Menu

W KUCHENNYM OKNIE

Wypróbowane przepisy kulinarne ze zdjęciami. Proste i tanie na co dzień jak i te bardziej wyszukane.

SKÓRKA POMARAŃCZOWA KANDYZOWANA

dagmara_65

Ten apetyczny dodatek do ciast kandyzuję w okresie zimowym.  Właśnie ten czas wydaje mi się najodpowiedniejszy na domową produkcję kandyzowanej skórki pomarańczowej. Jest ona teraz bardzo aromatyczna, smaczna i przede wszystkim nie czuje się tak bardzo chemii, która całkowicie psuje ich smak. Kandyzowaną skórkę przechowuję w szczelnych plastikowych pojemniczkach w zamrażalniku lodówki. Zachowuje świeżość przez kilka miesięcy, a nawet i dłużej. Przed użyciem rozmrażam i  kroję w drobną kosteczkę lub nadaję inne kształty w zależności od potrzeb.

 

skórka pomarańczowa kandyzowana

 

Składniki:

  • skórki pomarańczowe (z 6 sztuk średniej wielkości pomarańczy)
  • 2 szklanki cukru
  • 1½ szklanki wody
  • 1 łyżka octu 10%

 

Wykonanie:

Skórki pomarańczowe dokładnie myjemy szczoteczką zanim zostaną usunięte z owoców. Moczymy w zimnej wodzie przez ok. 48 godzin, zmieniajac kilkakrotnie wodę. Po tym czasie płuczemy (nie usuwamy albedo, no chyba, że jest gruba warstwa) i gotujemy w wodzie z dodatkiem 1 łyżki octu przez 15 minut. Odlewamy wodę. W niskim rondelku zagotowujemy wodę z cukrem i wkładamy skórki. Gotujemy bez pokrywki, na wolnym ogniu  do chwili, aż staną się przezroczyste (przez ok. 45 minut, mieszając od czasu do czasu, aby się nie przypaliły od spodu). Odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Przekładamy do plastikowych pojemniczków ze szczelnym zamknięciem i przechowujemy w zamrażalniku lodówki (na szybkie zużycie nie ma potrzeby zamrażać, spokojnie można umieścić na półce w lodówce). Można też  wraz z syropem przełożyć do słoiczków i zapasteryzować.

 

 

skórka pomarańczowa kandyzowana

skórka pomarańczowa kandyzowana

ĆWIKŁA >

< TORCIK JABŁKOWO- ORZECHOWY



Wyszukaj przepis wpisując w pole Google nazwę składnika lub potrawy:

Komentarze (6)

Dodaj komentarz
  • majanaboxing

    Ślicznie wygląda! :)

  • Gość: [pyra] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Ślicznie wygląda.......a ja piekę twój sernik z kremem rumowym.

  • Gość: [Kubełek Smakowy] *.tktelekom.pl

    Tak, wygląda wspaniale. Nawet jeśli miałaby służyć mi tylko do dekoracji, warto wiedzieć, jak można ją łatwo i prosto zrobić w domu.

  • dagmara_65

    Majanko dzięki i pozdro!
    Pyrciu cieszę się ,że zagladasz do mnie i korzystasz z przepisów. Wpraszam się na Twój sernik :) pozdrówki!
    Kubełku Smakowy dzięki i pozdrówki!

  • loriell

    Też robiłam kiedyś taką skórkę. Zniknęła w tempie ekspresowym, bo cały czas ktoś podchodził do słoika i wyżerał ;) Polecam Ci ją po prostu schować, bo braknie w najmniej oczekiwanym momencie ;) ;)

  • dagmara_65

    Loriell to prawda! Jest rzeczywiście kusząca, więc nie ma się co dziwić, że Ci podjedli. Ja sobie radzę z tym problemem w ten sposób, że zamrażam ją ;)
    Pozdrowionka :)

© W KUCHENNYM OKNIE
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci