Menu

W KUCHENNYM OKNIE

Wypróbowane przepisy kulinarne ze zdjęciami. Proste i tanie na co dzień jak i te bardziej wyszukane.

JABŁECZNIK Z KREMEM CAPPUCCINO

dagmara_65

Oto kolejne ciasto z jabłkami. Obecnie właśnie takie robię, chcąc maksymalnie wykorzystać jabłka, które systematycznie zbieram pod jabłoniami w swoim ogrodzie. Ten jabłecznik robiłam po raz pierwszy. Jest to jeden z moich kulinarnych eksperymentów. Myślę, że udany, skoro zarówno goście jak i domownicy jedli z apetytem i sięgali po dokładki.

 

jabłecznik z kremem cappucino

 

Składniki na biszkopt *:

  • 6 jajek
  • 6 łyżek gorącej wody
  • 18 dag cukru
  • 18 dag mąki pszennej
  • szczypta soli
  • szczypta proszku do pieczenia

 

*UWAGA: Ciasto możemy wykonać bez użycia piekarnika, wykorzystując gotowy spód tortowy.

Zazwyczaj ma on średnicę 24 cm, a więc robimy nadzienie z ½ ilości składników podanych w przepisie. 

 

 

Składniki na masę jabłkowo - ananasową:

  • 1 kg jabłek winnych
  • 1 puszka ananasów
  • 2 - 3 łyżki cukru
  • 2 galaretki cytrynowe

 

Składniki kremu cappucino:

  • 600 - 700 ml śmietany kremówki 36%
  • 2 - 3 łyżki cukru pudru
  • 1 op. Mokate Cappuccino o smaku czekoladowym (120 g)
  • 1 tabliczka czekolady mlecznej (100 g)
  • 6 łyżeczek żelatyny + ¹⁄³ szklanki zimnej wody + ¹⁄³ szklanki wrzątku

dodatkowo:

  • 1 tabliczka czekolady deserowej lub mlecznej (100 g)
  • płatki dekoracyjne do ciast

 

Wykonanie biszkoptu:

Żółtka ucieramy z cukrem i gorącą wodą do uzyskania pulchnej masy. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli i dodajemy do masy żółtkowej. Delikatnie mieszając wsiewamy porcjami mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto przekładamy do formy o wym. 28 x 40 cm i pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 180°C  przez ok. 35 minut. Upieczone ciasto pozostawiamy do wystudzenia. Wierzch biszkoptu ścinamy.

 

Wykonanie masy jabłkowo - ananasowej:

Obrane i pokrojone w ósemki jabłka rozprażamy. Dodajemy zmiksowane wraz z zalewą ananasy i niemal stale mieszając, zagotowujemy. Maksymalnie zmniejszamy ogień, wsypujemy galaretki i stale mieszamy do chwili ich rozpuszczenia. Dodajemy cukier wg uznania( dałam 3 łyżki) i mieszamy. Odstawiamy do całkowitego ostudzenia*.  Gdy zacznie tężeć smarujemy nią przygotowany wcześniej biszkopt.

*po ostudzeniu wstawiłam do lodówki, aby przyśpieszyć zatężanie.

 

Wykonanie kremu cappuccino:

Czekoladę ścieramy na wiórki. Żelatynę zalewamy zimną wodą i gdy napęcznieje rozpuszczamy we wrzątku. Śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy porcjami cukier puder i kawę cappuccino, stale mieszając mikserem na zmniejszonych obrotach. Cienkim strumieniem wlewamy żelatynę stale mieszając. Nie przerywając mieszania dajemy rozdrobnioną czekoladę. Tak przygotowaną masę szybciutko, aby nam zbyt nie zatężała, rozprowadzamy na warstwie owocowej. Powierzchnię ciasta posypujemy wiórkami czekoladowymi i ewentualnie płatkami dekoracyjnymi. Jabłecznik schładzamy w lodówce.

Smaczniejszy jest, gdy osiągnie temp. pokojową, więc należy go wyjąć z lodówki na jakiś czas przed podaniem.

 

jabłecznik z kremem cappucino

jabłecznik z kremem cappucino

jabłecznik z kremem cappucino

 

 

Polecam również:

 

 

kilimandżaro torcik jabłkowo-śmietankowy z rumemtorcik jabłkowo-orzechowytort jogurtowo - morelowy

 

 

 

 

 

SZARLOTKA >

< SUSZONE POMIDORY W OLIWIE Z ZIOŁAMI



Wyszukaj przepis wpisując w pole Google nazwę składnika lub potrawy:

Komentarze (66)

Dodaj komentarz
  • Gość: [chanya13] *.punkt.opole.pl

    Poproszę o kawałeczek. Bardzo ładnie się prezentuje, a do tego ma ciekawe połączenia smaków. Przepiz zapisuję do wypróboawania. Pozdrawiam

  • ciastella

    ciekawe polaczenie i prezenuje sie znakomicie ;d

  • kaspiecze

    wyszedł idealny. krem cappucino jest intrygujący

  • reve82

    wow, ale piękne ciasto i jak ładnie uwiecznione

  • majanaboxing

    Pięknie wygląda! a jaki równiutki.
    Bardzo lubię jabłeczniki a z tym kremem musi być ciekawy w smaku:)

  • msbella

    twój krem jest niesamowity, wygląda świetnie

  • kolorowowkuchni

    rety jakie idealne ciasto!:) kocham jabłeczniki a w takim wydaniu na pewno jest nieziemskie.

  • joanna-kuchareczka

    To ciacho z pewnością by mi smakowało. Apetyczne i eleganckie i lekkie. Pozdrawiam.

  • dagmara_65

    Chanya miło mi , że jabłecznik przypadł Ci do gustu i skorzystasz z przepisu. Pozdrówki :)
    Ciastello dzięki za miłe słowa :) Pozdrawiam cieplutko :)
    Kaś taki krem też mnie od dłuższego czasu intrygował. Pozdo:)
    Ewo dziękuję i pozdrawiam :)
    Majanko nam też smakują jabłeczniki. Pozdrawiam:)
    Msbello dzięki ! pozdrówki :)
    Kolorowowkuchni miło mi czytając Twój komentarz :) Pozdrawiam !
    Joanno dzięki i pozdrawiam :)

  • alinkawyka

    Wow! Kochana, Ty to mnie zawsze jakimś super ciastem zaskoczysz:) Aż mi ślinka... Wypróbuję na 100%!

  • Gość: [violinka] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    przepisik superrrrrrrr tylko mam pytanie czy ananasy to miksujemy z zalewą czy same pozdro

  • dagmara_65

    Alinko dziękuję za miłe słowa. Jest mi tym bardziej miło, gdy ich autorką jest ekspertka w tej dziedzinie. Pozdrawiam :)
    Violinko ananasy miksujemy razem z zalewą . Dzięki za pytanie, bo w przepisie nie podałam, ale już się poprawiam . Pozdrówki :)

  • Gość 83.142.222.*

    Uwielbiam zaglądać do Twojego "okna". W końcu znalazłam kogoś, kto piecze biszkopt jak ja: uciera żółtka z cukrem i gorącą wodą, a dopiero później dodaje ubite białka. Zazwyczaj wszyscy robią odwrotnie. A z tego przepisu wychodzi cudowny biszkopt - jeszcze nigdy się nie zawiodłam! Polecam. A Twoje ciasto naprawdę apetyczne...

  • dagmara_65

    Gościu jest mi niezmiernie miło, że z przyjemnością zaglądasz do mojego wirtualnego kuchennego okna. Jeżeli chodzi o przepis na ten biszkopt to mi również zawsze udaje się. Byłabym niesprawiedliwa sądząc, że mój jest najlepszy. Na blogach jest wiele przepisów na biszkopty i tak sądzę, że udanych. Jakoś tak się złożyło, że robię wg własnego już wypróbowanego, ale z pewnością kiedyś wypróbuję przepisy z innych blogów.
    Cieplutko Cię pozdrawiam :)

  • Gość: [szczeniaczek26] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    zrobiłam! cisto pyszne, bardzo lekkie - połączenie kwaskowej masy ananasowo- jabłkowej z kremem cappucino okazało się strzałem w 10! Będę go robić nieraz:) p

  • dagmara_65

    Szczeniaczku miło mi, że skorzystałaś z mojego przepisu. Tym bardziej cieszę się, bo smakowało, a to jest najważniejsze :) Pozdrawiam !

  • Gość: [Mika] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Mam pytanie czy ten jabłecznik można także zrobić w tortownicy? szukam w miarę łatwego przepisu na tortownicę gdyż ma to być ala tort urodzinowy a przyznam że nigdy jeszcze nie piekłam tortu a ten jabłecznik z kremem wygląda elegancko i smak zapewne też ma wyrafinowany.

  • dagmara_65

    Mika sądzę, że jak najbardziej można zrobić ten jabłecznik w tortownicy. Pamiętaj, że te ilości skladników byłyby raczej na dużą tortownicę. Robiłam w tortownicy podobne ciasto. Jest tutaj:
    wkuchennymoknie.blox.pl/2010/08/TORT-JOGURTOWO-MORELOWY.html .
    Może tylko biszkopt w jabłeczniku z kremem cappuccino trzeba byłoby zrobić cieńszy lub po prostu po upieczeniu trochę ściąć, gdyby okazał się za wysoki. Pozdrawiam :)

  • Gość: [Mika] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    zastanawiam się czy zamiast tej żelatyny można by było dodać 2 razy śmietan- fix ?

  • dagmara_65

    Mika też się teraz tak zastanawiam, czy można byłoby zastąpić śmietan-fixem. No i trudno mi na to pytanie odpowiedzieć ;)
    Nie mam w zasadzie praktyki z tym zagęszczaczem. Wydaje mi się, że nie spowoduje takiego zatężenia masy co żelatyna i końcowy efekt może być taki, że masa się może nie trzymać podczas krojenia ciasta i będzie się "rozłazić".

  • lutka40

    fajnie się prezentuje i pewnie pyszne

  • dagmara_65

    Lutka nam smakuje, myślę, że i Tobie posmakowałby! dzięki i pozdrówki :)

  • emine2302

    przesmacznie wyglada jak zreszta wszystkie ciasta ktore sa u Ciebie zamieszczane mniam az mi slinka cieknie...:)



    zapraszam do siebie
    http//:kuchnieswiatawmoimwydaniu.blox.pl

  • dagmara_65

    Emine dziękuję Ci za miłe słowa :) Serdeczne pozdrowionka!

  • Gość: [monia] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    REWELACJA! NIEBO W GEBIE!!! Nie wiem jak to jeszcze opisac :)

  • Gość: [Ineczka] 81.168.172.*

    Witam, oczywiscie przepisy tu zamieszczone robia wrazenie, trafilam przez przypadek i wyglada na to,ze zostane:)....zastanawiam sie czy ananasa mozna zastapic brzoskwiniami, nigdy nie probowalam tego polaczenia ale moze ktos juz wie:)

  • dagmara_65

    Monia dzięki za sympatyczny komentarz! Pozdrawiam :)
    Ineczko dzięki za przemiłe słowa :) Myślę, że jak najbardziej ananasa można zastąpić brzoskwiniami. Nie będzie to wiadomo ten sam smak, ale może okazać się całkiem fajny ! Pozdrawiam serdecznie :)

  • agattekh

    Wygląda super, ciekawe jak smakuje :-) gratuluję

  • Gość *.orneta.arkusnet.pl

    super wygląda

  • dagmara_65

    Agattekh nam smakuje wybornie!
    Gościu dzięki za miłe słowa :)
    Pozdrawiam Was serdecznie i życzę radosnych Świąt Bożego Narodzenia :)

  • Gość: [toby] *.9-3.cable.virginmedia.com

    Witam, mam pytanie bo juz robilam kilka roznych mas typu cappucino. Czy w tym przepisie cappucino dodajemy sypkie? Dziekuje za odpowiedz i pozdrawiam.

  • dagmara_65

    Toby cappucino dodajemy sypkie. Bez problemu rozpuszcza się w ubijanej śmietanie. Należy pamiętać, aby robić to na zmniejszonych obrotach ręcznego miksera. Dzięki za pozdrowienia i odwzajemniam :)

  • Gość: [toby] *.9-3.cable.virginmedia.com

    Serdecznie dziekuje za odpowiedz, mam jeszcze jedno pytanie - jaka powinna byc waga tej puszki ananasow. Dziekuje i pozdrawiam.

  • dagmara_65

    Toby użyłam standardowej puszki ananasów dostępnej w polskich sklepach tj. Ananasy w plastrach w lekkim syropie waga netto: 565g, waga owoców: 320g.
    Dzięki za pozdrowienia, życzę samych udanych potraw i pozdrawiam cieplutko :)

  • Gość *.lublin.mm.pl

    Pyszne ciasteczko, dzisiaj zrobiłam;)
    Następnym razem ubije o połowę mniej śmietany bo ta porcja jest bardzo duża,
    Gorąco polecam;)

  • dagmara_65

    Gościu dzięki :) A dla nas nie było za dużo :) ...., no ale wszystko to rozumiem, to kwestia gustu, zawsze można sobie dopasować do swoich upodobań, co właśnie uczynisz. Pozdrawiam serdecznie :)

  • Gość: [łukasz] *.internetdsl.tpnet.pl

    Właśnie wczoraj pokusiłem się o zrobienie tego ciasta. Po Twoim torcie czekoladowym to drugi mój krok w tej kulinarnej podróży. Powiem szczerze że nie wyszło mi tak okazale jak Tobie, nie doczytałem że masę cappuccino należy bardzo szybko rozłożyć na masę jabłkowo-ananasową która z resztą nie zdążyła jeszcze stężeć i musiałem w biegu improwizować. Wyszło Bardzo smaczne Ciasto :) Konsystencja ok, Wygląda też całkiem dobrze. :) Szczerze POLECAM przepis :) i Dziękuję .

  • dagmara_65

    Łukaszu sprawiłeś mi wielką przyjemność, że zrobiłeś już drugie ciasto z mojego bloga :)
    Mi też się zdarza, że czasami coś nie doczytam z pośpiechu i stwarzam sobie wówczas problem ;)
    Takie wypadki chodzą po ludziach :)
    Najważniejsze, że potrafiłeś wybrnąć z tej kłopotliwej sytuacji i w rezultacie jesteś zadowolony z podjętego trudu !
    Serdecznie Cię pozdrawiam i życzę dalszych udanych przedsięwzięć kulinarnych !

  • Gość: [Kasia] *.scansafe.net

    To mój pierwszy wypiek z Twoich przepisów i był to genialny wybór! Połączenie śmietany z czekoladą i kawą - po prostu przepyszne, a na dodatek jabłka z nutką ananasa, którego nie widać - po prostu cudo:) Ciasto na rodzinnym obiedzie po prostu zniknęło w kilka chwil:) Jedyne co zmieniłam to dałam 3 opakowania śmietan-fixu zamiast żelatyny i 500 ml śmietanki - konsystencja super, czekoladowy krem aż trzeba było kroić:) Już wiem, że będę jeszcze wracać do Twoich przepisów:)

  • Gość *.internetdsl.tpnet.pl

    Witam,
    przepis i fotki wyglądają obłędnie!!!! Mam tylko pytanko bo chcę zrobić to cudo na Święta co oznacza : i jabłka rozprażamy. Tzn. że podsmazamy??

    pozdrawiammmm
    Asia

  • dagmara_65

    Kasiu dzięki :) Cieszę się, że ciasto smakowało na rodzinnym obiedzie. Zawsze warto pokombinować i dostosować do swoich upodobań. Ja też zwykle tak czynię :) Pozdrawiam serdecznie :)
    Gościu dzięki :) tak, w zasadzie to o to chodzi tak jak piszesz, tzn. podsmażamy, z tym, że podsmażanie zawsze kojarzy mi się z ogrzewaniem w środowisku tłuszczu, dlatego napisałam rozprażamy. Pozdrawiam serdecznie :)

  • Gość: [Agnieszka] *.zabrze.vectranet.pl

    A ja bym chciala zrobic ten jablecznik na tortownicy o srednicy 24cm moglaby mi Pani mniej wiecej napisac ile skladnikow na mase i krem na biszkopt mam. Dziekuje i pozdrawiam.

  • dagmara_65

    Agnieszko zrobiłabym z połowy składników. W google można znaleźć strony z przelicznikami kulinarnymi, warto z nich korzystać. Pozdrawiam :)

  • tojatenia

    O, jaki świetny przepis. Wypróbuję na pewno.

  • Gość *.centertel.pl

    super ciacho piekłam i polecam wszystkim mam zamiar upiec następne z twojej listy

  • Gość: [Gala] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Pyszne cała rodzinka się zajadała. Akurat nie miałam ananasów dodałam do jabłek brzoskwinie z puszki też było super.

  • Gość: [brocik] *.landtech.com.pl

    tak równiutko ten krem położony że wygląda jakby to ciasto było robione w cukierni przez maszynę a nie w domu

  • Gość: [cinusiowa] *.slubice.vectranet.pl

    Właśnie walczę z tym przepisem:) Biszkopt się studzi, pomału biorę się za miksowanie ananasów. Mam nadzieję , ze się uda, bo ciasto będzie prezentem :)

  • Gość: [kola63] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Wczoraj na urodziny mojej mamy upiekłam jabłecznik.Cudowna kompozycja,musu jabłkowo-ananasowego,i to cappucino rozpływajace sie w ustach.Wszystkim smakowało.
    Polecam

  • Gość *.internetdsl.tpnet.pl

    A ja zrobiłam i wyszło baaaardzo dobre i ładnie wygląda. Dodam do przepisów sprawdzonych w moim zeszycie;-))

  • Gość: [Oli] 91.222.27.*

    Witam
    Bardzo podoba mi się to ciasto ale jednego nie rozumie: co znaczy rozprażamy jabłka i jak się to robi?
    Z góry dziękuje za pomoc i pozdrawiam

  • dagmara_65



    Tojatenia więc życzę Ci smacznego :)
    Gościu miło mi, że ciacho przypadło Ci do gustu :)
    Gala cieszę się, że ciasto przypadło Ci do gustu :) Dobry pomysł ten dodatek brzoskwiń!
    Brocik dziękuję za słowa uznania :)
    Cinusiowa uda się, uda, życzę smacznego :)
    Kola cieszę się, że ciasto przypadło wszystkim do gustu :)
    Gościu to miłe co piszesz, cieszę się, że wyszło baaaardzo dobre i ładnie wyglądało :)
    Oli tzn. że poddajemy obróbce termicznej z niewielką ilością wody. Jabłka wówczas nie gotują się, tylko rozpadają się na drobniutkie cząstki (prażą się ).

  • Gość: [lawenda59] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Jabłecznik upieczony, smak nie do opisania- pyszny, masa jabłkowo-ananasowa wspaniała. Cała rodzina zachwycona. Dziękuję za przepis. Pozdrawiam.

  • Gość: [Renata] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    To jest pyszne i może wyglądać na skomplikowane ale jak się zacznie robić to leci. Jest duża blacha jest pyszne i pięknie się trzyma idealne żeby zrobić wrażenie na gościach i każdy będzie chciał przepis :)

  • Gość *.customer.cdi.no

    czy mozna dodac cappuccino klasyczne? czy najlepsze bedzie jednak cappuccino czekoladowe? pozdrawiam

  • Gość *.customer.cdi.no

    ciasto jest super, pyszne!!!! tylko do masy śmietankowej dodałam cappuccino klasyczne bo tylko takie maialam w domu, napewno sprobuje rozwniez z cappuccino czekoladowym, przepis poszedl dalej, jest to pierwsze ciasto z tej strony ale napewno nie ostatnie :) pozdrawiam

  • dagmara_65

    Lawenda miło mi, że tym jabłecznikiem zachwyciłaś całą rodzinę :)
    Renata dziękuję Ci za przemiłe słowa :)
    Gościu niestety nie mogłam wcześniej odpowiadać na komentarze i jak widzę poradziłaś sobie :)
    Ciesze się, że jabłecznik przypadł Ci do gustu. Dziękuję za przemiłe słowa :)

    Dziękuję za miłe słowa, pozdrowienia i również ze swej strony cieplutko Was pozdrawiam :)

  • Gość: [justka2712] *.chomiczowka.waw.pl

    Pyszności! Zrobiłam i na pewno to ciasto wejdzie na stałe do mojego repertuaru :) Pozdrawiam!

  • Gość: [Kize] *.dynamic.chello.pl

    Pyszne ciasto. Świetne połączenie smaków. Delikatnie je zmodyfikowałem i jabłka z ananasami potraktowałem blenderem:). Bardzo ładnie się prezentuje. Szykuję się teraz do tortu jabłkowo-orzechowego z Pani przepisu. Pozdrawiam

  • Gość: [Asia] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Świetna strona :) Pani przepisy są perfekcyjne :) skończyłam własne jabłecznik schładza sie teraz w lodówce :) z Pani przepisami gotowanie to prawdziwa przyjemność i sztuka :) Dziękuję i pozdrawiam serdecznie :)

  • dagmara_65

    Justka miło mi, że ciasto przypadło Ci do gustu :)

    Kize warto wprowadzać swoje modyfikacje, dzięki za miłe słowa :)

    Asiu dzięki za przemiłe słowa :) Cieszę się, przepisy jakie zamieszczam na blogu darzysz takim uznaniem, dziękuję jeszcze raz :)


    Dziękuję Wam za pozdrowienia i odwzajemniam :)

  • Gość: [mama] *.dip0.t-ipconnect.de

    witam bardzo fajne jest to ciasto, mam tylko pytanie czy przedszkolaki moga jesc ciasta z kawa cappucino? chcialabym mojej malej upiec je na urodzinki ale nie wiem co z ta kawa, a moze mozna ja czyms innym zastapic? pozdrawiam

  • dagmara_65

    Mama jeżeli będziesz to ciasto robić swojej małej na urodzinki, to proponuję zamiast kawy cappuccino dać kakao. Dzięki za miłe słowa i odwzajemniam pozdrowienia :)

  • Gość: [Aga] 81.209.167.*

    Super fajnie wyszło gdy jeszcze posypłam wiórkami z bialej czekolady ;)

  • Gość: [anna] *.netpower.pl

    ciasto zrobiło furorę, nie oparła się nawet teściowa która nie je słodyczy i poprosiła o przepis

  • Gość: [Ewa] *.adsl.inetia.pl

    Zrobiłam i wyszło SUPER! Jedno z pyszniejszych ciast jakie jadłam. Już robiłam je 3 razy. Trochę je zmodyfikowałam, za pierwszym razem brakło mi wiórków czekoladowych i posypałam kokosem. Za drugim razem zamiast capuccino dodałam aromat rumowy. Wyszło dobre ale z kawą o wiele bardziej ciekawe i smaczne.

Dodaj komentarz

© W KUCHENNYM OKNIE
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci