Menu

W KUCHENNYM OKNIE

Wypróbowane przepisy kulinarne ze zdjęciami. Proste i tanie na co dzień jak i te bardziej wyszukane.

CIASTO Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ I TRUSKAWKAMI

dagmara_65

Soczyste truskawki kuszą barwą i zapachem.

Cieszymy się nimi póki można zerwać je z grządki lub kupić na bazarze. Sezon truskawkowy wykorzystuję na maxa.

Tym razem upiekłam ciasto z truskawkami i  dodałam do niego białą czekoladę. 

Wyszło bardzo puszyste i smaczne. Szkoda tylko, że sezon na te wspaniałe, aromatyczne  owoce trwa tak krótko.

 


ciasto z białą czekoladą i truskawkami

 

Składniki:

  • 3 szklanki mąki
  • 5 jajek
  • ½ szklanki cukru
  • 10 dag masła
  • 2 tabliczki białej czekolady (200g)
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ok. 60 dag truskawek
  • cukier puder do posypania ciasta

 

Wykonanie:

Odszypułkowane i umyte truskawki osuszamy na papierowym ręczniku. Połamane na mniejsze kawałki tabliczki czekolady rozpuszczamy w gorącej kąpieli wodnej i odstawiamy do przestudzenia. Masło ucieramy z cukrem i wlewamy przestudzoną, ale jeszcze płynną czekoladę. Miksujemy ok. 10 minut. Dodajemy po 1 żółtku, a następnie wsiewamy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.

Gdy ciasto będzie już gęste rozrzedzamy śmietaną i wsiewamy pozostałą mąkę, stale ucierając mikserem. Na końcu dajemy ubitą pianę z białek. Całość dokładnie mieszamy na jednolitą masę. Wykładamy na blachę o wym. 28x40cm. Układamy na wierzchu truskawki (horyzontalnie) i pieczemy w nagrzanym do temp.200°C piekarniku przy włączonym termoobiegu.

Po 10 minutach zmniejszamy temp. do 180° i pieczemy kolejne 15 minut. Po upieczeniu jeszcze ciepłe ciasto posypujemy cukrem pudrem.

 

ciasto z białą czekoladą i truskawkami

 

 

 ciasto z białą czekoladą i truskawkami

PLACUSZKI Z TRUSKAWKAMI >

< DESER TRUSKAWKOWY Z JAGODAMI



Wyszukaj przepis wpisując w pole Google nazwę składnika lub potrawy:

Komentarze (23)

Dodaj komentarz
  • Gość: [Ewa Smaczniutkie.pl] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Kusisz tym ciastem. Pyszne.

  • emma001

    ja też chce takie ciacho!!!!

  • wiosenka27

    Puszyste, smaczne, z białą czekoladą...same argumenty za tym, żeby zrobić takiego ciacho:)

  • zaytoona

    Skoro maliny, to i zapewne truskawki smakują genialnie z białą czekoladą (co miałam okazję sprawdzić, pijąc takową w pijalni Wedla).

    Placek zapowiada się niezmiernie smakowicie!

    Pozdrawiam! :)

  • majanaboxing

    Wspaniały placek! Podoba mi się bardzo :)

  • justmydelicious

    prześliczny! przypomina mi o wakacjach :)

  • Gość: [pollyzeczki] 77.223.225.*

    dla mnie bomba !! pachnie latem ,sloncem ...zjadłabym ..

  • anytsujx

    Pyszne ciasto i te dodatki ...

  • dagmara_65

    Serdecznie dziękuję Wam moi drodzy za tak przemiłe komentarze. Pozdrawiam :))

  • Gość: [doux] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Przed chwilą upieczone, znikła błyskawicznie połowa blachy. : D
    Pyszne, takie leciutkie, ciasto dzięki czekoladzie ma bardziej wyraźny smaczek.
    Dzięki.! : )

  • Gość *.ip.netia.com.pl

    Witaj, ciasto bardzo dobre.Piekłam dzisiaj,na jutro zostało tylko połowę. Pozdrawiam, dziękuje za przepis.

  • dagmara_65

    Doux miło mi, że ciasto posmakowało. Pozdrawiam :)
    Gościu witaj ! Przyjemnie czytać takie miłe słowa. Pozdrawiam :)

  • mirka1.0

    pieklam juz 2 razy,i za kazdym razem wyszedl zakalec,pomimo tego smakuje wysmienicie,ale co robic zeby wyszedl tak jak wam puszysty...

  • dagmara_65

    Mirko trudno mi jest odpowiedzieć na Twoje pytanie. Przepis jest sprawdzony i jeżeli robiłaś ściśle wg. tegoż, to powinno być OK!
    Przyczyn może być wiele.Składniki ciasta powinny mieć zbliżoną temperaturę. Czekoladę należy wlewać powoli, stale mieszając, najlepiej na zmniejszonej mocy.Truskawki lepiej jest ułożyć wzdłuż, wtedy nie opadają, można je lekko oprószyć mąką. Białka najlepiej dodawać porcjami mieszając ręcznie np. łopatką. Podczas pieczenia nie należy otwierać piekarnika. No, nie wiem co Ci jeszcze podpowiedzieć. Musisz sama sobie prześledzić jak to robiłaś i zastanowić się jaki ewentualnie mógł wystąpić błąd. Pozdrawiam i życzę Ci samych udanych wypieków :)
    -

  • Gość 194.183.32.*

    Pycha, pyszne i pachnące, udało się od razu.

  • dagmara_65

    Gościu cieszę się , że udało się od razu i przede wszystkim , że smakowało! Pozdrówki :)

  • Gość: [Karolina] *.gorzow.mm.pl

    Świetny przepis, ciasto zawsze się udaje i smakuje wszystkim:) Zamiast truskawek dodawałam też już wiśnie i borówki amerykańskie. Też jest smaczne:)

  • dagmara_65

    Karolino wow! dzięki !! Bardzo się cieszę, że przepis przypadł Ci do gustu :)
    Muszę i ja skorzystać kiedyś z Twoich modyfikacji. Bardzo jestem ciekawa smaku ciasta z tymi owocami. Karolinko życzę Ci radosnych Świąt Bożego Narodzenia i Śzczęśliwego Nowego Roku :))

  • balbina977

    Piekłam na niedzielę na dużej blaszce i wyszło super,najszybsze ciasto świata choć obawiałam się tego tego krótkiego czasu pieczenia wszystko poszło ok- zniknęło w ciągu godziny jeszcze ciepłe.
    Dziś upiekłam jeszcze raz, pomyślałam sobie że jeśli upiekę to ciacho na małej blasze to będzie wyższe ...no i się pomyliłam -wyrosło ogromne i nie dało rady wypiec się w podanym czasie, po godzinnym dopiekaniu i opaleniu truskawek jakoś się dopiekło, ale pozostało lekko zakalcowate-smak i tak fajny. Na weekend robię jeszcze raz-na dużej blaszce -dwie szt przynajmniej.dzięki za świetny przepis

  • Gość: [Arkadiusz] *.adsl.inetia.pl

    O kurde...

    Pysznie wygląda. na pewno wypróbuje. Dzięki za ten przepis.

    Pozdrawiam :)

  • Gość: [martyna] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    mam prośbę by napisała Pani jak robiła kąpiel wodną czekolady? Bo ja zrobiłam tak że dałam czekoladę do garnuszka i całość umieściłam w większym garnku z wodą, czekolada początkowo mi się topiła a nagle jak zastygła to już nic nie było jej w stanie rozpuścić na nowo, nie wiem może to wina czekolady? niestety z ciasta wyszedł mi zakalec :( a drugie pytanie czy te ciasto można upiec bez czekolady?pozdrawiam!

  • dagmara_65

    Balbina cieszę się, że ciasto przypadło Ci do gustu. Dzięki za pozdrowienia i odwzajemniam :)
    Arkadiusz więc życzę Ci smacznego :)
    Martyna robię podobnie. Być może proces roztapiania czekolady trwał zbyt długo i odparowało z niej zbyt dużo wody. Biała czekolada topi się gorzej od gorzkiej czy mlecznej. Dobrze jest wówczas dodać do połamanej na małe kawałki kilka łyżek gorącej wody lub mleka i umieścić naczynie w większym garnuszku z gotującą się wodą. Dzięki za pozdrowienia i odwzajemniam :)

  • Gość: [Lila] *.centertel.pl

    Wyszło przepyszne:) dziękuje za ten przepis! Truskawki z biała czekolada w cieście - poemat:)

Dodaj komentarz

© W KUCHENNYM OKNIE
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci