Menu

W KUCHENNYM OKNIE

Wypróbowane przepisy kulinarne ze zdjęciami. Proste i tanie na co dzień jak i te bardziej wyszukane.

PIEROGI Z MIĘSEM I KAPUSTĄ

dagmara_65

Pierogi te robię przeważnie wtedy, gdy zostaje mi trochę gotowanego mięsa, przeważnie z zupy. Takie rozwiązanie wydaje mi się dość ekonomiczne, a obiad tak przygotowany  całkiem smaczny.

 

pierogi z mięsem i kapustą

 

Składniki na ciasto (na ok. 40 pierogów):

  • 30 dag mąki pszennej + 5 -10 dag do podsypania
  • ¾ - 1 szklanka wody
  • ¾ łyżeczki soli

 

Składniki na farsz:

  • ok. 30 dag mięsa gotowanego (oddzieliłam od skrzydła indyczego i kości schabowej po ugotowaniu zupy)
  • 70 - 80 dag kapusty kiszonej
  • sól, pieprz do smaku
  • 1/3 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 1/3 łyżeczki przyprawy do mięsa wieprzowego

 

dodatkowo:

  • 10-15 dag stopionego boczku lub słoniny do polania pierogów

 

Wykonanie ciasta:

Z podanych składników zagniatamy ciasto, wałkujemy na cienki placek, podsypując go mąką i wykrawamy foremką do pierogów krążki.

 

Wykonanie farszu:

Kapustę płuczemy jeden raz, aby pozbawić ją częściowo kwasu ( jeżeli jest zbyt kwaśna) i gotujemy do miękkości. Po ostudzeniu dokładnie ją odciskamy. Mięso oddzielamy od kości i przepuszczamy wraz z kapustą  przez maszynkę do mielenia mięsa. Dodajemy sól, przyprawy i dokładnie mieszamy.

 

Wykonanie pierogów:

Na przygotowane krążki ciasta nakładamy porcje farszu i zlepiamy brzegi. Wrzucamy partiami na gotującą się osoloną wodę z dodatkiem 1-2 łyżek oleju (wówczas nie sklejają się ze sobą po wyjęciu z wody) i gotujemy od chwili wypłynięcia 2 - 3 minuty. Wyjmujemy łyżką cedzakową i układamy na półmisku do osiąknięcia z wody. Przekładamy na drugi półmisek. Podajemy polane stopionym boczkiem lub słoniną.

 

pierogi z mięsem i kapustą

 

pierogi z mięsem i kapustą

SERNIK Z ZIEMNIAKAMI >

< BAWARSKI PLACEK ZE ŚLIWKAMI



Wyszukaj przepis wpisując w pole Google nazwę składnika lub potrawy:

Komentarze (7)

Dodaj komentarz
  • andzia-35

    Uwielbiam takie pierożki:)

  • majanaboxing

    Pyszności. Zjadłoby się z wieeelkim apetytem:)

  • anytsujx

    Uwielbiam pierogi, sama często lepię, ,,wyniosłam" to z domu Rodzinnego... pysznie wyglądają u Ciebie, częstuję się !

  • cuda.wianki

    ojej! alez zglodnialam!

  • dagmara_65

    Andziu ja też! I lubię je robić :) Gdy tylko zostanie mi mięso z zupy, robię właśnie te pierożki lub krokiety.

    Majanko no to częstuj się , bodaj wirtualnie ;)

    Justynko a proszę bardzo, częstuj się i ...smacznego!
    Też je bardzo lubię i nie ma to jak swoje ! U mnie podobnie, "wyniosłam" tradycję ich lepienia z domu rodzinnego.

    Cuda.wianko czyżby to oznaczało, że są apetyczne?

    Pozdrawiam Was cieplutko:)

  • baaaraneeek

    Takie proste a takie pyszne :)

  • Gość: [Wujek_dobra_rada] *.ip.netia.com.pl

    Do tego farszu dodajcie trochę duszonej cebulki i z 1-2 ugotowane średnie marchewki....wtedy dopiero to jest pychota

© W KUCHENNYM OKNIE
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci