Wypróbowane przepisy kulinarne ze zdjęciami. Proste i tanie na co dzień jak i te bardziej wyszukane.
Blog > Komentarze do wpisu

SERNIK Z BRZOSKWINIAMI I PIANKĄ BEZOWĄ

Jest to najszybszy do wykonania sernik jaki znam. Zawsze mi się udaje, a co najważniejsze jest wilgotny, puszysty i bardzo smaczny. Robię go od kilku lat, od chwili, gdy zostałam poczęstowana przez pewną sympatyczną starszą panią, która pewnego razu siedząc sobie na ławeczce, niespodziewanie zaprosiła mnie do siebie i wyjąwszy zawiniątko poczęstowała mnie małym kawałeczkiem świeżo upieczonego sernika. Sernik był tak pyszny, że poprosiłam o przepis i od tej pory robię go co jakiś czas.

 

sernik z brzoskwiniami i z pianką bezową

 

Składniki na kruche ciasto:

  • 2 szklanki mąki
  • 18 dag masła
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Składniki masy serowej:

  • 1 kg sera półtłustego niezbyt odciśnietego
  • 2 jajka
  • 4 żółtka
  • 1½ szklanki cukru pudru
  • 2 budynie śmietankowe
  • 1 szklanka mleka
  • ½ szklanki oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 aromat śmietankowy

 

Składniki warstwy brzoskwiniowo - bezowej:

  • 1 puszka brzoskwiń w syropie
  • 6 białek
  • 1½ szklanki cukru pudru
  • 5 - 10 dag  wiórek kokosowych

 

Wykonanie kruchego ciasta:

Masło ucieramy do białości. Dodajemy porcjami cukier puder, żółtka, mąkę z proszkiem do pieczenia i  dalej  ucieramy na jednolitą masę. Ciasto wkładamy do lodówki na ok 30 minut, po czym równomiernie rozwałkowujemy na dnie formy o wym. 28x40 cm.

 

Wykonanie warstwy serowej:

Jajka, żółtka i cukier puder ucieramy do białości. Dodajemy budynie z proszkiem do pieczenia, a następnie porcjami ser. Gdy masa stanie się gęsta rozrzedzamy mlekiem i blenderujemy, dodając pozostały ser. Wlewamy resztę mleka porcjami i dalej blenderujemy do chwili uzyskania jednolitej, gładkiej masy. Na końcu dodajemy olej i aromat śmietankowy. Masa serowa powinna być rzadka. Całość dokładnie mieszamy i wylewamy na ciasto. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 180°C przez 45 - 50 minut.

 

Wykonanie warstwy brzoskwiniowo - bezowej:

Brzoskwinie osączamy z syropu i kroimy na małe cząstki. Białka ubijamy z cukrem pudrem na sztywną pianę. Sernik wyjmujemy z piekarnika i na wierzch dajemy brzoskwinie, a następnie rozprowadzamy równomiernie pianę z białek. Posupujemy cienką warstwą wiórek kokosowych,  wkładamy ponownie do piekarnika i zapiekamy ok. 15 minut. Po tym czasie sernik pozostawiamy w wyłączonym piekarniku na ok. 15 minut przy uchylonych drzwiczkach.

 

sernik z brzoskwiniami i z pianką bezową

 

sernik z brzoskwiniami i z pianką bezową

 

sernik z brzoskwiniami i z pianką bezową

poniedziałek, 13 września 2010, dagmara_65
http://wkuchennymoknie.blox.pl/2010/09/SERNIK-Z-BRZOSKWINIAMI-I-PIANKA-BEZOWA.html
Komentarze
2010/09/13 10:47:25
ślicznie wygląda...;):)
-
2010/09/13 11:13:45
Z brzoskwiniami to jeden z moich bardziej ulubionych, niestety rzadko robię, bo dzieci nie lubią owoców :(
-
2010/09/13 12:30:28
ojjj wspaniale, muszę wypróbować przepis :)
-
2010/09/13 15:16:19
Wspaniały sernik. Robię z brzoskwiniami ale bez pianki a to taki ciekawy dodatek:)
-
2010/09/13 15:27:33
Śliczny! A pianka dodaje mu lekkości.
-
2010/09/13 20:29:53
Wygląda rewelacyjnie ! Piekne zdjęcia i bardzo apetyczne :))
-
2010/09/13 20:58:30
sernik! ale jaki! taki... och, wykwintny ;] pięęękny !
-
2010/09/13 21:38:55
Smakowite fotki, przepis zabieram.
-
2010/09/14 02:01:24
Izuniu, Ewuniu, Justynko, Wiosenko, Aniu, Majanko, Karmel-itko, Chanya dziękuję za przemiłe komentarze i pozdrawiam Was cieplutko :)
-
2010/09/15 18:27:14
ja właśnie szykuje się też do upieczenia sernika z brzoskwiniami , a raczej babeczek serowych
-
2010/09/16 08:24:08
Brysssko babeczek serowych jeszcze nie jadłam. Z chęcią poznam Twój przepis. Pozdrawiam :)
-
Gość: , afhd211.neoplus.adsl.tpnet.pl
2010/11/12 11:04:01
serniczek pyszny ale piana oddziela się od sera i niestety nie da się go jeść łyżeczką:(
-
2010/11/14 23:43:42
Gościu nie zawsze się udaje to co robimy pierwszy raz. Ja dokładne odsączam brzoskwinie z syropu. A poza tym po nałożeniu bezowej pianki rozprowadzam ją plastikową łopatką lekko dociskając do powierzchni sernika. Mam nadzieje, że te rady będą pomocne. Pozdrawiam :)
-
2011/10/13 10:23:11
Hej Dagmara :) Zrobiłam ten serniczek:)Jest pyszny, bardzo nam smakował. Dziekuję za przepis :).
Ja dałam świeże brzoskwinie, a piankę zrobiłam w kolorze różu, zapraszam do mnie:)
Pozdrowienia
Majana
-
2011/11/09 10:20:59
Majanko bardzo mi miło, że serniczek przypadł Ci do gustu! Już pędzę na Twój blog, aby podziwiać Twoje kulinarne dzieło :)
Pozdrówki :)
-
Gość: , dslb-094-216-196-042.pools.arcor-ip.net
2012/05/04 10:29:48
sernik jest pyszny
-
2012/05/11 09:45:58
Gościu dzięki za miłe słowa :)
-
Gość: Ewelka, cpc1-kemp6-2-0-cust601.9-2.cable.virginmedia.com
2012/10/20 11:54:14
Serniczek z Twojego przepisu wyszedł pyszny:) Pozdrawiam
-
Gość: FIONASHREKA, afc201.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/12/04 20:29:05
SERNIK-TZN. PRZEPIS REWELACYJNY. DLA MNIE NR 1 WŚRÓD WSZYSTKICH SERNIKÓW
-
Gość: Majkelll, dynamic-78-8-90-227.ssp.dialog.net.pl
2013/04/03 15:05:43
Czy może być blaszka 24x40 ? Pozdrawiam
-
2013/04/03 19:21:03
Ewelka cieszę się, że wyszedł pyszny :)
FIONASHREKA dzięki za przemiłe słowa :)
Majkelll piekłam w formie o wym. 28x40 cm. Myślę, że w blaszce krótszej o 4 cm zmieści się wypiek.

Pozdrawiam Was cieplutko :)
-
Gość: stefa, static-188-137-86-148.leon.com.pl
2013/04/22 17:47:00
robiłam sernik już kilka razy ,bardzo smaczny zawsze się udaje,właśnie jestem w trakcie pieczenia,,,,polecam..hm ,,mniam ,,,mniam
-
2013/07/31 14:23:14
Również robiłam, pycha:)
-
Gość: Domi, p57b33481.dip0.t-ipconnect.de
2013/11/13 14:25:40
Sernik rewelacyjny, puszysty i przepszny. Od dzis moj ulubiony!!!! Zamiast aromatu smietankowego dodalam cytrynowy i skorke z pomaraniczy, bo uwielbiam!!! Pozdrawiam autorke :-)
-
Gość: edyta31797, 217-73-247-29.nordiskpolska.pl
2014/01/07 09:04:09
To jest sernik, który zawsze się udaje. Ciasto kruche idealne, tym razem dodałam suszone morele i muszę przyznać, że sernik wyszedł jeszcze smaczniejszy. Z brzoskwiniami z puszki masa serowa po upieczeniu jest bardziej wilgotna, po dodaniu suszonych pokrojonych moreli ser jest niezwykle kremowy i puszysty.

Gorąco polecam.
-
Gość: madzia, host-91.222.141-32.ip4.alfazone.pl
2014/01/09 09:28:19
A mam takie pytanie ciasto wyrabiamy na stolnicy to kruche czy jak bo pisze ucieramy i te brzoskwinie wykładamy po tych 50 min jak sernik sie juz upiecze tak mam to rozumiec
-
2014/01/10 09:50:13
Stefa cieszę się, że sernik przypadł Ci do gustu :)
Opalanka o tak !
Domi dzięki za miłe słowa :) Twoja wersja warta wypróbowania :)
Edyta zrobię z pewnością Twoją modyfikację, bo jestem ciekawa smaku.
Madzia zrób dokładnie tak jak napisałam w przepisie, czyli ciasto ucieramy (nie wyrabiamy na stolnicy), a brzoskwinie wykładamy po 45 - 50 minutach, gdy sernik jest już prawie upieczony.

Dziękuję za pozdrowienia i odwzajemniam :)
-
Gość: Paulina86, sgn49-1-78-235-236-163.fbx.proxad.net
2014/01/17 16:40:42
A czy konieczne jest dodanie budyniu do warstwy serowej?? Mieszkam we francji a tu nie latwo dostac budyn (o ile w ogole jest to mozliwe). bardzo prosze o odpowiedz to bedzie moj pierwszy w zyciu sernik i bardzo zalezy mi na tym by sie udal :)
-
2014/01/22 01:08:45
Paulina dodanie budyniu jest konieczne, ale w zasadzie chodzi tutaj o zagęszczenie za pomocą skrobi zawartej w budyniu. Można z powodzeniem zastąpić mąką ziemniaczaną (skrobią ziemniaczaną), a ta z tego co się orientuję jest osiągalna we Francji pod nazwą - Fécule de pomme de terre. Dobra będzie też skrobia kukurydziana znana w handlu jako maizena.
-
Gość: Ventas, 87-207-160-13.dynamic.chello.pl
2014/01/25 13:05:01
Wielkie dzięki :D ! Genialny przepis! Wypróbowałem 2 rodzaje sera: pierwszy, serek na sernik z biedronki, dość rzadki i ciągnący się jak homogenizowany. Wyszło z niego bardzo delikatne i puszyste ciasto. Warstwa serowa była wyższa o jakieś 50% niż przy normalnym serze i bardziej przypominała piankę niż prawdziwy sernik; drugi, twaróg sernikowy z Piątnicy (ceny obu bardzo zbliżone), z którego wyszedł już 100% sernik^^ Sam nie wiem, która wersja lepsza! Obie zniknęły równie szybko ;) Ach, i pianę nakładałem ręką, "nakłuwając" ją palcami. Po zapieczeniu wyszły piękne fale z jasnymi wgłębieniami :)
-
Gość: , 88-199-138-13.tktelekom.pl
2014/02/07 09:43:26
czy moge zrobic oinny spod to znaczy inne ciasto
-
Gość: ata, 174.196.189.109.customer.cdi.no
2014/02/09 16:46:29
Wczoraj wieczorem upieklam, a dzisiaj zjadlam do kawki, powiem tylko jedno: ciasto jest idealne! Teraz bedzie to jeden z moich ulubionych sernikow, to jest drugie ciasto z Pani strony i drugie bardzo dobre, napewno będę próbować innych przepisów, pozdrawiam :)
-
Gość: jaaaa, akademik.nat.student.pw.edu.pl
2014/02/12 10:56:46
sernik wyszedł przepyszny, piekłam po raz pierwszy, wyszedł idealnie, dziękuję :)
-
2014/02/25 11:06:02
Ventas miło mi, że przepis przypadl Ci do gustu :) Bardzo zainteresowały mnie Twoje fale z pianki bezowej. Koniecznie do wypróbowania!
Gościu nie wiem, ale wydaje mi się, że musi to być ciasto cięższe od biszkoptowego, bo się prawdopodobnie ugnie pod ciężarem masy serowej i brzoskwiń.
Ata miło mi, że sernik i inne przepisy z bloga przypały Ci do gustu :)
Jaaaa cieszę się bardzo :)

Dziękuje za miłe słowa, pozdrowienia i ze swej strony również Was pozdrawiam :)
-
Gość: olaaaaa, host81-156-140-37.range81-156.btcentralplus.com
2014/03/05 15:10:47
Sernik przepyszny, wyszedł dokładnie taki jak na zdjęciu :) super przepis
-
Gość: , abjp1.neoplus.adsl.tpnet.pl
2014/04/19 22:54:33
Pyszny sernik:)
Wszystko robiłam mikserem- z lenistwa i wyszedl super!!
-
Gość: Michalina, usr.int.saternus.pl
2014/04/24 11:54:11
Sernik robiłam ostatnio drugi raz, jest najlepszym z serników jakie kiedykolwiek jadłam, gratuluję przepisu! :)
Mam jednak problem z pianką bezową, za każdym razem jak wyjmuje juz całość z piekarnika, jak przechylę lekko blachę spod pianki wręcz wylewa się coś a'la syrop. To dziwne, bo brzoskwinie dokładnie odsączam a potem wycieram. Co robić? Dłużej/krócej trzymać w piekarniku?
-
2014/05/30 08:37:55
Olaaaaa cieszę się, że wyszedł Ci przepyszny :)
Gościu miło mi, że jesteś zadowolona z sernika :)
Michalina to może być spowodowane zbyt wczesnym ubiciem białek, piana jest nietrwała i po pewnym, nawet krótkim czasie niknie, a na dnie naczynia powstaje płynna warstwa. Najlepiej ubić pianę tuż przed wyłożeniem na sernik.

Dziękuje za miłe komentarze i pozdrawiam :)

Uwaga autorska:

Zamieszczone na tym blogu zdjęcia i teksty są mojego autorstwa. Kopiowanie ich i jakiekolwiek wykorzystywanie  na  stronach internetowych lub w innych środkach publicznego przekazu bez mojej zgody jest zabronione w myśl Ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych z dnia 04.02.1994r. Dz.U.Nr 24, poz. 83).




 ciasta z owocami

 

przepisy na ciasta i inne słodkości z jabłkami


 

przepisy na ciasta przekładane

 

przepisy na ciasta i desry z jagodami, malinami i porzeczkami

 

 

przepisy na pączki, oponki i faworki(chrusty)


przepisy na torty i torciki

 

 

ogórki, cukinia-potrawy i przetwory

 

szbkie i proste dania

 przepisy na szybkie i łatwe ciasta

 

pomidory,papryka-potrawy i przetwory

 

Przepisy na ciasta bez pieczenia

 

kapusta, kalafior, brokuły -  przepisy kulinarne

 

zupy-przepisy


Przepisy na sałatki

 

przepisy na surówki

 

przepisy na serniki i ciasta z serem

 

przepisy na ciasta z kremem, masą


Przepisy na placuszki


naleśniki-przepisy

 






kromkachleba.caritas.plCo ósma osoba w Polsce-prawie 5 mln

-żyje poniżej minimum egzystencji.

Co druga osoba żyjąca w nędzy

nie ma ukończonych 19 lat. Co trzecia

 to DZIECKO poniżej 14 roku życia. 

 








Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl
Lista Blogów Kulinarnych Top Blogi