Menu

W KUCHENNYM OKNIE

Wypróbowane przepisy kulinarne ze zdjęciami. Proste i tanie na co dzień jak i te bardziej wyszukane.

KORA ORZECHOWA

dagmara_65

Ciasto znane jest mi od kilku lat. Często do niego wracam, bo jest bardzo smaczne, nie za słodkie. Bakaliowe placki w połączeniu z kremem budyniowo- brzoskwiniowym i zatopione w nim delicje nasączone kawą ze spirytusem tworzą bardzo wykwintną kompozycję smakową. W minione Święta Bożego Narodzenia królowało na naszym stole. Pozostały tylko zdjęcia ;).

 

Przepis na ten rarytas generalnie znany jest. Można spotkać go na kulinarnych stronach internetowych, bądź w wielu publikacjach. Ja robię wg. przepisu zamieszczonego w książce "Nowe ciasta Siostry Leonilli". Nieznacznie zmodyfikowałam.

 

 

kora orzechowa

 

Składniki  placków bakaliowych (na formę o wym. 28x40cm):

  • 8 białek
  • 200g cukru
  • 3 żółtka
  • 200g orzechów mielonych (włoskich lub laskowych)
  • 100g wiórków kokosowych
  • 100g rodzynek
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Składniki  kremu budyniowo-brzoskwiniowego:

  • sok z 1 puszki brzoskwiń
  • 1½ - 2 kostki masła (300 - 400g)
  • 5 łyżek cukru
  • 2 budynie śmietankowe bez cukru ( 2x40g)
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1½ szklanki wody
  • 5 żółtek

 

ponadto:

  • 2 paczki ciastek delicja o smaku pomarańczowym (24 szt.)
  • ¼ szklanki mocnego naparu kawy naturalnej
  • ¼ szklanki spirytusu
  • osączone brzoskwinie (1 puszka)
  • 2 galaretki brzoskwiniowe

 

Wykonanie placków bakaliowych:

Rodzynki przelewamy wrzątkiem i odstawiamy do osiąknięcia z wody. Orzechy mielimy. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, dajemy zmielone orzechy, wiórki kokosowe i rodzynki. Całość dokładnie mieszamy. Białka ubijamy, dodajemy porcjami cukier, żółtka i  suchą mieszankę. Z tak przygotowanego ciasta pieczemy dwa placki w piekarniku nagrzanym do temp. 160°C przez ok. 35 minut.

 

Wykonanie kremu budyniowo-brzoskwiniowego:

Sok z brzoskwiń zagotowujemy z cukrem i ¾ szklanki wody. Budynie mieszamy z mąką pszenną i rozpuszczamy w ¾ szklanki wody, dodajemy żółtka. Dokładnie miksujemy i wlewamy na wrzący sok. Stale mieszając trzymamy na ogniu do zagotowania (do utraty surowizny), po czym odstawiamy pod przykryciem do ostudzenia. Masło ucieramy do białości i dodajemy stopniowo przestudzony budyń ( najlepiej gdy jest jeszcze lekko ciepły , ale na tyle przestudzony, aby nie rozpuszczał masła).

 

Wykonanie ciasta:

Na placek bakaliowy wykładamy połowę kremu. Na to układamy delicje (czekoladą do dołu) nasączone kawą ze spirytusem, lekko  wciskając je w krem. Nasączamy jeszcze raz pozostałym ponczem. Na ciastka wykładamy drugą część kremu, zostawiając kilka łyżek. Przykrywamy plackiem i cieniutko smarujemy pozostałym kremem.. Na to układamy na dachówkę pokrojone w plasterki brzoskwinie. Całość zalewamy przygotowaną wcześniej galaretką (rozpuszczamy 2 galaretki w 3 szklankach wody). Wstawiamy do lodówki. Ciasto jest najsmaczniejsze na drugi dzień i gdy osiągnie temp. pokojową.

 

kora kokosowa

kora orzechowa

Komentarze (44)

Dodaj komentarz
  • flusso

    Bardzo ładnie i apetycznie wygląda :)

  • wiosenka27

    Kolejne pyszne ciasto, którego bardzo dawno nie robiłam:)Wspaniale wygląda u Ciebie Dagmaro:)

  • izaa_a

    bardzo ładnie wygląda..;) ja jeszcze takiego nie jadłam

  • zauberi

    uwielbiam to ciasto, a Twoje wygląda cudnie!

  • ugotujmy

    ta pomarańczowa galaretka nadaje taki ładny kolorystyczny kontrast.

  • piegusek1976

    pięknie wygląda :)

  • cukrowawrozka

    wygląda wykwintnie!

  • kulinarnespotkania

    jadlam takie ciacho i bardzo mi smakowalo:) a przy tym wyglada bardzo ladnie:)

  • kasiaaaa24

    Ja wcześniej nie znałam tego ciasta a wygląda na bardzo świąteczne. Chętnie bym go spróbowała :)

    Pozdrawiam :)

  • majanaboxing

    Ciasto wyglada przepysznie. Nie znalam go wcześniej, gdzies mi się ta nazwa obijała o uszy,ale nie widziałam go nigdy. Musi być smaczne:)

  • mikimama

    Bardzo ładnie wygląda to ciasto! Mam dużo orzechów i muszę coś z nimi zrobić...

  • karmel-itka

    cóż za przewrotna nazwa ;]
    ciasto wygląda niezwykle smakowicie.
    podoba mi się, a nigdy jeszcze takiego nie jadłam...

  • dagmara_65

    Dzięki za miłe słowa i serdeczne pozdrowionka dla Was :)

  • ninn17

    jadlam to ciasto w niedziele u tesciowej, naprawde smaczne :) tylko galaretka byla czerwona, w delicjach tez :) i bardzo dobrze to smakowalo z brzoskwiniami.
    pozdrawiam serdecznie
    gratuluje roczku ;)

  • dagmara_65

    Ninn Twoja Teściowa wie co dobre! Dziękuję Ci za gratulacje i pozdrawiam :)

  • Gość *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    pierwszy raz jadłam tak dobre ciasto

  • Gość: [bielasek3] *.lukman.pl

    Ciasto wyjątkowo smaczne, zrobiłam je na święta i poszła w mgnieniu oka ;-)
    Napewno do niego wróce, a znajomi już dostali Pani stronkę z przepisem-bo bardzo o nią prosili ;-)))
    Dziękuję i pozdrawiam!
    Ania

  • Gość: [nessarija] *.adsl.inetia.pl

    Mam pytanie, może trochę głupie- czy to ciasto schłodzone, smakuje tak samo dobrze? Pytam, bo trwają upały, a niesamowicie kusi mnie to ciasto, tym bardziej, że czasu teraz więcej :) Pozdrawiam.

  • dagmara_65

    Gościu cieszę się, że smakowało :)
    Aniu dzięki za przemiłe słowa. Cieszę się, że Tobie i Twoim Gościom ciasto przypadło do gustu :)
    Nessarija Jak na mój gust schłodzone ciasto nie jest już takie smaczne jak ciepłe. Robiłam je również letnią porą. Nie jest zbyt słodkie, więc smakuje równie dobrze.

    Pozdrawiam Was cieplutko :)

  • codojedzenia

    Wieki nie robilam ciasta z galaretka. W Szwecji nie ma galaretki w sprzedazy. To chyba taki polski wynalazek

  • renat-a24584

    Musze zrobić ,coś nowego ,a wygląda smakowicie.

  • Gość: [Marta] 91.240.101.*

    witam, przymierzam się do upieczenia tego ciasta. Pisze Pani że upiec dwa placki stąd moje pytanie: czy ciasto może czekać aż upiecze się pierwsza porcja ( nie mam dwóch jednakowych blach) czy też można upiec jeden i przekroić go na pół? Serdecznie pozdrawiam i gratuluję bloga. Ps. Schab gotowany rewelacyjny miał być na święta próbowaliśmy, smakowaliśmy i ... dziś dokupiłam kolejna porcję i już się marynuje w lodówce :)

  • dagmara_65

    Codojedzenia nie wiem, czy to jest polski wynalazek, ale ciasta z galaretką nam smakują.
    Renat-a warto, bo ciasto jest smaczne.
    Marta możesz zaryzykować i upiec jeden, a później przekroić. Ale jaki będzie efekt... nie wiem. Zawsze piekłam dwa placki jednocześnie. Z tym czekaniem, aż upiecze się jeden placek to może byc trochę za długo.

    Pozdrawiam Was cieplutko :)

  • Gość: [Ptysioch] *.adsl.inetia.pl

    Zrobiłam to ciasto na Boże Narodzenie. W wyglądzie i smaku R E W E L A C J A !!!

  • Gość: [Agnieszka] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Witam czym można zastąpić kawę i alkohaol tak by mogły zjeść ciasto dzieci?

  • Gość: [Agnieszka] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Wszystkie moje blachy rozszerzają się ku górze, w jaki sosób zalewacie gotowe ciasto by galaretka nie uciekła na spód. Mam tortownicę okrągłą rozpinaną, ale wolałabym prostokątne ciasto, nie chciałabym kupować kolejnej blachy czy można to zrobić inaczej.

  • lucynella

    wspaniałe ciacho :) koniecznie muszę spróbować :D

  • dagmara_65

    Ptysioch dzięki za miłe słowa :)
    Agnieszko jeżeli pominiemy alkohol i kawę to z pewnością nie będzie to już ten sam smak. No, ale dla dzieci ta wersja jest z oczywistych względów niewskazana. Zastąpiłabym mocnym naparem kakao lub czekolady rozpuszczalnej.
    Agnieszko ja radzę sobie w ten sposób, że wylewam galaretkę już nieco zatężałą, ale jeszcze na tyle rzadką, ze ładnie się "układa". Przy takiej formie jak piszesz wkładam pomiędzy ściankami blachy, a papieru do pieczenia, zrolowany kawałek ręcznika papierowego i blachę z ciastem wkładam od razu do lodówki.

    Lucynella dzięki za miłe słowa :) Spróbuj, bo jest rzeczywiście wspaniałe. Smacznego !


    Pozdrawiam Was cieplutko :)

  • Gość: [Karola] *.adsl.inetia.pl

    Upiekłam wg tego przepisu, biszkopty piekłam ok. 20 min, bo podany tutaj czas byłby zdecydowanie za długi- wszystko zależy od piekarnika. Ciasto jest pyszne.

  • Gość: [Marta] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Hej:) czy delicje całe moczymy w spirytusie czy tylko stronę z biszkoptem? Jak długo?

  • Gość: [Dorota] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Przypadkowo znalazłam tego bloga. Miałam szczęście bo odkryłam tu kopalnię wiedzy kulinarnej. Kora orzechowa to pierwszy przepis, z którego skorzystałam. Mistrzostwo świata! Przepyszne ! Zrobiłam już kolejne ( kakaowy biszkopt z masą budyniowo - jabłkową). Lubię ciasta słodkie, dlatego dodaję trochę więcej cukru niż w przepisach. Cieszę się, że prowadzi Pani tak cudownego bloga. Jestem Pani fanką Pozdrawiam serdecznie. Dorota ze Szczecina

  • Gość: [claudiene] *.dynamic.chello.pl

    Czy można czymś zastąpić spirytus?
    Pozdrawiam :)

  • dagmara_65

    Karola u mnie przy temp. 160*C trzeba piec 32 - 35 minut, ale każdy piekarnik rządzi się swoimi prawami :)
    Marta moczymy stronę z biszkoptem.
    Dorota wow! dziękuję Ci za tak przemiłe słowa, cieszę się, że lubisz do mnie zaglądać i korzystać z przepisów :)
    Claudiene nie próbowałam, ale może jakiś owocowy sok, bądź nektar byłby dobry, warto poeksperymentować :)

    Pozdrawiam Was cieplutko :)

  • agnes834

    Dagmaro, zrobiłam korę, z całym przekonaniem stwierdzam, że ciasto jest bardzo dobre i efektowne. Ślicznie dziękuję za przepis, pozdrawiam :)

  • Gość: [ewus] *.piaseczno.vectranet.pl

    Ciasto jest pyszne. Z tym, że zamiast delicji używam biszkoptów nasączonych cappucino :)

  • Gość *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Mała zmiana w dodatkach do ciasta bakaliowego - orzechy włoskie rozgniatam wałkiem
    na desce potem je siekam ostrym nożem przez to zmienia się struktura ciasta .
    Poza tym pyszności !!!!

  • Gość: [claudiene] *.dynamic.chello.pl

    W zeszłym roku robiłam to ciasto, spirytus całkowicie pominęłam, a wszyscy się zajadali! W prawdzie użyłam trochę za dużej blachy, ale wyszło naprawdę efektownie. Sama nawet nie spróbowałam, bo ciasta lubię jedynie piec i patrzeć, jak inni się zajadają, a to z pewnością zniknęło ze świątecznego stołu jako jedno z pierwszych! :) W tym roku znów odwiedzam blog p. Dagmary, by zaczerpnąć inspiracji :) Polecam wszystkim ten przepis i ciepło pozdrawiam.

  • Gość *.net.hawetelekom.pl

    Witam.Ktoś pytał tu o pieczenie jednego placka i przekrojenie go na pół odradzam z doświadczenia. Nie da się do równo przekroić,nie wiem może nie potrafię.A ciasto jest poprostu fantastyczne i bardzo lubiane przez mężczyzn,którzy z reguły nie przepadają za słodkościami :)))

  • dagmara_65

    Agnes cieszę się, że ciasto przypadło Ci do gustu. Dzęki za miłe słowa :)

    Ewus warto spróbować Twoją wersję :)

    Aduf z pewnością bardzo dobry jest Twój sposób rozdrabniania orzechów.

    Claudiene Twoja informacja z pewnością będzie przydatna dla tych co chcą zrobić ciasto w wersji bezalkoholowej. Dziękuję Ci za ten komentarz pełen ciepłych słów i odwzajemniam pozdrowienia :)

    Gościu ja też piekę dwa oddzielne placki, jednocześnie i jestem z tego zadowolona, a poza tym przynajmniej mam dwa równe blaty.

    Pozdrawiam Was cieplutko :)

  • Gość: [niki] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Witam, ciasto jest przepyszne, co do przekrajania placka orzechowego to odradzam - niestety ciężko jest go przekroić, ze względu na bakalie, ja niestety "poległam" przy przekrajaniu i od tamtej pory też piekę 2 oddzielne placki. Niestety również nie mam możliwości upieczenia 2 placków na raz, więc dzielę składniki na pół, fakt zajmuje to trochę więcej czasu, ale dla takiego efektu i smaku warto poświęcić ten czas. Pozdrawiam :)

  • izaa_a

    zrobiłam i ja , pyszne ciasto

  • Gość: [Gość] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Witam, mam pytanie odnośnie orzechów, czy one mają być zmielone całkowicie czy tak aby były widoczne kawałki np. tylko pokrojone?

  • Gość: [lucy] *.dyn.plus.net

    Czy orzechy mielimy w maszynce do mielenia mięsa czy mają być zmielone na makę w młynku do kawy?

  • dagmara_65

    Niki masz rację, że dla takiego efektu i smaku warto poświęcić więcej czasu.
    Iza cieszę się, że Ci smakowało :)
    Gościu to zależy jakie Ci lepiej odpowiadają. Można wszystkie zmielić, ale można też część zmielić, a pozostałą część dać pokrojone.
    lucy można zmielić w maszynce do mielenia mięsa, ale też można zmielić na jeszcze drobniej, ale na tyle, aby nie wytworzył się z nich olej.

    Pozdrawiam Was cieplutko:)

Dodaj komentarz

© W KUCHENNYM OKNIE
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci