Menu

W KUCHENNYM OKNIE

Wypróbowane przepisy kulinarne ze zdjęciami. Proste i tanie na co dzień jak i te bardziej wyszukane.

ZUPA Z KAPUSTY PEKIŃSKIEJ I KULKAMI MIĘSNYMI

dagmara_65

Tą zupę gotowałam pierwszy raz. Z pewnością jeszcze kiedyś ją ugotuję, bo jest smakowita i sycąca. Przepis pochodzi z "Dań za grosik" nr 11/2010. Trochę zmodyfikowałam.

 

zupa z kapusty pekińskiej i kulkami mięsnymi

 

Składniki:

  • ½ średniej główki kapusty pekińskiej (ok. 250 g )
  • 200 g mięsa mielonego indyczego
  • 1 jajko
  • 1 - 2 łyżki kaszy manny
  • 1 - 2 łyżki mąki pszennej
  • 100 g pieczarek
  • 1 cebula (ok. 60 g)
  • 1 średni ząb czosnku
  • 1 łyżka oleju
  • 2 kostki bulionowe z indyka
  • sól, pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka przyprawy do zup typu maggi ( zastąpiłam świeżym  lubczykiem)
  • 3 litry wody

 

dodatkowo:

  • kilka gałązek koperku
  • olej do usmażenia kulek mięsnych

 

Wykonanie:

Pieczarki kroimy w cieniutkie plasterki, cebulę drobno siekamy.  Do mięsa mielonego dajemy jajko, przyprawę maggi, kaszę manną, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, jedną płaską łyżkę posiekanej cebuli, dokładnie wyrabiamy i odstawiamy. Pozostałą cebulę podsmażamy w rondlu na oleju i gdy się zeszkli dajemy pieczarki. Całość podsmażamy ok. 5 minut. Z masy mięsnej formujemy nieduże kulki, obtaczamy w mące i podsmażamy z obu stron na oleju do lekkiego podrumienienia. Po usmażeniu przekładamy do rondla z pieczarkami i zalewamy ciepłą wodą do objętości 3 litrów. Wrzucamy kostki bulionowe i gotujemy ok. 10 minut. Dajemy poszatkowaną kapustę pekińską i gotujemy jeszcze 6 - 8 minut. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem, ewentualnie posypujemy posiekanym koperkiem. Podajemy zaraz po ugotowaniu.

 

zupa z kapusty pekińskiej i kulkami mięsnymi

SZYBKA I ŁATWA SAŁATKA PIECZARKOWA >

< BABKA NIEZAWODNA

Wyszukaj przepis wpisując w pole Google nazwę składnika lub potrawy:




Komentarze (11)

Dodaj komentarz
  • marinia

    podoba mi się ta zupka

  • Gość *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Fajna! Przepis zapisuję do wypróbowania:) Pzdr Aniado

  • majanaboxing

    Ciekawy przepis , nigdy takiej zupki nie jadłam :)) Musi smakować fajnie :)

  • karmel-itka

    na jesienne słoty, pyszniee...

  • Gość: [Ewa Smaczniutkie.pl] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    U Ciebie zawsze Dagmaro niebanalne zupy, a teraz na jesień to w sam raz.

  • piegusek1976

    ależ mi smaku narobiłaś na tą zupkę aż zgłodniałam-idę do lodówki (kto to widział o tej porze jeść ) pozdrawiam

  • urszula_d73

    Zupa zapowiada się smakowicie, na jesienne słoty w sam raz;)

  • annas1964

    Pekińska u mnie zazwyczaj podawana jest w formie surówki. Nawet nie pomyślałam, żeby wykorzystać ja do zupy. A tu proszę łatwe i na pewno smaczne danie:)
    Podoba mi się Twój blog, taki o gotowaniu w sumie wszystkiego, nie jest monotematyczny:)Mam zamiar tu często zaglądać.
    Pozdrawiam:)

  • ola7

    bardzo fajny przepis zwlaszcza dla fana zup. czyli dla mnie:)

  • anytsujx

    Zupka z pekinki wygląda bardzo apetycznie ...

  • dagmara_65

    Mariniu mi też się spodobała i dlatego ją ugotowałam :)

    Aniado a proszę bardzo i życzę smacznego :)

    Majanko też wydał mi się ciekawy ten przepis, gdy go pierwszy raz czytałam. To fakt, fajnie nam smakowała!

    Karmel-itko dokładnie!

    Ewuniu dzięki za pochlebstwa ! otóż to..... na jesienne słoty jak w sam raz !

    Piegusku fajnie, że narobiłam Ci smaku tą zupką :)

    Urszulko tak, trafnie zauważyłaś ! jest jak najbardziej odpowiednia na jesienne obiady :)

    Anuszko ja też zwykle stosuję pekinkę do surówek, ale gdy natknęłam się na ten przepis koniecznie musiałam go wypróbować. I nie żałuję, bo zupka jest smakowita! Dzięki za tak miłe słowa. Odwiedziłam Twój blog wielokrotnie. Jest bardzo młodziutki, a zapowiada się bardzo ciekawie!

    Olu wspaniale !

    Justynko dzięki za miłe słowa :)

    Pozdrawiam Was cieplutko !

Dodaj komentarz

© W KUCHENNYM OKNIE
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci