Menu

W KUCHENNYM OKNIE

Wypróbowane przepisy kulinarne ze zdjęciami. Proste i tanie na co dzień jak i te bardziej wyszukane.

TORT JOGURTOWO-TRUSKAWKOWY

dagmara_65

Kolejna propozycja deserowa z truskawkami w roli głównej. Tym razem z zastosowaniem jogurtu naturalnego.  Ten smakołyk zniknął z naszego gościnnego stołu w mgnieniu oka. Bardzo wszystkim posmakował ku mojej uciesze. To jest niezwykle miłe uczucie, gdy można za pomocą dobrego jedzonka wprowadzić gości w świetny nastrój.

 

Przepis pochodzi z "Najlepszych przepisów Claudii" z zeszytu "48 pomysłów na magiczne truskawki".

 

tort jogurtowo-truskawkowy

 

Składniki biszkoptu *:

  • 4 jajka
  • 4 łyżki gorącej wody
  • 12,5 dag cukru
  • 12,5 dag mąki pszennej
  • szczypta soli
  • szczypta proszku do pieczenia

 

*UWAGA: Ciasto możemy wykonać bez użycia piekarnika, wykorzystując gotowy spód tortowy.

Zazwyczaj ma on średnicę 24 cm, a więc robimy nadzienie z ¾ ilości składników podanych w przepisie lub bez zmian, wówczas uzyskamy tort nieco wyższy. 

 

 

Składniki masy jogurtowo - truskawkowej:

  • 50 dag truskawek + 5 dag cukru
  • 3 szklanki jogurtu naturalnego + 4 łyżki cukru
  • ½ łyżeczki esencji waniliowej
  • 3 płaskie łyżki żelatyny
  • 1 szklanka śmietany kremowej 30 %

 

Składniki dekoracji:

  • 50 dag truskawek + 5 dag cukru
  • 2 galaretki truskawkowe + 1¾ szklanki wrzątku
  • 3 łyżki śmietany kremowej 30 %

 

tort jogurtowo-truskawkowy

 

Wykonanie biszkoptu:

Żółtka ucieramy z cukrem i gorącą wodą do uzyskania pulchnej masy. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli i dodajemy do masy żółtkowej. Delikatnie mieszając wsiewamy porcjami mąkę z proszkiem do pieczenia.

Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 28 cm i pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 180°C  przez ok. 30 minut. Upieczone ciasto pozostawiamy do wystudzenia. Wierzch biszkoptu ścinamy.

 

Wykonanie tortu:

Całość truskawek (1 kg)  miksujemy z cukrem (10 dag) i przecieramy.

Jogurt miksujemy z cukrem, dodajemy esencję waniliową i rozpuszczoną w ½ szklanki wrzątku żelatynę (w razie potrzeby podgrzewamy, uwarzając, aby nie doprowadzić do wrzenia). Dzielimy na pół. Jedną część dodajemy do połowy zmiksowanych truskawek, drugą do ubitej śmietany, każdą dokładnie mieszając. Nim obie masy całkowicie stężeją, wkładamy je do woreczków foliowych.

Obcinamy rogi i wyciskamy na przemian biały i kolorowy mus, tworząc na biszkoptowym spodzie 2 warstwy okręgów. Wstawiamy do lodówki. Pozostałe zmiksowane truskawki dodajemy do galaretek rozpuszczonych w 1¾ szklanki wrzątku(w razie potrzeby podgrzewamy).

Lekko tężejące wylewamy na ciasto i wkładamy do lodówki. Gdy zastygnie, dekorujemy stróżkami śmietanki i ponownie umieszczamy w lodówce.

 

 

tort jogurtowo-truskawkowy

 

TORT TRUSKAWKOWO - RUMOWY >

< SAŁATKA WARSTWOWA Z RZODKIEWKĄ



Wyszukaj przepis wpisując w pole Google nazwę składnika lub potrawy:

Komentarze (19)

Dodaj komentarz
  • ugotujmy

    urocze są te łatki! :-)

  • joanna-kuchareczka

    świetny. Wygląd ma cudowny. Bardzo elegancji torcik.

  • panna_malwinna

    Super wyglądają te dwa musy poprzekładane na zmianę;)

  • wiosenka27

    Ślicznie wygląda:)

  • majanaboxing

    Jaki łaciaty! Śliczny jest :)

  • justmydelicious

    świetny jest w przekroju!

  • nobleva

    Super są te łatki !

  • izaa_a

    ale fajne łatki wyszły....;):)

  • andzia-35

    Ale u Ciebie nowych przepisów na ciacha!:-)
    Tort prezentuje sie wspaniale!!!!
    Pozdrówka ciepłe:-)

  • gosiaa99

    Jakie wspaniały, a te latki! zazdroszcze! :)

  • dagmara_65

    Dziękuję Wam za miłe komentarze i cieplutko pozdrawiam :)

  • Gość: [Ewa Smaczniutkie.pl] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Nie wiem jak przegapiłam to kolejne cudo u Ciebie, ale już się poprawiam. Jestem pod dużym wrażeniem Twoich wypieków. Nie przeraża Cię nawet ich czasochłonność. Gratuluję:)

  • dagmara_65

    Ewuniu dzięki za przemiłe słowa. Aż się zarumieniłam od Twoich pochwał !
    Pozdrawiam cieplutko :)

  • baaaraneeek

    Wygląda bardzo ciekawie :)

  • ewa-jka

    sliczny...podoba mi sie pomysl na latki;)

  • Gość: [justyna] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Czy z malinami mozna zrobic?

  • dagmara_65

    Baaaraneeek dzięki :)
    Ewa-jka cieszę się, że Ci się podoba :)
    Justyna sądzę, że to dobry pomysł. Z tym, że tak na mój gust, to bym przetarła je przez sitko i pozbyła się pestek.

    Pozdrawiam Was cieplutko :)

  • Gość: [justyna] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    kiedy masy mają stężeć? gdy je miksuje czy odstawić do lodówki?

  • dagmara_65

    Justyna masy częściowo tężeją na krótko po miksowaniu, dlatego trzeba się pośpieszyć z umieszczeniem ich w woreczkach. Do lodówki nie wkładałam, aby zbyt mocno nie stężały, bo wówczas trudno byłoby wycisnąć je z woreczków, tak aby nam się ładnie ułożyły w okręgi.

Dodaj komentarz

© W KUCHENNYM OKNIE
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci