Menu

W KUCHENNYM OKNIE

Wypróbowane przepisy kulinarne ze zdjęciami. Proste i tanie na co dzień jak i te bardziej wyszukane.

TORT JOGURTOWO - MORELOWY

dagmara_65

Oto obiecane ciasto z morelami. Trochę to trwało zanim zrealizowałam tą obietnicę, ale czasami tak się zdarza, że są sprawy wymagające pierwszeństwa i publikacja przepisów odchodzi na drugi plan. Ale nie mogłam zawieść Majanki i Ciastelli, którym obiecałam przy wpisie o morelach, że  niebawem ciasto ukaże się w moim kuchennym oknie.

 

Przepis pochodzi  z "Pani domu poleca - Ciasta i desery z owocami" nr 6/2010. Nieznacznie zmodyfikowałam.

 

 

tort jogurtowo - morelowy

 

Składniki i wykonanie spodu biszkoptowego * (tortownica o średnicy 28 cm) :

wg przepisu na tort jogurtowo-truskawkowy

 

 

*UWAGA: Ciasto możemy wykonać bez użycia piekarnika, wykorzystując gotowy spód tortowy.

Zazwyczaj ma on średnicę 24 cm, a więc robimy nadzienie z ¾ ilości składników podanych w przepisie lub bez zmian, wówczas uzyskamy tort nieco wyższy. 


 

 

Składniki warstwy morelowej:

  • 600 g moreli
  • 1 szklanka soku wyciśnietego z pomarańczy
  • sok z połowy cytryny
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego ( najlepiej własnej roboty)
  • 1 szklanka cukru
  • 2 galaretki morelowe

 

Składniki warstwy jogurtowej:

  • 400 g jogurtu naturalnego
  • 400 ml śmietanki kremowej 30%
  • 3 czubate łyżki cukru pudru
  • 5 łyżeczek żelatyny + ¼ szklanki zimnej wody + ¹⁄³ szklanki wrzątku
  • 3 łyżki brandy
  • 10 kropel aromatu arakowego

 

dodatkowo:

  • 1 torebka polewy czekoladowej
  • 3 - 4 morele
  • płatki dekoracyjne do ciast
  • kilka kuleczek porzeczki czerwonej

 

 

tort jogurtowo - morelowy

 

Wykonanie warstwy morelowej:

Morele myjemy, kroimy na połówki i usuwamy pestki. Owoce wkładamy do rondelka, zasypujemy cukrem, zalewamy sokiem z cytryny i z pomarańczy. Rozgotowujemy, zestawiamy z ognia, wsypujemy galaretki i miksujemy na gładką masę. Odstawiamy do przestudzenia. Przestudzoną wstawiamy do lodówki. Gdy już lekko  stężeje wykładamy na przygotowany w tortownicy spód biszkoptowy.

 

Wykonanie warstwy jogurtowej:

Żelatynę zalewamy zimną wodą do napęcznienia, po czym rozpuszczamy we wrzątku. Śmietankę kremową ubijamy na sztywno. Jogurt miksujemy z cukrem pudrem, aromatem arakowym, brendy, rozpuszczoną żelatyną i powoli wlewamy do ubitej śmietanki, delikatnie mieszając robotem na najmniejszych obrotach. Natychmiast wylewamy na warstwe morelową.

 

Wykonanie dekoracji:

Kilka moreli obranych ze skórki kroimy na małe cząstki i ukladamy na wierzchu tortu. Torebkę z polewą czekoladową umieszczamy w kąpieli wodnej i postępujemy zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Gdy polewa rozpuści się i nieco przestudzi  nacinamy w górnym rogu torebki wąziutki otworek. Wylewamy na pergamin polewę tworząc niewielkie krateczki. Pergamin z uformowaną dekoracją umieszczamy w lodówce lub zamrażalniku, po czym delikatnie ściągamy ją z pergaminu i umieszczamy na warstwie jogurtowej w nacięciach wykonanych nożykiem. Tort posypujemy ewentualnie płatkami dekoracyjnymi do ciast.

 

 

 

 

tort jogurtowo - morelowy


 

tort jogurtowo - morelowy

 

 

 

 

 

 

WIENIEC SAŁATKOWY Z GRANATEM >

< KOTLETY Z KALAFIORA



Wyszukaj przepis wpisując w pole Google nazwę składnika lub potrawy:

Komentarze (18)

Dodaj komentarz
  • gwiazdka.w.kuchni

    imponujący, piękny, równiutki - pod linijkę ;) jestem pod wrażeniem, ja nigdy nic tak pięknego nie zrobiłam :(

  • cukrowawrozka

    Zgadzam się z gwiazdką - cudny!
    Ja w sumie nie robiłam jeszcze nic z masą jogurtową. A tak jakoś mnie teraz zaczęła korcić.

  • viridianka

    ta masa owocowa, ma boski kolor

  • Gość: [Ivon] 195.117.67.*

    Piękniusi !!!!

  • justmydelicious

    wygląda fantastycznie!

  • joanna-kuchareczka

    Leciutki torcik pięknie udekorowany! Zdjęcia cudowne.

  • aag.aa

    niedawno zapisałam sobie Twój wieniec z poprzedniego posta do zrobienia.Jeszcze go nie zrobiłam a tu kolejne cudo u Ciebie!!
    Piękne zdjęcia.
    Pozdrawiam
    aga-oaza.blogspot.com/

  • majazteca

    Wow! Jestem pod wrazeniem. Torcik wyglada przepieknie.

  • ciastella

    wybacz ze wysylam jeszcze raz ten sam komentarz, ale strasznie dlugo mi się ladowało i nie wiem czy jest na pewno, gdyby był to usuniesz;D -

    Dagmara świetne ciasto;)zapisuje sobie przepis i już nie mogę się doczekać, jak je wypróbuje, świetnie wygląda;DD i dziękuję, że o mnie pamiętałaś;**

  • majanaboxing

    Mniam, wygląda pięknie! Podoba mi się tort i dekoracja, bardzo, bardzo ladny!:))

  • baaaraneeek

    Wygląda prześlicznie :)

  • myniolinka

    Przecudnej urody!!! bardzo, ale to bardzo apetyczny!

  • ugotujmy

    jest niesamowicie słoneczny

  • dagmara_65

    Majka dzięki za miłe słowa. No nie mów!.... odwiedziłam Twój blog i jestem również pod wrażeniem! Masz wiele kuszących smakowitości! Pozdrawiam :)
    Cukrowa Wróżko no to jak Cię korci... to już pierwszy krok do realizacji :) Pozdrowionka!
    Viridianko dzięki i pozdrawiam:)
    Ivon dzięki i pozdrówki :)
    Paulo miło mi , że Ci się podoba :) , pozdro!
    Joanno dzięki i pozdrowionka :)
    Aga miło mi, że to kolejny przepis, który przypadł Ci do gustu :) , cieplutkie pozdro!
    Majka dzięki i pozdrawiam :)
    Ciastella bardzo sie cieszę, że tak entuzjastycznie podchodzisz do tego morelowego tortu. Cieplutkie pozdro!
    PS. ten pierwszy komentarz nie wszedł, czasami tak się zdarza.
    Majanko dzięki i pozdro!
    Baaaraneeek dzięki i cieplutko pozdrawiam!
    Myniolinko dzięki za miłe słowa :) Pozdrówki !
    Asiejko dzięki i pozdro !

  • Gość: [logan] *.dynamic.gprs.plus.pl

    Dagmaro bardzo wspólczuję Ci perfidnego ataku ''pań salonowych" na Galerii Potraw.
    Ja też to przechodziłam to wiem!.To nie tylko atak na Twój sałatkowy wieniec czy kotlet
    z kalafiora, ale i atak na Twoją osobę.Jestem tym zbulwersowana.Nawoływanie do użycia
    granatu czy wieńca wobec Ciebie to jak nawoływanie do popełnienia przestępstwa.Nie widzę z Twojej strony nic co mogłoby obrazać innych,jak to twierdzą"salonowe".
    Upominanie się o nieuzywanie wulgaryzmów jest rzeczą normalną i masz do tego prawo.Dzisiaj wulgarne słowa stały się bardzo popularne i to jest bardzo niepokojace.
    Trzymaj się,głowa do góry,pozdrawiam i życzę Ci dalszych wspaniałych przepisów bo sama też z nich korzystam:

  • dagmara_65

    Logan dzięki za zrozumienie i wsparcie. Miło mi, że korzystasz z moich przepisów. Co do pewnych zachowań na Galerii Potraw to zostawiam to bez komentarza. Przykro mi, że miałaś podobne doświadczenia. Niektóre napastliwe posty zostały usunięte przez administrację. Co do wpisów na GP to uważam, że zanim się coś komuś napisze, to trzeba pomyśleć, czy chciałoby się otrzymać taki komentarz. Ale cóż... są ludzie i ludziska. Pozdrawiam serdecznie :)

  • deserowo

    wygląda pięknie :) ja się zastanawiam czy mogłabym zrobić taką owocową warstwę z mrożonych owoców które podgrzeję i dodam galaretkę?

  • dagmara_65

    Jak najbardziej można zrobić z mrożonych owoców. Ale proponowałabym Ci zwrócić uwagę na ilość galaretki, być może musiałabyś jej dodać trochę więcej. Jak wiem z doświadczenia owoce po rozmrożeniu są bardziej wodniste. Pozdrawiam i życzę samych pyszności :)

Dodaj komentarz

© W KUCHENNYM OKNIE
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci