Menu

W KUCHENNYM OKNIE

Wypróbowane przepisy kulinarne ze zdjęciami. Proste i tanie na co dzień jak i te bardziej wyszukane.

SERNIK W CIEŚCIE KAKAOWYM

dagmara_65

Mój ulubiony  sernik.  Jest smaczny, wilgotny, puszysty i dekoracyjny. Dodatkowym jego walorem jest łatwość i szybkość wykonania.

Ciasto można sobie wykonać wcześniej np. w przeddzień pieczenia. Wykonanie masy serowej nie wymaga jakichś specjalnych umiejętności i zabiegów.

Zawsze się udaje i szybko znika ze stołu.

 

 

 

sernik w cieście kakaowym

 

Składniki ciasta czekoladowego:

  • 3 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 4 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 200g masła
  • 3 jajka
  • 4 łyżki śmietany

 

Składniki masy serowej:

  • 1300 g  sera białego półtłustego
  • 150g masła
  • 2 szklanki cukru pudru
  • 10 jajek
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki esencji cytrynowej
  • 150g rodzynek
  • 70 g skórki pomarańczowej kandyzowanej
  • 1 łyżka mąki pszennej

 

Wykonanie ciasta czekoladowego:

Do miski wsypujemy mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Dokładnie mieszamy. Dobrze schłodzone masło ścieramy na tarce o drobnych oczkach prosto do miski z mieszanką suchych składników. Rozcieramy dłońmi do chwili uzyskania jednolitej mieszaniny. Dodajemy cukier i ponownie mieszamy.

Dajemy jajka, śmietanę i szybko zagniatamy ciasto.

Dzielimy na 3 części, owijamy folią i wkładamy na conajmniej 2 godziny do zamrażalnika.

 

Wykonanie masy serowej:

Białka oddzielamy od żółtek. Rodzynki przelewamy na sitku wrzątkiem i odstawiamy do osączenia. Skórkę pomarańczową drobniutko kroimy w kosteczkę, mieszamy z rodzynkami

i obtaczamy w 1 łyżce mąki pszennej. Masło ucieramy, dodajemy żółtka, cukier puder i nadal ucierając  dajemy porcjami ser zmielony dwukrotnie na maszynce.

Dodajemy mąkę ziemniaczaną i esencję cytrynową, dokładnie miksujemy. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie mieszamy łyżką z masą serową.

 

Wykonanie sernika:

Dwie części  zmrożonego ciasta ścieramy na tarce o dużych oczkach wprost na dno formy (  wym. 28x40cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Obtoczone w mące bakalie dodajemy do masy serowej, delikatnie mieszamy. Masę serową wykładamy do formy, a na to ścieramy pozostałe ciasto.

Sernik pieczemy ok. 1 godz. początkowo w temp. 180°c przez 15 minut, a następnie ok. 45 minut w temp. 200°C. Po upieczeniu pozostawiamy przez 10 - 15 minut w wyłączonym piekarniku.

 

 

sernik w cieście kakaowym

 

sernik w cieście kakaowym

 

sernik w cieście kakaowym

 

 

Polecam również:

 

sernik dwukolorowy z kremem czekoladowo-rumowymsernik z ziemniakamisernik z brzoskwiniami i z pianką bezowąsernik śmietankowy z owocami

 

BUŁECZKI MARCHEWKOWE >

< POMÓŻMY JAPONII.......



Wyszukaj przepis wpisując w pole Google nazwę składnika lub potrawy:

Komentarze (32)

Dodaj komentarz
  • zauberi

    jaki fajny sernik :) do kawy idealny

  • figmara

    Ten sernik jest cudowny. W moim domu nazywano go "barokowy" :D
    Pozdrowienia

  • kasklang

    o rany, az mi sie slabo zrobilo, czy ja moge sie wprosic na degustacje... :) przepiekny sernik

  • skawola

    uwielbiam serniki, a taki z ciastem kakaowym...mmm...jeden z moich ulubionych:)

  • Gość: [pyra1101] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Mmmmm!! Ja zapowiedziałam mamie ,że do Wielkanocy żadnych serników. Potem będą lepiej smakować , ale popatrzeć można.

  • Gość: [ila] *.fucio.net

    A ja chciałabym spytać ile tego masła trzeba dać do masy serowej , bo chyba zapomniano o nim w przepisie do masy serowej pisze dodac masło ale ileeeeee?

  • dagmara_65

    Zauberi też mi pasuje do kawki!
    Figmara bardzo ciekawa i taka stylowa nazwa!
    Kasklang tylko mi nie zemdlej :)) , a na degustację zapraszam jak najbardziej... z tym że na taką wirtualną ;)
    Skawola mmm... to tak jak u mnie :)
    Pyrciu działasz na mnie jak dzwonek alarmowy :))
    Ila dzięki za cenną uwagę :) Już poprawiam we wpisie ! Tego masła trzeba użyć 150g.
    Dziewczyny pozdrawiam Was cieplutko :)

  • judik1119

    Rany,ale wspaniały serniczek , ślinka mi cieknie:)

  • dagmara_65

    Judik, to wobec tego musisz koniecznie spróbować, bodaj wirtualnie! pozdrawiam :)

  • marinia

    Moja Mama często taki robi. Jest pycha!

  • dagmara_65

    Mariniu nie ma to jak sernik Mamy! Pozdrówki :)

  • russkaya

    Dawno mnie tu nie było i tyle pyszności mnie ominęło :)
    Mniam!
    Pozdrawiam serdecznie!

  • izaa_a

    pieknie wygląda...moja mam robi podobny wszystkim nam smakuje...;)

  • dagmara_65

    Russkaya nic straconego! poczęstuj się serniczkiem! pozdrówki :)
    Iza dzięki! nam też taki sernik bardzo smakuje. Pozdrowionka :)

  • Gość: [agathe] *.stk.vectranet.pl

    w składnikach na ciasto czekoladowe jest podana szkl. cukru, lecz potem w opisie przygotowania jej nie ma - drobne przeoczenie jak przypuszczam! :)

  • dagmara_65

    Agathe przepraszam za pomyłkę, tak, to oczywiście jest moje przeoczenie. Dzięki za cenną uwagę. Już poprawiam :) pozdrówki!

  • Gość *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    pychota dzeki sliczne kiedys rodilam taki ale juz sie zapomnialo

  • Gość *.c154.petrotel.pl

    Jutro zabieram się za pieczenie.Dodałam do ulubionych.

  • Gość: [nitka] *.direct-adsl.nl

    a czy ja go zrobię może z serka homogenizowanego? czy nie mam szans:/ a jeśli tak to reszta tych samych proporcji zapewne?

  • dagmara_65

    Dzięki za miłe komentarze :)

    Nitka z serków homogenizowanych raczej nie radziłabym robić. Obawiam się, że nie wyjdzie. Ale zawsze można poeksperymentować, aczkolwiek nie spodziewałabym się, że będzie to samo, .... ale może da się zjeść.

    Pozdrawiam Was cieplutko :)

  • Gość: [Dana] *.pools.arcor-ip.net

    Ten sernik to rewelacja na skali miedzynarodowej!
    Super, serdeczne dzieki, za przepis:-)

  • Gość: [Monika P : ] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Serniczek wygląda zachęcająco, jutro do wypróbuje.

  • Gość: [proogress7] *.icpnet.pl

    cicho....właśnie wstawiłem do piekarnika.....jak nie wyjdzie to ja Was znajdę :D

  • Gość *.dynamic.mm.pl

    pyhaaaaaaaaaaaaaaaaa

  • Gość *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Sernik rewelacja polecam wszystkim

  • Gość: [Sabka] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Piekłam córce do szkoły na wigilie,wyszedł rewelacyjny. Pycha
    Polecam

  • Gość: [lena] *.ip4.greenlan.pl

    Mam zamiar upiec ten sernik na Święta i mam pytanie: jaka śmietana do ciasta czekoladowego? Słodka , kwaśna , ile%? Może to durne pytanie ale zaczynam dopiero przygodę z pieczeniem ciast. Proszę o szybką odpowiedź plisss:)))) Pozdrawiam

  • Gość: [Ania] *.dynamic.gprs.plus.pl

    zrobiłam! przepyszny!!! :) wysoki... pulchny i wilgotny... pierwszy sernik który mi wyszedł :) coś mi nie poszło w tarciu ciasta po schłodzeniu... rozbabrało mi się... może zbyt krótko chłodziłam...? pozdrawiam!!!

  • dagmara_65

    Dana dzięki za miłe slowa :)
    Monika warto upiec, bo jest smaczny :)
    Proogress myślę, że było OK, bo nadal żyję ;)
    Gościu o tak!
    Gościu miło mi :)
    Sabka bardzo się cieszę, że wyszedł jak trzeba :)
    Lena niestety dopiero teraz odpowiadam, wcześniej nie miałam takiej możliwości. Najlepiej użyć gestej kwaśnej śmietany 18- 24 %.
    Ania cieszę się, że smakował. Faktycznie powodem mogło być zbyt krótkie chłodzenie ciasta. Najlepiej dać do zamrażalnika i mocno schłodzić, a nawet zamrozić.

    Dziękuję Wam za pozdrowienia i odwzajemniam :)

  • Gość: [Gosia] *.rzeszow.mm.pl

    Juhuuuuu , po raz pierwszy wyszedł mi sernik , robiąc z tego przepisu . Mega smaczny .

  • Gość *.pool85-58-60.dynamic.orange.es

    Ile tego wychodzi z 1,3kg sera i 10 jajek? Tak dla małej armii? :)

  • dagmara_65

    Gosiu gratuluję udanego wypieku!
    Gościu tak jak podałam w przepisie ilość składników jest na dużą formę o wym. 28x40cm.

    Pozdrawiam Was cieplutko:)

Dodaj komentarz

© W KUCHENNYM OKNIE
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci