Menu

W KUCHENNYM OKNIE

Wypróbowane przepisy kulinarne ze zdjęciami. Proste i tanie na co dzień jak i te bardziej wyszukane.

BABKA DWUKOLOROWA

dagmara_65

Jest to expresowa w wykonaniu babka. Jej dodatkową  zaletą  jest fakt, że można ją jeść zaraz po upieczeniu. No ....  może trooooszeczkęęęę.... jednak warto byłoby poczekać, aby nieco przestygła...., ale z tym różnie bywa ;) ... Gdy są wielkie ciągoty do zjedzenia jej, nie ma się co katować !  Lepiej sobie kawałek ukroić, a potem kolejny, kolejny, .... . Babka jest przecież expresowa więc można upiec kolejną.....

 

babka dwukolorowa

 

Składniki:

  • 5 jaj
  • 20 dag masła
  • 1 szklanka cukru
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka aromatu pomarańczowego
  • 1 płaska łyżka kakao

 

Wykonanie:

Masło ogrzewamy do momentu roztopienia i zestawiamy z ognia. Jajka ubijamy z cukrem, wlewamy przestudzone, ale jeszcze ciepłe masło i dalej ubijamy. Porcjami wsiewamy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, a następnie dodajemy aromat. Całość dokładnie mieszamy. Wykładamy do natłuszczonej i posypanej bułką tartą formy babkowej z kominkiem, zostawiając trochę do  zabarwienia 1 łyżką kakao. Ciemne ciasto wykładamy na wierzch jasnego ciasta. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 180°C przez ok. 40 minut. Po wyjęciu z formy i przestudzeniu babkę posypujemy cukrem pudrem.

 

babka dwukolorowa

 

babka dwukolorowa

SERNIK Z BRZOSKWINIAMI I PIANKĄ BEZOWĄ >

< POMIDORY SMAŻONE W CIEŚCIE



Wyszukaj przepis wpisując w pole Google nazwę składnika lub potrawy:

Komentarze (22)

Dodaj komentarz
  • caracordata


    "jednak warto byłoby poczekać, aby nieco przestygła...., ale z tym różnie bywa ;)" - u mnie bywa właśnie różnie - zjadam jeszcze parujący kawałek ciasta, bo masz zdecydowanie rację - gdy są wielkie ciągoty do zjedzenia nie ma się co katować! Lepiej sobie kawałek ukroić, a potem kolejny, kolejny... Szczególnie gdy piecze się ciasta expresowe w wykonaniu ;) Cieszę się, że ktoś myśli podobnie :D

  • milk_chocolate84

    Ja zawsze podjadam ciacho jeszcze mocno parujące, takie które ledwo co wyszło z piekarnika :) Nie mam silnej woli.. nie ma co.. ;) Taka babka to cos co z chęcią zjadłabym do tej ciepłrj herbatki z sokiem malinowym która koło mnie stoi :)

  • wiosenka27

    Wspaniale się prezentuje:)

  • kulinarnespotkania

    ja tez probuje zaraz po wyciagnieciu z piekarnika jeszcze gorace, bo nie moge sie powstrzymac:)
    expresowa babeczka jest bardzo kuszaca:) i pyszniutka:)

  • myniolinka

    pewnie że ciepła najlepsza! taka prawdziwa domowa babka :)

  • viridianka

    ja uwielbiam babki jeść na ciepło (: z mlekiem zimnym! ale to chyba nie za zdrowo (;

  • anytsujx

    Jest fantastyczna, wygląda na taką puszystą, oj zrobiłaś mi smaka :), pozdrawiam :)

  • usmiecham-sie

    jaka ładna, taka równiutka :)

  • chanya13

    Piękne fotki i ładny wzorek na babeczce.

  • majanaboxing

    Bardzo ładna ta babeczka! Podoba mi się :))

  • justmydelicious

    wspaniała i już mam na nią ochotę :)

  • dagmara_65

    Caracordata ja też cieszę się, że nie tylko ja jestem takim łakomczuszkiem :) pozdrawiam !
    milk_chocolate o nasze grono się powiększa! Świetnie! A herbatką malinową też chętnie bym sobie popijała, bo ją bardzo lubię. Pozdrawiam :)
    Wiosenko dzięki i pozdrówki :)
    Aga witam w klubie cieplutkich babeczek! Pozdrówki :)
    Myniolinko oczywiście, że nie ma to jak domowa babka prosto z piekarnika :) pozdrówki!
    Viridianko ale fajnie, że jest nas więcej takich łakomczuszków. Z mlekiem zimnym jest pyszne, wiem, bo sama też sobie serwuję nie patrząc czy zdrowe, czy też nie! Pozdrawiam :)
    Anytsujx jest rzeczywiście bardzo puszysta i miło mi, że narobiłam Ci smaka! pozdro:)
    Usmiecham-sie dzięki i pozdrawiam :)
    Chanya miło mi ! pozdrowionka:)
    Majanko dzięki, dzięki i jeszcze raz dzięki! pozdrowionka cieplutkie:)
    Paulo więc częstuj się bodaj wirtualnie! pozdrówki :)

  • karmel-itka

    piękna ;] i niesamowicie puchata, taka, jaką lubię ;]

  • bryssska

    pięknie wygląda, aż mi się święta Wielkanocne przypomniały

  • dagmara_65

    Karmel-itko dzięki za miłe słowa ! Pozdrawiam :)
    Brysssko to fakt! Babki to typowo wielkanocne wypieki. Pozdrawiam :)

  • Gość: [momo] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Poszukuję przepisu na babkę cytrynową i zastanawiam się, czy ta opadnie jak dodam sok z cytryn? Ryzykować?

  • dagmara_65

    Momo ja bym zaryzykowała :) .... i chyba to uczynię niebawem!

  • Gość: [Zjava] 212.244.130.*

    Bardzo dobra babeczka :) Nigdy nie wychodzą mi babki, a ta mi wyszła :)

  • Gość: [monia] *.rybnet.pl

    Bardzo fajny przepis :) ciasto wyroslo jak trzeba...ja jeszcze dodatkowo dodalam skorke z cytryny i wiorki kokosowe ,ale i bez tego ciasto proste do wykonania i pyszne! :) polecam

  • Gość: [flowy] 213.231.192.*

    Pychota!!! Polecam!! Pyszna, prosta I zawsze wychodzi!!! Mniaaaam:))

  • Gość *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    jajka to całe prawda.??

  • dagmara_65

    Zjava moje gratulacje !
    Monia miło mi, że ciasto przypadło Ci do gustu :) Warto wprowadzać własne modyfikacje.
    Flowy cieszę się z Twojego zachwytu nad babką :)
    Gościu tak, całe.

    Dziękuję Wam za miłe słowa i cieplutko pozdrawiam :)

Dodaj komentarz

© W KUCHENNYM OKNIE
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci