Menu

W KUCHENNYM OKNIE

Wypróbowane przepisy kulinarne ze zdjęciami. Proste i tanie na co dzień jak i te bardziej wyszukane.

GOŁĄBKI Z MIĘSEM I RYŻEM

dagmara_65

Smaczne jedzonko ! Lubię je szczególnie teraz w okresie letnim, kiedy kapusta jeszcze się nie zestarzała. Ta potrawa jest nie tylko smakowita, ale i bardzo praktyczna. Szczególnie jest wygodna , gdy nie mamy czasu  stale coś pichcić (albo też mamy małego leniuszka), a brzuszki najbliższych domagają się raz po raz, aby je nieco wypełnić.

 

 

gołąbki z mięsem i ryżem

 

Składniki na gołąbki:

  • 1 główka kapusty (ok. 3 kg)
  • 1 kg mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
  • 60-70 dag ryżu
  • 1 opakowanie przyprawy do mięsa mielonego Prymat (20 g)
  • 2 łyżki octu
  • ok. 1½ litra wody
  • sól do smaku

 

Składniki na sos pomidorowy:

  • 0,5 kg pomidorów
  • 5 dag masła
  • 1 pełna łyżka mąki pszennej
  • sól, pieprz do smaku
  • ¾ szklanki mleka
  • 1 płaska łyżeczka cukru
  • 1 płaska łyżeczka mielonej papryki

 

 

gołąbki z mięsem i ryżem

 

Wykonanie sosu pomidorowego:

wg. przepisu z książki  Jadwigi Kłossowskiej "Smacznie i zdrowo od rana do wieczora".

Umyte pomidory kroimy na ćwiartki, wkładamy do rondelka i dusimy prze ok. 6 minut. Masło roztapiamy w drugim rondelku, wsypujemy mąkę, delikatnie podsmażamy (nie podrumieniamy), wlewamy mleko, zagotowujemy stale mieszając. Gdy sos zacznie gęstnieć dodajemy przetarte pomidory, mieloną paprykę, sól, pieprz do smaku i gotujemy ok. 2 minuty nie przerywając mieszania.

 

Wykonanie gołąbków:

Kapustę myjemy, wykrawamy głąb, wkładamy do garnka wycięciem do dna, posypujemy 1 płaską łyżką soli, polewamy 2 łyżkami octu i ¾ l wody. Gotujemy kapustę pod pokrywką ok. 1 godz. Po ugotowaniu wyjmujemy z garnka i rozbieramy na pojedyncze liście.

Ugotowany na półtwardo ryż łączymy z mięsem mielonym, dajemy przyprawę, dosmakowujemy solą i dokładnie wyrabiamy.  Porcje tak przygotowanej masy zawijamy w przestudzone liście kapusty i układamy ściśle w rondlu, na dnie którego dajemy  liście, z których nie da się zrobić  gołąbków. Zalewamy ok. ¾ litra wody. Dusimy ok. 2 godz. pod pokrywką Podajemy polane sosem pomidorowym. Osobiście najlepiej smakują mi zaraz po uduszeniu bez sosu. Wyszło mi 34 sztuk gołąbków.

 

 

gołąbki z mięsem i ryżem

NALEŚNIKI Z SERKIEM WANILIOWYM, MALINAMI I POLEWĄ JAGODOWĄ >

< TERRINA BRZOSKWINIOWO - PORZECZKOWA



Wyszukaj przepis wpisując w pole Google nazwę składnika lub potrawy:

Komentarze (11)

Dodaj komentarz
  • iwaaaa1234

    o gołąbki to ja lubię !!!!

  • k80zbro

    mmm... ;-)

  • kasiaaaa24

    Uwielbiam gołąbki. Mogłabym je jesc codziennie :)

  • majanaboxing

    Bardzo lubię gołąbki!:)

  • dagmara_65

    Dziewczyny ja też bardzo lubię gołąbki. Lubi je i moja rodzinka, dlatego też od czasu do czasu robię. Pozdrawiam Was :))

  • Gość: [Viki] 80.50.126.*

    Dziś zamierzam zrobić takież właśnie gołąbki.

  • Gość: [ela] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    MOJE ULUBIONE DANIE

  • Gość: [: ] *.dynamic.chello.pl

    PYCHA
    Dla mnie troche za duzo ryzu, nastepnym razem zmniejsze o połowe
    Pozdrawiam

  • Gość *.adsl.inetia.pl

    Dlaczego daje się ocet do gotowania kapusty tego nie wiedziałam spróbuję

  • Gość: [urszula-prostepotrawy] *.free.aero2.net.pl

    Oj lubimy takie jedzonko:)

  • Gość: [makunia] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    ocet można zastąpić "kwaśnicą" z kiszonej kapusty. Moja mama robiła gołąbki z kapusty kiszonej. Głowy wkładano do beczki razem z poszatkowaną kapuchą. Ach, dziś już tego nikt nie robi.

Dodaj komentarz

© W KUCHENNYM OKNIE
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci