Menu

W KUCHENNYM OKNIE

Wypróbowane przepisy kulinarne ze zdjęciami. Proste i tanie na co dzień jak i te bardziej wyszukane.

SZARLOTKA

dagmara_65

Najprostsza szarlotka jaką znam. Wykonanie jej jest szybkie, choć trochę rozciągnięte w czasie, ze wzgledu na schładzanie kruchego ciasta w lodówce. Ale lubię takie etapowe robienie wypieków.  Ciasta z jabłkami piekę teraz dość często ze względu na pojawiające się systematycznie pod moimi jabłoniami spady. Przerabiam również jabłka do słoików, ale to temat na inną okazję.

Przepis na szarlotkę pochodzi z miesięcznika "Ciasta domowe" nr 172.

 

szarlotka

 

Składniki ciasta kruchego:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • ¾ szklanki cukru
  • 250 g masła
  • 2 żółtka
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

Składniki masy jabłkowej:

  • 1800g winnych jabłek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 op. galaretki cytrynowej

 

Wykonanie ciasta kruchego:

Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Mocno schłodzone masło ścieramy na tarce o drobnych oczkach i dokładnie mieszamy z mąką. Dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy. ¹⁄³ część ciasta dajemy do zamrażalnika, pozostałą do chłodziarki na ok. 1 godz.

 

Wykonanie masy jabłkowej:

Obrane jabłka ścieramy na tarce o grubych oczkach. Sok odciskamy, ale tak umiarkowanie. Dodajemy cukier, galaretkę i dokładnie mieszamy.

 

Wykonanie szarlotki:

Większą część ciasta tą z chłodziarki wykładamy do formy o wymiarach 24 x 40 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Na ciasto wykładamy mase jabłkową. Ciasto z zamrażalnika ścieramy na tarce o grubych oczkach i przykrywamy nim masę  jabłkową. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180°C i pieczemy ok. 60 minut. Przestudzoną szarlotkę posypujemy cukrem pudrem.

 

szarlotka

 

szarlotka

PRZECIER POMIDOROWY >

< JABŁECZNIK Z KREMEM CAPPUCCINO



Wyszukaj przepis wpisując w pole Google nazwę składnika lub potrawy:

Komentarze (35)

Dodaj komentarz
  • katarzyna_sar

    Pięknie wygląda Twoja szarlotka, bardzo lubię takie ciasta, palce lizać!

  • cuda.wianki

    uwielbiam szarlotki, jableczniki i wszystkie ciasta z jablkami!

  • justmydelicious

    gdy szarlotki się już pojawiają-wiadomo, że idzie jesień :)

  • wiosenka27

    Ja jutro będę robić szarlotkę, Twoja wygląda tak pysznie, zwłaszcza kruszonka:)

  • urszula_d73

    Na szarlotkę nie trzeba mnie długo namawiać, narobiłas mi smaka;)Twoja ślicznie wygląda.

  • majanaboxing

    Wspaniała! Zachciało mi się szarlotki! Super:)

  • dagmara_65

    Dziewczyny dzięki za miłe komentarze! Pozdrówki cieplutkie:)

  • msbella

    kolejny przepis na świetną szarlotkę

  • Gość: [asia] *.radom.vectranet.pl

    Witam. Na Twój blog trafiłam właśnie w poszukiwaniu przepisu na szarlotkę, ale zostanę stałą "bywalczynią". Myślę, że wykorzystam inne- nie tylko na ciasta. Szarlotka pychotka, jeszcze ciepła z gałką lodów. Dzieci wcinały aż miło. Polecam przepis innym. Gratuluję pięknych zdjęć. Dziękuję i pozdrawiam. Asia.

  • dagmara_65

    Msbella dzięki i pozdrówki :)

    Asiu dziękuję Ci za przemiłe słowa:)
    Cieszę się, że szarlotka smakowała! Następnym razem też podam z gałką lodów.
    Z pewnością będzie pysznie! Pozdrówki cieplutkie:)

  • Gość: [Julianna] *.netfala.pl

    Szarlotkę właśnie robię dla koleżanki która urodziła córeczkę i jest na diecie ze względu na karmienie piersią :) - pysznie wygląda, szybko się robi!

  • dagmara_65

    Julianno cieszę się ,że wybrałaś ten przepis. Myślę, że Twoja Koleżanka będzie zadowolona z tego słodkiego prezentu! Pozdrawiam serdecznie :)

  • Gość: [Julianna] *.netfala.pl

    Tak tak, jak się spodziewałam - PYCHA! :D
    a i polecam torcik capuccino, robiłam na imieniny, rewelacja, palce lizać :D

  • dagmara_65

    Julianno dzięki za przemiłe słowa! Cieszę się, że ciasta przypadły Ci do gustu, pozdrawiam :)

  • Gość: [Karolina] *.gorzow.mm.pl

    Najlepszy przepis na szarlotkę jaki spotkałam do tej pory:)

  • dagmara_65

    Karolino to bardzo miłe, że wybrałaś wlaśnie tą szarlotkę i okazała się dla Ciebie najlepsza! Pozdrawiam serdecznie :)

  • Gość *.internetdsl.tpnet.pl

    Witaj Dagmarko!

    Mam nadzieję,że mogę się tak do Ciebie zwracać. I jak tu nie pisać jak się upiekło kilka dni temu tę smakowitą szarlotkę. Prosta w wykonaniu i co najważniejsze przepyszna. Po dwóch dniach nie było śladu po cieście ,a moi synowie o mało nie pobili sie o ostatni kawałek. Musiałam im obiecać ,że wkrótce upiekę ją znowu. Polecam wszystkim, a Tobie dziękuję za fajny przepis pozdrawiam Marzena

  • Gość: [Marzena] *.internetdsl.tpnet.pl

    Nie byłabym sobą gdybym jeszcze raz nie napisała - zdjecia które prezentujesz w swoim oknie do każdego przepisu są tak ładne, obrazowe i wiarygodne,że aż dech zapiera. Ja jem często oczami i dlatego jeżeli do opisu jest dołączone fajne zdjęcie to jestem zmobilizowana do tego ,aby piec i gotować. Gratuluję Marzena

  • dagmara_65

    Marzenko oczywiście, że możesz tak do mnie zwracać się :)
    Jestem wręcz onieśmielona lawiną Twoich pochwał :)
    Cieszę się niezmiernie, że to co robisz z zamieszczonych przepisów udaję się, że jest smaczne i że jesteś przede wszystkim zadowolona.
    Takie komentarze jak Twój są najwiekszą i najwspanialszą zapłatą za trud prowadzenia bloga i motywują do dalszego działania. Dziękuję Ci i serdecznie Cię pozdrawiam :)

  • Gość: [mmonika33] *.proxnet.pl

    Dziś zrobiłam tą szarlotkę ,tylko zamiast galaretki cytrynowej ,dałam pomarańczową (bo taką miałam w domu) ciasto wyszło super,rodzinka zachwycona :) pozdrawiam i dziękuję za przepis

  • Gość: [Misztalek] *.kalisz.mm.pl

    Super. Ciach wyszło pyszne. Moja najlepsza szarlotka :))). Dziękuję

  • Gość: [Tyśka] *.dynamic.gprs.plus.pl

    Robię już 2 raz szarlotkę z tego przepisu. Jest prosty a zarazem genialny, zawsze wychodzi i wszystkim smakuje.
    Dziękuje ! :)

  • fashka

    Szarlotka robi furorę:) Robiłam 2 razy, za każdym razem wszystkim smakowało. Przepis jest szybki i prosty, podoba mi się użycie galaretki.
    Pokusiłam się o drobne modyfikacje: w cieście część cukru zastępuję cukrem waniliowym, a do masy jabłkowej dodaję cynamon (niemało). Używam też mniej masła (200g zamiast 250 - przez zwykłe lenistwo, używam jedna kostkę zamiast dodawać jeszcze część drugiej).
    Dzięki za przepis, będę tu z przyjemnością wracała:)

  • Gość: [Basia] *.tema.net.pl

    Dagmaro - Twoja szarlotka jest pyszna ,robiłam ją już kilka razy i za każdym razem znikała w piorunującym tempie.Polecam ten przepis wszystkim , naprawdę warto się skusić na to pyszne ciasto.

  • aguara

    Dagmaro, a w jakiej postaci dodajemy galaretkę ? Sypką ? I w jakiej proporcji ?

  • dagmara_65

    Mmonika z pewnością była pyszna z pomarańczową.Też czasami taką dodaję, gdy nie mam cytrynowej. Miło mi, że rodzinka była zachwycona :)
    Misztalek dziękuję za miłe słowa :)
    Tyśka dziękuję za miłe słowa :)
    Fashka cieszę się, Że szarlotka przypadła Ci do gustu. Co do Twoich modyfikacji, to sądzę, że zawsze warto eksperymentować i dostosowywać do swoich upodobań.
    Basiu dzięki za przemiłe słowa :)
    Aguara tak jak napisałam w przepisie dajemy 1 opakowanie galaretki. Nic nie wspominałam o jej wcześniejszym rozpuszczaniu, a więc wsypujemy ją do startych jabłek wraz z cukrem. Proporcja tak jak w przepisie na 1800g jabłek - 1 opakowanie galaretki ( 75 - 79g).

    Pozdrawiam Was cieplutko :)

  • Gość: [Ewka] *.rudaslaska.vectranet.pl

    Witam właścicielkę bloga i gratuluję :)
    Trafiłam "do Ciebie" ponad miesiąc temu gdy szukałam inspiracji na upieczenie jakiejś słodkości - wtedy padło na ciasto marchewkowe
    Od tamtej pory zaglądam tutaj co niedzielę
    Dziś właśnie przyszedł czas na szarlotkę
    cisto właśnie siedzi w lodówce :)
    Jak do tej pory ciasta bardzo udane i pyszne tym razem pewnie będzie tak samo

  • Gość 31.133.22.*

    Ciasto przepyszne. Dziękuję za przepis. Od tego momentu będę częściej tutaj zaglądała. Pozdrawiam

  • Gość: [Monika] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Witam.
    Mam gotowe (w słoiczku) jabłka prażone (z dodatkiem cukru). Czy mogę je wymieszać z galaretką (oczywiście pominę cukier) ? Czy nie rozwali się ciasto bo np. jabłka ze słoiczka są "za rzadkie" ?

  • dagmara_65

    Ewka dzięki za przemiłe słowa. Przepraszam, że tak późno te podziękowania, ale jakoś umknęły mojej uwadze :(. Pozdrawiam Cię serdecznie :)
    Gościu cieszę się, że szarlotka Ci smakowała, dzięki za przemiłe słowa i pozdrawiam :)
    Monika nie używałam gotowych jabłek ze słoika, więc trudno mi powiedzieć jak to będzie po upieczeniu. Jeżeli jabłka są dość rzadkie to dodałabym 2 galaretki zamiast jednej. Pozdrawiam :)

  • Gość: [IZA] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Dziś robiłam, ciasto super, ale jabłka za słodkie. Następnym razem mniej cukru i będzie idealnie;)

  • Gość: [karo0711] *.adsl.inetia.pl

    Bardzo dobry przepis, właśnie go wytestowałam :D Ciasto wyszło przepyszne

  • Gość *.dynamic.mm.pl

    wspaniala

  • Gość: [sandra1989] *.as13285.net

    Szarlotka przepyszna. Ciasta kiepsko mi wychodza ale to jest idealne! Napewno bede probowac innych przepisow z twojego bloga

  • dagmara_65

    IZA no właśnie, warto uwzględnić słodkość jabłek.
    karo0711 dzięki za miłe słowa :)
    Gościu dzięki :)
    sandra1989 dzięki za przemiłe słowa :)

    Pozdrawiam Was cieplutko:)

Dodaj komentarz

© W KUCHENNYM OKNIE
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci