Menu

W KUCHENNYM OKNIE

Wypróbowane przepisy kulinarne ze zdjęciami. Proste i tanie na co dzień jak i te bardziej wyszukane.

KOPEREK MROŻONY

dagmara_65

Zapasy tego aromatycznego zielonego dodatku robię wówczas, gdy tylko mam nadmiar młodego kopru na grządkach. Przechowywany w zamrażalniku w szczelnych słoiczkach zachowuje swieżość, soczystą, wiosenną barwę przez wiele miesięcy. Warto mieć w swojej kuchni taki apetyczny dodatek! Łodyżki kopru również wykorzystuję. Mają one w sobie dużo aromatu. Znacznie poprawiają smak barszczu czerwonego lub zupy kalafiorowej. 

 

 

koperek mrożony

 

Składniki

  • dowolna ilość młodych gałązek koperku 

 

Wykonanie:

Młode gałazki  koperku płuczemy i osuszamy na ręczniku. Po całkowitym obeschnięciu z wody siekamy drobno nożem, oddzielnie listeczki i łodyżki. Przekładamy również oddzielnie do suchych słoiczków. Delikatnie ugniatamy, ale nie za mocno, gdyż łatwiej jest już zamrożony wybierać ze słoiczka. Słoiczki z tak przygotowanym koperkiem szczelnie zamykamy i przechowujemy w zamarażalniku.  

 

 

koperek mrożony 

 

koperek mrożony

 

koperek mrożony

 

 

Polecam również: 

 

 

natka pietruszki mrożona suszone pomidorykonfitura z dzikiej różypomidorki koktajlowe marynowane na ostro

 

 

W kuchni na wesoło:

 

-   Panie doktorze!  Ważę sto dwadzieścia kilo! 

    Proszę  mi  przepisać  jakąś   dietę odchudzającą. 

-  Kromka chleba razowego,  jabłko,  herbata bez cukru.

-  Ale przed czy po jedzeniu? 

  

 

 

POLENTA Z MIĘSEM MIELONYM >

< DESER TRUSKAWKOWY Z AJERKONIAKIEM



Wyszukaj przepis wpisując w pole Google nazwę składnika lub potrawy:

Komentarze (14)

Dodaj komentarz
  • Gość: [renata-lublin] *.adsl.inetia.pl

    Ja też mrożę koperek, ale przekonałam się, że wcale nie trzeba drobno siekać, bo gdy jest zamrożony, to kruszy się w palcach na drobno.

  • dagmara_65

    Renatko a mogłabyś zdradzić szczegóły, bo jestem bardzo ciekawa Twojego sposobu. Słyszałam coś niecoś, ale nie wiem jak to dokładnie robi się tą metodą ;)

  • Gość: [pyra1101] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Ja też mrożę , ale wkładam do woreczka ,mniej miejsca zajmuje.

  • Gość: [Ewa Smaczniutkie.pl] *.adsl.inetia.pl

    Bardzo lubię koper. Na zimę zawsze mrożę w pojemnikach po lodach :)

  • wiosna55

    Ale pięknie zielono dziś u Ciebie. Ja również mrożę koperek- podobnie jak ty, ale odcinam łodyżki-ich nie siekam, bo one potem idealnie mi sie łamią gdy są zamrozone. A resztę drobno siekam. No i od teraz będę mroziła w szklanych słoiczkach, bo jakoś mi to nie wpadło do głowy, wrzucałam wszystko do foliowych woreczków.

  • mopswkuchni

    Też lubię mieć zapas koperku w zamrażalniku. Teraz jest jego sezon, więc najlepszy moment na zamrażanie :)

  • majanaboxing

    Uwielbiam koperek. Ja nie mrożę, ale moja mama tak :)

  • trzcinowisko

    a ja mrożę wszystko...i koperek i bazylię i lubczyk i miętę...fajnie mieć taki zapasik w zimę:)

  • ukryta

    mrozić można, jak się ma dużo miejsca w zamrażalniku :/
    ja swój suszę. drobno posiekane listeczki i osobno łodyżki-będą do zup :)
    pzdr

  • kabamaiga

    Robię dokładnie tak samo. Dodatkowo mrożę też natkę.

  • dagmara_65

    Pyrciu to fakt w woreczku z pewnością zajmuje mniej miejsca ;)
    Ewuniu pojemniki po lodach też są dobre! Ja używam je do mrożenia musów owocowych.
    Wiosno a ja wypróbuję Twojego sposobu na zamrażanie łodyżek :)
    Mops w kuchni to jest rzeczywiście najlepszy czas na zamrożenie koperku :)
    Majanko ja też uwielbiam koperek :)
    Trzcinowisko bazylii jeszcze nie mroziłam, miętę suszę, ale w tym roku zrobię tak ja Ty :)
    Ukryta to fakt, trzeba mieć na to wszystko trochę miejsca ;)
    Kabamaiga ja też mrożę i natkę, warto !

  • urszzi

    racja! zawsze mam taki koperek w zamrażalce, i jak tylko jest potrzeba wyjmuję i jak świeżutki pachnący. Pozdrawiam!:)

  • dagmara_65

    Ula dokładnie! Pozdrawiam :)

  • lenka-2006

    Ja koperek (i pietruszkę) zamrażam i mam na całą zimę do potraw. Świeży koperek płuczę w wodzie, potem odwirowuję jak sałatę, drobno kroję i pakuję do pojemników(po lodach, twarogach itp}Mogą być słoiki. Zamrażam i już. Polecam!!

Dodaj komentarz

© W KUCHENNYM OKNIE
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci