Wypróbowane przepisy kulinarne ze zdjęciami. Proste i tanie na co dzień jak i te bardziej wyszukane.
Blog > Komentarze do wpisu

KOPEREK MROŻONY

Zapasy tego aromatycznego zielonego dodatku robię wówczas, gdy tylko mam nadmiar młodego kopru na grządkach. Przechowywany w zamrażalniku w szczelnych słoiczkach zachowuje swieżość, soczystą, wiosenną barwę przez wiele miesięcy. Warto mieć w swojej kuchni taki apetyczny dodatek! Łodyżki kopru również wykorzystuję. Mają one w sobie dużo aromatu. Znacznie poprawiają smak barszczu czerwonego lub zupy kalafiorowej. 

 

 

koperek mrożony

 

Składniki

  • dowolna ilość młodych gałązek koperku 

 

Wykonanie:

Młode gałazki  koperku płuczemy i osuszamy na ręczniku. Po całkowitym obeschnięciu z wody siekamy drobno nożem, oddzielnie listeczki i łodyżki. Przekładamy również oddzielnie do suchych słoiczków. Delikatnie ugniatamy, ale nie za mocno, gdyż łatwiej jest już zamrożony wybierać ze słoiczka. Słoiczki z tak przygotowanym koperkiem szczelnie zamykamy i przechowujemy w zamarażalniku.  

 

 

koperek mrożony 

 

koperek mrożony

 

koperek mrożony

 

 

Polecam również: 

 

 

natka pietruszki mrożona suszone pomidorykonfitura z dzikiej różypomidorki koktajlowe marynowane na ostro

 

 

W kuchni na wesoło:

 

-   Panie doktorze!  Ważę sto dwadzieścia kilo! 

    Proszę  mi  przepisać  jakąś   dietę odchudzającą. 

-  Kromka chleba razowego,  jabłko,  herbata bez cukru.

-  Ale przed czy po jedzeniu? 

  

 

 

poniedziałek, 06 czerwca 2011, dagmara_65
http://wkuchennymoknie.blox.pl/2011/06/KOPEREK-MROZONY.html
Komentarze
Gość: renata-lublin, 77-254-248-153.adsl.inetia.pl
2011/06/06 10:42:06
Ja też mrożę koperek, ale przekonałam się, że wcale nie trzeba drobno siekać, bo gdy jest zamrożony, to kruszy się w palcach na drobno.
-
2011/06/06 10:54:20
Renatko a mogłabyś zdradzić szczegóły, bo jestem bardzo ciekawa Twojego sposobu. Słyszałam coś niecoś, ale nie wiem jak to dokładnie robi się tą metodą ;)
-
Gość: pyra1101, aeij91.neoplus.adsl.tpnet.pl
2011/06/06 12:03:05
Ja też mrożę , ale wkładam do woreczka ,mniej miejsca zajmuje.
-
2011/06/06 12:17:18
Bardzo lubię koper. Na zimę zawsze mrożę w pojemnikach po lodach :)
-
2011/06/06 12:50:39
Ale pięknie zielono dziś u Ciebie. Ja również mrożę koperek- podobnie jak ty, ale odcinam łodyżki-ich nie siekam, bo one potem idealnie mi sie łamią gdy są zamrozone. A resztę drobno siekam. No i od teraz będę mroziła w szklanych słoiczkach, bo jakoś mi to nie wpadło do głowy, wrzucałam wszystko do foliowych woreczków.
-
2011/06/06 15:01:12
Też lubię mieć zapas koperku w zamrażalniku. Teraz jest jego sezon, więc najlepszy moment na zamrażanie :)
-
2011/06/06 18:10:26
Uwielbiam koperek. Ja nie mrożę, ale moja mama tak :)
-
2011/06/06 18:36:03
a ja mrożę wszystko...i koperek i bazylię i lubczyk i miętę...fajnie mieć taki zapasik w zimę:)
-
2011/06/06 18:59:16
mrozić można, jak się ma dużo miejsca w zamrażalniku :/
ja swój suszę. drobno posiekane listeczki i osobno łodyżki-będą do zup :)
pzdr
-
2011/06/06 22:25:59
Robię dokładnie tak samo. Dodatkowo mrożę też natkę.
-
2011/06/08 18:38:21
Pyrciu to fakt w woreczku z pewnością zajmuje mniej miejsca ;)
Ewuniu pojemniki po lodach też są dobre! Ja używam je do mrożenia musów owocowych.
Wiosno a ja wypróbuję Twojego sposobu na zamrażanie łodyżek :)
Mops w kuchni to jest rzeczywiście najlepszy czas na zamrożenie koperku :)
Majanko ja też uwielbiam koperek :)
Trzcinowisko bazylii jeszcze nie mroziłam, miętę suszę, ale w tym roku zrobię tak ja Ty :)
Ukryta to fakt, trzeba mieć na to wszystko trochę miejsca ;)
Kabamaiga ja też mrożę i natkę, warto !
-
2011/06/13 22:55:39
racja! zawsze mam taki koperek w zamrażalce, i jak tylko jest potrzeba wyjmuję i jak świeżutki pachnący. Pozdrawiam!:)
-
2011/06/16 00:20:46
Ula dokładnie! Pozdrawiam :)
-
2012/09/24 13:32:48
Ja koperek (i pietruszkę) zamrażam i mam na całą zimę do potraw. Świeży koperek płuczę w wodzie, potem odwirowuję jak sałatę, drobno kroję i pakuję do pojemników(po lodach, twarogach itp}Mogą być słoiki. Zamrażam i już. Polecam!!

Uwaga autorska:

Zamieszczone na tym blogu zdjęcia i teksty są mojego autorstwa. Kopiowanie ich i jakiekolwiek wykorzystywanie  na  stronach internetowych lub w innych środkach publicznego przekazu bez mojej zgody jest zabronione w myśl Ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych z dnia 04.02.1994r. Dz.U.Nr 24, poz. 83).




 ciasta z owocami

 

przepisy na ciasta i inne słodkości z jabłkami


 

przepisy na ciasta przekładane

przepisy na ciasta biszkoptowe

 

przepisy na pączki, oponki i faworki(chrusty)


przepisy na torty i torciki

 

 

ogórki, cukinia-potrawy i przetwory

 

szbkie i proste dania

 przepisy na szybkie i łatwe ciasta

 

pomidory,papryka-potrawy i przetwory

 

Przepisy na ciasta bez pieczenia

 

kapusta, kalafior, brokuły -  przepisy kulinarne

 

zupy-przepisy


Przepisy na sałatki

 

przepisy na surówki

 

przepisy na serniki i ciasta z serem

 

przepisy na ciasta z kremem, masą


Przepisy na placuszki


naleśniki-przepisy

 






kromkachleba.caritas.plCo ósma osoba w Polsce-prawie 5 mln

-żyje poniżej minimum egzystencji.

Co druga osoba żyjąca w nędzy

nie ma ukończonych 19 lat. Co trzecia

 to DZIECKO poniżej 14 roku życia. 

 








Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl
Lista Blogów Kulinarnych Top Blogi