Menu

W KUCHENNYM OKNIE

Wypróbowane przepisy kulinarne ze zdjęciami. Proste i tanie na co dzień jak i te bardziej wyszukane.

WIOSENNA ZUPA Z RZODKIEWEK

dagmara_65

Delikatna i pożywna  zupa z młodych, wiosennych warzyw. Przepis pochodzi z miesięcznika "Dania za grosik" nr 6/2011.

 

 wiosenna zupa z rzodkiewek

 

Składniki:

  • 2 -3 pęczki rzodkiewek
  • 2 -3 średnie cebule 
  • 400 g ziemniaków
  • 2 łyżki masła
  • ok. 250 g skrzydła indyczego
  • serek topiony śmietankowy (200 g )
  • 2-3 łyżki śmietany
  • posiekany szczypiorek
  • sól, pieprz, świeżo starta gałka muszkatołowa do smaku 

 

Wykonanie:

Skrzydło indycze oczyszczamy. myjemy zalewamy w garnku 2 litrami wody i gotujemy  ok. 40 minut. W tym czasie rzodkiewki oczyszczamy z dużych liści, małe listeczki zostawiamy, odcinamy korzonki. Rzodkiewki kroimy wg upodobań w ósemki lub talarki. Listeczki siekamy. Cebulę i ziemniaki obieramy i kroimy w drobną kostkę. W rondlu rozgrzewamy dwie łyżki masła, wrzucamy cebulę i ziemniaki, smażymy 5 minut. Dajemy do gotujacego się skrzydła indyczego i gotujemy  ok. 15 minut. Pod koniec gotowania wrzucamy rzodkiewki, posiekane listki i gotujemy jeszcze ok. 5 minut. Serek dzielimy na małe kawałki i zalewamy ½ szklanki wywaru, dodajemy śmietanę i miksujemy. Wlewamy do zupy, dokładnie mieszamy, dodajemy do smaku sól, pieprz i gałkę muszkatołową.  Podajemy posypaną drobno pokrojonym szczypiorkiem i ewentualnie talarkami świeżej rzodkiewki. 

  

wiosenna zupa z rzodkiewek

 

wiosenna zupa z rzodkiewek

 

 

Polecam również: 

 

 

 zupa z młodej kapustyzupa rabarbarowa z makaronem wiosenna zupa szczawiowa z jajem ... tonącymzupa koperkowa z ryżem

 

 

Komentarze (8)

Dodaj komentarz
  • chantel111

    faktycznie bardzo wiosennie wygląda :)

  • Gość: [Ewa Smaczniutkie.pl] *.adsl.inetia.pl

    Zawsze bardzo mnie intrygują zupy z rzodkiewek i świeżych ogórków. Nigdy ich jeszcze nie jadłam :)

  • zjedz_mnie

    Fajna zupka, letnia ;]

  • kulinarnespotkania

    z rzodkiewek to nie jadlam zupki, ale widze, ze smakowicie sie zapowiada:)

  • majanaboxing

    Nigdy nie jadłam rzodkiewkowej zupki. Chętnie bym skosztowała:)

  • dagmara_65

    Dziękuję Wam Kochane za miłe komentarze i cieplutko pozdrawiam :)

  • Gość: [lucy] *.tktelekom.pl

    Właśnie jem tą zupkę, choć troszkę ją zmodifikowałam i dodatkowo dodałam listek lubczyku, podsmażony seler naciowy i odrobinę sosu sojowego. Jest delikatna i przepyszna!!!

  • dagmara_65

    lucy brzmi zachęcająco, warto wypróbować Twoją wersję :)

© W KUCHENNYM OKNIE
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci