Menu

W KUCHENNYM OKNIE

Wypróbowane przepisy kulinarne ze zdjęciami. Proste i tanie na co dzień jak i te bardziej wyszukane.

ZUPA JARZYNOWA Z RYŻEM

dagmara_65

Delikatna, smaczna zupa. Dodatkowym jej atutem jest szybkie wykonanie.

Przepis pochodzi z Dania za grosik nr 7/2010. Trochę zmodyfikowałam.

 

zupa jarzynowa z ryżem

 

Składniki:

  • 1 skrzydło indycze extra  (ok.40 dag)
  • 2 marchewki (ok.20 dag)
  • 1 pietruszka (10 dag)
  • kawałek selera (10 dag)
  • 2 cebule (18 dag )
  • 12 dag ryżu
  • 1 łyżka masła
  • 2 szklanki mleka
  • 2 żółtka
  • pęczek natki pietruszki
  • sól, pieprz do smaku
  • 2 litry wody

 

Wykonanie:

Skrzydło oczyszczamy, myjemy, zalewamy zimną wodą i gotujemy ok. 30 minut. Ryż płuczemy kilkakrotnie i dajemy do gotującego się skrzydła. Marchewkę, pietruszkę, seler obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Jedną cebulę obieramy, kroimy na pół i razem z rozdrobnionymi warzywami wrzucamy do gotującego się wywaru. Po 15 minutach Wyjmujemy skrzydło.

Mięso oddzielamy od kości, kroimy na małe kawałki i ponownie wrzucamy do zupy. Drugą cebulę obieramy, siekamy, podsmażamy na maśle, zalewamy 1 szklanką mleka, gotujemy ok. 2 minuty, miksujemy i wlewamy do gotującej się zupy.

Po 5 minutach gotowania zestawiamy z ognia.

Żółtka miksujemy z pozostałym mlekiem i zabielamy  zupę. Dodajemy sól i pieprz do smaku. Podajemy z posiekaną natką pietruszki.

 

zupa jarzynowa z ryżem


SERNIK TRUSKAWKOWY NA ZIMNO >

< CIASTECZKA DROŻDZOWE Z BITĄ ŚMIETANĄ

Wyszukaj przepis wpisując w pole Google nazwę składnika lub potrawy:




Komentarze (12)

Dodaj komentarz
  • grazyna1961.only

    Jak dzieci były małe, to takie zupy często robiłam. Pyszne są i muszę do nich wrócić :)

  • ugotujmy

    kolejna pyszna miseczka.. :-)

  • izaa_a

    tak takie zupy są pyszne..;):)

  • gosiaa99

    A jaka wspaniala, dawno nie jadłam:)

  • justmydelicious

    jak pysznie! prawdziwie domowy smak :)

  • dagmara_65

    Dzięki Dziewczyny za miłe komentarze! Pozdrawiam cieplutko :)

  • misbasia

    Zupy to ja mogę zawsze i wszędzie! :) Twoja wygląda przesmacznie ( tak jak inne, których zdjęcia oglądałam u Ciebie ). Pozdrawiam!

  • dagmara_65

    Misbasiu dzięki za przemiłe słowa! Pozdrawiam :)

  • Gość: [Agnieszkaanka] *.lubin.vectranet.pl

    Witam,
    a ja ją dzisiaj robiłam i smakuje wyśmienicie. Myślę, że z kurczakiem by tak nie smakowała, indyk pasuje tu idealnie. Zastanawiam się jednak czy nie pasowałby tu jeszcze kalafior?
    Polecam!

  • dagmara_65

    Agnieszkaanko miło mi, że zupka smakowała :)
    Myślę, że dodatek kalafiora to całkiem niezły pomysł! Dodałabym, ale nie za dużo, tak aby nie dominował w zupie. Zawsze warto poeksperymentować. Pozdrawiam cieplutko :)

  • Gość: [alka] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    zrobiłam dzisiaj, jest pyszna. co niektórzy prosili nawet o dokładkę, co mnie niezmiernie ucieszyło. dzięki za fajny przepis :)
    pierwsza zupka pycha - teraz będę testować następne.

  • dagmara_65

    Alu bardzo mnie cieszy, że zupka przypadła do gustu i że zamierzasz testować następne :)

Dodaj komentarz

© W KUCHENNYM OKNIE
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci