Menu

W KUCHENNYM OKNIE

Wypróbowane przepisy kulinarne ze zdjęciami. Proste i tanie na co dzień jak i te bardziej wyszukane.

SERNIK Z MALINAMI (na zimno)

dagmara_65

Kolejna słodka propozycja z malinami.  Ciasto biszkoptowe przełożone jest masą serową i zatopionymi na wierzchu malinami w galaretce bardzo smakowało moim domownikom. Wykonanie domowego serka nie sprawia większych trudności. Tak sporządzony używam również do naleśników.

Ten sernik z malinami jest łatwy do wykonania, smaczny, lekki, nie za słodki. Polecam :)

 

przekładaniec serowy z galaretką malinową

 

Składniki na biszkopt (na  prostokątną formę o wym. 28 x 40 cm) :

  • 6 jajek
  • ¾ szklanki cukru
  • 2 łyżeczki cukru z wanilią
  • 12 dag mąki pszennej
  • 7 dag mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka soku z cytryny

 

Składniki na masę serową:

  • 1/2 litra kwaśnej śmietany
  • 2 litry mleka
  • 7 jajek
  • 1 cukier wanilinowy (16 g)
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 20 dag masła
  • 2-3 łyżeczki esencji cytrynowej (opcjonalnie)

 

Składniki na galaretkę malinową:

  • 2 galaretki malinowe
  • ½ litra wrzącej wody
  • 75 dag malin
  • 2 -3 łyżki cukru

 

Wykonanie biszkoptu:

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywna pianę. Pod koniec ubijania dodajemy porcjami cukier i 2 łyżeczki cukru z wanilią, a następnie utarte z 1 łyżką soku z cytryny żółtka. 
Obie mąki i proszek dokładnie mieszamy i powoli przesiewamy małymi porcjami do masy jajecznej za pomocą sitka, delikatnie mieszając ( ja odstawiam mikser i mieszam za pomocą dużej łyżki ). Ciasto wylewamy delikatnie do dużej prostokątnej formy o wym. 28 x 40 cm wyłożonej pergaminem. Pieczemy w temp. 180°C ok. 40 min. Po ostudzeniu odcinamy cienko wierzchnią warstwę ciasta i kroimy wzdłuż na dwa placki.

 

Wykonanie masy serowej:

Śmietanę i jajka  miksujemy wraz z cukrem wanilinowym i wlewamy do mleka w garnku. Dokładnie miksujemy i stawiamy na ogniu, doprowadzając  do zagotowania, aż  powstanie twaróg. Zestawiamy z ognia i pozostawiamy do ostudzenia. Odcedzamy  na sitku. Masło ucieramy z cukrem pudrem. Porcjami dajemy twaróg i stale ucieramy mikserem. Pod koniec ucierania dodajemy esencję cytrynową (opcjonalnie)

 

przekładaniec serowy z galaretką malinową

 

Przekładanie ciasta:

Maliny oczyszczamy , płuczemy i układamy na papierowym ręczniku do osuszenia. We wrzątku rozpuszczamy galaretki i odstawiamy do przestudzenia.

²⁄³ ilości  masy serowej  smarujemy jeden placek. Przekładamy drugim plackiem i smarujemy resztą masy.  Wybieramy dorodniejsze maliny (ok. 30 dag) i układamy na wierzchu ciasta. Pozostałe maliny mieszamy z cukrem i przecieramy przez sitko. przetarte dajemy do galaretki i dokładnie mieszamy. Tężejącą galaretką zalewamy maliny ułożone na wierzchu ciasta. Sernik wkładamy do lodówki.

 

przekładaniec serowy z galaretką malinową

 

 

 

 

Zapisz

MUFFINKI MALINOWE >

< PRZECIER POMIDOROWY



Wyszukaj przepis wpisując w pole Google nazwę składnika lub potrawy:

Komentarze (17)

Dodaj komentarz
  • Gość: [Ewa Smaczniutkie.pl] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Dagmaro ta masa jest pyszna przyznaję Ci rację. Robię podobną, daję trochę mniej śmietany,ale za to tłuste mleko, a moja koleżanka zastępuje śmietanę kefirem. A wersja z malinami musi być rewelacyjna.

  • izaa_a

    takie ciasto by mi na pewno smakowało....;) zapisuję i zrobię

  • wiosenka27

    Wspaniałe ciacho:)

  • piegusek1976

    u mnie jutro będą malinki :)) bardzo lubię wypieki z ich dodatkiem :) pozdrawiam

  • myniolinka

    bomba kaloryczna normalnie :) ale za to jaka pyszna :)

  • nastja

    oj, znam tę mase serową... i potwierdzam jest prze-pysz-na! mam pytanie - ile serka wychodzi z takiej ilości śmietany? ważyłas kiedyś? Pozdrawiam

  • dagmara_65

    Ewuniu robiłam również tak jak Ty robisz. Ale ostatnio miałam spory zapas śmietany i zrobiłam wg w/w wersji. Wyszło mi wiecej tego serka i wydaje mi się smaczniejszy. Ale to kwestia indywidualnych smaków.Z kefirem nie robiłam jeszcze, ale kiedyś wypróbuję. Z malinami jest bardzo smaczne to ciasto. Robiłam kiedyś z ananasami i brzoskwiniami pod nazwa gościniec, ale to z malinami wydaje mi się apetyczniejsze.
    Iza miło mi, że przepis przypadł Ci do gustu :)
    Wiosenko dzięki :)
    Piegusku malinki są pyszne! Ja też lubię z nimi wypieki.
    Myniolinko a wiesz , że jakoś nie zliczałam tych kalorii. Ale te 2 litry śmietany i to do tego kremówki, to z pewnością wiele osób odstrasza. Ale co ja zrobię jak mi dokuczają w domu, aby upiec to ciasto. Szczerze mówiąc ja też nim nigdy nie pogardzę. A... nie chcę katować dietami ani siebie ani bliskich. Moja kuchnia jest bardzo urozmaicona. Robię to na co moja rodzinka ma apetyt. Nie należymy do chudzielców, ale i też nie jesteśmy otyli.
    Nastjo ważyłam. Ostatnio wyszło mi tego serka ok. 1 kg, z tym, że troszkę podjadałam. Jak robiłam z mniejszej ilosci smietany tzn. 1 l śmietany i 2l mleka chudego wyszło mi 60 - 70 dag.
    Bardzo dziękuje za komentarze i pozdrawiam :)

  • Gość *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    ja podaję z truskawkami - jest wspaniały.

  • Gość: [doprawionefantazją] *.play-internet.pl

    Wspaniały !!! Uwielbiam takie ciasta :)

  • Gość: [beata69] *.piekary.net

    bardzo proszę o odpowiedź czy można zrobić ten serek gotując śmietane z jajkami na mleku z kartonu (UHT)? Dziękuje i pozdrawiam

  • Gość: [lisinka] *.ronus.pl

    Robiłam i potwierdzam, przepyszne ciasto!!

  • Gość: [Ania27] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Witam, mam pytanie w sklepie mam kupić jaką śmietanę? 30 czy skoro w przepisie jest kwaśna śmietana to 18?

  • dagmara_65

    Dziękuję Wam za przemiłe słowa :)
    Beata69 nigdy nie robiłam na UHT więc nie wiem.
    Ania27 można jak najbardziej użyć kwaśnej śmietany 18%.

  • stephenrowan

    This post is entirely different and i got yummy and tasty recipes wow it is amazing.I tried this dish in my home and all family members are like this dish.I am very happy because now i can try any dish with this recipes.Looking forward to another article
    Fee free to surf best custom essay writing service for reducing academic writing.

  • dagmara_65

    Thank you for your comment :)

  • Gość: [agatchen] *.internetdsl.tpnet.pl

    Witam,
    jaka ilość twarogu jest potrzebna do masy? Nie znalazłam tej informacji w przepisie...

  • dagmara_65

    Jeżeli chcesz użyć gotowy twaróg to potrzebujesz ok. 70dag, bo właśnie tyle mniej więcej otrzymujemy z 1/2 l śmietany i 2 l mleka.

Dodaj komentarz

© W KUCHENNYM OKNIE
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci