Menu

W KUCHENNYM OKNIE

Wypróbowane przepisy kulinarne ze zdjęciami. Proste i tanie na co dzień jak i te bardziej wyszukane.

JABŁECZNIK Z KREMEM CAPPUCCINO

dagmara_65

Oto kolejne ciasto z jabłkami. Obecnie właśnie takie robię, chcąc maksymalnie wykorzystać jabłka, które systematycznie zbieram pod jabłoniami w swoim ogrodzie. Ten jabłecznik robiłam po raz pierwszy. Jest to jeden z moich kulinarnych eksperymentów. Myślę, że udany, skoro zarówno goście jak i domownicy jedli z apetytem i sięgali po dokładki.

 

jabłecznik z kremem cappucino

Czytaj więcej .....

Komentarze (66)

Dodaj komentarz
  • Gość: [chanya13] *.punkt.opole.pl

    Poproszę o kawałeczek. Bardzo ładnie się prezentuje, a do tego ma ciekawe połączenia smaków. Przepiz zapisuję do wypróboawania. Pozdrawiam

  • ciastella

    ciekawe polaczenie i prezenuje sie znakomicie ;d

  • kaspiecze

    wyszedł idealny. krem cappucino jest intrygujący

  • reve82

    wow, ale piękne ciasto i jak ładnie uwiecznione

  • majanaboxing

    Pięknie wygląda! a jaki równiutki.
    Bardzo lubię jabłeczniki a z tym kremem musi być ciekawy w smaku:)

  • msbella

    twój krem jest niesamowity, wygląda świetnie

  • kolorowowkuchni

    rety jakie idealne ciasto!:) kocham jabłeczniki a w takim wydaniu na pewno jest nieziemskie.

  • joanna-kuchareczka

    To ciacho z pewnością by mi smakowało. Apetyczne i eleganckie i lekkie. Pozdrawiam.

  • dagmara_65

    Chanya miło mi , że jabłecznik przypadł Ci do gustu i skorzystasz z przepisu. Pozdrówki :)
    Ciastello dzięki za miłe słowa :) Pozdrawiam cieplutko :)
    Kaś taki krem też mnie od dłuższego czasu intrygował. Pozdo:)
    Ewo dziękuję i pozdrawiam :)
    Majanko nam też smakują jabłeczniki. Pozdrawiam:)
    Msbello dzięki ! pozdrówki :)
    Kolorowowkuchni miło mi czytając Twój komentarz :) Pozdrawiam !
    Joanno dzięki i pozdrawiam :)

  • alinkawyka

    Wow! Kochana, Ty to mnie zawsze jakimś super ciastem zaskoczysz:) Aż mi ślinka... Wypróbuję na 100%!

  • Gość: [violinka] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    przepisik superrrrrrrr tylko mam pytanie czy ananasy to miksujemy z zalewą czy same pozdro

  • dagmara_65

    Alinko dziękuję za miłe słowa. Jest mi tym bardziej miło, gdy ich autorką jest ekspertka w tej dziedzinie. Pozdrawiam :)
    Violinko ananasy miksujemy razem z zalewą . Dzięki za pytanie, bo w przepisie nie podałam, ale już się poprawiam . Pozdrówki :)

  • Gość 83.142.222.*

    Uwielbiam zaglądać do Twojego "okna". W końcu znalazłam kogoś, kto piecze biszkopt jak ja: uciera żółtka z cukrem i gorącą wodą, a dopiero później dodaje ubite białka. Zazwyczaj wszyscy robią odwrotnie. A z tego przepisu wychodzi cudowny biszkopt - jeszcze nigdy się nie zawiodłam! Polecam. A Twoje ciasto naprawdę apetyczne...

  • dagmara_65

    Gościu jest mi niezmiernie miło, że z przyjemnością zaglądasz do mojego wirtualnego kuchennego okna. Jeżeli chodzi o przepis na ten biszkopt to mi również zawsze udaje się. Byłabym niesprawiedliwa sądząc, że mój jest najlepszy. Na blogach jest wiele przepisów na biszkopty i tak sądzę, że udanych. Jakoś tak się złożyło, że robię wg własnego już wypróbowanego, ale z pewnością kiedyś wypróbuję przepisy z innych blogów.
    Cieplutko Cię pozdrawiam :)

  • Gość: [szczeniaczek26] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    zrobiłam! cisto pyszne, bardzo lekkie - połączenie kwaskowej masy ananasowo- jabłkowej z kremem cappucino okazało się strzałem w 10! Będę go robić nieraz:) p

  • dagmara_65

    Szczeniaczku miło mi, że skorzystałaś z mojego przepisu. Tym bardziej cieszę się, bo smakowało, a to jest najważniejsze :) Pozdrawiam !

  • Gość: [Mika] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Mam pytanie czy ten jabłecznik można także zrobić w tortownicy? szukam w miarę łatwego przepisu na tortownicę gdyż ma to być ala tort urodzinowy a przyznam że nigdy jeszcze nie piekłam tortu a ten jabłecznik z kremem wygląda elegancko i smak zapewne też ma wyrafinowany.

  • dagmara_65

    Mika sądzę, że jak najbardziej można zrobić ten jabłecznik w tortownicy. Pamiętaj, że te ilości skladników byłyby raczej na dużą tortownicę. Robiłam w tortownicy podobne ciasto. Jest tutaj:
    wkuchennymoknie.blox.pl/2010/08/TORT-JOGURTOWO-MORELOWY.html .
    Może tylko biszkopt w jabłeczniku z kremem cappuccino trzeba byłoby zrobić cieńszy lub po prostu po upieczeniu trochę ściąć, gdyby okazał się za wysoki. Pozdrawiam :)

  • Gość: [Mika] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    zastanawiam się czy zamiast tej żelatyny można by było dodać 2 razy śmietan- fix ?

  • dagmara_65

    Mika też się teraz tak zastanawiam, czy można byłoby zastąpić śmietan-fixem. No i trudno mi na to pytanie odpowiedzieć ;)
    Nie mam w zasadzie praktyki z tym zagęszczaczem. Wydaje mi się, że nie spowoduje takiego zatężenia masy co żelatyna i końcowy efekt może być taki, że masa się może nie trzymać podczas krojenia ciasta i będzie się "rozłazić".

  • lutka40

    fajnie się prezentuje i pewnie pyszne

  • dagmara_65

    Lutka nam smakuje, myślę, że i Tobie posmakowałby! dzięki i pozdrówki :)

  • emine2302

    przesmacznie wyglada jak zreszta wszystkie ciasta ktore sa u Ciebie zamieszczane mniam az mi slinka cieknie...:)



    zapraszam do siebie
    http//:kuchnieswiatawmoimwydaniu.blox.pl

  • dagmara_65

    Emine dziękuję Ci za miłe słowa :) Serdeczne pozdrowionka!

  • Gość: [monia] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    REWELACJA! NIEBO W GEBIE!!! Nie wiem jak to jeszcze opisac :)

  • Gość: [Ineczka] 81.168.172.*

    Witam, oczywiscie przepisy tu zamieszczone robia wrazenie, trafilam przez przypadek i wyglada na to,ze zostane:)....zastanawiam sie czy ananasa mozna zastapic brzoskwiniami, nigdy nie probowalam tego polaczenia ale moze ktos juz wie:)

  • dagmara_65

    Monia dzięki za sympatyczny komentarz! Pozdrawiam :)
    Ineczko dzięki za przemiłe słowa :) Myślę, że jak najbardziej ananasa można zastąpić brzoskwiniami. Nie będzie to wiadomo ten sam smak, ale może okazać się całkiem fajny ! Pozdrawiam serdecznie :)

  • agattekh

    Wygląda super, ciekawe jak smakuje :-) gratuluję

  • Gość *.orneta.arkusnet.pl

    super wygląda

  • dagmara_65

    Agattekh nam smakuje wybornie!
    Gościu dzięki za miłe słowa :)
    Pozdrawiam Was serdecznie i życzę radosnych Świąt Bożego Narodzenia :)

  • Gość: [toby] *.9-3.cable.virginmedia.com

    Witam, mam pytanie bo juz robilam kilka roznych mas typu cappucino. Czy w tym przepisie cappucino dodajemy sypkie? Dziekuje za odpowiedz i pozdrawiam.

  • dagmara_65

    Toby cappucino dodajemy sypkie. Bez problemu rozpuszcza się w ubijanej śmietanie. Należy pamiętać, aby robić to na zmniejszonych obrotach ręcznego miksera. Dzięki za pozdrowienia i odwzajemniam :)

  • Gość: [toby] *.9-3.cable.virginmedia.com

    Serdecznie dziekuje za odpowiedz, mam jeszcze jedno pytanie - jaka powinna byc waga tej puszki ananasow. Dziekuje i pozdrawiam.

  • dagmara_65

    Toby użyłam standardowej puszki ananasów dostępnej w polskich sklepach tj. Ananasy w plastrach w lekkim syropie waga netto: 565g, waga owoców: 320g.
    Dzięki za pozdrowienia, życzę samych udanych potraw i pozdrawiam cieplutko :)

  • Gość *.lublin.mm.pl

    Pyszne ciasteczko, dzisiaj zrobiłam;)
    Następnym razem ubije o połowę mniej śmietany bo ta porcja jest bardzo duża,
    Gorąco polecam;)

  • dagmara_65

    Gościu dzięki :) A dla nas nie było za dużo :) ...., no ale wszystko to rozumiem, to kwestia gustu, zawsze można sobie dopasować do swoich upodobań, co właśnie uczynisz. Pozdrawiam serdecznie :)

  • Gość: [łukasz] *.internetdsl.tpnet.pl

    Właśnie wczoraj pokusiłem się o zrobienie tego ciasta. Po Twoim torcie czekoladowym to drugi mój krok w tej kulinarnej podróży. Powiem szczerze że nie wyszło mi tak okazale jak Tobie, nie doczytałem że masę cappuccino należy bardzo szybko rozłożyć na masę jabłkowo-ananasową która z resztą nie zdążyła jeszcze stężeć i musiałem w biegu improwizować. Wyszło Bardzo smaczne Ciasto :) Konsystencja ok, Wygląda też całkiem dobrze. :) Szczerze POLECAM przepis :) i Dziękuję .

  • dagmara_65

    Łukaszu sprawiłeś mi wielką przyjemność, że zrobiłeś już drugie ciasto z mojego bloga :)
    Mi też się zdarza, że czasami coś nie doczytam z pośpiechu i stwarzam sobie wówczas problem ;)
    Takie wypadki chodzą po ludziach :)
    Najważniejsze, że potrafiłeś wybrnąć z tej kłopotliwej sytuacji i w rezultacie jesteś zadowolony z podjętego trudu !
    Serdecznie Cię pozdrawiam i życzę dalszych udanych przedsięwzięć kulinarnych !

  • Gość: [Kasia] *.scansafe.net

    To mój pierwszy wypiek z Twoich przepisów i był to genialny wybór! Połączenie śmietany z czekoladą i kawą - po prostu przepyszne, a na dodatek jabłka z nutką ananasa, którego nie widać - po prostu cudo:) Ciasto na rodzinnym obiedzie po prostu zniknęło w kilka chwil:) Jedyne co zmieniłam to dałam 3 opakowania śmietan-fixu zamiast żelatyny i 500 ml śmietanki - konsystencja super, czekoladowy krem aż trzeba było kroić:) Już wiem, że będę jeszcze wracać do Twoich przepisów:)

  • Gość *.internetdsl.tpnet.pl

    Witam,
    przepis i fotki wyglądają obłędnie!!!! Mam tylko pytanko bo chcę zrobić to cudo na Święta co oznacza : i jabłka rozprażamy. Tzn. że podsmazamy??

    pozdrawiammmm
    Asia

  • dagmara_65

    Kasiu dzięki :) Cieszę się, że ciasto smakowało na rodzinnym obiedzie. Zawsze warto pokombinować i dostosować do swoich upodobań. Ja też zwykle tak czynię :) Pozdrawiam serdecznie :)
    Gościu dzięki :) tak, w zasadzie to o to chodzi tak jak piszesz, tzn. podsmażamy, z tym, że podsmażanie zawsze kojarzy mi się z ogrzewaniem w środowisku tłuszczu, dlatego napisałam rozprażamy. Pozdrawiam serdecznie :)

  • Gość: [Agnieszka] *.zabrze.vectranet.pl

    A ja bym chciala zrobic ten jablecznik na tortownicy o srednicy 24cm moglaby mi Pani mniej wiecej napisac ile skladnikow na mase i krem na biszkopt mam. Dziekuje i pozdrawiam.

  • dagmara_65

    Agnieszko zrobiłabym z połowy składników. W google można znaleźć strony z przelicznikami kulinarnymi, warto z nich korzystać. Pozdrawiam :)

  • tojatenia

    O, jaki świetny przepis. Wypróbuję na pewno.

  • Gość *.centertel.pl

    super ciacho piekłam i polecam wszystkim mam zamiar upiec następne z twojej listy

  • Gość: [Gala] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Pyszne cała rodzinka się zajadała. Akurat nie miałam ananasów dodałam do jabłek brzoskwinie z puszki też było super.

  • Gość: [brocik] *.landtech.com.pl

    tak równiutko ten krem położony że wygląda jakby to ciasto było robione w cukierni przez maszynę a nie w domu

  • Gość: [cinusiowa] *.slubice.vectranet.pl

    Właśnie walczę z tym przepisem:) Biszkopt się studzi, pomału biorę się za miksowanie ananasów. Mam nadzieję , ze się uda, bo ciasto będzie prezentem :)

  • Gość: [kola63] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Wczoraj na urodziny mojej mamy upiekłam jabłecznik.Cudowna kompozycja,musu jabłkowo-ananasowego,i to cappucino rozpływajace sie w ustach.Wszystkim smakowało.
    Polecam

  • Gość *.internetdsl.tpnet.pl

    A ja zrobiłam i wyszło baaaardzo dobre i ładnie wygląda. Dodam do przepisów sprawdzonych w moim zeszycie;-))

  • Gość: [Oli] 91.222.27.*

    Witam
    Bardzo podoba mi się to ciasto ale jednego nie rozumie: co znaczy rozprażamy jabłka i jak się to robi?
    Z góry dziękuje za pomoc i pozdrawiam

  • dagmara_65



    Tojatenia więc życzę Ci smacznego :)
    Gościu miło mi, że ciacho przypadło Ci do gustu :)
    Gala cieszę się, że ciasto przypadło Ci do gustu :) Dobry pomysł ten dodatek brzoskwiń!
    Brocik dziękuję za słowa uznania :)
    Cinusiowa uda się, uda, życzę smacznego :)
    Kola cieszę się, że ciasto przypadło wszystkim do gustu :)
    Gościu to miłe co piszesz, cieszę się, że wyszło baaaardzo dobre i ładnie wyglądało :)
    Oli tzn. że poddajemy obróbce termicznej z niewielką ilością wody. Jabłka wówczas nie gotują się, tylko rozpadają się na drobniutkie cząstki (prażą się ).

  • Gość: [lawenda59] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Jabłecznik upieczony, smak nie do opisania- pyszny, masa jabłkowo-ananasowa wspaniała. Cała rodzina zachwycona. Dziękuję za przepis. Pozdrawiam.

  • Gość: [Renata] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    To jest pyszne i może wyglądać na skomplikowane ale jak się zacznie robić to leci. Jest duża blacha jest pyszne i pięknie się trzyma idealne żeby zrobić wrażenie na gościach i każdy będzie chciał przepis :)

  • Gość *.customer.cdi.no

    czy mozna dodac cappuccino klasyczne? czy najlepsze bedzie jednak cappuccino czekoladowe? pozdrawiam

  • Gość *.customer.cdi.no

    ciasto jest super, pyszne!!!! tylko do masy śmietankowej dodałam cappuccino klasyczne bo tylko takie maialam w domu, napewno sprobuje rozwniez z cappuccino czekoladowym, przepis poszedl dalej, jest to pierwsze ciasto z tej strony ale napewno nie ostatnie :) pozdrawiam

  • dagmara_65

    Lawenda miło mi, że tym jabłecznikiem zachwyciłaś całą rodzinę :)
    Renata dziękuję Ci za przemiłe słowa :)
    Gościu niestety nie mogłam wcześniej odpowiadać na komentarze i jak widzę poradziłaś sobie :)
    Ciesze się, że jabłecznik przypadł Ci do gustu. Dziękuję za przemiłe słowa :)

    Dziękuję za miłe słowa, pozdrowienia i również ze swej strony cieplutko Was pozdrawiam :)

  • Gość: [justka2712] *.chomiczowka.waw.pl

    Pyszności! Zrobiłam i na pewno to ciasto wejdzie na stałe do mojego repertuaru :) Pozdrawiam!

  • Gość: [Kize] *.dynamic.chello.pl

    Pyszne ciasto. Świetne połączenie smaków. Delikatnie je zmodyfikowałem i jabłka z ananasami potraktowałem blenderem:). Bardzo ładnie się prezentuje. Szykuję się teraz do tortu jabłkowo-orzechowego z Pani przepisu. Pozdrawiam

  • Gość: [Asia] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Świetna strona :) Pani przepisy są perfekcyjne :) skończyłam własne jabłecznik schładza sie teraz w lodówce :) z Pani przepisami gotowanie to prawdziwa przyjemność i sztuka :) Dziękuję i pozdrawiam serdecznie :)

  • dagmara_65

    Justka miło mi, że ciasto przypadło Ci do gustu :)

    Kize warto wprowadzać swoje modyfikacje, dzięki za miłe słowa :)

    Asiu dzięki za przemiłe słowa :) Cieszę się, przepisy jakie zamieszczam na blogu darzysz takim uznaniem, dziękuję jeszcze raz :)


    Dziękuję Wam za pozdrowienia i odwzajemniam :)

  • Gość: [mama] *.dip0.t-ipconnect.de

    witam bardzo fajne jest to ciasto, mam tylko pytanie czy przedszkolaki moga jesc ciasta z kawa cappucino? chcialabym mojej malej upiec je na urodzinki ale nie wiem co z ta kawa, a moze mozna ja czyms innym zastapic? pozdrawiam

  • dagmara_65

    Mama jeżeli będziesz to ciasto robić swojej małej na urodzinki, to proponuję zamiast kawy cappuccino dać kakao. Dzięki za miłe słowa i odwzajemniam pozdrowienia :)

  • Gość: [Aga] 81.209.167.*

    Super fajnie wyszło gdy jeszcze posypłam wiórkami z bialej czekolady ;)

  • Gość: [anna] *.netpower.pl

    ciasto zrobiło furorę, nie oparła się nawet teściowa która nie je słodyczy i poprosiła o przepis

  • Gość: [Ewa] *.adsl.inetia.pl

    Zrobiłam i wyszło SUPER! Jedno z pyszniejszych ciast jakie jadłam. Już robiłam je 3 razy. Trochę je zmodyfikowałam, za pierwszym razem brakło mi wiórków czekoladowych i posypałam kokosem. Za drugim razem zamiast capuccino dodałam aromat rumowy. Wyszło dobre ale z kawą o wiele bardziej ciekawe i smaczne.

Dodaj komentarz

© W KUCHENNYM OKNIE
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci