Menu

W KUCHENNYM OKNIE

Wypróbowane przepisy kulinarne ze zdjęciami. Proste i tanie na co dzień jak i te bardziej wyszukane.

TORT TRUSKAWKOWO - RUMOWY

dagmara_65

Sezon truskawkowy  wykorzystuję  maksymalnie. Niestety truskawki w moim ogrodzie kończą się nieubłaganie, a i na bazarze też. Te pyszne owoce goszczą w mojej kuchni codziennie. Zjadamy je nie tylko  na surowo, ale też pod postacią deserów bądź ciast. Dzisiaj wystawiam w swoje kuchenne okno tort  truskawkowo - rumowy. Jest bardzo smaczny, delikatny, trochę pracochłonny, ale warto chociaż raz zrobić.

 

Przepis pochodzi z czasopisma Ciasta i desery nr 2/2010. Minimalnie zmodyfikowałam.

 

 

tort truskawkowo - rumowy

 

Czytaj więcej ........

Komentarze (17)

Dodaj komentarz
  • joanna-kuchareczka

    Piękny!!!nic dodać, nic ująć. Truskawki i rum, to musi być pyszne. Wspaniałe zdjęcia.

  • majanaboxing

    Jaki piękny tort! Musi smakować przepysznie!:)

  • ugotujmy

    zawsze mnie zachwycają w ciastach takie idealnie równe warstwy. jak odmierzone linijką.. :-) a truskawki..uwielbiane.

  • panna_malwinna

    Ta polewa musi być przepyszna;)

  • emma001

    Kazda warstwa pyszniejsza od poprzedniej ;) Smaka mi narobiłas ;)

  • grumko

    Napracowałaś się, ale efekt piękny!

  • Gość: [Usagi] *.chello.pl

    Jest przepiękny, aż mi zapachniało tortem w domu. Napracowałaś się, ale jak widać na zdjęciach - było warto.

  • justmydelicious

    ciekawa jestem tego dodatku rumu :)

  • katarzyna_sar

    Efekt cudowny, mniam, zjadłabym sobie kawałeczek:-)

  • Gość: [Ewa Smaczniutkie.pl] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Dagmaro Twój tort robi wrażenie zarówno smakowe(tak myślę), ale i też wzrokowe. Genialny!

  • dagmara_65

    Dziękuję za miłe komentarze i cieplutko Was pozdrawiam :)

  • Gość: [Ewa Smaczniutkie.pl] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Dagmaro mam jeszcze pytanie, właśnie zapisuję przepis, czy do masy rumowej potrzeba tylko 50 ml mleka?

  • dagmara_65

    Ewuniu tak, tylko 50 ml. Gdy czytałam pierwszy raz przepis to miałam podobne pytanie. Ale wszystko jest OK! To rzeczywiście trzeba tylko 50 ml. Chodzi o to, aby uzyskać gęstą konsystencję żółtkowej masy.

  • Gość: [ania] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    czy można dodać mrożone truskawki, czy mogą być tylko świeże?

  • dagmara_65

    Aniu sądzę, że tak. W kremie to nie przeszkadza, bo są i tak zmiksowane. Na wierzch jako ozdoba mogą jednak wyglądać mniej efektownie niż świeże, ale można udekorować inaczej, według własnych upodobań. Z pewnością nie wpłynie to na smak tortu. Pozdrawiam i życzę smacznego :)

  • Gość: [GosiaZ] 2.27.27.*

    Z przepisu wykorzystałam tylko biszkopt- wyszedł świetny wysoki jak z 6 jaj (tortownica 26 cm) musiałam go przekroić!!! A masa była inspiracją ,zmodyfikowałam ją... zrobiłam dwie masy brzoskwiniową i truskawkową. Tort wyszedł pyszny :)














  • Gość *.static.kzgm.3s.pl

    POWIEDZ MI JAK TO ROBISZ ALBO CZYM TO ROBISZ ZE GORE TORTU - POLEWA- JEST TAK GLADKA I ROWNA.

Dodaj komentarz

© W KUCHENNYM OKNIE
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci