Menu

W KUCHENNYM OKNIE

Wypróbowane przepisy kulinarne ze zdjęciami. Proste i tanie na co dzień jak i te bardziej wyszukane.

PLACKI ZIEMNIACZANE Z GULASZEM

dagmara_65

Bardzo smaczne placki. Dodatek gulaszu sprawia, iż placki stają się nie tylko sytniejsze, ale i bardziej efektowne. Szczególnie teraz w okresie letnim warto je zrobić, gdy ziemniaki są jeszcze młode. Domyślam się, że generalnie znane są, ale postanowiłam je wystawić w swoje kuchenne okno, skoro  zrobiłam je na obiad. Być może znajdą one amatorów.

 

placki ziemniaczane z gulaszem

 

Składniki na placki ziemniaczane:

  • 80 dag ziemniaków
  • 1 jajko
  • 1-3 łyżki mąki (w zależności od soczystości ziemniaków)
  • 1 cebula (12 dag)
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka octu winnego

 

Składniki na gulasz:

  • ok. 75 dag wołowiny (udziec)
  • 1 duża papryka czerwona (ok.30 dag)
  • 1  cebula ( ok. 15 dag)
  • 3 łyżki oleju
  • 2- 3 łyżki mąki pszennej
  • 1 ząb czosnku
  • 1½ szklanki bulionu wołowego
  • sól, pieprz do smaku

 

 

placki ziemniaczane z gulaszem

 

Wykonanie gulaszu:

Mięso myjemy, kroimy w kostkę, dajemy do rondla i zrumieniamy na 2 łyżkach oleju. Cebulę obieramy, kroimy w półplasterki, smażymy do zeszklenia na pozostałym oleju i dodajemy do mięsa. Oprószamy mąką, smażymy do chwili jej zeszklenia się, zalewamy bulionem, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sól oraz pieprz do smaku i dusimy ok. 1 godz. 30 minut ( ja dusiłam w szybkowarze ok. 35 minut). Oczyszczoną i umytą paprykę kroimy w kostkę. Dodajemy do gulaszu i dusimy jeszcze ok. 15 minut ( w szybkowarze  ok. 5 minut).

 

Wykonanie placków ziemniaczanych:

Ziemniaki i cebulę obieramy, myjemy, ścieramy na tarce o małych oczkach, dodajemy 1 łyżeczkę octu winnego (zapobiega ściemnianiu masy ziemniaczanej), jajko, mąkę, przyprawiamy solą oraz pieprzem i dokładnie mieszamy. Na rozgrzanym oleju rozprowadzamy cienką warstwę masy ziemniaczanej na całej powierzchni patelni i smażymy z obu stron na rumiano.

Na połowę każdego placka nakładamy porcję gulaszu i przykrywamy drugą połową. Podajemy z ulubioną surówką (  podałam z surówką z białej kapusty. Dodatkowo wtarłam do niej 1 jabłko).

 

 

placki ziemniaczane z gulaszem

SAŁATKA Z RZODKIEWKĄ I SZYNKĄ >

< TORT WANILIOWY Z MALINAMI



Wyszukaj przepis wpisując w pole Google nazwę składnika lub potrawy:

Komentarze (16)

Dodaj komentarz
  • kasiaaaa24

    Dla mnie to poprostu placek po węgiersku :) Uwielbiam placki z mięsnym dodatkie i sosikiem, który je namacza. Idealny obiad :)

  • ugotujmy

    bardzo lubimy ziemniaczane placki w moim domu, ale nigdy nie łączyliśmy ich z gulaszem.

  • Gość: [Retrose] *.toya.net.pl

    Uch, jedno z moich ulubionych dań! Uwielbiam, bezkrytycznie! Akurat właśnie na blogu dałam posta z wakacji szlakiem placków w Trójmieście, gdybyś była kiedyś, polecam te miesjca;-)
    retrosetaste.blogspot.com/2010/07/trojmiasto-plackami-stoi.html

  • edysia79

    W Szczawnicy, w restauracji Halina to danie nosi nazwę "placka po hajducku" :)
    Pycha!

  • majanaboxing

    A mnie kojarzą się z plackiem zbójnickim, jakiego jadłam nie raz w Zakopanym, pyszności:)

  • justmydelicious

    z gulaszem to ja już nawet nie pamiętam kiedy ostatnio je jadłam :)

  • Gość: [pollyzeczki] 77.223.225.*

    jak dla mnie bomba! uwielbiam takie placki i nazywamy je po wegiersku (nie wiem czemu) :) Pyszne zdjęcie!

  • misbasia

    Takiemu obiadowi mówię zdecydowanie: TAK!!! :)

  • Gość: [Anna] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Od piątku mam "plendze" (narobione w większej ilości niż było trzeba). Nigdy nie jadłam inaczej niż na słodko (cukier, drzem i pochodne). Jestem Poznanianką z przyzwyczajeniami lokalnymi, ale czasem kombinuję. Dam znać (jeśli sos z odgrzaniem tradycyjnym wygra) jak smakowało debiutantom.

  • Gość: [cwt87] *.upc-a.chello.nl

    U mnie w domu, mowilo sie na to "Jadlo drwala", spotkalam sie tez z nazwa "Placek po zbojnicku". Ostatnio zaserwowalam mojemu mezowi, ktory pochodzi z Karaibow, powiedzial, ze nigdy wczescniej nie jadl czegos tak pysznego, a biorac pod uwage, ze jest szefem kuchni, byl to dla mnie i plackow ogromny komplement:)

  • Gość: [balbina977] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    ja dodaję do gulaszu ogórek kiszony cebulę i pieczarki - typowy gulasz węgierski,
    od jednego dużego placka wolę 2-3 małe cienkie chrupkie placuszki przełożone gulaszem, polewam to cieniutko sosem czosnkowym i odpływam.......

  • Gość: [Kasia29] *.internetdsl.tpnet.pl

    Taki placek z gulaszem to ulubione danie mojego męża :)
    Tylko ja podaję je zawsze z mizerią i na wierzch polewam niedużą ilością śmietany (12% lub 18%) - śmietana komponuje się rewelacyjnie ze smakiem placków i sosem gulaszowym :)

  • Gość: [Agnieszka] *.play-internet.pl

    witam serdecznie!
    mam pytanie! z tych 80 dag ziemniakow ile wychodzi duzych placków?
    p.s. ogromnie sie ciesze ze znalazlam ta stronke - przepisy sa super! :) pozdrawiam!

  • dagmara_65

    Dziękuję Wam za miłe komentarze i cieplutko pozdrawiam :)

    Agnieszko wyszło mi 8 dużych placków. Miło mi że blog przypadł Ci do gustu. Serdecznie pozdrawiam :)

  • Gość: [ciliegia] *.internetdsl.tpnet.pl

    Uwielbiam placki po hajducku, ja na wierzch dodaję jeszcze pieczarki zapiekane w żółtym serze.... pycha

  • Gość: [Agnieszka] *.play-internet.pl

    dziekuje serdecznie za odpowiedź! niedlugo szykuje sie wlasnie do wykonania tych placuszkow z gulaszem!! wczoraj zrobiłam pulpecikiw sosie marchewkowo-paprykowym i do tego surówka wielowarzywna- ale sie maz zajadal ;)) a dzisiaj robie kotlety mielone z kapusta i kasza manna i chyba zrobie podduszane bo wygladaja tak smaczniutko :)
    stronka rewelacyjna i przepisy pyyyyyyyyyyyyyyyycha :) pozdrawiam!

Dodaj komentarz

© W KUCHENNYM OKNIE
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci