Menu

W KUCHENNYM OKNIE

Wypróbowane przepisy kulinarne ze zdjęciami. Proste i tanie na co dzień jak i te bardziej wyszukane.

SUSZONE POMIDORY W OLIWIE Z ZIOŁAMI

dagmara_65

Warto mieć choć kilka małych słoiczków tej wspaniałej przekąski i idealnego dodatku do makaronu, sałatek ryżowych,  zup i zapiekanek. W tym roku postanowiłam suszone pomidory zrobić własnoręcznie. Oglądając słoiczki na półkach sklepowych  z tym specyjałem stwierdziłam,  że są za drogie, a poza tym kiepskiej jakości. To mnie bardziej zmobilizowało do ich wykonania. Nie liczyłam kosztów własnej produkcji ( chodzi głównie o zużycie prądu), ale mam swoje i z pewnością smaczniejsze od tych , które widziałam w sklepie. Użyłam pomidorów "bawole serca" z własnego ogrodu. Z tego gatunku pomidory są raczej duże, ale do ich suszenia wybrałam mniejsze sztuki. Mam ich dość dużo w tym roku, więc była okazja, aby je jakoś sensownie zagospodarować.

Przepis pochodzi z miesięcznika "Moje Gotowanie" wrzesień 2010. Trochę go zmodyfikowałam.

 

suszone pomidory w oliwie z ziołami

 

Składniki (na 3 słoiczki o poj. 120 ml) :

  • 2 kg dojrzałych, mięsistych pomidorów (u mnie małe "bawole serca")
  • ok. 300 ml oliwy lub oleju słonecznikowego
  • 1 duży ząb czosnku
  • sól
  • po kilka listków świeżej  bazylii i po małej gałązce oregano do każdego słoiczka
  • kawałeczek papryczki chili
  • kilkanaście ziaren pieprzu kolorowego

 

Wykonanie:

Odszypułkowane, umyte i obrane ze skórki pomidory dzielimy wzdłuż na ćwiartki. Układamy na ruszcie z piekarnika. Delikatnie solimy. Ruszt z pomidorami umieszczamy w piekarniku. Pod ruszt dajemy blachę przykrytą folią aluminiową ( ma ona dwojakie zadanie: przyśpiesza proces suszenia i zabezpiecza piekarnik przed kapiącym sokiem). Pomidory suszymy w temp. 60 - 70 ºC  do momentu, aż staną się gumowate i pozbawione soku, ale nie za suche. (Suszyłam je pierwszego dnia przez 8 godzin, a następnego dnia dosuszałam jeszcze 3 godziny. Co jakiś czas podwyższałam temp. do 90ºC i suszyłam przy uchylonych drzwiczkach, aby odprowadzić nadmiar wilgoci).

Te kawałki pomidorów, które już są ususzone wyjmujemy z piekarnika, aby nie wyschły na wiór. Pozostałe dosuszamy. Gotowe wkładamy do wyparzonych słoiczków ( u mnie 3 słoiczki, każdy o poj. 120 ml). Dajemy drobno pokrojony czosnek, po 2 - 3 listki bazyli, 1 gałązce oregano i po 2 - 3  ziarna pieprzu kolorowego.

Papryczkę chili kroimy w na wąskie obrączki i dajemy po 2 - 3 do każdego słoiczka. Wszystkie dodatki powinny być suche. Oliwę podgrzewamy, ale nie za mocno( na tyle , aby później złapała zakrętka) i ostrożnie zalewamy zawartość słoiczków. Zakręcamy wyparzonymi nakrętkami i odwracamy do góry dnem. Można zalać zimną oliwą, ale wóczas należy przechowywac je w lodówce.

 

suszone pomidory w oliwie z ziołami

 

suszone pomidory

 

suszone pomidory w oliwie z ziołami

JABŁECZNIK Z KREMEM CAPPUCCINO >

< SERNIK Z BRZOSKWINIAMI I PIANKĄ BEZOWĄ



Wyszukaj przepis wpisując w pole Google nazwę składnika lub potrawy:

Komentarze (16)

Dodaj komentarz
  • majanaboxing

    Super pomysł i fajnie tak - ze swoich pomidorków! :) Ślicznie wyglądają na zdjęciach:)

  • andzia-35

    Uwielbiam suszone pomidory, chociaż nie jadam ich zbyt często:)
    takie domowe pewnie sto razy lepsze od kupnych?

  • gosiaa99

    Bardzo lubie suszone pomidory, mialam suszyc i skonczylo sie na slowach.
    Zazdroszcze tych sloiczkow:)

  • justmydelicious

    moje ulubione :)

  • negresca

    Piękne! na pewno warto robić samemu, bo jak się przeczyta etykiety tych kupnych, to w każdym są utrwalacze chemiczne:(

  • dagmara_65

    Majanko dzięki! pozdrówki:)
    Andziu nie próbowałam kupnych, ale ogladając je w sklepie jestem przekonana, że domowę rzeczywiście są takie jak piszesz. Pozdrowionka :)
    Gosiu ja też je bardzo lubię. Może jeszcze sobie zrobisz i będziesz zadowolona. Cieplutko Cię pozdrawiam :)
    Paulo dzięki i pozdro!
    Negresco dokładnie! Pozdrawiam :)

  • Gość: [Ewa Smaczniutkie.pl] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Też w tym roku zrobiłam pierwszy raz. Na razie czekają na zimowe wieczory.

  • msbella

    świetny pomysł - ja tez wydaję majątek na suszone sklepowe bo idealnie nadają się do pizzy i kanapek w zimie ale o domowych nawet nie marzyłam - może jeszcze zrobię. Dziękuję za pomysł.

  • dagmara_65

    Ewuniu prawda,że świetne takie domowe! A ja sobie z jednego słoiczka już podjadam! pozdrówki :)
    Msbello nie ma sprawy! Skuś się, zrób je, a będziesz zadowolona. Nie ma to jak własnej roboty! pozdrawiam :)

  • lutka40

    Przepis na buraczki które uwielbiam i suszone pomidorki już niedługo wykorzystam . Tak naprawdę dzisiaj miałam chwilę i przeglądnełam całego bloga od a do z i wszystkie przepisy bez wyjątku chciałabym zrobić sa świetne nie mówiac juz o zdjęciach

  • dagmara_65

    Lutko dziekuję Ci za tak przemiły i pełen ciepła komentarz! Pozdrawiam Cię serdecznie :)

  • Gość: [K8] *.tvk-net.pl

    Właśnie się zabieram za to! Dziękuję za przepis! Będę zaglądać częściej;)

  • mojrah

    Pyszne są! pierwszy raz hodowałam pomidorki i wybrałam dość kwaśną odmianę,ale suszone! tylko dlaczego tak szybko znikają... mniam!

  • Gość: [elizka] *.play-internet.pl

    Nie PISZMY kupne tylko kupione, nie używajmy nazw potoczny niech internet będzie wzorcowy. A pomidorki pyszne, zrobiłam jadłam z makaronem kokardki salami w paseczki bazylią i oregano /takie pesto/

  • Gość: [Kolusia] *.adsl.inetia.pl

    Jakby na wieczko słoiczka dać kolorową serwetkę papierową i naciągnąć nań recepturkę- efekt całego słoiczka będzie po prostu NIEWALAJĄCY I IDEALNY:)
    poza tym wygląda smakowicie i już nie mogę się doczekać aż będę miała swoje i wtedy na pewno wypróbuję

  • Gość: [Magda] *.dynamic.chello.pl

    Czy można takie pomidory suszyć na słońcu? Mam w mieście falę upałów, może wystarczyłyby takie np. 3 dni na balkonie?

Dodaj komentarz

© W KUCHENNYM OKNIE
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci