Wypróbowane przepisy kulinarne ze zdjęciami. Proste i tanie na co dzień jak i te bardziej wyszukane.
Blog > Komentarze do wpisu

CIASTO ORZECHOWE Z JABŁKAMI I BITĄ ŚMIETANĄ

To ciasto można praktycznie robić bez względu na porę roku. Jabłka można zastosować świeże, bądź gotowe, już uprażone. Ciasto jest delikatne, półkruche, ze słodko- winnym nadzieniem. Dodatek rozdrobnionych orzechów bardzo dobrze komponuje się z jabłkami i bitą śmietaną. Wykonanie nie jest trudne i nie pochłania dużo czasu, szczególnie wówczas, gdy mamy do dyspozycji gotowe uprażone już jabłka. Ciasto robiłam wielokrotnie i często do niego wracam, gdyż zawsze się udaje i jest pyszne! Najlepiej smakuje na następny dzień po zrobieniu.

Przepis pochodzi z miesięcznika Babeczka nr 11/97.

 

ciasto orzechowe z jabłkami i bitą śmietaną

 

Składniki na blaty orzechowe:

  • 200 g masła
  • 3 jajka
  • 200 g cukru
  • 350 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • starta skórka z 1 cytryny
  • 2 łyżeczki cukru z naturalną wanilią lub 16 g cukru wanilinowego
  • 150 - 200 g orzechów włoskich lub laskowych

 

Składniki na nadzienie jabłkowo-śmietanowe:

  • 1,50 kg jabłek ( 1,20 kg obranych i pokrojonych w kostkę) lub 1 litr uprażonych
  • 1 galaretka wiśniowa
  • sok z 2 cytryn (ok. 100ml)
  • 3 łyżki wody
  • 4 łyżki cukru kryształu
  • 500 ml śmietanki kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 - 2 łyżeczki cukru z naturalną wanilią lub 16 g cukru wanilinowego

 

Wykonanie blatów:

Masło ucieramy mikserem do białości, dodajemy cukier, cukier z wanilią. Nadal ucierając wbijamy po jednym żółtku. Do utartej na krem masy dodajemy porcjami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i starta skórką z jednej cytryny (uprzednio umytą i sparzoną w gorącej wodzie). Całość dokładnie mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie łączymy z ciastem. Wykładamy na dwie formy o wym. 28x40cm wyścielone papierem do pieczenia. Wierzchy obu ciast posypujemy drobno posiekanymi lub zmielonymi orzechami. Pieczemy w nagrzanym do temp. 180°C piekarniku przez ok. 15 minut na złoty kolor. Blaty można upiec w przeddzień wykonywania ciasta.

 

Wykonanie nadzienia:

Jabłka obieramy, kroimy na ósemki i wydrążamy gniazda nasienne. Wkładamy do rondelka, wlewamy sok wyciśniety z 2 cytryn, 3 łyżki wody, 4 łyżki cukru i prażymy, od czasu do czasu mieszając, aby się nie przypaliło. Gdy jabłka będą częściowo rozprażone (pozostaną jeszcze małe ich kawałeczki), zdejmujemy z ognia, wsypujemy galaretkę i dokładnie mieszamy. Pozostawiamy do ostudzenia.

Schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno mikserem, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder i cukier z wanilią.

 

Wykonanie ciasta:

Na jednym placku układamy "kupkami" przy pomocy łyżki tężejące uprażone jabłka. Przestrzeń między jabłkami wypełniamy ubitą śmietanką, ewentualnie pozostałą dajemy na jabłka. Układamy drugi placek orzechami do wierzchu i delikatnie go uciskamy. Wierzch ciasta posypujemy cukrem pudrem i wkładamy do chłodziarki. kroimy schłodzone, ale zjadamy gdy osiągnie temperaturę pokojową, wówczas jest najsmaczniejsze.

 

 

ciasto orzechowe z jabłkami i bitą śmietaną

 

ciasto orzechowe z jabłkami i bitą śmietaną

poniedziałek, 22 listopada 2010, dagmara_65
http://wkuchennymoknie.blox.pl/2010/11/CIASTO-ORZECHOWE-Z-JABLKAMI-I-BITA-SMIETANA.html
Komentarze
2010/11/22 10:13:47
Piękne ciasto. Ładnie się prezentuje i pewnie wspaniale smakuje :)
Pozdrawiam.
-
2010/11/22 10:32:33
podoba mi się :))
-
2010/11/22 13:43:10
Wygląda mega apetycznie i ta kompozycja smaków... mmmm.....
-
2010/11/22 16:30:46
Bardzo fajna odmiana ciasta z jabłkami, pozdrawiam;)
-
2010/11/22 16:40:47
Pyszniutko wygląda:)
Robiłam kiedyś podobne, ale blaty inne. Muszę wypróbować na tych orzechowych:)
Pozdrawiam serdecznie:)
-
2010/11/23 08:55:49
Dziękuję Wam za miłe komentarze i cieplutko pozdrawiam :)
-
Gość: wirtuoza, 89-74-102-60.dynamic.chello.pl
2010/12/26 17:55:44
ciasto pyszne. Zrobiło furrorę na moim stole :P Troszkę go zmodyfikowałam dodałam do ciasta kilka łyżek miodu, cynamon i część posiekanych na drobno orzechów. Wyszło idealnie :)
-
2010/12/27 10:09:18
Wirtuoza bardzo mi miło, że skorzystałaś z przepisu. Wyobrażam sobie , że Twoja modyfikacja była jak najbardziej trafiona! Zrobię kiedyś z takimi dodatkami, bo jestem pewna, że ciasto będzie super! Pozdrawiam cieplutko:)
-
Gość: Marko, static-ip-77-89-98-216.promax.media.pl
2013/08/24 21:59:48
No i wyszedł... Ciasto jest pyszne .Cos innego ;) tylko najlepiej robic go 2 dni wczesniej.Bo wtedy skruszeje i najdzie smakiem :)
-
Gość: Anna, aql38.neoplus.adsl.tpnet.pl
2014/04/18 10:48:13
ciasto jest rewelacyjne...rodzina bardzo często prosi abym je zrobiła :)...wielkie dzięki za przepis i Wesołych Świąt :)

uwaga autorska



przepisy kulinarne z rabarbarem

 

 przepisy na szybkie i latwe ciasta

 przepisy_kulinarne_z_truskawkami

przepisy na ciasta przekładane

przepisy na serniki i ciasta z serem

przepisy na torty i torciki

przepisy na ciasta bez pieczenia

przepisy na ciasta z kremem, masą

przepisy na ciasta i inne wypieki drożdżowe

przepisy na ciasta biszkoptowe

przepisy na ciasta z owocami

przepisy na zupy

przepisy na szybkie i proste dania

przepisy na sałatki

przepisy na surówki

przepisy na placuszki

przepisy na dania z makaronem

przepisy na naleśniki

 

 








kromkachleba.caritas.plCo ósma osoba w Polsce-prawie 5 mln

-żyje poniżej minimum egzystencji.

Co druga osoba żyjąca w nędzy

nie ma ukończonych 19 lat. Co trzecia

 to DZIECKO poniżej 14 roku życia. 

 






Akcja: Nie kradnij zdjęć!





Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl
Lista Blogów Kulinarnych Top Blogi