Wypróbowane przepisy kulinarne ze zdjęciami. Proste i tanie na co dzień jak i te bardziej wyszukane.
Blog > Komentarze do wpisu

KOTLETY MIELONE Z KAPUSTĄ I KASZA MANNĄ

Bardzo smaczne kotlety. Gdy na zwykłe mielone nie mamy już ochoty jest to dobre rozwiązanie. Zrobiłam je w dwóch wariantach, a to dlatego, gdyż nie sądziłam, że wyjdzie ich tak dużo. Z ilości składników podanych poniżej uzyskałam 12 sztuk średniej wielkości kotletów. Połowa ich została na drugi dzień i zrobiłam je podduszane. Ale ten drugi wariant postanowiłam przedstawić następnym razem. Dzisiaj wystawiam w swoje kuchenne okno wariant pierwszy.

Przepis na te apetyczne kotlety pochodzi z "Dania za grosik" nr 2/2010.


kotlety mielone z kapustą i kaszą manną

 

Składniki:

  • 50 dag kapusty białej
  • 50 dag mięsa mielonego
  • 2 jajka
  • 1 duża cebula
  • 1 szklanka kaszy manny
  • szczypta kminku
  • 1 łyżeczka oregano
  • tarta bułka
  • olej do smażenia

 

Wykonanie:

Kapustę ścieramy na tarce o dużych oczkach. Mieszamy z mięsem, jajkami i posiekaną cebulą. Dodajemy sól, pieprz do smaku, szczyptę kminku, 1 łyżeczkę oregano i dokładnie mieszamy. Wsypujemy kaszę manną i jeszcze raz mieszamy. Z masy formujemy średniej wielkości kotlety, obtaczamy w tartej bułce. Smażymy na oleju z obu stron na rumiano. Podajemy z ziemniakami i z  surówką  wg upodobań.

 

 

kotlety mielone z kapustą i kaszą manną


kotlety mielone z kapustą i kaszą manną

środa, 30 czerwca 2010, dagmara_65
http://wkuchennymoknie.blox.pl/2010/06/KOTLETY-MIELONE-Z-KAPUSTA-I-KASZA-MANNA.html
Komentarze
2010/06/30 11:54:25
Kolejne kapuściane kotlety:) Bardzo fajne:)
-
2010/06/30 13:39:21
Przepraszam, że to dodaję w komentarzach, najlepiej po prostu skasuj mnie po przeczytaniu :) ale nie podajesz do siebie maila. Wszędzie piszesz "tartka" zamiast tarka, i to bardzo bije po oczach, bo prowadzisz blog bardzo starannie. A kotlety są fajne, no i naprawdę "za grosik" :)
-
2010/06/30 14:25:28
Fajne i jakie wydajne danie;-)
-
2010/06/30 15:29:19
brzmi smacznie, kiedys na pewno sprobuje!
-
2010/06/30 16:48:01
uwielbiam wszelkie mielone kotlety :P i te wypróbuje bo az mi slinka pociekla :)
-
2010/06/30 19:18:11
Cos dla mnie bo ja juz zwykłych mieloniaków mam dosc ;)
-
2010/07/01 09:12:28
Wiosenko ... miło mi, że podobają się Tobie moje kotlety. Pozdrawiam:)
Asiu ... dzięki za uwagę. Od dzisiaj obiecuję poprawę. Pozdrawiam :)
Grumko ... rzeczywiście są wydajne. Pozdrawiam :)
Cudawianeczko ... no to życzę smacznego! Pozdrówki :)
Pollyzeczki ... ja też takie kotlety lubię. Wypróbuj, skoro Ci poleciała ślinka i życze smacznego! Pozdrówki :)
Emmo ... cieszę się, że trafiłam w Twój gust! Pozdrawiam :)
-
2010/07/20 15:18:45
Smaczne-i juz,mam prosbe do pani DAGMARA65-poszukuje do kupienia DANIA ZA GROSIK z grudnia 2009 lub do osob czytajacych ten blog,mam ogromna nadzieje,ze jest osoba ,ktora moze mi pomoc /wystawic na aukcje/nie trace nadziei,moj email igwoj@o2.pl
-
2010/07/21 08:55:10
Smaczek99 przykro mi , ale nie posiadam tego numeru "Dań za grosik". Może skontaktuj się z redakcją tego miesięcznika. Być może mają archiwalne numery. Pozdrawiam :)
-
Gość: , nat3.finemedia.pl
2011/02/21 20:32:04
Ja takich kotlecikow nie obtaczam w bulce. Zamiast tego obsmazam szybko z obu stron a pozniej przekladam do rondla i zalewam goracym sosem pieczeniowym (na porcje z 0.5kg miesa daje 4 sosy rozrobione wg przepisu na opoakowaniu). Calosc pyrkoli na ogniu jakies 40 min.
Wtedy juz jak kto lubi: z ziemniakami, ryzem, makaronem albo po prosty z chlebkiem.
-
2011/02/24 09:29:16
Gościu Twoja wersja też mi się podoba. Robię i ja takie podduszane w sosie kotleciki. Pozdrawiam :)
-
Gość: Anna B, 89-69-175-193.dynamic.chello.pl
2011/12/03 15:04:52
PRZEPYSZNE !!!! Nawet moja córka która nie przepada za mielonym powiedziała że od dziś mogę jej takie robić
-
2011/12/06 11:11:22
Aniu świetnie! cieszę się, że te kotleciki posmakowały .... zwłaszcza Twojej córeczce :)
Pozdrawiam serdecznie :)
-
2013/01/03 22:18:09
Ja robię te kotleciki trochę inaczej. Uformowane kotleciki daję do dużego głębokiego garnka, i zalewam bulionem z przecierem pomidorowym, albo po prostu wodą z przecierem i kostką rosołową, i duszę to do miękkości w tym sosiku, on podczas duszenia sam gęstnieje. podaję z ziemniaczkami. Danie bardzo dobre, wychodzi tego dużo z małą kwotę.
-
Gość: lidia, ip-95-178-98-14.radomsko.hypnet.pl
2013/09/30 09:57:10
czy białą kapustę mogę zastąpić kapustą pekińską?
-
2013/10/02 08:48:01
Soniaodwojtka świetny pomysł :)

Lidia nigdy nie robiłam z kapustą pekińską, ale myślę, że Twój pomysł jest warty wypróbowania.

Uwaga autorska:

Zamieszczone na tym blogu zdjęcia i teksty są mojego autorstwa. Kopiowanie ich i jakiekolwiek wykorzystywanie  na  stronach internetowych lub w innych środkach publicznego przekazu bez mojej zgody jest zabronione w myśl Ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych z dnia 04.02.1994r. Dz.U.Nr 24, poz. 83).




 

Przepisy na Wielkanoc

 

 

 

przepisy na pączki, oponki i faworki(chrusty)


przepisy na torty i torciki

 

szbkie i proste dania

 

przepisy na ciasta i inne słodkości z jabłkami


 przepisy na szybkie i łatwe ciasta

 

pomidory,papryka-potrawy i przetwory

 

Przepisy na ciasta bez pieczenia

 

kapusta, kalafior, brokuły -  przepisy kulinarne

 

zupy-przepisy


Przepisy na sałatki

 

przepisy na surówki

 

przepisy na serniki i ciasta z serem

 

przepisy na ciasta z kremem, masą


Przepisy na placuszki


przepisy na ciasta biszkoptowe


naleśniki-przepisy

 






kromkachleba.caritas.plCo ósma osoba w Polsce-prawie 5 mln

-żyje poniżej minimum egzystencji.

Co druga osoba żyjąca w nędzy

nie ma ukończonych 19 lat. Co trzecia

 to DZIECKO poniżej 14 roku życia. 

 








Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne Lista Blogów Kulinarnych Top Blogi