Menu

W KUCHENNYM OKNIE

Wypróbowane przepisy kulinarne ze zdjęciami. Proste i tanie na co dzień jak i te bardziej wyszukane.

TORCIK JABŁKOWO- ORZECHOWY

dagmara_65

Ten apetyczny torcik jest duży i podzielny. Jabłkowo-orzechowa masa bardzo dobrze komponuje się z wiśniowym smakiem galaretki i ciasta na bazie owocowego kisielu. Ciasto jest smaczniejsze, gdy sobie poleży, najlepiej do następnego dnia, a zawarte w masie jabłka nawilżą je.  Przepis pochodzi z miesięcznika Babeczka nr 9/96. Trochę zmodyfikowałam.

 

torcik jabłkowo-orzechowy

 

Składniki ciasta I:

  • 5 jajek
  • ¾ szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 1½ łyżeczki proszku do pieczenia

 

Składniki ciasta II:

  • 4 jajka
  • 4 łyżki cukru
  • 4 łyżki kisielu wiśniowego
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia

 

Składniki masy jabłkowo-orzechowej:

  • 400g masła
  • 1 kg jabłek
  • 3 żółtka
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 łyżeczki cukru z naturalną wanilią
  • 100-150g mielonych orzechów włoskich lub laskowych

dodatkowo:

  • 2 galaretki wiśniowe

 

Wykonanie ciasta I:

Białka ubijamy mikserem na sztywną pianę. Nadal ubijając dodajemy po jednej łyżce cukru i po jednym żółtku. Gdy masa jajeczna będzie gęsta, dodajemy porcjami mąkę wymieszaną z proszkiem dio pieczenia. Delikatnie mieszamy łyżką. Ciasto wylewamy w równych ilościach do dwóch form o wym 28 x 40 cm wyłożonych papierem. Pieczemy ok. 25 minut w temp. 180°C (termoobieg) na złoty kolor.

 

Wykonanie ciasta II:

Wykonujemy w ten sam sposób co ciasto I, zastępując mąkę ziemniaczaną kisielem wymieszanym z mąką pszenną. Wylewamy do jednej formy.

 

Wykonanie masy jabłkowo-orzechowej:

Jabłka obieramy. Ścieramy na tarce o dużych oczkach, lekko odciskamy sok. Masło ucieramy mikserem na puszystą masę, dodajemy cukier puder, cukier z naturalną wanilią oraz żółtka*. Wszystko razem dokładnie ucieramy na puszysty krem, dodając pod koniec zmielone orzechy i porcjami jabłka.

 

Wykonanie torcika:

Na dno formy dajemy jeden blat ciasta I i smarujemy masą (mniej niż połowa). Na masę nakładamy ciasto II i lekko uciskamy, smarujemy masą zostawiając trochę. Przykrywamy drugim blatem ciasta I, uciskamy i smarujemy pozostałą masą. Zalewamy tężejącą galaretką i schładzamy w lodówce co najmniej 3 godziny. Torcik smaczniejszy jest na następny dzień.

* Jajka sparzamy wrzątkiem ok. 10 sekund.

 

 

torcik jabłkowo-orzechowy

 

 

Polecam również:

 

kilimandżarotorcik jabłkowo-śmietankowy z rumemjabłecznik z kremem cappucino tort jogurtowo - morelowy

 

SKÓRKA POMARAŃCZOWA KANDYZOWANA >

< PĄCZKI PTYSIOWE



Wyszukaj przepis wpisując w pole Google nazwę składnika lub potrawy:

Komentarze (18)

Dodaj komentarz
  • Gość: [pyra1101] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    A ty jak zwykle mnie zaskakujesz i zachwycasz. www.ja-w-kuchni.bloog.pl

  • majanaboxing

    Wspaniały ten torcik! :))

  • izaa_a

    slicznie wygląda...;):) poproszę kawałeczek

  • ugotujmy

    pysznie te smaki skomponowane.

  • eve3.0

    idealny! i te połączenia smaków, pyszności!

  • ewa-jka

    Jaki piekny!!!!!!!!jakl ja kocham takie ciasta!

  • piegusek1976

    świetne zestawienie smaków :)

  • dagmara_65

    Dziękuję Wam moje Drogie za przemiłe komentarze :)
    Pozdrówki cieplutkie!

  • Gość: [cape] *.dynamic.chello.pl

    Piękne zdjęcia. Właśnie robię Twoje kotlety z kapustą a następne będzie to ciasto. Bloga wrzucam do ulubionych. Dziękuję :)

  • dagmara_65

    Gościu dzięki za przemiłe słowa. Cieszę się , że to co publikuje przypadło Ci do gustu! Cieplutko Cię pozdrawiam :)

  • Gość: [Aneta] *.xdsl.centertel.pl

    właśnie włożyłam pierwsze ciasto do pieczenia...i czekam z niecierpliwością jak wyjdzie.Oczywiście napiszę czy udał się :) pozdrawiam

  • Gość: [Aneta] *.xdsl.centertel.pl

    Witam :) wczoraj zrobiłam kotlety z kalafiorka i upiekłam placuszek jabłkowo - orzechowy na imieniny mojego męża :) kotlety zjedzone do ostatniego a placka zostało na dzis po kawałku :) polecam wszystkim :) P.S. tylko nie wyszedł i taki ładny kolor środkowego placka ale nie szkodzi, i tak pyszny. Pozdrawiam

  • Gość *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Witam, jaki używała Pani kisiel? Pytam, ponieważ wiem że nie zawsze wychodzi tak ładny kolor.

  • Gość: [agulka] *.bb.sky.com

    Czy moze Pani napisac jakiej firmy kisiel Pani uzyla?

  • dagmara_65

    Aneta cieszę się, że kotlety i placuszek jabłkowo - orzechowy smakował. Wtedy, gdy piekłam kisiele barwione były sztucznie i dawały wyraźny kolor. Obecnie kisiele barwione są naturalnie, co w zasadzie popieram, bo są zdrowsze, ale nie dają takiej wyrazistej barwy jak poprzednio.

    Gościu używałam kisiel Delekty. Ten torcik często robiłam i dobry był też z kisielem Dr. Oetkera. Teraz galaretki, kisiele i budynie barwione są naturalnie i nie mają tak intensywnego koloru. Myślę, że częściowe zastąpienie wody sokiem wiśniowym przy sporządzaniu zawiesiny byłoby dobre.

    Agulka tak jak napisałam w powyższym komentarzu używałam kisielu Delekty lub
    Dr. Oetkera.

    Pozdrawiam Was cieplutko :)

  • beata-bcs

    Torcik wyszedł pyszny.

  • dagmara_65

    Beata-bcs cieszę się, że wyszedł Ci pyszny, pozdrawiam :)

  • Gość: [olagalas] *.gigainternet.pl

    upiekłam. Wygląda ślicznie, aczkolwiek białe biszkopty wyszły mi nieco cienkie, znaczy jeden, ale to chyba wina mojego piekarnika, a różowy znowu bardzo wyrósł, także proporcje między biszkoptami duże. Do Masy dałam więcej orzechów (200 g) a jabłek miałam kilo ale już obranych, i masy wyszło dużo więcej niż na zdjęciu, na wierzch zrobiłam wzorki czekoladą i posypałam prażonymi migdałami, bo ciasto wyszło wysokie 6 cm,. Kolor biszkopta na kisielu wyszedł jak na zdjęciu użyłam Gellwe. Ciasto w smaku pyszne, chociaż z masą nie jest ona słodka nie zamula można zjeść go dużo :D

Dodaj komentarz

© W KUCHENNYM OKNIE
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci