Menu

W KUCHENNYM OKNIE

Wypróbowane przepisy kulinarne ze zdjęciami. Proste i tanie na co dzień jak i te bardziej wyszukane.

KOTLETY MIELONE Z KAPUSTĄ I KASZA MANNĄ

dagmara_65

Bardzo smaczne kotlety. Gdy na zwykłe mielone nie mamy już ochoty jest to dobre rozwiązanie. Zrobiłam je w dwóch wariantach, a to dlatego, gdyż nie sądziłam, że wyjdzie ich tak dużo. Z ilości składników podanych poniżej uzyskałam 12 sztuk średniej wielkości kotletów. Połowa ich została na drugi dzień i zrobiłam je podduszane. Ale ten drugi wariant postanowiłam przedstawić następnym razem. Dzisiaj wystawiam w swoje kuchenne okno wariant pierwszy.

Przepis na te apetyczne kotlety pochodzi z "Dania za grosik" nr 2/2010.


kotlety mielone z kapustą i kaszą manną

 

Składniki:

  • 50 dag kapusty białej
  • 50 dag mięsa mielonego
  • 2 jajka
  • 1 duża cebula
  • 1 szklanka kaszy manny
  • szczypta kminku
  • 1 łyżeczka oregano
  • tarta bułka
  • olej do smażenia

 

Wykonanie:

Kapustę ścieramy na tarce o dużych oczkach. Mieszamy z mięsem, jajkami i posiekaną cebulą. Dodajemy sól, pieprz do smaku, szczyptę kminku, 1 łyżeczkę oregano i dokładnie mieszamy. Wsypujemy kaszę manną i jeszcze raz mieszamy. Z masy formujemy średniej wielkości kotlety, obtaczamy w tartej bułce. Smażymy na oleju z obu stron na rumiano. Podajemy z ziemniakami i z  surówką  wg upodobań.

 

 

kotlety mielone z kapustą i kaszą manną


kotlety mielone z kapustą i kaszą manną

SAŁATKA WARSTWOWA Z RZODKIEWKĄ >

< KOTLETY MIELONE Z KAPUSTĄ I KASZA MANNĄ PODDUSZANE



Wyszukaj przepis wpisując w pole Google nazwę składnika lub potrawy:

Komentarze (16)

Dodaj komentarz
  • wiosenka27

    Kolejne kapuściane kotlety:) Bardzo fajne:)

  • asiakusy

    Przepraszam, że to dodaję w komentarzach, najlepiej po prostu skasuj mnie po przeczytaniu :) ale nie podajesz do siebie maila. Wszędzie piszesz "tartka" zamiast tarka, i to bardzo bije po oczach, bo prowadzisz blog bardzo starannie. A kotlety są fajne, no i naprawdę "za grosik" :)

  • grumko

    Fajne i jakie wydajne danie;-)

  • cuda.wianki

    brzmi smacznie, kiedys na pewno sprobuje!

  • Gość: [pollyzeczki] 77.223.225.*

    uwielbiam wszelkie mielone kotlety :P i te wypróbuje bo az mi slinka pociekla :)

  • emma001

    Cos dla mnie bo ja juz zwykłych mieloniaków mam dosc ;)

  • dagmara_65

    Wiosenko ... miło mi, że podobają się Tobie moje kotlety. Pozdrawiam:)
    Asiu ... dzięki za uwagę. Od dzisiaj obiecuję poprawę. Pozdrawiam :)
    Grumko ... rzeczywiście są wydajne. Pozdrawiam :)
    Cudawianeczko ... no to życzę smacznego! Pozdrówki :)
    Pollyzeczki ... ja też takie kotlety lubię. Wypróbuj, skoro Ci poleciała ślinka i życze smacznego! Pozdrówki :)
    Emmo ... cieszę się, że trafiłam w Twój gust! Pozdrawiam :)

  • smaczek99

    Smaczne-i juz,mam prosbe do pani DAGMARA65-poszukuje do kupienia DANIA ZA GROSIK z grudnia 2009 lub do osob czytajacych ten blog,mam ogromna nadzieje,ze jest osoba ,ktora moze mi pomoc /wystawic na aukcje/nie trace nadziei,moj email igwoj@o2.pl

  • dagmara_65

    Smaczek99 przykro mi , ale nie posiadam tego numeru "Dań za grosik". Może skontaktuj się z redakcją tego miesięcznika. Być może mają archiwalne numery. Pozdrawiam :)

  • Gość *.finemedia.pl

    Ja takich kotlecikow nie obtaczam w bulce. Zamiast tego obsmazam szybko z obu stron a pozniej przekladam do rondla i zalewam goracym sosem pieczeniowym (na porcje z 0.5kg miesa daje 4 sosy rozrobione wg przepisu na opoakowaniu). Calosc pyrkoli na ogniu jakies 40 min.
    Wtedy juz jak kto lubi: z ziemniakami, ryzem, makaronem albo po prosty z chlebkiem.

  • dagmara_65

    Gościu Twoja wersja też mi się podoba. Robię i ja takie podduszane w sosie kotleciki. Pozdrawiam :)

  • Gość: [Anna B] *.dynamic.chello.pl

    PRZEPYSZNE !!!! Nawet moja córka która nie przepada za mielonym powiedziała że od dziś mogę jej takie robić

  • dagmara_65

    Aniu świetnie! cieszę się, że te kotleciki posmakowały .... zwłaszcza Twojej córeczce :)
    Pozdrawiam serdecznie :)

  • soniaodwojtka

    Ja robię te kotleciki trochę inaczej. Uformowane kotleciki daję do dużego głębokiego garnka, i zalewam bulionem z przecierem pomidorowym, albo po prostu wodą z przecierem i kostką rosołową, i duszę to do miękkości w tym sosiku, on podczas duszenia sam gęstnieje. podaję z ziemniaczkami. Danie bardzo dobre, wychodzi tego dużo z małą kwotę.

  • Gość: [lidia] *.radomsko.hypnet.pl

    czy białą kapustę mogę zastąpić kapustą pekińską?

  • dagmara_65

    Soniaodwojtka świetny pomysł :)

    Lidia nigdy nie robiłam z kapustą pekińską, ale myślę, że Twój pomysł jest warty wypróbowania.

Dodaj komentarz

© W KUCHENNYM OKNIE
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci