Wypróbowane przepisy kulinarne ze zdjęciami. Proste i tanie na co dzień jak i te bardziej wyszukane.
Blog > Komentarze do wpisu

SERNIK Z BRZOSKWINIAMI I PIANKĄ BEZOWĄ

Jest to najszybszy do wykonania sernik jaki znam. Zawsze mi się udaje, a co najważniejsze jest wilgotny, puszysty i bardzo smaczny. Robię go od kilku lat, od chwili, gdy zostałam poczęstowana przez pewną sympatyczną starszą panią, która pewnego razu siedząc sobie na ławeczce, niespodziewanie zaprosiła mnie do siebie i wyjąwszy zawiniątko poczęstowała mnie małym kawałeczkiem świeżo upieczonego sernika. Sernik był tak pyszny, że poprosiłam o przepis i od tej pory robię go co jakiś czas.

 

sernik z brzoskwiniami i z pianką bezową

 

Składniki na kruche ciasto:

  • 2 szklanki mąki
  • 18 dag masła
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Składniki masy serowej:

  • 1 kg sera półtłustego niezbyt odciśnietego
  • 2 jajka
  • 4 żółtka
  • 1½ szklanki cukru pudru
  • 2 budynie śmietankowe
  • 1 szklanka mleka
  • ½ szklanki oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 aromat śmietankowy

 

Składniki warstwy brzoskwiniowo - bezowej:

  • 1 puszka brzoskwiń w syropie
  • 6 białek
  • 1½ szklanki cukru pudru
  • 5 - 10 dag  wiórek kokosowych

 

Wykonanie kruchego ciasta:

Masło ucieramy do białości. Dodajemy porcjami cukier puder, żółtka, mąkę z proszkiem do pieczenia i  dalej  ucieramy na jednolitą masę. Ciasto wkładamy do lodówki na ok 30 minut, po czym równomiernie rozwałkowujemy na dnie formy o wym. 28x40 cm.

 

Wykonanie warstwy serowej:

Jajka, żółtka i cukier puder ucieramy do białości. Dodajemy budynie z proszkiem do pieczenia, a następnie porcjami ser. Gdy masa stanie się gęsta rozrzedzamy mlekiem i blenderujemy, dodając pozostały ser. Wlewamy resztę mleka porcjami i dalej blenderujemy do chwili uzyskania jednolitej, gładkiej masy. Na końcu dodajemy olej i aromat śmietankowy. Masa serowa powinna być rzadka. Całość dokładnie mieszamy i wylewamy na ciasto. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 180°C przez 45 - 50 minut.

 

Wykonanie warstwy brzoskwiniowo - bezowej:

Brzoskwinie osączamy z syropu i kroimy na małe cząstki. Białka ubijamy z cukrem pudrem na sztywną pianę. Sernik wyjmujemy z piekarnika i na wierzch dajemy brzoskwinie, a następnie rozprowadzamy równomiernie pianę z białek. Posupujemy cienką warstwą wiórek kokosowych,  wkładamy ponownie do piekarnika i zapiekamy ok. 15 minut. Po tym czasie sernik pozostawiamy w wyłączonym piekarniku na ok. 15 minut przy uchylonych drzwiczkach.

 

sernik z brzoskwiniami i z pianką bezową

 

sernik z brzoskwiniami i z pianką bezową

 

sernik z brzoskwiniami i z pianką bezową

poniedziałek, 13 września 2010, dagmara_65
http://wkuchennymoknie.blox.pl/2010/09/SERNIK-Z-BRZOSKWINIAMI-I-PIANKA-BEZOWA.html
Komentarze
2010/09/13 10:47:25
ślicznie wygląda...;):)
-
2010/09/13 11:13:45
Z brzoskwiniami to jeden z moich bardziej ulubionych, niestety rzadko robię, bo dzieci nie lubią owoców :(
-
2010/09/13 12:30:28
ojjj wspaniale, muszę wypróbować przepis :)
-
2010/09/13 15:16:19
Wspaniały sernik. Robię z brzoskwiniami ale bez pianki a to taki ciekawy dodatek:)
-
2010/09/13 15:27:33
Śliczny! A pianka dodaje mu lekkości.
-
2010/09/13 20:29:53
Wygląda rewelacyjnie ! Piekne zdjęcia i bardzo apetyczne :))
-
2010/09/13 20:58:30
sernik! ale jaki! taki... och, wykwintny ;] pięęękny !
-
2010/09/13 21:38:55
Smakowite fotki, przepis zabieram.
-
2010/09/14 02:01:24
Izuniu, Ewuniu, Justynko, Wiosenko, Aniu, Majanko, Karmel-itko, Chanya dziękuję za przemiłe komentarze i pozdrawiam Was cieplutko :)
-
2010/09/15 18:27:14
ja właśnie szykuje się też do upieczenia sernika z brzoskwiniami , a raczej babeczek serowych
-
2010/09/16 08:24:08
Brysssko babeczek serowych jeszcze nie jadłam. Z chęcią poznam Twój przepis. Pozdrawiam :)
-
Gość: , afhd211.neoplus.adsl.tpnet.pl
2010/11/12 11:04:01
serniczek pyszny ale piana oddziela się od sera i niestety nie da się go jeść łyżeczką:(
-
2010/11/14 23:43:42
Gościu nie zawsze się udaje to co robimy pierwszy raz. Ja dokładne odsączam brzoskwinie z syropu. A poza tym po nałożeniu bezowej pianki rozprowadzam ją plastikową łopatką lekko dociskając do powierzchni sernika. Mam nadzieje, że te rady będą pomocne. Pozdrawiam :)
-
2011/10/13 10:23:11
Hej Dagmara :) Zrobiłam ten serniczek:)Jest pyszny, bardzo nam smakował. Dziekuję za przepis :).
Ja dałam świeże brzoskwinie, a piankę zrobiłam w kolorze różu, zapraszam do mnie:)
Pozdrowienia
Majana
-
2011/11/09 10:20:59
Majanko bardzo mi miło, że serniczek przypadł Ci do gustu! Już pędzę na Twój blog, aby podziwiać Twoje kulinarne dzieło :)
Pozdrówki :)
-
Gość: , dslb-094-216-196-042.pools.arcor-ip.net
2012/05/04 10:29:48
sernik jest pyszny
-
2012/05/11 09:45:58
Gościu dzięki za miłe słowa :)
-
Gość: Ewelka, cpc1-kemp6-2-0-cust601.9-2.cable.virginmedia.com
2012/10/20 11:54:14
Serniczek z Twojego przepisu wyszedł pyszny:) Pozdrawiam
-
Gość: FIONASHREKA, afc201.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/12/04 20:29:05
SERNIK-TZN. PRZEPIS REWELACYJNY. DLA MNIE NR 1 WŚRÓD WSZYSTKICH SERNIKÓW
-
Gość: Majkelll, dynamic-78-8-90-227.ssp.dialog.net.pl
2013/04/03 15:05:43
Czy może być blaszka 24x40 ? Pozdrawiam
-
2013/04/03 19:21:03
Ewelka cieszę się, że wyszedł pyszny :)
FIONASHREKA dzięki za przemiłe słowa :)
Majkelll piekłam w formie o wym. 28x40 cm. Myślę, że w blaszce krótszej o 4 cm zmieści się wypiek.

Pozdrawiam Was cieplutko :)
-
Gość: stefa, static-188-137-86-148.leon.com.pl
2013/04/22 17:47:00
robiłam sernik już kilka razy ,bardzo smaczny zawsze się udaje,właśnie jestem w trakcie pieczenia,,,,polecam..hm ,,mniam ,,,mniam
-
2013/07/31 14:23:14
Również robiłam, pycha:)
-
Gość: Domi, p57b33481.dip0.t-ipconnect.de
2013/11/13 14:25:40
Sernik rewelacyjny, puszysty i przepszny. Od dzis moj ulubiony!!!! Zamiast aromatu smietankowego dodalam cytrynowy i skorke z pomaraniczy, bo uwielbiam!!! Pozdrawiam autorke :-)
-
Gość: edyta31797, 217-73-247-29.nordiskpolska.pl
2014/01/07 09:04:09
To jest sernik, który zawsze się udaje. Ciasto kruche idealne, tym razem dodałam suszone morele i muszę przyznać, że sernik wyszedł jeszcze smaczniejszy. Z brzoskwiniami z puszki masa serowa po upieczeniu jest bardziej wilgotna, po dodaniu suszonych pokrojonych moreli ser jest niezwykle kremowy i puszysty.

Gorąco polecam.
-
Gość: madzia, host-91.222.141-32.ip4.alfazone.pl
2014/01/09 09:28:19
A mam takie pytanie ciasto wyrabiamy na stolnicy to kruche czy jak bo pisze ucieramy i te brzoskwinie wykładamy po tych 50 min jak sernik sie juz upiecze tak mam to rozumiec
-
2014/01/10 09:50:13
Stefa cieszę się, że sernik przypadł Ci do gustu :)
Opalanka o tak !
Domi dzięki za miłe słowa :) Twoja wersja warta wypróbowania :)
Edyta zrobię z pewnością Twoją modyfikację, bo jestem ciekawa smaku.
Madzia zrób dokładnie tak jak napisałam w przepisie, czyli ciasto ucieramy (nie wyrabiamy na stolnicy), a brzoskwinie wykładamy po 45 - 50 minutach, gdy sernik jest już prawie upieczony.

Dziękuję za pozdrowienia i odwzajemniam :)
-
Gość: Paulina86, sgn49-1-78-235-236-163.fbx.proxad.net
2014/01/17 16:40:42
A czy konieczne jest dodanie budyniu do warstwy serowej?? Mieszkam we francji a tu nie latwo dostac budyn (o ile w ogole jest to mozliwe). bardzo prosze o odpowiedz to bedzie moj pierwszy w zyciu sernik i bardzo zalezy mi na tym by sie udal :)
-
2014/01/22 01:08:45
Paulina dodanie budyniu jest konieczne, ale w zasadzie chodzi tutaj o zagęszczenie za pomocą skrobi zawartej w budyniu. Można z powodzeniem zastąpić mąką ziemniaczaną (skrobią ziemniaczaną), a ta z tego co się orientuję jest osiągalna we Francji pod nazwą - Fécule de pomme de terre. Dobra będzie też skrobia kukurydziana znana w handlu jako maizena.
-
Gość: Ventas, 87-207-160-13.dynamic.chello.pl
2014/01/25 13:05:01
Wielkie dzięki :D ! Genialny przepis! Wypróbowałem 2 rodzaje sera: pierwszy, serek na sernik z biedronki, dość rzadki i ciągnący się jak homogenizowany. Wyszło z niego bardzo delikatne i puszyste ciasto. Warstwa serowa była wyższa o jakieś 50% niż przy normalnym serze i bardziej przypominała piankę niż prawdziwy sernik; drugi, twaróg sernikowy z Piątnicy (ceny obu bardzo zbliżone), z którego wyszedł już 100% sernik^^ Sam nie wiem, która wersja lepsza! Obie zniknęły równie szybko ;) Ach, i pianę nakładałem ręką, "nakłuwając" ją palcami. Po zapieczeniu wyszły piękne fale z jasnymi wgłębieniami :)
-
Gość: , 88-199-138-13.tktelekom.pl
2014/02/07 09:43:26
czy moge zrobic oinny spod to znaczy inne ciasto
-
Gość: ata, 174.196.189.109.customer.cdi.no
2014/02/09 16:46:29
Wczoraj wieczorem upieklam, a dzisiaj zjadlam do kawki, powiem tylko jedno: ciasto jest idealne! Teraz bedzie to jeden z moich ulubionych sernikow, to jest drugie ciasto z Pani strony i drugie bardzo dobre, napewno będę próbować innych przepisów, pozdrawiam :)
-
Gość: jaaaa, akademik.nat.student.pw.edu.pl
2014/02/12 10:56:46
sernik wyszedł przepyszny, piekłam po raz pierwszy, wyszedł idealnie, dziękuję :)
-
2014/02/25 11:06:02
Ventas miło mi, że przepis przypadl Ci do gustu :) Bardzo zainteresowały mnie Twoje fale z pianki bezowej. Koniecznie do wypróbowania!
Gościu nie wiem, ale wydaje mi się, że musi to być ciasto cięższe od biszkoptowego, bo się prawdopodobnie ugnie pod ciężarem masy serowej i brzoskwiń.
Ata miło mi, że sernik i inne przepisy z bloga przypały Ci do gustu :)
Jaaaa cieszę się bardzo :)

Dziękuje za miłe słowa, pozdrowienia i ze swej strony również Was pozdrawiam :)
-
Gość: olaaaaa, host81-156-140-37.range81-156.btcentralplus.com
2014/03/05 15:10:47
Sernik przepyszny, wyszedł dokładnie taki jak na zdjęciu :) super przepis
-
Gość: , abjp1.neoplus.adsl.tpnet.pl
2014/04/19 22:54:33
Pyszny sernik:)
Wszystko robiłam mikserem- z lenistwa i wyszedl super!!
-
Gość: Michalina, usr.int.saternus.pl
2014/04/24 11:54:11
Sernik robiłam ostatnio drugi raz, jest najlepszym z serników jakie kiedykolwiek jadłam, gratuluję przepisu! :)
Mam jednak problem z pianką bezową, za każdym razem jak wyjmuje juz całość z piekarnika, jak przechylę lekko blachę spod pianki wręcz wylewa się coś a'la syrop. To dziwne, bo brzoskwinie dokładnie odsączam a potem wycieram. Co robić? Dłużej/krócej trzymać w piekarniku?
-
2014/05/30 08:37:55
Olaaaaa cieszę się, że wyszedł Ci przepyszny :)
Gościu miło mi, że jesteś zadowolona z sernika :)
Michalina to może być spowodowane zbyt wczesnym ubiciem białek, piana jest nietrwała i po pewnym, nawet krótkim czasie niknie, a na dnie naczynia powstaje płynna warstwa. Najlepiej ubić pianę tuż przed wyłożeniem na sernik.

Dziękuje za miłe komentarze i pozdrawiam :)
-
Gość: Wiola, 80.54.19.24*
2014/11/18 16:56:18
Witam, bardzo fajne przepisy. Kilka już wypróbowałam i postanowiłam sobie, że w końcu nauczę się dobrze piec :) przymierzam się teraz do tego sernika z brzoskwiniami, mam obawy czy się uda z tym wyjęciem z piekarnika, ale zobaczymy. Mam pytanie, czy ser trzeba zmielić czy wystarcza późniejsze "potraktowanie" masy blenderem? Pozdrawiam serdecznie. Wiola
-
Gość: , apn-95-41-235-135.dynamic.gprs.plus.pl
2014/11/24 11:32:50
Sernik rewelacyjny robiłam już go z 50 razy !!! Tylko zamiast 1,5 szklanki cukru do masy serowej daje szklankę masa wtedy nie jest taka słodka. Jest to mój i mojej rodziny najlepszy sernik jaki jedliśmy. Pozdrawiam
-
Gość: jarka, dslb-084-063-148-211.084.063.pools.vodafone-ip.de
2014/12/23 13:35:26
Mam pytanie, czy mogę użyć ser homogenizowany, boję się czy to ciasto nie będzie za wodniste. Proszę jeżeli to możliwe o szybką odpowiedź. Dziękuję
-
Gość: Alistan, 78.9.7.10*
2014/12/23 23:02:46
Właśnie zrobiłam sernik wg Pani przepisu. Jest nr 1 wśród ciast świątecznych.
-
Gość: aga, static-188-137-49-198.leon.com.pl
2015/01/11 16:27:05
sernik super! Robiłam już kilka razy i za każdym razem wychodzi nieziemski jak z dobrej cukierni. Najlepszy przepis jaki znalazłam
-
2015/02/05 21:28:08
Wiola dzięki za przemiłe słowa :)
Cieszę się, że korzystasz z przepisów zamieszczanych na blogu. Co do wyjmowania sernika celem położenia kawałeczków brzoskwiń i warstwy pianki bezowej, to nie obawiaj się, sernik nie siądzie po 45 -50 minutach pieczenia, bo w zasadzie jest już upieczony.
Ser możesz nie mielić, a tak jak piszesz potraktować blenerem (jeżeli masa okaże się zbyt gęsta możesz dodać trochę mleka). Ale sądzę, że lepiej to zrobić przed dodaniem pozostałych składników.

Gościu cieszę się, że sernik przypadł Ci do gustu :)
Zawsze warto dopasować przepis do własnych upodobań.

Jarka obawiam się, że serek homogenizowany nie byłby dobry.

Alistan cieszę się i gratuluję :)

Aga dzięki za przemiłe słowa :)

Pozdrawiam Was cieplutko :)

uwaga autorska





 

 przepisy kulinarne na Wielki Post

przepisy na ciasta przekładane

przepisy na serniki i ciasta z serem

przepisy na torty i torciki

przepisy na pączki, oponki i faworki

przepisy na ciasta bez pieczenia

przepisy na ciasta z kremem, masą

przepisy na ciasta i inne wypieki drożdżowe

przepisy na ciasta biszkoptowe

przepisy na ciasta z owocami

przepisy na ciasta i inne słodkości z jabłkami

przepisy na zupy

przepisy na szybkie i proste dania

przepisy na sałatki

przepisy na surówki

przepisy na placuszki

przepisy na dania z makaronem

przepisy na naleśniki

 

 






kromkachleba.caritas.plCo ósma osoba w Polsce-prawie 5 mln

-żyje poniżej minimum egzystencji.

Co druga osoba żyjąca w nędzy

nie ma ukończonych 19 lat. Co trzecia

 to DZIECKO poniżej 14 roku życia. 

 






Akcja: Nie kradnij zdjęć!





Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl
Lista Blogów Kulinarnych Top Blogi