Menu

W KUCHENNYM OKNIE

Wypróbowane przepisy kulinarne ze zdjęciami. Proste i tanie na co dzień jak i te bardziej wyszukane.

KAPUŚNIAK PODHALAŃSKI

dagmara_65

Kapuśniak ten najlepiej smakuje na wiosnę, kiedy to główny jego składnik jest jeszcze młody. Obecnie gotuję tą zupę dość często, aby nasycić siebie i rodzinę jej apetycznym smakiem. Przepis pochodzi z Dania za grosik nr 1/2010.


kapuśniak podhalański

 

Składniki:

  • 1 główka młodej kapusty  (ok. 1,20 kg )
  • 40 dag boczku wędzonego
  • 60 dag ziemniaków
  • 1 duża cebula (ok.12 dag)
  • ½  łyżeczki  majeranku
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 1 duży liść laurowy
  • sól, cukier, pieprz do smaku

 

Wykonanie:

Obrane i umyte ziemniaki kroimy w kostkę i gotujemy.

Boczek kroimy w kostkę i odstawiamy. Oczyszczoną i opłukaną  kapustę kroimy w grubą kostkę. Dodajemy po 1 łyżce soli i cukru. Mieszamy i przekładamy do garnka.

Zalewamy 2 litrami wody i zagotowujemy. Dodajemy połowę boczku, liść laurowy, ziarna ziela angielskiego i majeranek. Gotujemy 5 minut bez przykrycia, po czym dodajemy ziemniaki wraz z wywarem i dalej gotujemy jeszcze kilka minut. W tym czasie dajemy na patelnię boczek,  pokrojoną w kostkę cebulę i  podsmażamy do zeszklenia się cebuli.

Wsypujemy mąkę i stale mieszając trzymamy na ogniu ok. 3 minuty. Zawartość patelni zalewamy ok. 1 szklanką letniej wody. Doprowadzamy do wrzenia po czym wlewamy do garnka z gotującą się kapustą z ziemniakami. Gotujemy jeszcze ok. 2 minut. Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku.

 

kapuśniak podhalański

 

SMAKI MOJEGO OGRODU >

< MASŁO RÓŻANE

Wyszukaj przepis wpisując w pole Google nazwę składnika lub potrawy:




Komentarze (6)

Dodaj komentarz
  • justmydelicious

    chyba pomyślę nad zrobieniem kapuśniaku :)

  • katarzyna_sar

    Piękny kapuśniaczek, taki, jaki powinien być:-) Smacznie wygląda, jestem przed śniadaniem i właśnie burczy mi w brzuchu, pozdrawiam:-)

  • Gość: [Ewa Smaczniutkie.pl] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Ładny kapuśniak. Lubię bardzo.

  • dorota20w

    alez apetycznie wygląda !
    pozdrawiam znad miski bigosu z mlodek kapusty :)

  • Gość: [pollyzeczki] 77.223.225.*

    brdzo lubie kapusniaczek :) z mlodej kapusty jeszcze nie robilam ..spróbuje :)

  • ugotujmy

    a gdyby tak jeszcze dosypac koperku.. pysznie!

© W KUCHENNYM OKNIE
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci