmietany kremówki
  • 3 łyżki cukru pudru 
  • 4 łyżeczki żelatyny 

 

Składniki masy ajerkoniakowej

  • 500 ml śmietany kremówki 
  • 2 łyżki cukru pudru 
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • ok. 150 ml ajerkoniaku 
  • ok. 250 ml jagód  

dodatkowo:

ok. 75 g zwiórkowanej białej czekolady 

 

Wykonanie biszkoptu:

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy porcjami cukier, cukier z wanilią, a następnie utarte z 1 łyżką soku z cytryny żółtka. 
Obie mąki i proszek do pieczenia dokładnie mieszamy i powoli wsiewamy małymi porcjami do masy jajecznej za pomocą sitka, delikatnie mieszając łyżką. Ciasto wylewamy do dużej prostokątnej formy o wym. 28 x 40 cm wyłożonej pergaminem. Pieczemy w temp. 180°C ok. 35 min. Po ostudzeniu odcinamy cienko wierzchnią warstwę ciasta i kroimy wzdłuż na dwa placki.

 

Wykonanie  masy jagodowej:

Jagody oczyszczamy delikatnie płuczemy i odstawiamy do osiąknięcia z wody. Miksujemy z 3 łyżkami cukru drobnego kryształu. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy pod koniec 3 łyżki cukru pudru, a następnie zmiksowane jagody. Żelatynę zalewamy ¼ szklanki zimnej wody i odstawiamy do napęcznienia. Zalewamy ¹⁄³ szklanki wrzątku i mieszamy do rozpuszczenia się żelatyny (ewentualnie delikatnie podgrzewamy, gdyby żelatyna nie chciała się rozpuścić).  Jeszcze ciepłą wlewamy cienkim strumyczkiem do masy jagodowej, stale mieszajac mikserem na zmniejszonych obrotach. Całość wylewamy na jeden z placków biszkoptowych i przykrywamy drugim plackiem, lekko dociskając na całej powierzchni. Wkładamy do lodówki na czas wykonania masy ajerkoniakowej.

 

Wykonanie masy ajerkoniakowej

Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy pod koniec 2 łyżki cukru pudru, a następnie wlewamy cienkim strumieniem ajerkoniak stale mieszając na zmniejszonych obrotach. Żelatynę zalewamy ¼ szklanki zimnej wody i odstawiamy do napęcznienia. Zalewamy ¹⁄³ szklanki wrzątku i mieszamy do rozpuszczenia się żelatyny (ewentualnie delikatnie podgrzewamy, gdyby żelatyna nie chciała się rozpuścić).  Jeszcze ciepłą wlewamy cienkim strumyczkiem do masy ajerkoniakowej. Natychmiast wylewamy na schłodzone ciasto, wyrównujemy powierzchnie i szybciutko posypujemy jagodami, lekko wciskając w masę. Ponownie umieszczamy w lodówce. Przed podaniem posypujemy wiórkami z białej czekolady. 

 

 torcik jagodowy z ajerkoniakiem

 

torcik jagodowy z ajerkoniakiem

 

torcik jagodowy z ajerkoniakiem

 

torcik jagodowy z ajerkoniakiem 

 

 

Polecam rownież: 

 

 

torcik jabłkowo-śmietankowy z rumemtort jogurtowo - morelowy kilimandżarotort jogurtowo-truskawkowy


 

 

W kuchni na wesoło:

 

Nowakowa rozmawia z Kowalską 

Wie pani, mój mąż jest taki uczuciowy......

- Naprawdę?

Tak, kiedy zmywam naczynia w kuchni, on mówi:  zamknij kochanie drzwi ,  nie  mogę  patrzeć na to,  że się tak zapracowywujesz..... 

 

 

 

KASZA MANNA Z TRUSKAWKAMI >

< TORCIK STRACCIATELLA Z TRUSKAWKAMI



Wyszukaj przepis wpisując w pole Google nazwę składnika lub potrawy:

Komentarze (36)

Dodaj komentarz
  • ugotujmy

    piękny fiolet.

  • Gość: [Papaya] *.globalconnect.pl

    Genialne.
    Choć nie przepadam za śmietanowymi masami, to twój torcik wygląda bardzo apetycznie i z pewnością dałabym się skusić. :)

  • Gość: [Maggie] *.zen.co.uk

    Cudnie wyglada! Takie ciasto z przyjemnoscia bym zjadla.

  • kasiaaaa24

    Jakie cudo!!! Już zapisałam, zrobię najszybciej, jak tylko kupię jagody :) Wygląda niesamowicie i z pewnością tak smakuje. Rewelacja!

  • zauberi

    ślicznie wygląda, może w tym roku i ja dorobię się własnych jagód :)

  • karmel-itka

    zupełnie jak z jakijś książki kucharskiej!
    wygląda czarująco.

  • manoria

    Piękny, a do tego z jagodami. Mniam.Pozdrawiam :-)

  • pyra1101

    Sliczny i baaardzo apetyczny!!

  • cucinadellafelicita

    Wygląda obłędnie! Pychota. Nic tylko czekać na świeże jagody :)

  • wrotka_online

    Apetyczny :) Z przyjemnością bym skosztowała kawałeczek.

  • fantazjemagdyk

    wygląda bardzo, bardzo pięknie, a do tego z takimi składnikami z pewnością jest przepyszny

  • kulinarnespotkania

    wow! jaki wspanialy torcik:)

  • mikimama

    Przepięknie wygląda to ciasto!

  • jolantaszyndlarewicz

    Wygląda pięknie ...aż ślinka cieknie:)

  • piegusek1976

    no po prostu przesadziłaś, to nieludzkie pokazywać takie wspaniałości!!! pięknie wygląda:) pozdrawiam

  • justmydelicious

    jest fantastyczny! wygląda bardzo puchato i pysznie :)

  • lutka40

    Jagódki i bita śmietana połączenie idealne smakowo i kolorystycznie.Torcik fantastyczny

  • dagmara_65

    Dzięki Wam Kochane za miłe słowa! pozdrawiam Was cieplutko :)

  • Gość: [Śliwka burczymiwbrzuchu] *.internetdsl.tpnet.pl

    Kolory idealnie się komponują, po prostu piękny! Pozdrawiam

  • Gość: [Ila] *.fucio.net

    A ja mam pytanie a jakby tak zamienić masę jagodowąna truskawkową?

  • dagmara_65

    Śliwka dzięki za miłe słowa :)
    Ila, a czemu nie! jak najbardziej!

    Pozdrawiam Was cieplutko :)

  • Gość: [aga] *.dynamic.chello.pl

    Torcik jagodowy jest rewelacyjny, robiłam już kilka razy i wszyscy którzy go jedli pytali się skąd mam przepis.Oczywiście podawałam stronę internetową.Polecam tym którzy lubią eksperymentować i szukać nowych smaków.

  • dagmara_65

    Aga bardzo mi miło, że torcik okazał się rewelacyjny i co najważniejsze smakował wszystkim, którzy go jedli! Dziękuję Ci za tak miłe słowa i pozdrawiam serdecznie :)

  • Gość: [Poziomka] *.icpnet.pl

    Witam. Powiedzcie mi proszę, czy do masy mogę dodać odsączone jagody z syropu?

  • dagmara_65

    Poziomka sadzę, że tak. Ale wówczas proponuję dodać do masy mniej cukru. Nie uzyskamy raczej tego samego smaku, ale zawsze jest to jakaś alternatywa.

  • Gość: [madlene80] *.net.stream.pl

    Witam
    Czy mogę zamienić jagody na mrożone truskawki? Jesli tak to truskawki rozmrozic?

  • dagmara_65

    Madlene sądzę, że tak, ale tylko do masy owocowej dałabym, bo w masie ajerkoniakowej mogą niezbyt ładnie wyglądać takie mrożone, a raczej rozmrożone. Oczywiście truskawki należy rozmrozić i zmiksować.

  • Gość: [Maddeline] *.adsl.inetia.pl

    Mm... pychotka.

  • Gość: [Aldi] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Pyszne. Zrobiłam to ciasto z mrożonymi jagodami (zmiksowane i zamrożone). Mąż wniebowzięty... w jagodowe niebo:)

  • Gość: [kuchara] *.internetia.net.pl

    Do Aldi. Czy dawałaś rozmrożone jagody również do masy ajerkoniakowej?

  • Gość: [berta] *.ostnet.pl

    A moja masa advocatowa się ścięła. Chyba żelatyna była zbyt ciepła. Próbowalam ja ratować ubijając nową śmietanę i dodajac po łyżce ściętą masę. Teraz siedzi w lodówce. Jutro się okaże czy jestem utalentowną kucharką, czy całkiemdo niczego. Jagód użyłam mrożonych

  • Gość: [domi] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    a czy mogę zamiast żelatyny dodać śmietan-fixy?? aha i czy do obydwóch mas można dodać serek mascarpone czy lepiej tylko do ajerkoniakowej??

  • Gość: [Torty] *.dynamic.chello.pl

    Pysznie wygląda i pewnie jeszcze lepiej smakuje, trzeba przetestować ten przepis

  • dagmara_65

    Maddeline dzięki :)
    Aldi cieszę się, że ciasto smakowało :)
    Berta jednym z warunków udanej masy są jednakowe temperatury składników, a przynajmniej zbliżone.
    Domi nie robiłam z serkiem, ale jeżeli już, to dodałabym tylko do jagodowej. Co do śmietan- fixu to nie mam zdania, bo nie używam, ale myślę, że można byłoby zastąpić. Jednakże co do ilości, tak, aby ciasto nie rozpływało się, to nie jestem w stanie podpowiedzieć.
    Torty no to życzę smacznego :)

    Pozdrawiam Was cieplutko :)

  • Gość: [ewik] *.246.67.134.skyware.pl

    właśnie zrobiłam w formie tortu i czeka do jutra na urodziny mojego cudownego sześcioletniego bratanka, masę z ajerkoniakiem zastąpiłam budyniową, jeszcze dekoracja tj. spiderman na okrągłym płatku i sieć z polewy czekoladowej, pozdrawiam i gratuluję wspaniałych pomysłów, będę na pewno często zaglądać:)

  • dagmara_65

    Ewik gratuluję udanego tortu! dzięki za przemiłe słowa :)

Dodaj komentarz

© W KUCHENNYM OKNIE
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci