Menu

W KUCHENNYM OKNIE

Wypróbowane przepisy kulinarne ze zdjęciami. Proste i tanie na co dzień jak i te bardziej wyszukane.

TORCIK JAGODOWY Z AJERKONIAKIEM

dagmara_65

Lekki, nie za słodki torcik owocowy. Biszkopt przełożony jest masą śmietanową z dodatkiem przetartych jagód, a druga warstwa masy to również bita śmietana, ale już z dodatkiem ajerkoniaku z wetkniętymi jagodami. To wszystko posypane jest wiórkami z białej czekolady. Jest to mój eksperyment kulinarny, który śmiało mogę zaliczyć do udanych. Wykorzystałam jagodę kamczacką, którą mam we własnym ogrodzie. Co prawda jagoda ta kończy swoje owocowanie, ale z powodzeniem można zastosować czarne jagody leśne.

torcik jagodowy z ajerkoniakiem  Czytaj więcej .....

Komentarze (36)

Dodaj komentarz
  • ugotujmy

    piękny fiolet.

  • Gość: [Papaya] *.globalconnect.pl

    Genialne.
    Choć nie przepadam za śmietanowymi masami, to twój torcik wygląda bardzo apetycznie i z pewnością dałabym się skusić. :)

  • Gość: [Maggie] *.zen.co.uk

    Cudnie wyglada! Takie ciasto z przyjemnoscia bym zjadla.

  • kasiaaaa24

    Jakie cudo!!! Już zapisałam, zrobię najszybciej, jak tylko kupię jagody :) Wygląda niesamowicie i z pewnością tak smakuje. Rewelacja!

  • zauberi

    ślicznie wygląda, może w tym roku i ja dorobię się własnych jagód :)

  • karmel-itka

    zupełnie jak z jakijś książki kucharskiej!
    wygląda czarująco.

  • manoria

    Piękny, a do tego z jagodami. Mniam.Pozdrawiam :-)

  • pyra1101

    Sliczny i baaardzo apetyczny!!

  • cucinadellafelicita

    Wygląda obłędnie! Pychota. Nic tylko czekać na świeże jagody :)

  • wrotka_online

    Apetyczny :) Z przyjemnością bym skosztowała kawałeczek.

  • fantazjemagdyk

    wygląda bardzo, bardzo pięknie, a do tego z takimi składnikami z pewnością jest przepyszny

  • kulinarnespotkania

    wow! jaki wspanialy torcik:)

  • mikimama

    Przepięknie wygląda to ciasto!

  • jolantaszyndlarewicz

    Wygląda pięknie ...aż ślinka cieknie:)

  • piegusek1976

    no po prostu przesadziłaś, to nieludzkie pokazywać takie wspaniałości!!! pięknie wygląda:) pozdrawiam

  • justmydelicious

    jest fantastyczny! wygląda bardzo puchato i pysznie :)

  • lutka40

    Jagódki i bita śmietana połączenie idealne smakowo i kolorystycznie.Torcik fantastyczny

  • dagmara_65

    Dzięki Wam Kochane za miłe słowa! pozdrawiam Was cieplutko :)

  • Gość: [Śliwka burczymiwbrzuchu] *.internetdsl.tpnet.pl

    Kolory idealnie się komponują, po prostu piękny! Pozdrawiam

  • Gość: [Ila] *.fucio.net

    A ja mam pytanie a jakby tak zamienić masę jagodowąna truskawkową?

  • dagmara_65

    Śliwka dzięki za miłe słowa :)
    Ila, a czemu nie! jak najbardziej!

    Pozdrawiam Was cieplutko :)

  • Gość: [aga] *.dynamic.chello.pl

    Torcik jagodowy jest rewelacyjny, robiłam już kilka razy i wszyscy którzy go jedli pytali się skąd mam przepis.Oczywiście podawałam stronę internetową.Polecam tym którzy lubią eksperymentować i szukać nowych smaków.

  • dagmara_65

    Aga bardzo mi miło, że torcik okazał się rewelacyjny i co najważniejsze smakował wszystkim, którzy go jedli! Dziękuję Ci za tak miłe słowa i pozdrawiam serdecznie :)

  • Gość: [Poziomka] *.icpnet.pl

    Witam. Powiedzcie mi proszę, czy do masy mogę dodać odsączone jagody z syropu?

  • dagmara_65

    Poziomka sadzę, że tak. Ale wówczas proponuję dodać do masy mniej cukru. Nie uzyskamy raczej tego samego smaku, ale zawsze jest to jakaś alternatywa.

  • Gość: [madlene80] *.net.stream.pl

    Witam
    Czy mogę zamienić jagody na mrożone truskawki? Jesli tak to truskawki rozmrozic?

  • dagmara_65

    Madlene sądzę, że tak, ale tylko do masy owocowej dałabym, bo w masie ajerkoniakowej mogą niezbyt ładnie wyglądać takie mrożone, a raczej rozmrożone. Oczywiście truskawki należy rozmrozić i zmiksować.

  • Gość: [Maddeline] *.adsl.inetia.pl

    Mm... pychotka.

  • Gość: [Aldi] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Pyszne. Zrobiłam to ciasto z mrożonymi jagodami (zmiksowane i zamrożone). Mąż wniebowzięty... w jagodowe niebo:)

  • Gość: [kuchara] *.internetia.net.pl

    Do Aldi. Czy dawałaś rozmrożone jagody również do masy ajerkoniakowej?

  • Gość: [berta] *.ostnet.pl

    A moja masa advocatowa się ścięła. Chyba żelatyna była zbyt ciepła. Próbowalam ja ratować ubijając nową śmietanę i dodajac po łyżce ściętą masę. Teraz siedzi w lodówce. Jutro się okaże czy jestem utalentowną kucharką, czy całkiemdo niczego. Jagód użyłam mrożonych

  • Gość: [domi] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    a czy mogę zamiast żelatyny dodać śmietan-fixy?? aha i czy do obydwóch mas można dodać serek mascarpone czy lepiej tylko do ajerkoniakowej??

  • Gość: [Torty] *.dynamic.chello.pl

    Pysznie wygląda i pewnie jeszcze lepiej smakuje, trzeba przetestować ten przepis

  • dagmara_65

    Maddeline dzięki :)
    Aldi cieszę się, że ciasto smakowało :)
    Berta jednym z warunków udanej masy są jednakowe temperatury składników, a przynajmniej zbliżone.
    Domi nie robiłam z serkiem, ale jeżeli już, to dodałabym tylko do jagodowej. Co do śmietan- fixu to nie mam zdania, bo nie używam, ale myślę, że można byłoby zastąpić. Jednakże co do ilości, tak, aby ciasto nie rozpływało się, to nie jestem w stanie podpowiedzieć.
    Torty no to życzę smacznego :)

    Pozdrawiam Was cieplutko :)

  • Gość: [ewik] *.246.67.134.skyware.pl

    właśnie zrobiłam w formie tortu i czeka do jutra na urodziny mojego cudownego sześcioletniego bratanka, masę z ajerkoniakiem zastąpiłam budyniową, jeszcze dekoracja tj. spiderman na okrągłym płatku i sieć z polewy czekoladowej, pozdrawiam i gratuluję wspaniałych pomysłów, będę na pewno często zaglądać:)

  • dagmara_65

    Ewik gratuluję udanego tortu! dzięki za przemiłe słowa :)

Dodaj komentarz

© W KUCHENNYM OKNIE
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci