Menu

W KUCHENNYM OKNIE

Wypróbowane przepisy kulinarne ze zdjęciami. Proste i tanie na co dzień jak i te bardziej wyszukane.

TORCIK JABŁKOWO - ŚMIETANKOWY Z RUMEM

dagmara_65

Pyszne, lekkie ciasto z jabłkami. Kombinuję jak tylko potrafię ,aby maksymalnie wykorzystać spady jakie sukcesywnie pojawiają się pod jabłoniami naszego ogrodu. Nie tak dawno, główkując nad tym nieustannie aktualnym moim tematem kulinarnym, przypomniałam sobie o tym torciku, który nie wiedzieć dlaczego, trafił niesprawiedliwie można byłoby rzec do lamusa. Postanowiłam "odkurzyć" przepis na to apetyczne ciasto i podzielić się z Wami bodaj wirtualnie :)

 

Przepis pochodzi z ulubionej przeze mnie Babeczki nr 10/2000. Trochę zmodyfikowałam.

 

 

torcik jabłkowo-śmietankowy z rumem

 

Składniki na biszkopt * (na  prostokątną formę o wym. 28 x 40 cm) :

  • 6 jajek
  • ¾ szklanki cukru
  • 2 łyżeczki cukru z naturalną wanilią (najlepiej domowej roboty)
  • 12 dag mąki pszennej
  • 7 dag mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka soku z cytryny

 

*UWAGA: Ciasto możemy wykonać bez użycia piekarnika, wykorzystując gotowy spód tortowy.

Zazwyczaj ma on średnicę 24 cm, a więc robimy nadzienie z ½ ilości składników podanych w przepisie. 

 

 

 Składniki nadzienia jabłkowego:

  • 1 kg obranych i pokrojonych na ćwiartki winnych jabłek( szara reneta, koksa królewska)
  • 1½ szklanki soku jabłkowego
  • otarta skórka i sok z 1 cytryny
  • 1 budyń waniliowy (64g)
  • 15 dag cukru

 

Składniki kremu śmietankowego:

  • 50 dag serka o smaku waniliowym ( użyłam z Mlecznej Doliny)
  • 700 ml śmietany kremówki
  • 4-5 łyżek cukru pudru
  • 5 łyżeczek żelatyny + ¹⁄³ szkl. zimnej wody + ¹⁄³ szkl. wrzątku
  • 5 - 6 łyżek rumu

 

dodatkowo:

  • 100 g białej startej czekolady
  • ok. 20 sztuk dorodnych malin
  • listki melisy

 

Wykonanie biszkoptu:

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy porcjami cukier, cukier z wanilią, a następnie utarte z 1 łyżką soku z cytryny żółtka. 
Obie mąki i proszek do pieczenia dokładnie mieszamy i powoli wsiewamy małymi porcjami do masy jajecznej za pomocą sitka, delikatnie mieszając mikserem na małych obrotach. Ciasto wylewamy do dużej prostokątnej formy o wym. 28 x 40 cm wyłożonej pergaminem. Pieczemy w temp. 180°C ok. 35 min. Po ostudzeniu odcinamy cienko wierzchnią warstwę ciasta.

 

Wykonanie nadzienia jabłkowego:

Obrane i pokrojone na ćwiartki  jabłka wkładamy do rondla, wlewamy ¾ szklanki soku jabłkowego, dodajemy cukier, startą skórkę i sok z cytryny. Wszystko razem gotujemy 3 - 5 minut. Jabłek całkowicie nie rozprażamy, powinny pozostać małe ich kawałeczki. W pozostałym soku rozprowadzamy budyń, wlewamy go do prażących się jabłek i jeszcze chwilę gotujemy. Gorącą masę jabłkową wykładamy na biszkopt, równomiernie ją rozprowadzamy i schładzamy.

 

Wykonanie kremu śmietankowego:

Śmietankę ubijamy na sztywno mikserem, dodajemy porcjami serek waniliowy i  po 1 łyżce rumu, stale mieszając mikserem na małych obrotach. Do żelatyny wlewamy zimną wodę i gdy napęcznieje rozpuszczamy ją we wrzątku. Wlewamy do kremu cienkim strumieniem i dokładnie mieszamy. Natychmiast wylewamy na schłodzone nadzienie jabłkowe, aby krem zbytnio nam nie zgęstniał. Lekko potrząsamy formą, jak przy przesiewaniu mąki, wówczas krem równomiernie nam się rozłoży. Formę z ciastem wkładamy do lodówki. Schłodzone posypujemy wiórkami białej czekolady, a po pokrojeniu na porcje ozdabiamy listkami melisy i malinami.

 

torcik jabłkowo-śmietankowy z rumem

 

torcik jabłkowo-śmietankowy z rumem

 

torcik jabłkowo-śmietankowy z rumem

POMIDORY SMAŻONE W CIEŚCIE >

< BURACZKI MARYNOWANE CAŁE



Wyszukaj przepis wpisując w pole Google nazwę składnika lub potrawy:

Komentarze (34)

Dodaj komentarz
  • Gość: [Ivon] 195.117.67.*

    Smakowicie wygląda !!!

  • milk_chocolate84

    Jakie równe kosteczki :D Lubię takie ciasta.. nawet bardzo :D

  • Gość: [Justyna] *.smrw.lodz.pl

    wow pięknie się prezentuje, bardzo zachęcająco

  • cukrowawrozka

    jak taka jabłkowa chmurka. :)

  • anytsujx

    Prześliczny torcik, wygląda bardzo profesjonalnie, jak z renomowanej cukierni, wyszedł Ci fantastycznie, a mi cieknie ślinka ;), oj zjadłabym taki kawałeczek :), pozdrawiam :))

  • majanaboxing

    Piękny jest !Szkoda,ze ja nie mam tylu jabłek w ogrodzie;) Pozdrawiam.

  • justmydelicious

    wygląda bardzo delikatnie, jak chmurka :) pysznie!

  • ciastella

    wyglada pysznie ;) uwielbiam wszystkie ciasta z jablkami;D pycha

  • ugotujmy

    śmietankowy krem i jabłka.. rety, ale to pyszne musiało byc..

  • gosiaa99

    Wspanialy z jablkami i smietanka..i do tego rum :) Pysznie

  • karmel-itka

    coś ala szarlotka ;] tylko taka... wypasiona ;] mniam, mniam !

  • izaa_a

    prześlicznie wygląda ja to nie wiem jak Wy kroicie ze wsio jest takie równiutkie...;)

  • dagmara_65

    Kochane bardzo dziękuję za miłe komentarze!
    Iza ja to swoje ciasta kroję dobrze naostrzonym długim, wąskim nożem. Tuż przed krojeniem polewam ostrze wrzątkiem.
    Pozdrawiam Was cieplutko:)

  • izaa_a

    przy następnym ciachu wypróbuję Twój sposób;)

  • olciaky

    Jaki zwiewny:)

  • Gość: [magda] *.rev.masterkom.pl

    te ciasta wyglądają bajecznie ;)

  • dagmara_65

    Dzięki za miłe słowa :)
    Pozdrawiam cieplutko :)

  • Gość: [pomoria] *.petrus.pl

    Zrobiłam to ciacho!...Jest bardzo smaczne i efektowne...:-)...następnym razem spróbuję dać zamiast jabłek brzoskwinie..:-)
    pozdrawiam serdecznie...:-)

  • dagmara_65

    Pomoria cieszę się, że Ci przypadło do gustu to ciasto :)
    zastąpienie jabłek brzoskwiniami to bardzo dobry pomysł! Pozdrawiam serdecznie :)

  • Gość: [mejka] *.9-3.cable.virginmedia.com

    Ciasto wyglada smakowicie, mam zamiar zrobic to cudo w ten weekend, mam tylko pytanie czy podany serek to typ serka homogenizowanego? to na wypadek gdyby nie znalazla akurat tej firmy w sklepie,dziekuje i pozdrawiam.

  • dagmara_65

    Mejka dałam serek kremowy śmietankowy z Mlecznej Doliny. Nie wiem czy to jest typ serka homogenizowanego i nie jestem w stanie w tej chwili to sprawdzić. Jest to serek dość gęsty w porównaniu z tradycyjnymi serkami homegenizowanymi. Gdybyś chciała użyć do tego ciasta homogenizowanego, wówczas radziłabym Ci dodać więcej żelatyny, bo nie jestem pewna czy krem ładnie trzymałby się na warstwie jabłkowej. Serki homogenizowane są zazwyczaj rzadkie. Dałabym wówczas o dwie łyżeczki żelatyny więcej. Pozdrawiam Cię serdecznie :)

  • dagmara_65

    Mejka oczywiście serek kremowy waniliowy( tak jak w przepisie), bo taki śmietankowy nie jest chyba słodki. Trzeba byłoby wtedy dodać więcej cukru.

  • Gość: [Mejka] *.9-3.cable.virginmedia.com

    Dziekuje serdecznie za podpowiedz, kupilam serek jogolella o smaku waniliowym w duzym pudelku o wadze 50 dag. - to typ serka homogenizowanego, ide dzialac do kuchni, dam znac o rezultatalch,pozdrawiam.

  • Gość: [Mejka] *.9-3.cable.virginmedia.com

    Ciasto zrobione, dziś degustacja w smaku super, jabłka kwaskowe, puszysta pianka, dziękuje za przepis.

  • dagmara_65

    Mejka bardzo mi miło, że wyszło super! Pozdrawiam Cię serdecznie :)

  • Gość: [Sharmel] *.internetdsl.tpnet.pl

    Witam.Mam pytanie odnośnie soku jablkowego....jaki to ma być?

  • dagmara_65

    Sharmel albo sok wyciśniety z jabłek np. w sokowirówce, albo kupny np. z butelki lub kartonu. Pozdrawiam :)

  • precelia

    Twoje wypieki są niesamowite, nie dość, że pięknie się prezentują to jeszcze bosko smakują:)

  • dagmara_65

    Precelia dziękuję Ci za przemiłe słowa i pozdrawiam cieplutko :)

  • Gość *.adsl.inetia.pl

    moim zdaniem jabłka trzeba gotować dłużej niż te 5 min bo będą twarde a ilość budyniu zależy od jabłek ja miałam wodniste więc przy tej ilośći budyniu troche mi się rozpadaja i polecam resztą soku jabłkowego nasączyć biszkopt nie będzie zapychającya masa śmietan - rum wyszła naprawdę dobrze trzyma się w "kupie" i nic się nie rozpada = podsumowując dobre ciasto ;) zamierzam dalej kontynuować robienie ciast z jabłkami z tego bloga gdyz mam góre jabłek pod drzewem ;)

  • dagmara_65

    Gościu to zależy jakich jabłek użyjemy i czego oczekujemy. Ja używam zwykle koksy królewskiej lub szarej renety. Uważam, że te odmiany są jednymi z najlepszych do wypieków, ładnie rozprażają się i wystarczy dla tego ciasta w zupełności 3 - 5 minut. Nie są wodniste, mają gęsty miąższ. Zależało mi, aby pozostały kawałeczki jabłek, tak jak napisałam w przepisie. Ciasto efektowniej wygląda, a poza tym masa jabłkowa nie jest "ciapką". Budyń ładnie wiąże rozprażone jabłka i jest w efekcie ok! Dopiszę do przepisu gatunek jabłek, bo to jest istotna sprawa, a może nie każdy zwraca na to uwagę. Prz jabłkach bardziej wodnistych należy jednak użyć więcej budyniu. Co do nasączania, to dobry pomysł z z sokiem jabłkowym. Kwestia gustu, jak kto lubi. Osobiście nie nasączam, bo biszkopt nie wychodzi suchy (o ile nie jest za długo pieczony). Moim zdaniem ciasto jest wystarczająco wilgotne od kremu i nadzienia jabłkowego ( o ile damy mu trochę "przegryźć się".
    Pozdrawiam serdecznie :)

  • Gość: [Bogi] *.play-internet.pl

    Rewelacja:) zabłysłam tym ciastem:)

  • kinket12345

    Jak to smakowicie wygląda!! mniam

  • Gość: [grazyna] *.lw.lannet.pl

    ciasto jest po prostu wspaniale, pyszne. dziekuje za przepis

Dodaj komentarz

© W KUCHENNYM OKNIE
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci