Menu

W KUCHENNYM OKNIE

Wypróbowane przepisy kulinarne ze zdjęciami. Proste i tanie na co dzień jak i te bardziej wyszukane.

ZUPA PAPRYKOWA Z RYŻEM

dagmara_65

Smaczna i pożywna zupa. Szczególnie teraz warto ją gotować, gdyż papryka ( mam na myśli tą u nas, krajową, polską) jest najtańsza lub rośnie sobie na grządkach, tak jak przykładowo u mnie.

Przepis pochodzi z miesięcznika "Dania za grosik" nr 9/2010. Trochę zmodyfikowałam.

 

zupa paprykowa z ryżem

 

Składniki:

  • 4 skrzydełka kurze
  • 4 strąki papryki (ok. 60 dag)
  • 20 dag marchewki
  • 2 cebule (ok. 15 dag)
  • 1 ząb czosnku
  • 1 duży pomidor (ok.35 dag)
  • 1 łyżka masła lub oleju
  • ½ szklanki ryżu
  • ½ szklanki śmietany
  • posiekana natka pietruszki
  • sól, pieprz, papryka mielona  słodka do smaku
  • papryczka chili (niekoniecznie)
  • ok. 3 litry wody

 

Wykonanie:

Oczyszczone i umyte skrzydełka zalewamy wodą i gotujemy. W tym czasie przygotowujemy pozostałe składniki. Wszystkie warzywa myjemy. Paprykę pozbawiamy gniazd nasiennych i  kroimy w paski. Marchewkę  kroimy w póltalarki, cebulę siekamy, czosnek  przepuszczamy przez praskę i rozcieramy z solą.

Pomidora kroimy na drobne kawałki i rozprażamy.  W rondlu rozgrzewamy masło lub olej, wrzucamy paprykę, marchewkę i cebulę. Smażymy pod pokrywką, aż papryka zmięknie. W tym czasie płuczemy kilkakarotnie wrzątkiem ryż i wrzucamy do gotujących się skrzydełek. Rozprażone kawałki pomidora przecieramy na sitku do wywaru.

Do rondla z warzywami dajemy czosnek i jeszcze przez chwilę podduszamy. Zawartość rondla przenosimy do gotujących się skrzydełek z ryżem. Dajemy sól, pieprz, mieloną paprykę słodką do smaku. Gotujemy, aż ryż będzie miękki. Podajemy z kleksami śmietany, posiekaną natką pietruszki i ewentualnie jak ktoś lubi na ostro z krążkami papryczki chili.

 

zupa paprykowa z ryżem

 

zupa paprykowa z ryżem

10 x LUBIĘ >

< PASZTET Z CUKINII



Wyszukaj przepis wpisując w pole Google nazwę składnika lub potrawy:

Komentarze (14)

Dodaj komentarz
  • panna_malwinna

    chyba i ja jakąs zupkę sobie dziś zaserwuję na obiadek;)

  • urszula_d73

    Świetna, prawdziwa bomba witaminowa, wygląda mega smacznie;)

  • amanda1986

    Pysznie wygląda i na pewno smakuje:) Chyba się taką uracze podczas weekendowego obiadku:) Zastanawiam sie tylko jak by wyszła taka zupa ale bez ryzu. Staram się ograniczyć węglowodany i nawet herbate pije gorzką:P w sumie pije dilmah aromatyzowane wiec nie trzeba ich słodzić :P

  • majanaboxing

    Pyszna pożywna zupka, podoba mi się:)

  • dagmara_65

    Malwinko masz rację! zaserwuj sobie jakąś zupkę. Zupy warto jeść, bo dostarczają nam wielu odżywczych składników zawartych w warzywach. Pozdrówki :)
    Urszulko o tak.. witamin mamy tutaj całkiem sporo! Dzięki za miłe słowa i pozdrówki:)
    Amando zrobiłam z ryżem według przepisu bo taki dodatek sprawia, że zupa staje się sytniejsza, a ja chciałam nakarmić rodzinę, aby nie czuła się głodna. Ale myślę ,że i bez ryżu można byłoby ją sobie skonsumować. Pozdrawiam :)
    Majanko dzięki za miłe słowa :) pozdrówki!

  • alebabka77

    Zupka wygląda bardzo apetycznie, tylko z pomidorem mam kłopot, co to znaczy "pomidora rozprażamy"?

  • alebabka77

    Zupa ugotowana - wybrałam wersję z papryczką chili - bardzo smaczna. A z pomidorem sobie poradziłam (przepraszam za zawracanie głowy).

  • dagmara_65

    Alebabka cieszę się . że Ci smakuje. To ja przepraszam, że nie odpowiedziałam Ci na pytanie. Właśnie zabierałam się do odpowiedzi, ale coś mi przeszkodziło. Dobrze, że sobie poradziłaś. Może odpowiem teraz : rozprażanie pomidorów polega na doprowadzeniu ich prawie do wrzenia ( same, bez dodatku wody), aby na tyle zmiękły , by można je było swobodnie przetrzeć. Pozdrawiam Cię i życzę miłego weekendu :)

  • Gość: [sabbinka] *.gemini.net.pl

    Zupka jest pyszna!!

  • amanda1986

    No tak, zrozumiałe aby wszyscy się najedli musi być ryżyk:) Polecam bloga z ciekawymi przepisami z dodatkiem herbaty:) Na prawde fajne herbaciane inspiracje:)

  • merka1986

    Wygląda smakowicie:D

  • dagmara_65

    Sabinko rzeczywiście, że jest pyszna!

    Amando ryż stosuję do niektórych zup i sądzę, że jest dobrym dodatkiem. A jakiego mi polecasz bloga?

    Merka dzięki:)

    Pozdrawiam Was i życzę miłej niedzieli :)

  • Gość *.adsl.alicedsl.de

    Właśnie odkryłam ten Blog i całą paletę pyszności. Dużo jest u Ciebie super zup i sama nie wiem od której zaczaść. Z penością je wszystkie wypróbuję, jak i inne przepisy. Pozdrawiam serdecznie i dalej tak ;)

  • dagmara_65

    Gościu takie budujące słowa są zachętą do dalszego działania. Serdecznie dziękuję i pozdrawiam!

Dodaj komentarz

© W KUCHENNYM OKNIE
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci