Menu

W KUCHENNYM OKNIE

Wypróbowane przepisy kulinarne ze zdjęciami. Proste i tanie na co dzień jak i te bardziej wyszukane.

CIASTO CZEKOLADOWO-SEROWE "DZIEŃ I NOC"

dagmara_65

Tradycyjne receptury na serniki warto nieco uatrakcyjnić. Mając to na uwadze i przeglądając jakiś czas temu literaturę kulinarną natknęłam się na ciekawy przepis. To ciasto serowe zawiera  znaczną ilość czekolady, zarówno ciemną  jak i białą. Dodatek owoców zatopionych w galaretce  ubogaca smakowo tą atrakcyjnie prezentującą  się słodycz.  Przepis pochodzi z miesięcznika Babeczka nr 9/2006.

 

ciasto czekoladowo-serowe

 

Składniki blatu czekoladowego:

  • 5 jajek
  • 200g cukru
  • 100g mąki pszennej
  • 100g gorzkiej czekolady
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 łyżki mleka

 

Składniki  kremu serowo-czekoladowego:

  • 5 jajek
  • 2 łyżki cukru
  • 600g twarogu półtłustego dwukrotnie zmielonego
  • 300g białej czekolady
  • 6 łyżeczek żelatyny + ¹⁄³ szklanki zimnej wody + ok. ¹⁄³ szklanki wrzątku
  • 300ml śmietany kremówki

 

Składniki warstwy owocowej:

  • 500g owoców (maliny, brzoskwinie) - użyłam brzoskwiń z puszki
  • 2 op. galaretki o wybranym smaku  - u mnie brzoskwiniowe

 

ciasto czekoladowo-serowe

 

Wykonanie blatu czekoladowego:

Czekoladę rozpuszczamy w gorącej kąpieli z dodatkiem 4 łyżek mleka. Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Żółtka mieszamy z przestudzoną czekoladą i delikatnie łączymy z ubitymi białkami. Dodajemy porcjami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto wykładamy na przygotowaną formę o wym 28x40cm wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 180°C ok. 30 minut.

 

Wykonanie kremu serowo-czekoladowego:

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Żelatynę zalewamy zimną wodą, a gdy napęcznieje rozpuszczamy w jak najmniejszej  ilości wrzątku.   Jajka (uprzednio umyte i sparzone wrzącą wodą) ubijamy z cukrem na parze. Ubijając dodajemy porcjami rozpuszczoną czekoladę i żelatynę.  Tak przygotowaną masę dajemy porcjami do zmielonego sera stale miksując. Śmietanę ubijamy na sztywną pianę i delikatnie łączymy ją z masą czekoladowo-serową.  Krem równomiernie rozprowadzamy na blacie czekoladowym i schładzamy w chłodziarce do zatężenia.

 

Wykonanie warstwy owocowej:

Galaretki rozpuszczamy wg. przepisu na opakowaniu. Owoce układamy na warstwie serowej. W przypadku brzoskwiń dokładnie odsączone z syropu  kroimy na cienkie półplasterki i układamy jak dachówkę. Zalewamy tężejącą już galaretką i ponownie umieszczamy w chłodziarce. Ciasto jest dobre do spożycia na następny dzień, a jeszcze smaczniejsze w kolejnym dniu. Hmmm....a jakież jest smaczne, gdy już się kończy!

 

ciasto czekoladowo-serowe

 

ciasto czekoladowo-serowe

 

ciasto czekoladowo-serowe

 

 

Polecam również:

 

 

sernik cappuccino z pomarańczą torcik cappucino z wiśniamisernik truskawkowy na zimnoprzekładaniec serowy z galaretką malinową

 

 

SURÓWKA Z BIAŁEJ I CZERWONEJ KAPUSTY >

< KAPUŚNIACZEK ZE ŚMIETANĄ I ŻÓŁTYM SEREM



Wyszukaj przepis wpisując w pole Google nazwę składnika lub potrawy:

Komentarze (69)

Dodaj komentarz
  • alebabka77

    Świetne. Zawsze jak odwiedzam Twoje ciasta tortowe i te z galaretką to się zastanawiam jak je tak równiutko pokroiłaś - dla mnie to jeszcze nieosiągalna sztuka. Pozdrawiam jesiennie:)

  • majazteca

    Po prostu piekne :) Swietnie wygladaja te kolorki a galaretka nadaje calosci uroku :) Musi rewelacyjnie smakowac :))

  • zauberi

    wygląda bardzo apetycznie.

  • cukrowawrozka

    ta masa z białą czekoladą pewnie najlepsza. :)

  • annas1964

    Warto się skusić na taki rarytas:)
    Śliczne kolory i piękna prezentacja.
    Pozdrawiam:)

  • Gość: [OSa] *.chello.pl

    Bardzo, bardzo mi się podoba.

  • cucinadellafelicita

    Bardzo ładnie się prezentuje. A połączenie białej czekolady, ciemnej czekolady i sera jest zawsze trafione :)

  • izaa_a

    cudnie wygląda...musi byc pyszny!!!

  • ewa-jka

    wyglada przecudnie,piekne kolory i takie rowniutkie...

  • Gość: [piegusek1976] 80.54.20.*

    nie będę oryginalna ale również podziwiam te Twoje równiutkie kawałeczki :) pozdrawiam

  • majanaboxing

    Wygląda obłędnie! Rzeczywiście jak noc i dzień, śliczne jest :))
    Pięknie je nam pokazałaś:)

  • kulinarnespotkania

    wyglada pieknie:) az korci mnie, zeby kawałeczek Ci skubnac tej pychotki:)

  • dagmara_65

    Alebabka ciasta kroję dobrze naostrzonym długim i wąskim nożem. Przed każdym krojeniem polewam ostrze wrzątkiem. No i przede wszystkim nie spieszę się. Trzeba mieć także trochę wprawy w tej czynności.
    Majka rzeczywiście dodatek galaretki nadaje całości uroku. Zapewniam, że smakuje wybornie!
    Zauberi dzięki!
    Cukrowa Wróżko masz rację, właśnie ta masa nadaje ton smakowy w tym cieście!
    Anuszko właśnie! I dlatego też się skusiłam :)
    OSa dziękuję:)
    Fuchsia tak! Takie połączenie białej czekolady, ciemnej czekolady i sera też wydaje mi się bardzo trafione :)
    Iza dzięki! Zapewniam, że jest pyszny!
    Ewa-jka dziękuję za przemiłe słowa:)
    Piegusku serdeczne dzięki za podziw dla mojego ciasta:)
    Majanko wow! widzę ,że Cię mile zaskoczyłam :)
    Aga skubnij sobie! Idę teraz po zakupy, więc ciasto pozostawiam poza moją kontrolą:)

  • marinia

    Przepięknie wygląda to ciacho.

  • dagmara_65

    Mariniu dzięki za miłe słowa, pozdrawiam :)

  • alebabka77

    O! Dzięki za podpowiedź, na ten wrzątek bym nie wpadła. Pozdrawiam :)

  • rubik32

    Ciasto jest poprostu rewelacyjne zrobilam je wczoiraj a dzisija zostalo tylko pare kawalkow bo tak mezowi smakowalo ze siedzial i jadl non stop :))Polecam wszystkim te ciacho palce lizac:)Pozdrawiam ANIA :)

  • dagmara_65

    Alebabka cieszę się, że moja podpowiedź usatysfakcjonowała Cię :)
    Aniu mile mnie zaskoczyłaś, że skorzystałaś z przepisu i co najważniejsze, że ciasto było udane i smakowało. Myślę, że mąż szybko straci te kalorie których sobie dołożył :)
    Dziękuję Wam za miłe komentarze i pozdrawiam :)

  • Gość: [aga] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    witam
    mam pytanko-czy ubite jajka na parze dodajemy takie ciepłe do twarozku?twoje ciasto wygląda cudnie i tak ślicznie pokrojone,że chylę czoła przed mistrzem-czy masz na to krojenie jakiś patent?

  • dagmara_65

    Aga dajemy ciepłe, ale nie tak od razu po wyjęciu z kąpieli parowej. Odstawiamy, ale na krótko. Raczej nie wskazane jest dłuższe ochładzanie masy, ze względu na obecność w niej żelatyny i czekolady, które w miarę ochładzania zatężają masę. Będzie trudniej wówczas połączyć ją z serem, tak aby otrzymać jednolity krem.
    Patentu jako takiego to ja nie mam na to krojenie. Może tylko takie sugestie, o których już wspomniałam odpowiadając na komentarz Alebabki. Dziękuję za przemiłe słowa pod moim adresem i pozdrawiam Cię serdecznie :)

  • alinkawyka

    Kochana, upiekłam to ciacho i pyszne!!! Nawet Niejadek w naszej rodzinie spałaszował dwa wielkie kawałki, aż mu się uszy trzęsły!:) Robiłam z malinami i już wiem, że będzie to ciasteczko w stałym repertuarze w mojej rodzinie:) Dziękuję za przepis.

  • dagmara_65

    Alinko byłam na Twoim blogu i podziwiałam! Ciasto zrobiłaś przepięknie!! Miło mi, że będzie to ciasteczko w stałym repertuarze w Twojej Rodzinie :)
    Pozdrowionka :)

  • agaska2a

    Świetny blog :) Dodaję do ulubionych ! Pozdrawiam serdecznie!

  • dagmara_65

    Agaska miło mi ! dzięki za wyróżnienie :)
    Odwiedziłam Twój blog. Zapowiada się bardzo ciekawie i apetycznie. Jak zauważyłam dołączyłaś bardzo niedawno do wielkiej rzeszy blogujących. Życzę Ci miłego blogowania i samych miłych komentarzy. Pozdrówki cieplutkie :)

  • Gość: [pomoria] *.petrus.pl

    To ciasto jest pierwszym jakie zrobiłam na podstawie Twojego przepisu...:-)..udało się...rodzina wcinała i chwaliła moje zdolności..hehehe...dziękuję...:-)

  • dagmara_65

    Pomoria cieszę się , że udało się i Twojej Rodzinie smakowało!
    Gratuluję kulinarnych umiejętności !

  • gania76

    Witam! Bardzo dziękuję za przepis! Ciasto wyszło przepyszne, poniżej link do mojej wersji:
    mycuisine.blox.pl/2011/12/Tort-czekoladowo-serowy.html
    Pozdrawiam!

  • dagmara_65

    Ganiu ciesze się, że wyszło Ci przepyszne! Już lecę na Twój blog oglądać Twoje pyszności, może załapię się chociaż na okruszki, bo znacznie sie spóźniłam :)

  • Gość: [beatinka3] *.internetdsl.tpnet.pl

    Ciasto rewelacja. Robiłam je na ostatnie święta. Wyszło dokładnie takie, jak na Twoich zdjęciach. Ja dodatkowo nasączyłam spód wodą z cytryną. Dzięki za bardzo dokładny przepis. Pozdrawiam i życzę wszystkiego najlepszego w Nowym 2012 Roku oraz proszę o więcej takich udanych przepisów. Beata W.

  • Gość: [Julianna] *.netfala.pl

    dodam od siebie jakby ktoś nie wiedział jak ja niedawno ;P :
    Jajka ubić z cukrem na parze tzn. wodę w małym garnku zagotować, następnie zmniejszyć gaz, i na ten garnek położyć miskę z jajkami i cukrem, tak żeby ta miska nie dotykała gorącej wody, i ubijać mikserem jajka, gdy masa będzie już sztywna, miskę zdjąć i masę ostudzić.
    ciasto robię, jest superowe! :D

  • dagmara_65

    Beatinko miło mi, że ciasto okazało się rewelacyjne :)
    Z ponczem cytrynowym z pewnością był pyszny.
    Zawsze warto wprowadzać własne modyfikacje i dopasowywać do swoich upodobań!

    Julianno dzięki za dodanie cennej rady. Wydawałoby się, że opisy wykonuję dość szczegółowo, ale jednak umknie coś mojej uwadze ;). Dlatego też takie komentarze jak Twój uważam za bardzo cenne.

    Dziękuję Wam za sympatyczne komentarze, pozdrawiam i życzę samych udanych wypieków w Nowym Roku 2012!


  • izaa_a

    wreszcie zrobiłam, ciasto jest przepyszne! Dzieki za wspaniały przepis. Pozdrawiam

  • dagmara_65

    Iza cała przyjemność po mojej stronie! Widziałam na Twoim blogu, wyszło Ci wspaniale! Cieszę sie, że jesteś zadowolona z tego ciasta, pozdrawiam Cię serdecznie :)

  • Gość: [dorota_s_30] 89.174.79.*

    trafiłam na tego bloga, dzieki przepisowi na smakerze
    smaker.pl/przepisy/ciasta-i-desery/cisto-dzien-i-noc,52483
    , jest to to samo zdjecie, ale jakos nie sądze zeby to pani je tam zamiesciła. w kazdym razie ciesze sie ze tu trafiłam, nareszcie znalazłam bloga nie tylko o ciastach ale tez z ciekawymi przepisami na inne potrawy.pozdrawiam

  • dagmara_65

    Dorotko miło mi, że blog przypadł Ci do gustu. Dzięki za miłe słowa. Bądźmy na Ty, jeżeli oczywiście masz na to chęć :)
    Co do wpisu na Smakerze, to już zauważyłam i wpisałam komentarz, choć jest tam trudno wpisać długi i to co chciałoby się napisać. No cóż, to nie pierwszy raz się zdarza! To już jakaś plaga z tym złodziejstwem! brrrr...obrzydliwe to jest!
    Pozdrawiam Cię serdecznie :)

  • Gość: [dorota_s_30] 89.174.79.*

    zrobiłam wczoraj, jest pyszne rzeczywiście, bardzo dobry przepis na biszkopt. natomiast masa rozpływa sie w ustach, smakuje mi trochę jak znany serek waniliowy i dlatego nastepnym razem spróbuję ją zrobić z tych serków, zelatyny i bitej smietany. bedzie mniej kalorii i pracy, ale czy smak bedzie podobny to sie okaże. dam znać. w kazdym razie ciasto jest bardzo dobre i ładnie wyglada, pójdzie dzisiaj w gości :-D.
    teraz sie przymierzam do sledzi po sultańsku i ciasta architekta, życzcie mi powodzenia :-D

  • 1urtica

    Dagmaro, bardzo dziękuję za fantastyczny przepis, ciasto jest rewelacyjne :) Żałuję teraz że zbierałam się tak długo by je upiec. Dziękuję jeszcze raz i cieplutko pozdrawiam :)

  • Gość: [Ania] *.adsl.inetia.pl

    hejka, ja dopiero poznaję tajniki pieczenia ciast a te bardzo mi się podoba :) tylko nie wiem co znaczy ubić białka na parze? o co chodzi też z tą wodną kąpielą? i czemu te jajka trzeba umyć i sparzyć? Proszę o odpowiedź :)

  • dagmara_65

    Dorotko miło mi, że smakowało :) Warto robić własne modyfikację, dostosowywać do swoich upodobań. Życzę powodzenia i pozdrawiam :)

    Urtica to miłe co piszesz, cieszę się, że smakowało i pozdrawiam cieplutko :)

    Aniu ubijałam całe jajka, a nie białka jak piszesz.
    A robiłam to następująco:
    Do większego garnka wlałam wodę (ok. 1/4 objętości garnka) i doprowadziłam do wrzenia, po czym zmniejszyłam ogień, tak aby utrzymać na tyle temperaturę, aby stale wytwarzana była dość gorąca para. Do mniejszego garnka wbiłam jajka i wsypałam cukier.
    Mały garnek włożyłam do dużego, ale tak, aby jego spód nie stykał się z lekko wrzącą wodą w dużym garnku.
    Jajka ubijałam mikserem na puszystą masę.
    Gdy masa jajeczna zgęstniała garnek zdjęłam z ognia i jeszcze chwilę ubijałam. Odstawiłam do ostygnięcia.
    Garnek z gorącą wodą w którym umieszcza sie mniejszy z ubijanymi jajkami to właśnie ta kąpiel.
    Zwykle myjemy i sparzamy jajka przed wykorzystaniem do mas jajecznych, aby pozbyć się ewentualnych bakterii (głównie chodzi o pałeczki salmonelli) na skorupkach jajek, ale jak donoszą media jajka z pewnych źródeł nie powinny być zarażone. To chyba tyle, pozdrawiam :)

  • Gość: [Aneta] *.xdsl.centertel.pl

    chciałaby zrobić takie ciasto mojemu mężowi na imieniny ale mam przykre doświadczenia z żelatyną i chciałabym się dowiedzieć czy łączy się ją ciepłą czy schłodzoną?Pytam bo ja do kremu dodałam letnią i krem się nie udał:(

  • Gość: [anula] *.ip.dobranet.pl

    Witam, mnie również zachwycają Twoje wypieki. Ja dopiero rozpoczynam przygodę z ciastami. Miała bym taką prośbę: gdybyś mogła zamieścic przelicznik mąki i cukru z gram na szklankę, to była bym bardzo wdzięczna. Nie mam wagi kuchennej, a jak próbowałam znależc w Internecie taki przelicznik, to różne wyniki mi wyskakiwały- czasem sprzeczne ze sobą.

  • dagmara_65

    Anetko żelatynę do kremu wlewam cieniutkim strumieniem i mieszam ręcznym robotem kuchennym na bardzo małych obrotach. Lepiej gdy żelatyna jest ciepła, wówczas mamy więcej czasu na równomierne rozsmarowanie kremu zanim zatężeje.
    Ja daję żelatynę nawet dość ciepłą zaraz po jej rozpuszczeniu i masa mi się nie waży. Należy pamiętać o jednej ważnej sprawie: wlewać ją cieniutkim strumieniem i czasami dobrze jest troszeczkę odczekać mieszając ( przed dodaniem kolejnej porcji dokładnie wmieszać płynną żelatynę).

    Anulko dzięki za miłe słowa:)
    1 szklanka (250ml) cukru drobnego kryształu ----- 200g
    1 szklanka (250ml) mąki pszennej tortowej ----- 130g


    Pozdrawiam Was cieplutko i życzę samych udanych wypieków :)

  • Gość: [madzia92] 212.244.210.*

    ciasto jest fantastyczne! za pierwszym razem wyszlo idealnie po za malym moim bledem i brakiem informacji na ten temat w przepisie- a mianowicie- brzoskwinie musza byc lekko "zatopione" w masie serowej poniewaz w innym wypadku beda zjezdzac z ciasta razem z galaretka po za tym brak jakich kolwiek uwag! super przepis !!!!

  • kuchareczka1993

    Dołączam się do waszych opinii. Super przepis.

  • Gość: [anna24] *.rudaslaska.vectranet.pl

    Witam:):) Wczoraj zrobiłam ciacho:):) Jest pyszne, pieknie wyglada i ma wspaniala konsystencje:) Do tego przepis jest tak dobrze spisany, ze nie sposob by cos sie nie powiodlo:):) Pozdrawiam i dziekuje:*

  • Gość: [keyrus] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Robiłam to ciasto w zeszłym roku na chrzciny synka i wyszło wspaniale. Gościom bardzo smakowało i nic nie zostało :) Robię je i w tym roku na roczek! Miałam tylko mały problem - galaretka nie przykleiła się mocno do masy serowej i potem zdarzało się, że odpadała :( Ma może Pani jakiś patent by uniknąć tej sytuacji?
    Z góry dziękuje za odpowiedź i pozdrawiam!

  • dagmara_65

    Madziu dobry pomysł z tym lekkim zatapianiem brzoskwiń. Dzięki za podzielenie się dobrą radą :)
    Kuchareczko dzięki za miłe słowa :)
    Aniu cieszę się, że skorzystałaś z przepisu i jesteś zadowolona z ciasta :)
    Keyrus ja sobie radzę w ten sposób, że dokładnie odsączam syrop z brzoskwiń, aby jak najmniej było na nim wilgoci i to w zasadzie wystarcza. Ale Madzia w swoim komentarzu podaje swoją dość interesującą metodę. Jak może doczytałaś się, zatapia nieco brzoskwinie w masie serowej i wówczas galaretka nie "zjeżdża". Ten pomysł Madzi z pewnością da Ci gwarancję udanego ciasta :)

    Dziękuje Wam za miłe komentarze i pozdrawiam :)

  • Gość *.raciborz.vectranet.pl

    Witam a mam takie pytanie jaki twaróg ma być taki w wiaderku do sernika czy taki coś ala ten t1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSRrP7P-2SAba4-4Q0K_WwdSMtbFO-Ook1ixcDF2M49i0kMyeIb ???

  • dagmara_65

    Gościu może być, tylko trzeba go dwukrotnie zmielić. Lepszy byłby twaróg sernikowy mielony w wiaderku np. z Piątnicy.

  • ciasteczkowa22

    Witam :) dzisiaj zamierzam zrobić to ciacho z twojego przepisu :) mam nadzieje,że się uda.
    Mam pytanko a żelatyna ma być zwykła wieprzowa czy Ty użyłaś deserowej takiej jak ta http://www.opinie.senior.pl/zdjecia/Aromaty-i-dodatki-do-ciast-i-deserow/Zelatyna-fix-deserowa-72667-big.jpg Jaką Ty użyłaś?
    Pozdrawiam :)

  • dagmara_65

    Ciasteczkowa użyłam zwykłej żelatyny wieprzowej. Pozdrawiam :)

  • gotowaniezestylem

    Ciasto na zdjęciach jest bardzo dopracowane, na pewno też smakuje wybornie :) Pozdrawiam

  • Gość: [Agatka] 213.205.241.*

    A probowal ktos bez dodawania bialej czekolady??

  • Gość: [asia] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Witam !
    Szukałam inspiracji na ciasto urodzinowe dla męża i tak znalazłam Twój blog który jest super.Na pewno wykorzystam jakiś przepis, ciasto czekoladowo-serowe na pewno on kocha ser i czekoladę.W piątek napiszę jak wyszło i jak smakowało :)
    pozdrawiam serdecznie :)

  • Gość: [asia] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Ciasto wyszło przepyszne wszystkim bardzo smakowało ,polecam wszystkim :)

  • Gość: [Kachna] *.ipartner.com.pl

    witam, chciałam zapytać czy można czymś zastąpić żelatynę,nie znoszę jej smaku?.





  • dagmara_65

    Gotowaniezestylem dzięki za miłe słowa :) Nam bardzo smakuje i jak widać po wielu komentarzach cieszy się powodzeniem :)
    Agatka ja nie próbowałam, ale sądzę, że bez czekolady to już nie to samo.
    Asia cieszę się, że wyszło przepyszne i wszystkim bardzo smakowało :) Dziękuję za miłe słowa :)
    Kachna nie wiem czym można byłoby zastąpić 6 łyżeczek żelatyny. Są zagęstniki, ale nie jestem pewna, czy byłyby w stanie zagęścić masę serowo- czekoladową. W zasadzie jeżeli żelatynę zalejemy zimną wodą do napęcznienia, a potem rozpuścimy ją we wrzątku, czy nawet lekko podgrzejemy, to nie odczuwamy jej charakterystycznego smaku, a po schłodzeniu ciasta dominuje smak serowo - czekoladowy. Należy jednak uważać, aby w przypadku podgrzewania żelatyny nie zagotować jej, bo właśnie wówczas uzyskujemy niezbyt apetyczny smak.

    Dziękuję za pozdrowienia i ze swej strony również cieplutko Was pozdrawiam :)

  • Gość: [Madziulka] *.dynamic.gprs.plus.pl

    mam takie pytanie, czy masa jest cały czas taka zwarta, nie rozpada się lub rozpływa gdy chwilę stoi na stole?

  • dagmara_65

    Madziulka po wyjęciu z lodówki masa robi się z miękka, ale w dalszym ciągu jest zwarta, nie rozpływa się. Może dłuższy czas stać na stole, no chyba, że naszej konsumpcji towarzyszy niespotykanie upalna aura :)

  • Gość *.pat.umts.dynamic.t-mobile.pl

    Witam!

    Ja niezbyt jestem dobra w pieczeniu cist ,ale chciałabym się skusić właśnie na zrobienie tego ciasta ,ale proszę powiedzieć jak się ubija jajka na parze ?

    Beata

  • kasienka179

    Dzisiaj pierwszy raz te ciasto upiekłam!! Ciasto- niebo w gębie!!! Polecam naprawdę pyszności! !Super przepisy ;; będą tutaj zaglądać:-):-)

  • Gość: [suzette] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Dziękuje za przepis! Pierwsze ciasto, które mi wyszło i zostało skomplementowane że wygląda jak z cukierni!;D

  • Gość: [ania] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Rewelacja to mało powiedziane. Wspaniałe przepisy, super zdjęcia.

  • Gość *.promax.media.pl

    dobre było:-)

  • Gość: [inka] *.customer.tom-net.pl

    a ja mam pytanie o biszkopt...Jest napisane że żółtka wymieszać z czekoladą....Ale najpierw je utrzeć czy płynne wymieszać?

  • dagmara_65

    Beatko jajka ubijamy na parze tak, jak już wcześniej odpisałam na podobne pytanie Ani w

    komentarzu nr39.

    Kasieńko dziękuję za przemiłe słowa :)


    Suzette cieszę się z Twojego kulinarnego sukcesu i życzę kolejnych równie udanych ciast:)


    Aniu dziękuję za przemiłe słowa :)

    Gościu miło mi :)

    Inka tak jak napisałam: "żółtka mieszamy z przestudzoną czekoladą". Żółtek nie ucieramy.

    Delikatnie wymieszane z przestudzoną czekoladą dodajemy małymi porcjami do ubitych na sztywno

    białek.

  • Gość: [Maja] *.internetdsl.tpnet.pl

    Faktycznie dzień i noc :D Wygląda tak pieknie, że zastanawiałam się, czy to grafika, czy Twoje zdjęcia.

  • Gość: [Ivo] *.dynamic.chello.pl

    Pieczenie ciasta to na funkcji góra dół czy na termoobiegu

  • dagmara_65

    Maja sądzę, że o wiele prościej było mi zrobić zdjęcia niż stworzyć grafikę, dzięki
    za miłe słowa :)
    Ivo funkcji góra dół.

Dodaj komentarz

© W KUCHENNYM OKNIE
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci