Menu

W KUCHENNYM OKNIE

Wypróbowane przepisy kulinarne ze zdjęciami. Proste i tanie na co dzień jak i te bardziej wyszukane.

PĄCZKI PTYSIOWE

dagmara_65

Tradycyjnie w tłusty czwartek smażę pączki z wypróbowanego przepisu mojej Mamy. Przepis ten zamieściłam już na blogu w ubiegłym roku. Jest tutaj. Dzisiaj wystawiam w swoje kuchenne okno pączki ptysiowe, które rzecz jasna nie dorównują tłustoczwartkowym, drożdżowym, ale mogą być całkiem niezłą alternatywą, zwłaszcza, gdy nie mamy chęci, bądź czasu wykonać tych tradycyjnych. "Ptysiaczki" są  do wykonania expresowe, pulchniutkie, leciutkie i bardzo smaczne. Z tych powodów znikają ze stołu w "tri miga". Można je posypać cukrem pudrem, albo polać sosem czekoladowym i dać kleksy podgrzanego dżemu np. truskawkowego.

 

pączki ptysiowe

 

Składniki ciasta ptysiowego:

  • 3 szklanki mąki
  • 3 szklanki wody
  • 150 g masła
  • 4 duże jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ¼ łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka aromatu śmietankowego (niekoniecznie)

 

Składniki sosu czekoladowego:

  • 1 tabliczka czekolady mlecznej (100g)
  • ¼ szklanki mleka
  • 2 łyżki spirytusu ( niekoniecznie)

dodatkowo:

  • 100-150g dżemu truskawkowego
  • olej do smażenia

 

Wykonanie pączków ptysiowych:

Do rondla dajemy roztopione masło, sól, wlewamy 2 szklanki wody i gotujemy. Wsypujemy mąkę stale mieszając. Dokładnie rozcieramy ewentualne grudki i zaparzamy ciasto przez około 5 minut (do zeszklenia się i utraty surowizny). Po ostygnieciu wbijamy po jednym jajku i stale miksując wlewamy 1 szklankę wody, dajemy aromat oraz proszek do pieczenia. Dokładnie wyrabiamy na jednolitą masę. Do dobrze rozgrzanego głębokiego oleju kładziemy łyżką niewielkie porcje ciasta, pomagając sobie małą łyżeczką.  Ponieważ podczas smażenia znacznie powiększają  swoją objętość, nie nakładamy ich zbyt dużo. Smażymy na jasnozłoty kolor. Wyjmujemy łyżką cedzakową na papier, celem osiąknięcia z nadmiaru tłuszczu. Podajemy na ciepło, najlepiej zaraz po usmażeniu, polane sosem czekoladowym z dodatkiem kleksów lekko podgrzanego dżemu truskawkowego.

Wykonanie sosu czekoladowego:

W rondelku rozpuszczamy na małym ogniu połamaną na kawałki czekoladę zalaną mlekiem. Stale mieszając doprowadzamy prawie do wrzenia, po czym zdejmujemy z ognia. Po lekkim przestudzeniu dodajemy 2 łyżki spirytusu i mieszamy.

 

pączki ptysiowe

pączki ptysiowe

TORCIK JABŁKOWO- ORZECHOWY >

< KILIMANDŻARO

Wyszukaj przepis wpisując w pole Google nazwę składnika lub potrawy:




Komentarze (14)

Dodaj komentarz
  • loriell

    Wyglądają bardzo zachęcająco i rzeczywiście to fajna alternatywa dla tradycyjnych pączków. Ja podjęłam pączkowe wyzwanie i wczoraj do późna stałam przy garach ;) Smażyłam i smażyłam a teraz pożeram ;) Smaczności - tłustości na dziś życzę :)

  • majanaboxing

    Fajne paczki:) Ptysiowych to ja nie jadlam, chyba że zaliczyć do nich ptysie ;)

  • mollisia

    Wyglądają jak małe chmurki, tak lekko i pysznie!

  • izaa_a

    ślicznie wyglądają...;)

  • piegusek1976

    litości!!!! piękny wypiek :)

  • ugotujmy

    jakie one są ładne!

  • dagmara_65

    Dziewczyny dzięki za miłe słowa! pozdrawiam cieplutko :)

  • andzia-35

    Śliczne te ptysiaczki:)))
    Pozdrawiam cieplutko!:))

  • dagmara_65

    Andziu dzięki i pozdrowionka cieplutkie :)

  • agaska2a

    Jejku! Aż mi ślinka pociekła :) Wyglądają pysznie!

  • dagmara_65

    Agaska dzięki i pozdrawiam :)

  • Gość: [beata69] *.piekary.net

    Pani Dagmaro czy z tego ciasta ptysiowego można upiec w piekarniku normalne ptysie, czy te ciasto jest tylko do głębokiego smażenia? Dziękuje pozdrawiam Beata

  • dagmara_65

    Pani Beato nigdy nie piekłam z tego przepisu, więc nie mam zdania na ten temat. Warto spróbować, pozdrawiam :)

  • Gość: [zofijka] *.internetia.net.pl

    Upiekłam dzisiaj pączki z tego wspaniałego przepisu.Wyszło ich bardzo dużo(2 duże michy).Pyszne.Mam pytanie: czy z tego przepisu mogę robić ptysie?Mój przepis na ptysie to po1 szklance wody i mąki i pół margaryny,a tutaj trzykrotnie więcej i tylko 15 dkg. tłuszczu i 4jajka- b. wydajnie.

Dodaj komentarz

© W KUCHENNYM OKNIE
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci