Menu

W KUCHENNYM OKNIE

Wypróbowane przepisy kulinarne ze zdjęciami. Proste i tanie na co dzień jak i te bardziej wyszukane.

CIASTO CZEKOLADOWE Z SUSZONYMI ŚLIWKAMI W RUMIE

dagmara_65

Efektowna, słodka propozycja na długie jesienne wieczory. Ciasto, czekolada, śliwki suszone i do tego jeszcze rum  ....mmmm... to jak najbardziej trafne połączenie! Przygotowanie tego ciasta nie jest czasochłonne, co stanowi dodatkowy walor tego wypieku. W mokre i ponure listopadowe popołudnie porcyjka tej słodkości do filiżanki herbaty czy kawy z pewnością wielu smutasom poprawi nieco nastrój.

Przepis pochodzi  z książki Wandy Jackowskiej "Polska na słodko". Nieznacznie zmodyfikowałam.

 

ciasto czekoladowe z suszonymi śliwkami w rumie

 

Czytaj więcej........

Komentarze (12)

Dodaj komentarz
  • ugotujmy

    przyjemnie umilac sobie te jesienne wieczory słodkościami.

  • andzia-35

    Mmm...wygląda przepysznie!!!

  • mikimama

    Pyszne! Właśnie chodzi za mną coś ze śliwką w czekoladzie...

  • majanaboxing

    O jakie ładne to ciacho i jeszcze z rumem, mniam:)

  • dagmara_65

    Asiejko dokładnie!
    Andziu dzięki za miłe słowa :)
    Mikimama za mną też chodziło i dlatego upiekłam :)
    Majanko dzięki! otóż to ! ... ten dodatek rumu ubogaca smakowo to ciasto.

    Dziękuję Wam za miłe komentarze i pozdrawiam :)

  • russkaya

    Jak to smacznie brzmi...! :)

  • dagmara_65

    Russkaya dziękuję i pozdrawiam :)

  • Gość: [Karolina] *.gorzow.mm.pl

    Ciasto pyszne:) Upiekłam na sylwestra:) A ta polewa czekoladowa palce lizać:))

  • szyszka_dono

    coś przepysznego! dziękuję, niebo w gębie :)

  • dagmara_65

    Karolino miło mi, że ciasto przypadło Ci do gustu :)
    Szyszka_dono cieszą mnie Twoje słowa :)

    Pozdrawiam Was serdecznie i życzę wszystkiego najlepszego w Nowym Roku 2012!

  • Gość: [bea] *.33-151.wind.it

    Mi ciasto wyszło bardzo gęste i śliwki nie wpadły do środka, piecze się zobaczymy czy wyjdzie...jakiej konsystencji powinno być ciasto przed włożeniem do piekarnika?

  • dagmara_65

    Bea mi ciasto wyszło dość gęste przed pieczeniem, a śliwki, jak widać na zdjęciach, pozanurzały się w trakcie pieczenia na różnej głębokości w cieście. Ale właśnie na tym mi zależało.

Dodaj komentarz

© W KUCHENNYM OKNIE
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci