Menu

W KUCHENNYM OKNIE

Wypróbowane przepisy kulinarne ze zdjęciami. Proste i tanie na co dzień jak i te bardziej wyszukane.

CIASTO ORZECHOWE Z JABŁKAMI I BITĄ ŚMIETANĄ

dagmara_65

To ciasto można praktycznie robić bez względu na porę roku. Jabłka można zastosować świeże, bądź gotowe, już uprażone. Ciasto jest delikatne, półkruche, ze słodko- winnym nadzieniem. Dodatek rozdrobnionych orzechów bardzo dobrze komponuje się z jabłkami i bitą śmietaną. Wykonanie nie jest trudne i nie pochłania dużo czasu, szczególnie wówczas, gdy mamy do dyspozycji gotowe uprażone już jabłka. Ciasto robiłam wielokrotnie i często do niego wracam, gdyż zawsze się udaje i jest pyszne! Najlepiej smakuje na następny dzień po zrobieniu.

Przepis pochodzi z miesięcznika Babeczka nr 11/97.

 

ciasto orzechowe z jabłkami i bitą śmietaną

 

Składniki na blaty orzechowe:

  • 200 g masła
  • 3 jajka
  • 200 g cukru
  • 350 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • starta skórka z 1 cytryny
  • 2 łyżeczki cukru z naturalną wanilią lub 16 g cukru wanilinowego
  • 150 - 200 g orzechów włoskich lub laskowych

 

Składniki na nadzienie jabłkowo-śmietanowe:

  • 1,50 kg jabłek ( 1,20 kg obranych i pokrojonych w kostkę) lub 1 litr uprażonych
  • 1 galaretka wiśniowa
  • sok z 2 cytryn (ok. 100ml)
  • 3 łyżki wody
  • 4 łyżki cukru kryształu
  • 500 ml śmietanki kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 - 2 łyżeczki cukru z naturalną wanilią lub 16 g cukru wanilinowego

 

Wykonanie blatów:

Masło ucieramy mikserem do białości, dodajemy cukier, cukier z wanilią. Nadal ucierając wbijamy po jednym żółtku. Do utartej na krem masy dodajemy porcjami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i starta skórką z jednej cytryny (uprzednio umytą i sparzoną w gorącej wodzie). Całość dokładnie mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie łączymy z ciastem. Wykładamy na dwie formy o wym. 28x40cm wyścielone papierem do pieczenia. Wierzchy obu ciast posypujemy drobno posiekanymi lub zmielonymi orzechami. Pieczemy w nagrzanym do temp. 180°C piekarniku przez ok. 15 minut na złoty kolor. Blaty można upiec w przeddzień wykonywania ciasta.

 

Wykonanie nadzienia:

Jabłka obieramy, kroimy na ósemki i wydrążamy gniazda nasienne. Wkładamy do rondelka, wlewamy sok wyciśniety z 2 cytryn, 3 łyżki wody, 4 łyżki cukru i prażymy, od czasu do czasu mieszając, aby się nie przypaliło. Gdy jabłka będą częściowo rozprażone (pozostaną jeszcze małe ich kawałeczki), zdejmujemy z ognia, wsypujemy galaretkę i dokładnie mieszamy. Pozostawiamy do ostudzenia.

Schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno mikserem, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder i cukier z wanilią.

 

Wykonanie ciasta:

Na jednym placku układamy "kupkami" przy pomocy łyżki tężejące uprażone jabłka. Przestrzeń między jabłkami wypełniamy ubitą śmietanką, ewentualnie pozostałą dajemy na jabłka. Układamy drugi placek orzechami do wierzchu i delikatnie go uciskamy. Wierzch ciasta posypujemy cukrem pudrem i wkładamy do chłodziarki. kroimy schłodzone, ale zjadamy gdy osiągnie temperaturę pokojową, wówczas jest najsmaczniejsze.

 

 

ciasto orzechowe z jabłkami i bitą śmietaną

 

ciasto orzechowe z jabłkami i bitą śmietaną

NALEŚNIKI Z BUDYNIEM I WINOGRONAMI >

< SURÓWKA Z BIAŁEJ I CZERWONEJ KAPUSTY



Wyszukaj przepis wpisując w pole Google nazwę składnika lub potrawy:

Komentarze (10)

Dodaj komentarz
  • majanaboxing

    Piękne ciasto. Ładnie się prezentuje i pewnie wspaniale smakuje :)
    Pozdrawiam.

  • milk_chocolate84

    podoba mi się :))

  • marinia

    Wygląda mega apetycznie i ta kompozycja smaków... mmmm.....

  • urszula_d73

    Bardzo fajna odmiana ciasta z jabłkami, pozdrawiam;)

  • annas1964

    Pyszniutko wygląda:)
    Robiłam kiedyś podobne, ale blaty inne. Muszę wypróbować na tych orzechowych:)
    Pozdrawiam serdecznie:)

  • dagmara_65

    Dziękuję Wam za miłe komentarze i cieplutko pozdrawiam :)

  • Gość: [wirtuoza] *.dynamic.chello.pl

    ciasto pyszne. Zrobiło furrorę na moim stole :P Troszkę go zmodyfikowałam dodałam do ciasta kilka łyżek miodu, cynamon i część posiekanych na drobno orzechów. Wyszło idealnie :)

  • dagmara_65

    Wirtuoza bardzo mi miło, że skorzystałaś z przepisu. Wyobrażam sobie , że Twoja modyfikacja była jak najbardziej trafiona! Zrobię kiedyś z takimi dodatkami, bo jestem pewna, że ciasto będzie super! Pozdrawiam cieplutko:)

  • Gość: [Marko] *.promax.media.pl

    No i wyszedł... Ciasto jest pyszne .Cos innego ;) tylko najlepiej robic go 2 dni wczesniej.Bo wtedy skruszeje i najdzie smakiem :)

  • Gość: [Anna] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    ciasto jest rewelacyjne...rodzina bardzo często prosi abym je zrobiła :)...wielkie dzięki za przepis i Wesołych Świąt :)

© W KUCHENNYM OKNIE
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci