Wypróbowane przepisy kulinarne ze zdjęciami. Proste i tanie na co dzień jak i te bardziej wyszukane.
Blog > Komentarze do wpisu

PIEROGI Z MIĘSEM I KAPUSTĄ

Pierogi te robię przeważnie wtedy, gdy zostaje mi trochę gotowanego mięsa, przeważnie z zupy. Takie rozwiązanie wydaje mi się dość ekonomiczne, a obiad tak przygotowany  całkiem smaczny.

 

pierogi z mięsem i kapustą

 

Składniki na ciasto (na ok. 40 pierogów):

  • 30 dag mąki pszennej + 5 -10 dag do podsypania
  • ¾ - 1 szklanka wody
  • ¾ łyżeczki soli

 

Składniki na farsz:

  • ok. 30 dag mięsa gotowanego (oddzieliłam od skrzydła indyczego i kości schabowej po ugotowaniu zupy)
  • 70 - 80 dag kapusty kiszonej
  • sól, pieprz do smaku
  • 1/3 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 1/3 łyżeczki przyprawy do mięsa wieprzowego

 

dodatkowo:

  • 10-15 dag stopionego boczku lub słoniny do polania pierogów

 

Wykonanie ciasta:

Z podanych składników zagniatamy ciasto, wałkujemy na cienki placek, podsypując go mąką i wykrawamy foremką do pierogów krążki.

 

Wykonanie farszu:

Kapustę płuczemy jeden raz, aby pozbawić ją częściowo kwasu ( jeżeli jest zbyt kwaśna) i gotujemy do miękkości. Po ostudzeniu dokładnie ją odciskamy. Mięso oddzielamy od kości i przepuszczamy wraz z kapustą  przez maszynkę do mielenia mięsa. Dodajemy sól, przyprawy i dokładnie mieszamy.

 

Wykonanie pierogów:

Na przygotowane krążki ciasta nakładamy porcje farszu i zlepiamy brzegi. Wrzucamy partiami na gotującą się osoloną wodę z dodatkiem 1-2 łyżek oleju (wówczas nie sklejają się ze sobą po wyjęciu z wody) i gotujemy od chwili wypłynięcia 2 - 3 minuty. Wyjmujemy łyżką cedzakową i układamy na półmisku do osiąknięcia z wody. Przekładamy na drugi półmisek. Podajemy polane stopionym boczkiem lub słoniną.

 

pierogi z mięsem i kapustą

 

pierogi z mięsem i kapustą

niedziela, 03 października 2010, dagmara_65
http://wkuchennymoknie.blox.pl/2010/10/PIEROGI-Z-MIESEM-I-KAPUSTA.html
Komentarze
2010/10/03 13:11:07
Uwielbiam takie pierożki:)
-
2010/10/03 14:09:59
Pyszności. Zjadłoby się z wieeelkim apetytem:)
-
2010/10/03 21:40:54
Uwielbiam pierogi, sama często lepię, ,,wyniosłam" to z domu Rodzinnego... pysznie wyglądają u Ciebie, częstuję się !
-
2010/10/03 22:52:43
ojej! alez zglodnialam!
-
2010/10/05 00:18:11
Andziu ja też! I lubię je robić :) Gdy tylko zostanie mi mięso z zupy, robię właśnie te pierożki lub krokiety.

Majanko no to częstuj się , bodaj wirtualnie ;)

Justynko a proszę bardzo, częstuj się i ...smacznego!
Też je bardzo lubię i nie ma to jak swoje ! U mnie podobnie, "wyniosłam" tradycję ich lepienia z domu rodzinnego.

Cuda.wianko czyżby to oznaczało, że są apetyczne?

Pozdrawiam Was cieplutko:)
-
2010/10/06 12:47:44
Takie proste a takie pyszne :)
-
Gość: Wujek_dobra_rada, 89-171-48-66.ip.netia.com.pl
2013/12/02 09:50:32
Do tego farszu dodajcie trochę duszonej cebulki i z 1-2 ugotowane średnie marchewki....wtedy dopiero to jest pychota

uwaga autorska



przepisy kulinarne z rabarbarem

 

 przepisy na szybkie i latwe ciasta

 przepisy_kulinarne_z_truskawkami

przepisy na ciasta przekładane

przepisy na serniki i ciasta z serem

przepisy na torty i torciki

przepisy na ciasta bez pieczenia

przepisy na ciasta z kremem, masą

przepisy na ciasta i inne wypieki drożdżowe

przepisy na ciasta biszkoptowe

przepisy na ciasta z owocami

przepisy na zupy

przepisy na szybkie i proste dania

przepisy na sałatki

przepisy na surówki

przepisy na placuszki

przepisy na dania z makaronem

przepisy na naleśniki

 

 








kromkachleba.caritas.plCo ósma osoba w Polsce-prawie 5 mln

-żyje poniżej minimum egzystencji.

Co druga osoba żyjąca w nędzy

nie ma ukończonych 19 lat. Co trzecia

 to DZIECKO poniżej 14 roku życia. 

 






Akcja: Nie kradnij zdjęć!





Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl
Lista Blogów Kulinarnych Top Blogi