Menu

W KUCHENNYM OKNIE

Wypróbowane przepisy kulinarne ze zdjęciami. Proste i tanie na co dzień jak i te bardziej wyszukane.

KOMPOT Z CZARNYCH WINOGRON

dagmara_65

Czarne winogrona z naszego ogrodu zjadamy na surowo. Z tego co zbywa robię przetwory, zazwyczaj kompot. Jest bardzo smaczny i ma piękny ciemnoczerwony kolor. Owoce nie przecieram, daję w całości do słoików, bo to właśnie dzięki skórce przetwory  bardzo zyskują na barwie.

 

kompot z czarnych winogron

 

Składniki:

  • dowolna ilość winogron
  • cukier
  • woda przegotowana przestudzona

 

Wykonanie:

Kiście winogron płuczemy. Obrywamy owoce i ponownie płuczemy je. Odstawiamy do osiąknięcia z wody. Napełniamy nimi słoiki 1 litrowe i delikatnie ugniatamy. Owoce powinny zająć nieco ponad ¾ objętości słoika. Do każdego słoika wsypujemy po 2 łyżki cukru i zalewamy przegotowaną i  przestudzoną wodą. Słoiki zamykamy i pasteryzujemy ok. 30 minut.

 

kompot z czarnych winogron

 

kompot z czarnych winogron

FASOLKA Z KIEŁBASĄ >

< ZUPA JARZYNOWA Z BRUKSELKĄ I LANYMI KLUSECZKAMI



Wyszukaj przepis wpisując w pole Google nazwę składnika lub potrawy:

Komentarze (5)

Dodaj komentarz
  • majanaboxing

    Super, nigdy nie piłam takiego kompociku. Pozdrawiam:)

  • dagmara_65

    Majanko może nadarzy się okazja i kiedyś popróbujesz :)
    Nam bardzo smakuje ten kompot. Pozdrawiam:)

  • Gość: [Tomasz] *.dynamic.gprs.plus.pl

    Kiedyś przypadkiem zrobiłem kompot z ogrodowych winogron, był rewelacyjny. W tym roku zrobię na zimę kilka słoików wg Twojego przepisu. Dziękuję!

  • Gość: [januszksi] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Dodaję przyprawy do pierników, a cukru tyle aby nie przebijał się kwaśny smak winogron.
    Wyjdzie coś jak bezalkoholowy grzaniec. Janusz Ksi.

  • lamajj

    Dziękuję za przepis wypróbuje na moich pierwszych zbiorach.

© W KUCHENNYM OKNIE
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci