Menu

W KUCHENNYM OKNIE

Wypróbowane przepisy kulinarne ze zdjęciami. Proste i tanie na co dzień jak i te bardziej wyszukane.

ZUPA ZIEMNIACZANO-POROWA Z ŻÓŁTYM SEREM

dagmara_65

Smaczna, sycąca zupa z dość dużą ilością ziemniaków i pora. Zupa jest łagodna, gdyż por wcześniej obgotowujemy, przez co traci swój specyficzny smak. Przepis pochodzi z miesięcznika "Dania za grosik" nr 6/2010. Trochę zmodyfikowałam.

 

zupa ziemniaczano-porowa z żółtym serem

 

Składniki:

  • pół skrzydła indyczego (ok.30 dag)
  • 50 dag ziemniaków
  • 25 dag pora
  • 1 cebula (ok. 5 dag)
  • 15 dag boczku wędzonego
  • 1-2 łyżki oleju
  • ½ szklanki śmietany
  • 3-4 łyżki startego żółtego sera
  • sól, pieprz do smaku
  • ew. kawałeczek papryczki chili
  • ok.2 litry wody

 

Wykonanie:

Oczyszczone i opłukane skrzydło indycze zalewamy wodą i gotujemy ok. 30 minut. Obrane i opłukane ziemniaki kroimy w kostkę i wrzucamy do gotującego się wywaru. W tym czasie  opłukany por kroimy w talarki i gotujemy w oddzielnym garnku ok. 2 minuty, po czym odcedzamy i wrzucamy do gotujących się ziemniaków. Do rondla z rozgrzanym olejem dajemy posiekaną cebulę, pokrojony w drobne paski boczek, smażymy stale mieszając ok. 5 minut, po czym przekładamy do gotującej się zupy. Dajemy sól, pieprz do smaku. Całość gotujemy jeszcze 5- 10 minut (sprawdzając, czy ziemniaki są miękkie). Skrzydło indycze wyjmujemy z zupy. Mięso od kości oddzielamy, rozdrabniamy i ponownie dajemy do zupy. Zabielamy śmietaną. Podajemy z tartym żółtym serem i ewentualnie jak ktoś lubi na ostro, krążkami papryczki chili.

 

zupa ziemniaczano-porowa z żółtym serem

GULASZ WIEPRZOWY Z PAPRYKĄ >

< SŁONECZY DESER Z MANGO

Wyszukaj przepis wpisując w pole Google nazwę składnika lub potrawy:




Komentarze (7)

Dodaj komentarz
  • Gość: [Ewa Smaczniutkie.pl] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Zupa jak dla mojej rodziny. Bardzo mi się podoba talerz, w której jest zupa :)

  • fantazjemagdyk

    składniki jak dla mnie idealne na rozgrzewającą zupę :) super

  • majanaboxing

    Fajny pomysł na zupkę, chętnie bym skosztowała :)

  • Gość: [zuza] 89.174.36.*

    czy myśli Pani że mogła bym to ugotować na kościach od karkówki?

  • dagmara_65

    Ewuniu moja rodzina też ją lubi. Miło mi , że talerz przypadł Ci do gustu :)

    Magdo my sobie też bardzo chwalimy tą zupkę.

    Majanko a proszę bardzo! częstuj się :) życzę smacznego!

    Zuza myślę, że jak najbardziej można zastąpić skrzydło inycze kością od karkówki.

    Pozdrawiam Was cieplutko :)

  • Gość: [zuza] 89.174.36.*

    witam ponownie, uprzejmie melduję,że na kościach od karkówki pyszna zupa się ugotowała :) dziękuje za przepis, pozdrawiam
    Zuza

  • Gość: [Myszka] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Zachęciłaś mnie do ugotowania tej zupy,trochę ją zmodyfikowałam.Zrobiłam bez mięsa, por który bardzo lubię najpierw podsmażyłam na maśle /nabiera wtedy słodkiego smaku/ i potem zalałam go wodą,dodałam ziemniaki itd. reszta bez zmian.Pyszna pożywna zupa na jesienne chłodne dni.

© W KUCHENNYM OKNIE
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci