Menu

W KUCHENNYM OKNIE

Wypróbowane przepisy kulinarne ze zdjęciami. Proste i tanie na co dzień jak i te bardziej wyszukane.

TORT TRUSKAWKOWO - RUMOWY

dagmara_65

Sezon truskawkowy  wykorzystuję  maksymalnie. Niestety truskawki w moim ogrodzie kończą się nieubłaganie, a i na bazarze też. Te pyszne owoce goszczą w mojej kuchni codziennie. Zjadamy je nie tylko  na surowo, ale też pod postacią deserów bądź ciast. Dzisiaj wystawiam w swoje kuchenne okno tort  truskawkowo - rumowy. Jest bardzo smaczny, delikatny, trochę pracochłonny, ale warto chociaż raz zrobić.

Przepis pochodzi z czasopisma Ciasta i desery nr 2/2010. Minimalnie zmodyfikowałam.

 

tort truskawkowo - rumowy

 

Składniki na biszkopt kakaowy:

  • 4 jajka
  • 12o g cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 50 g mąki pszennej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 15 g  ciemnego kakao

 

Składniki kremu truskawkowego:

  • 300g truskawek
  • 150 g cukru
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 400 ml śmietanki kremowej 30%

 

Składniki kremu rumowego:

  • 3 żółtka
  • 40 g cukru
  • 50 ml mleka
  • szczypta soli
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 30 ml rumu
  • 350 ml śmietanki kremowej 30%

 

Składniki polewy czekoladowo - karmelowej :

  • 2 tabliczki czekolady deserowej (200 g)
  • 65 g cukru
  • 2 łyżki wody
  • 60 ml mleka
  • 40 ml śmietanki kremowej 30%

 

Składniki do dekoracji:

  • 1 małe opakowanie płatków migdałowych
  • 150 ml śmietanki kremowej 30%
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • kilkanaście ładnych truskawek

 

tort truskawkowo - rumowy

 

Wykonanie biszkoptu:

Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy sól, cukier porcjami, a następnie po 1 żółtku. Ubijajamy na puszysty krem. Mieszamy obie mąki z kakao i wsiewamy stopniowo do masy jajecznej delikatnie mieszając.

Przekładamy do tortownicy o średnicy 28 cm i pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 180°C  przez ok. 25 minut. Ciasto odstawiamy do przestudzenia.

Najlepiej upiec w przeddzień wykonywania tortu. Wierz biszkoptu ścinamy przed położeniem masy truskawkowej.

 

Wykonanie kremu truskawkowego:

Truskawki miksujemy z cukrem. Żelatynę zalewamy niewielką ilością wody do napęcznienia, po czym rozpuszczamy w ¼ wrzątku. Śmietanę miksujemy na sztywno. Małymi porcjami dajemy zmiksowane truskawki i wlewamy przestudzoną płynną żelatynę. Tak przygotowaną masę wykładamy na biszkopt i schładzamy w lodówce.

 

Wykonanie kremu rumowego:

Żółtka ucieramy z cukrem. Zagotowujemy mleko z solą. Stale mieszając, wlewamy do mleka żółtkową masę. Podgrzewamy na małym ogniu, aż krem stężeje (stale mieszamy). Żelatynę zalewamy niewielką ilością zimnej wody do napęcznienia. Śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy przestudzoną masę żółtkową i rum. Na końcu wlewamy płynną żelatynę. Całość jeszcze raz dokładnie mieszamy i wykładamy na masę truskawkową. Ponownie wstawiamy do lodówki.

 

Wykonanie polewy czekoladowo - karmelowej:

Doprowadzamy do wrzenia 2 łyżki wody, dodajemy cukier i podgrzewamy, aż masa zgęstnieje i uzyska jasnobrązową barwę. Dodajemy mleko i śmietanę. Gdyby masa stwardniała delikatnie podgrzewamy do całkowitego rozpuszczenia, stale mieszając. Dodajemy połamaną na kawałki czekoladę i  mieszając podgrzewamy na malutkim ogniu. Gdy czekolada rozpuści się, zestawiamy z ognia i dalej mieszamy.

Przestudzoną i zagęszczoną polewę wylewamy na wierzch schłodzonego tortu. Dekorujemy kleksami ubitej z cukrami śmietany, połówkami truskawek i płatkami migdałowymi  wg upodobań.

 

 

tort truskawkowo - rumowy

 

ZUPA KALAFIOROWA >

< TORT JOGURTOWO-TRUSKAWKOWY



Wyszukaj przepis wpisując w pole Google nazwę składnika lub potrawy:

Komentarze (17)

Dodaj komentarz
  • joanna-kuchareczka

    Piękny!!!nic dodać, nic ująć. Truskawki i rum, to musi być pyszne. Wspaniałe zdjęcia.

  • majanaboxing

    Jaki piękny tort! Musi smakować przepysznie!:)

  • ugotujmy

    zawsze mnie zachwycają w ciastach takie idealnie równe warstwy. jak odmierzone linijką.. :-) a truskawki..uwielbiane.

  • panna_malwinna

    Ta polewa musi być przepyszna;)

  • emma001

    Kazda warstwa pyszniejsza od poprzedniej ;) Smaka mi narobiłas ;)

  • grumko

    Napracowałaś się, ale efekt piękny!

  • Gość: [Usagi] *.chello.pl

    Jest przepiękny, aż mi zapachniało tortem w domu. Napracowałaś się, ale jak widać na zdjęciach - było warto.

  • justmydelicious

    ciekawa jestem tego dodatku rumu :)

  • katarzyna_sar

    Efekt cudowny, mniam, zjadłabym sobie kawałeczek:-)

  • Gość: [Ewa Smaczniutkie.pl] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Dagmaro Twój tort robi wrażenie zarówno smakowe(tak myślę), ale i też wzrokowe. Genialny!

  • dagmara_65

    Dziękuję za miłe komentarze i cieplutko Was pozdrawiam :)

  • Gość: [Ewa Smaczniutkie.pl] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Dagmaro mam jeszcze pytanie, właśnie zapisuję przepis, czy do masy rumowej potrzeba tylko 50 ml mleka?

  • dagmara_65

    Ewuniu tak, tylko 50 ml. Gdy czytałam pierwszy raz przepis to miałam podobne pytanie. Ale wszystko jest OK! To rzeczywiście trzeba tylko 50 ml. Chodzi o to, aby uzyskać gęstą konsystencję żółtkowej masy.

  • Gość: [ania] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    czy można dodać mrożone truskawki, czy mogą być tylko świeże?

  • dagmara_65

    Aniu sądzę, że tak. W kremie to nie przeszkadza, bo są i tak zmiksowane. Na wierzch jako ozdoba mogą jednak wyglądać mniej efektownie niż świeże, ale można udekorować inaczej, według własnych upodobań. Z pewnością nie wpłynie to na smak tortu. Pozdrawiam i życzę smacznego :)

  • Gość: [GosiaZ] 2.27.27.*

    Z przepisu wykorzystałam tylko biszkopt- wyszedł świetny wysoki jak z 6 jaj (tortownica 26 cm) musiałam go przekroić!!! A masa była inspiracją ,zmodyfikowałam ją... zrobiłam dwie masy brzoskwiniową i truskawkową. Tort wyszedł pyszny :)














  • Gość *.static.kzgm.3s.pl

    POWIEDZ MI JAK TO ROBISZ ALBO CZYM TO ROBISZ ZE GORE TORTU - POLEWA- JEST TAK GLADKA I ROWNA.

Dodaj komentarz

© W KUCHENNYM OKNIE
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci