Menu

W KUCHENNYM OKNIE

Wypróbowane przepisy kulinarne ze zdjęciami. Proste i tanie na co dzień jak i te bardziej wyszukane.

PIKLE OGÓRKOWE W ZALEWIE Z SOSEM TABASCO I W ZALEWIE MUSZTARDOWEJ

dagmara_65

Pikle to świetne rozwiązanie na wykorzystanie ogórków nasienników. Przerośnięte ogórki corocznie pojawiają się na moich grządkach, gdy nie zerwę wszystkich na czas. Ale nie ma problemu, gdyż można je przerobić na pyszny dodatek do wędlin, mięs czy też drugiego dania.

Przepis pochodzi z miesięcznika Babeczka nr 9/2006. Według tego przepisu robię pikle ogórkowe już od kilku lat.

 

pikle ogórkowe w zalewie z sosem tabasco

 

Składniki :

  • 3 kg ogórków nasienników
  • 5 szklanek wody
  • 1 szklanka octu  10%
  • 1¹⁄³ szklanki cukru
  • 1 łyżka soli
  • 1 liść laurowy
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 1 łyżka gorczycy
  • 1-2 łyżeczki sosu paprykowego TABASCO (bardzo ostre!) lub 5 łyżek musztardy

 

Wykonanie:

Ogórki obieramy, kroimy wzdłuż na ćwiartki, usuwamy nasiona i układamy ciasno w słoikach. Wszystkie składniki zalewy, oprócz musztardy lub  sosu tabasco gotujemy razem. Gdy zalewa lekko się ostudzi dodajemy 1 łyżeczkę tabasco, jeżeli chcemy mieć pikantne pikle lub 5 łyżek musztardy dla wersji o smaku łagodnym. Całość zalewy dokładnie mieszamy, szczególnie po dodaniu musztardy. Przygotowane w słoikach ogórki zalewamy, zakręcamy i pasteryzujemy 15 - 20 minut.

 

pikle ogórkowe w zalewie musztardowej

KOTLETY Z KALAFIORA >

< ROSOLNIK Z PIECZARKAMI I SZCZYPIORKIEM



Wyszukaj przepis wpisując w pole Google nazwę składnika lub potrawy:

Komentarze (14)

Dodaj komentarz
  • viridianka

    w zalewie musztardowej to moje najulubieńsze (:

  • oluus90

    przetwory pełną parą widać :)

  • kasiaaaa24

    Chętnie przyjmę po słoiczku ;)
    Mnie w tym roku się nie chce, a zimą pewnie pożałuję ;)

    Pozdrawiam :)

  • majanaboxing

    Fajne są ! Daaawno nie jadłam pikli .

  • justmydelicious

    mniam!

  • dagmara_65

    Dziewczyny dziękuje za miłe komentarze. Pozdrawiam :)
    Kasiu warto przełamać się i zrobić lub w ostateczności o pomoc poprosić, bo może być zimą tak jak piszesz ;)

  • marinia

    bardzo mi się ta wersja z tabasco podoba

  • Gość: [pollyzeczki] 77.223.224.*

    pollyzeczki.blogspot.com/

    alez piekne!!! kusi zeby odgapić przepis ;)

  • dagmara_65

    Marinia mi też się spodobała ta wersja i dlatego zrobiłam. No i nie żałuję! Pozdrawiam :)
    Pollyzeczki, więc proszę, odgap. Pozdrawiam :)

  • kuchennefascynacje

    Z musztardą robiłam i są przepyszne ale z tabasco jeszcze nie, na pewno wyprubuję ten przepis. U mnie w domu chodliwe są pikantne przetwory :)

  • Gość: [Artur] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    W zeszłym roku skorzystałem z przepisu na zalewę musztardową. Dodałem jednak całe ogórki ze skórką i po jednej papryczce chili do każdego słoika. Wyszło tak rewelacyjnie, że w tym roku powtarzam. Polecam wszystkim którzy lubią pikantnie. Dziękuję za przepis. Pozdrawiam smacznie!

  • dagmara_65

    Justynko u mnie w domu też chodliwe są pikantne przetwory. Myślę, że z tabasco też Ci posmakuje. Pozdrówki :)

    Arturze mmmm... muszę i ja spróbować Twojej modyfikacji, bo brzmi zachęcająco!
    Pozdrawiam równie smacznie :)

  • Gość: [Asik] 185.6.112.*

    Ja mam pytanko jakiej używasz musztardy? i czy takie przerośnięte ogóry jak przeleżały parę dni też się nadają

  • dagmara_65

    Asik używam zwykłej musztardy sarepskiej z kamisa. Na pikle właśnie te przerośnięte najlepiej się nadają. Tylko pamiętaj o usunięciu gniazd nasiennych. Jak poleżą parę dni po zerwniu, to nie ma przeszkód, ale te kupione to trzeba po prostu ocenić, czy są twarde i nie zrobiły się jak wata.

Dodaj komentarz

© W KUCHENNYM OKNIE
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci