Menu

W KUCHENNYM OKNIE

Wypróbowane przepisy kulinarne ze zdjęciami. Proste i tanie na co dzień jak i te bardziej wyszukane.

BUŁECZKI MARCHEWKOWE

dagmara_65

Apetyczne i pożywne bułeczki. Dodatek marchewki nadaje bułeczkom wilgotności i słonecznej barwy. Najlepiej smakują w dniu, w którym były upieczone. Przepis pochodzi z "Encyklopedii wypieków i pieczenia" autorstwa Brygitty Rasmusson.

 

bułeczki marchewkowe

 

Składniki (na 30 bułeczek):

  • 2 marchewki średniej wielkości (ok. 200g)
  • 25g drożdży
  • 75g masła lub 75 ml oleju
  • 500 ml mleka
  • 2 łyżeczki soli
  • 200 ml zarodków pszennych stabilizowanych
  • ok. 800g mąki pszennej

dodatkowo:

  • otręby pszenne do dekoracji

 

Wykonanie:

Marchewki ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Masło rozpuszczamy w rondelku, wlewamy mleko i lekko podgrzewamy ( do temperatury 37°C). Drożdże rozkruszamy do miski, zalewamy małą ilością podgrzanego mleka z masłem i mieszamy, aż się rozpuszczą. Dodajemy resztę płynu, sól, zarodki pszennne, startą marchewkę i prawie całą ilość mąki. Ciasto wyrabiamy, aż będzie odchodzić od brzegów miski. Posypujemy małą ilością mąki, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 45 minut.

Ciasto wykładamy na posypaną mąką stolnicę i wyrabiamy z resztą mąki. Formujemy z ciasta dwa wałki. Kroimy na 30 kawałków. Formujemy kulki rozpłaszczamy, smarujemy odrobiną wody, zanurzamy w otrębach pszennych, nadmiar strząsamy. Bułeczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i zostawiamy do wyrośnięcia bez przykrycia na ok. 20 minut. Pieczemy w środkowej części piekarnika w temp. 220°C przez ok. 15 minut.

 

bułeczki marchewkowe

bułeczki marchewkowe

 

 

Polecam również:

 

 

cebularze z boczkiem obwarzanki z sezamemamerykański chleb serowy na sodziefrancuskie rogaliki maślane

 

SAŁATKA ŚLEDZIOWA Z CZERWONĄ FASOLĄ >

< SERNIK W CIEŚCIE KAKAOWYM



Wyszukaj przepis wpisując w pole Google nazwę składnika lub potrawy:

Komentarze (14)

Dodaj komentarz
  • Gość: [atria] *.uoks.uj.edu.pl

    Ostatnimi czasy cały czas żyję bułeczkami, bo nie chce mi się chlebów zarabiać. Marchewkowe są super pomysłem, nawet mam ugotowaną marchewkę na podorędziu:) Pozdrawiam!

  • izaa_a

    ślicznie wyglądają

  • cukrowawrozka

    No proszę, nawet w bułeczkach marchewka się przydaje.:)

  • andzia-35

    Jakie apetyczne!!! No i zdjęcia jak zwykle super:)))

  • majanaboxing

    Fantastyczne bułeczki! Marchewkowe, mniaaaam!:)

  • zauberi

    bułeczki z marchewką :) jestem ich bardzo ciekawa

  • kulinarnespotkania

    fajne buleczki:) ciekawy ten dodatek marchewki:)

  • kabamaiga

    Marchewkowych bułęczek jeszcze nie robiłam.

  • baryg

    A czy można te bułeczki przygotować dzień wcześniej, zostawić do wyrośnięcia w lodówce i upiec rano?

  • dagmara_65

    Dziewczyny dzięki za miłe słowa :)
    Baryg też o tym myslałam, aby tak zrobić. Ale szczerze mówiąc nie wiem. Robiłam je pierwszy raz. Nawet zamierzałam połowę ilości upiec właśnie rano , na następny dzień. Ale trzymałam je zbyt długo w cieple i obawiałam się, że do rana to trochę za długo i mogą mi opaść. Może .... gdyby je zaraz po uformowaniu wstawić do lodówki, to może byłoby ok! A na następny dzień wyjąć tak na jakąś godzinę przed pieczeniem i umieścić w cieple do podrośnięcia. Tak zrobię... następnym razem.

    Pozdrawiam Was cieplutko :)

  • judik1119

    Rany jakie śliczne, muszą być pyszne:) i ten piękny kolor!:)

  • russkaya

    Piękne! I takie zdrowe :)

  • Gość: [kasiulad62] *.dynamic.chello.pl

    Witam serdecznie.Śliczne bułeczki.Chciałabym zrobić takiae dla wnusia niejadka.Mam pytanko odnośnie marchewki.Czy ma być surowa i starta na miazgę czy na drobniusieńkie wiórki.Z góry dziękuję za odpowiedż.Bardzo mi zależy.

  • dagmara_65

    Judik dzięki za miłe słowa :)
    Russkaya dzięki za miłe słowa :)
    Kasiula marchewka ma być surowa i starta na tarce o drobnych oczkach, czyli na drobniusieńkie wiórki.

    Pozdrawiam Was cieplutko :)

Dodaj komentarz

© W KUCHENNYM OKNIE
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci