Wypróbowane przepisy kulinarne ze zdjęciami. Proste i tanie na co dzień jak i te bardziej wyszukane.
Blog > Komentarze do wpisu

KORA ORZECHOWA

Ciasto znane jest mi od kilku lat. Często do niego wracam, bo jest bardzo smaczne, nie za słodkie. Bakaliowe placki w połączeniu z kremem budyniowo- brzoskwiniowym i zatopione w nim delicje nasączone kawą ze spirytusem tworzą bardzo wykwintną kompozycję smakową. W minione Święta Bożego Narodzenia królowało na naszym stole. Pozostały tylko zdjęcia ;).

 

Przepis na ten rarytas generalnie znany jest. Można spotkać go na kulinarnych stronach internetowych, bądź w wielu publikacjach. Ja robię wg. przepisu zamieszczonego w książce "Nowe ciasta Siostry Leonilli". Nieznacznie zmodyfikowałam.

 

 

kora orzechowa

 

Składniki  placków bakaliowych (na formę o wym. 28x40cm):

  • 8 białek
  • 200g cukru
  • 3 żółtka
  • 200g orzechów mielonych (włoskich lub laskowych)
  • 100g wiórków kokosowych
  • 100g rodzynek
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Składniki  kremu budyniowo-brzoskwiniowego:

  • sok z 1 puszki brzoskwiń
  • 1½ - 2 kostki masła (300 - 400g)
  • 5 łyżek cukru
  • 2 budynie śmietankowe bez cukru ( 2x40g)
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1½ szklanki wody
  • 5 żółtek

 

ponadto:

  • 2 paczki ciastek delicja o smaku pomarańczowym (24 szt.)
  • ¼ szklanki mocnego naparu kawy naturalnej
  • ¼ szklanki spirytusu
  • osączone brzoskwinie (1 puszka)
  • 2 galaretki brzoskwiniowe

 

Wykonanie placków bakaliowych:

Rodzynki przelewamy wrzątkiem i odstawiamy do osiąknięcia z wody. Orzechy mielimy. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, dajemy zmielone orzechy, wiórki kokosowe i rodzynki. Całość dokładnie mieszamy. Białka ubijamy, dodajemy porcjami cukier, żółtka i  suchą mieszankę. Z tak przygotowanego ciasta pieczemy dwa placki w piekarniku nagrzanym do temp. 160°C przez ok. 35 minut.

 

Wykonanie kremu budyniowo-brzoskwiniowego:

Sok z brzoskwiń zagotowujemy z cukrem i ¾ szklanki wody. Budynie mieszamy z mąką pszenną i rozpuszczamy w ¾ szklanki wody, dodajemy żółtka. Dokładnie miksujemy i wlewamy na wrzący sok. Stale mieszając trzymamy na ogniu do zagotowania (do utraty surowizny), po czym odstawiamy pod przykryciem do ostudzenia. Masło ucieramy do białości i dodajemy stopniowo przestudzony budyń ( najlepiej gdy jest jeszcze lekko ciepły , ale na tyle przestudzony, aby nie rozpuszczał masła).

 

Wykonanie ciasta:

Na placek bakaliowy wykładamy połowę kremu. Na to układamy delicje (czekoladą do dołu) nasączone kawą ze spirytusem, lekko  wciskając je w krem. Nasączamy jeszcze raz pozostałym ponczem. Na ciastka wykładamy drugą część kremu, zostawiając kilka łyżek. Przykrywamy plackiem i cieniutko smarujemy pozostałym kremem.. Na to układamy na dachówkę pokrojone w plasterki brzoskwinie. Całość zalewamy przygotowaną wcześniej galaretką (rozpuszczamy 2 galaretki w 3 szklankach wody). Wstawiamy do lodówki. Ciasto jest najsmaczniejsze na drugi dzień i gdy osiągnie temp. pokojową.

 

kora kokosowa

kora orzechowa

wtorek, 28 grudnia 2010, dagmara_65
http://wkuchennymoknie.blox.pl/2010/12/KORA-ORZECHOWA.html
Komentarze
2010/12/28 11:36:59
Bardzo ładnie i apetycznie wygląda :)
-
2010/12/28 11:51:38
Kolejne pyszne ciasto, którego bardzo dawno nie robiłam:)Wspaniale wygląda u Ciebie Dagmaro:)
-
2010/12/28 12:13:00
bardzo ładnie wygląda..;) ja jeszcze takiego nie jadłam
-
2010/12/28 12:20:02
uwielbiam to ciasto, a Twoje wygląda cudnie!
-
2010/12/28 12:21:12
ta pomarańczowa galaretka nadaje taki ładny kolorystyczny kontrast.
-
2010/12/28 12:39:36
pięknie wygląda :)
-
2010/12/28 15:01:19
wygląda wykwintnie!
-
2010/12/28 16:36:30
jadlam takie ciacho i bardzo mi smakowalo:) a przy tym wyglada bardzo ladnie:)
-
2010/12/28 16:42:33
Ja wcześniej nie znałam tego ciasta a wygląda na bardzo świąteczne. Chętnie bym go spróbowała :)

Pozdrawiam :)
-
2010/12/28 20:07:19
Ciasto wyglada przepysznie. Nie znalam go wcześniej, gdzies mi się ta nazwa obijała o uszy,ale nie widziałam go nigdy. Musi być smaczne:)
-
2010/12/28 20:12:38
Bardzo ładnie wygląda to ciasto! Mam dużo orzechów i muszę coś z nimi zrobić...
-
2010/12/28 22:31:21
cóż za przewrotna nazwa ;]
ciasto wygląda niezwykle smakowicie.
podoba mi się, a nigdy jeszcze takiego nie jadłam...
-
2010/12/29 09:54:21
Dzięki za miłe słowa i serdeczne pozdrowionka dla Was :)
-
2011/02/10 16:07:34
jadlam to ciasto w niedziele u tesciowej, naprawde smaczne :) tylko galaretka byla czerwona, w delicjach tez :) i bardzo dobrze to smakowalo z brzoskwiniami.
pozdrawiam serdecznie
gratuluje roczku ;)
-
2011/02/15 17:45:38
Ninn Twoja Teściowa wie co dobre! Dziękuję Ci za gratulacje i pozdrawiam :)
-
Gość: , aapl98.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/03/23 13:21:26
pierwszy raz jadłam tak dobre ciasto
-
Gość: bielasek3, 94-240-15-214.lukman.pl
2012/04/15 09:45:28
Ciasto wyjątkowo smaczne, zrobiłam je na święta i poszła w mgnieniu oka ;-)
Napewno do niego wróce, a znajomi już dostali Pani stronkę z przepisem-bo bardzo o nią prosili ;-)))
Dziękuję i pozdrawiam!
Ania
-
Gość: nessarija, 81-219-115-221.adsl.inetia.pl
2012/04/29 12:39:29
Mam pytanie, może trochę głupie- czy to ciasto schłodzone, smakuje tak samo dobrze? Pytam, bo trwają upały, a niesamowicie kusi mnie to ciasto, tym bardziej, że czasu teraz więcej :) Pozdrawiam.
-
2012/05/02 08:53:30
Gościu cieszę się, że smakowało :)
Aniu dzięki za przemiłe słowa. Cieszę się, że Tobie i Twoim Gościom ciasto przypadło do gustu :)
Nessarija Jak na mój gust schłodzone ciasto nie jest już takie smaczne jak ciepłe. Robiłam je również letnią porą. Nie jest zbyt słodkie, więc smakuje równie dobrze.

Pozdrawiam Was cieplutko :)
-
2012/11/10 08:29:31
Wieki nie robilam ciasta z galaretka. W Szwecji nie ma galaretki w sprzedazy. To chyba taki polski wynalazek
-
2012/11/25 17:23:33
Musze zrobić ,coś nowego ,a wygląda smakowicie.
-
Gość: Marta, 91.240.101.13*
2012/12/21 19:31:42
witam, przymierzam się do upieczenia tego ciasta. Pisze Pani że upiec dwa placki stąd moje pytanie: czy ciasto może czekać aż upiecze się pierwsza porcja ( nie mam dwóch jednakowych blach) czy też można upiec jeden i przekroić go na pół? Serdecznie pozdrawiam i gratuluję bloga. Ps. Schab gotowany rewelacyjny miał być na święta próbowaliśmy, smakowaliśmy i ... dziś dokupiłam kolejna porcję i już się marynuje w lodówce :)
-
2012/12/27 11:39:43
Codojedzenia nie wiem, czy to jest polski wynalazek, ale ciasta z galaretką nam smakują.
Renat-a warto, bo ciasto jest smaczne.
Marta możesz zaryzykować i upiec jeden, a później przekroić. Ale jaki będzie efekt... nie wiem. Zawsze piekłam dwa placki jednocześnie. Z tym czekaniem, aż upiecze się jeden placek to może byc trochę za długo.

Pozdrawiam Was cieplutko :)
-
Gość: Ptysioch, 178-36-212-70.adsl.inetia.pl
2013/01/03 10:37:41
Zrobiłam to ciasto na Boże Narodzenie. W wyglądzie i smaku R E W E L A C J A !!!
-
Gość: Agnieszka, bej1.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/02/26 19:35:56
Witam czym można zastąpić kawę i alkohaol tak by mogły zjeść ciasto dzieci?
-
Gość: Agnieszka, bex104.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/03/04 09:24:36
Wszystkie moje blachy rozszerzają się ku górze, w jaki sosób zalewacie gotowe ciasto by galaretka nie uciekła na spód. Mam tortownicę okrągłą rozpinaną, ale wolałabym prostokątne ciasto, nie chciałabym kupować kolejnej blachy czy można to zrobić inaczej.
-
2013/03/27 12:59:16
wspaniałe ciacho :) koniecznie muszę spróbować :D
-
2013/04/03 12:43:13
Ptysioch dzięki za miłe słowa :)
Agnieszko jeżeli pominiemy alkohol i kawę to z pewnością nie będzie to już ten sam smak. No, ale dla dzieci ta wersja jest z oczywistych względów niewskazana. Zastąpiłabym mocnym naparem kakao lub czekolady rozpuszczalnej.
Agnieszko ja radzę sobie w ten sposób, że wylewam galaretkę już nieco zatężałą, ale jeszcze na tyle rzadką, ze ładnie się "układa". Przy takiej formie jak piszesz wkładam pomiędzy ściankami blachy, a papieru do pieczenia, zrolowany kawałek ręcznika papierowego i blachę z ciastem wkładam od razu do lodówki.

Lucynella dzięki za miłe słowa :) Spróbuj, bo jest rzeczywiście wspaniałe. Smacznego !


Pozdrawiam Was cieplutko :)
-
Gość: Karola, 159-205-37-89.adsl.inetia.pl
2013/04/21 14:30:48
Upiekłam wg tego przepisu, biszkopty piekłam ok. 20 min, bo podany tutaj czas byłby zdecydowanie za długi- wszystko zależy od piekarnika. Ciasto jest pyszne.
-
Gość: Marta, agbv103.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/10/28 19:55:00
Hej:) czy delicje całe moczymy w spirytusie czy tylko stronę z biszkoptem? Jak długo?
-
Gość: Dorota, aeeo18.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/11/11 09:16:02
Przypadkowo znalazłam tego bloga. Miałam szczęście bo odkryłam tu kopalnię wiedzy kulinarnej. Kora orzechowa to pierwszy przepis, z którego skorzystałam. Mistrzostwo świata! Przepyszne ! Zrobiłam już kolejne ( kakaowy biszkopt z masą budyniowo - jabłkową). Lubię ciasta słodkie, dlatego dodaję trochę więcej cukru niż w przepisach. Cieszę się, że prowadzi Pani tak cudownego bloga. Jestem Pani fanką Pozdrawiam serdecznie. Dorota ze Szczecina
-
Gość: claudiene, 89-79-36-106.dynamic.chello.pl
2013/12/04 20:12:22
Czy można czymś zastąpić spirytus?
Pozdrawiam :)
-
2013/12/05 16:44:50
Karola u mnie przy temp. 160*C trzeba piec 32 - 35 minut, ale każdy piekarnik rządzi się swoimi prawami :)
Marta moczymy stronę z biszkoptem.
Dorota wow! dziękuję Ci za tak przemiłe słowa, cieszę się, że lubisz do mnie zaglądać i korzystać z przepisów :)
Claudiene nie próbowałam, ale może jakiś owocowy sok, bądź nektar byłby dobry, warto poeksperymentować :)

Pozdrawiam Was cieplutko :)
-
2014/03/02 13:34:09
Dagmaro, zrobiłam korę, z całym przekonaniem stwierdzam, że ciasto jest bardzo dobre i efektowne. Ślicznie dziękuję za przepis, pozdrawiam :)
-
Gość: ewus, 031011210238.piaseczno.vectranet.pl
2014/04/15 08:43:33
Ciasto jest pyszne. Z tym, że zamiast delicji używam biszkoptów nasączonych cappucino :)
-
Gość: , aduf227.neoplus.adsl.tpnet.pl
2014/04/16 11:56:12
Mała zmiana w dodatkach do ciasta bakaliowego - orzechy włoskie rozgniatam wałkiem
na desce potem je siekam ostrym nożem przez to zmienia się struktura ciasta .
Poza tym pyszności !!!!

Uwaga autorska:

Zamieszczone na tym blogu zdjęcia i teksty są mojego autorstwa. Kopiowanie ich i jakiekolwiek wykorzystywanie  na  stronach internetowych lub w innych środkach publicznego przekazu bez mojej zgody jest zabronione w myśl Ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych z dnia 04.02.1994r. Dz.U.Nr 24, poz. 83).




 

Przepisy na Wielkanoc

 

 

 

przepisy na pączki, oponki i faworki(chrusty)


przepisy na torty i torciki

 

szbkie i proste dania

 

przepisy na ciasta i inne słodkości z jabłkami


 przepisy na szybkie i łatwe ciasta

 

pomidory,papryka-potrawy i przetwory

 

Przepisy na ciasta bez pieczenia

 

kapusta, kalafior, brokuły -  przepisy kulinarne

 

zupy-przepisy


Przepisy na sałatki

 

przepisy na surówki

 

przepisy na serniki i ciasta z serem

 

przepisy na ciasta z kremem, masą


Przepisy na placuszki


przepisy na ciasta biszkoptowe


naleśniki-przepisy

 






kromkachleba.caritas.plCo ósma osoba w Polsce-prawie 5 mln

-żyje poniżej minimum egzystencji.

Co druga osoba żyjąca w nędzy

nie ma ukończonych 19 lat. Co trzecia

 to DZIECKO poniżej 14 roku życia. 

 








Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne Lista Blogów Kulinarnych Top Blogi