Menu

W KUCHENNYM OKNIE

Wypróbowane przepisy kulinarne ze zdjęciami. Proste i tanie na co dzień jak i te bardziej wyszukane.

PESTO Z LIŚCI RZODKIEWKI

dagmara_65

Smaczne i z pewnością zdrowe jest to pesto. Warto sobie zrobić chociaż mały słoiczek. Jest to pyszne smarowidełko  do pieczywa, doskonałe jest również do makaronów. Bardzo smakowało nam z chlebem orkiszowym. Do  zrobienia tego pesto zachęciła mnie Andzia, autorka apetycznego bloga Pyszne jedzonko.   

 

pesto z liści rzodkiewki 

 

 Składniki:

  • ok. 1500ml  młodych liści rzodkiewki (niezbyt ściśle ułożonych)
  • ½ szklanki pistacji bez skorupek
  • ½ szklanki ziaren słonecznika
  • ok. 30g  startego sera typu parmezan
  • 1 - 2 spore ząbki czosnku
  • oliwa, sól

 

Wykonanie:

Młode liście rzodkiewki dokładnie myjemy  i osuszamy. Następnie pozbawiamy je korzonków. Słonecznik podprażamy na suchej patelni. Pistacje i słonecznik siekamy za pomocą rozdrabniacza. Liście drobno kroimy, czosnek przepuszczamy przez praskę. Wszystkie składniki: liście, pistacje, słonecznik, parmezan i czosnek mieszamy ze sobą i miksujemy na gładką papkę (podobnie jak Andzia zmiksowałam na niezbyt gładko, bo rzeczywiście takie jest smaczniejsze). Solimy do smaku, a następnie dodajemy oliwę - w ilości zależnej od tego, jak gęste pesto chcemy otrzymać. Jeszcze raz przez chwile miksujemy. Przechowujemy w szczelnie zamkniętym słoiczku w lodówce.

 

 

pesto z liści rzodkiewki

 

pesto z liści rzodkiewki

 

pesto z liści rzodkiewki

 

 

Polecam również:

 

 

bób smażony z boczkiem i cebulką twarożek z rzodkiewką i szczypiorkiemsałatka warstwowa z rzodkiewkąbotwina z lebiodą a'la szpinak

 

 

 

W kuchni na wesoło:

 

Mama Krzysia podała do obiadu surówkę z marchwi i jabłka.

- Jedz - zachęca synka - owoce i warzywa zawierają najwięcej witaminy....

- Nieprawda - replikuje Krzyś - najwięcej witaminy mają polskie dziewczyny ! Słyszałem jak śpiewali w radio! 

 

 

 

CZEREŚNIE ZAPIEKANE W CIEŚCIE NALEŚNIKOWYM >

< KASZA MANNA Z TRUSKAWKAMI



Wyszukaj przepis wpisując w pole Google nazwę składnika lub potrawy:

Komentarze (9)

Dodaj komentarz
  • Gość: [aleksandragab] *.tkk.pl

    zawsze wyrzucałam liście rzodkiewki i w tym momencie pluję sobie w brodę, bo nie lubię marnować jedzenia, szczególnie, kiedy mogłabym wyczarować z niego takie cuda! :)

  • zauberi

    nie jestem fanką pasto ale powiem szczerze, że chętnie bym Twojego spróbowała

  • wiosna55

    Zrobię chociażby ze względu na piękny kolor!

  • andzia-35

    Jakie piękne zdjęcia! Super, że i Tobie zasmakowało:))
    Sciskam serdecznie!

  • Gość *.dynamic.chello.pl

    zainspirowalas mnie, zrobie takie, to takie innowacyjne!
    pozdrawiam,
    szana
    www.gastronomygo.blogspot.com

  • marinia

    A ja zawsze liście wyrzucam do kosza, do głowy by mi nie przyszło, że mogę je zjeśc :)

  • dagmara_65

    Aleksandro ale od teraz już wiesz i jak tylko zechcesz to możesz wykorzystać te zdrowe listki :)
    Zauberi a proszę bardzo :)
    Wiosno i słusznie, bo warto :)
    Andziu dzięki za miłe słowa! Nie mogłam się doczekać młodej rzodkiewki, bo wcześniejsza już nam się skończyła, w momencie gdy zobaczyłam te pyszności na Twoim blogu. Ale na szczęście rzodkiewka szybko rośnie :)
    Szana mnie też bardzo zainspirowało to pesto u Andzi na blogu :)
    Mariniu warto je wykorzystać, zwłaszcza, że są bogate w mikroelementy i witaminy :)

    Dziękuje Wam za miłe komentarze i cieplutko pozdrawiam :)

  • lutka40

    kurczaki szkoda ,że wcześniej nie znałam tego przepisu bo bym wypróbowała z własnych działkowych rzodkiewek

  • dagmara_65

    Lutko jeżeli tylko masz ochotę na to pesto, to możesz sobie jeszcze posiać rzodkiewkę w swoim ogródku. Rośnie jak sama zresztą wiesz szybko. Pozdrówki serdeczne :)

© W KUCHENNYM OKNIE
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci