Menu

W KUCHENNYM OKNIE

Wypróbowane przepisy kulinarne ze zdjęciami. Proste i tanie na co dzień jak i te bardziej wyszukane.

BIGOS Z MŁODEJ KAPUSTY

dagmara_65

To smaczne i pożywne jedzonko gości ostatnio na moim stole  dość często.

Dopomina się o ten bigosik moja rodzinka, więc robię. Nie będę ukrywać, że mi też smakuje. Tradycyjny bigos poszedł jak na razie w odstawkę. Króluje taki najzwyklejszy, ale bardzo apetyczny.

 

bigos z młodej kapusty

 

Składniki:

  • 1 duża główka młodej kapusty ( ok.1,60 kg)
  • 15 dag cebuli
  • 30 dag  żeberek
  • 60 dag kiełbasy zwyczajnej
  • 1 liść laurowy
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 1 łyżka smalcu
  • 2 łyżki mąki
  • sól, pieprz do smaku

 

Wykonanie:

Kapustę oczyszczamy, myjemy i szatkujemy niezbyt drobno. Lekko solimy.

Żeberka oczyszczamy, myjemy. Zalewamy w oddzielnym garnku wodą tylko tak, aby przykryći gotujemy pod pokrywką do chwili, aż mięso będzie odstawać od kości. Poszatkowaną kapustę zalewamy w garnku niewielką  ilością wody, wrzucamy ziele angielskie, liść laurowy i gotujemy bez przykrycia, mieszając od czasu do czasu. Z żeberek ściągamy mięso, kroimy na małe kawałki i dajemy do kapusty. Wywaru z gotowania żeberek nie wylewamy.

Z kiełbasy ściągamy skórkę i kroimy w kostkę. Pokrojoną w kostkę cebulę dajemy na patelnię ze smalcem i podsmażamy do zeszklenia. Dodajemy do niej kiełbasę i stale mieszając smażymy na wolnym ogniu. Zawartość patelni wykładamy do garnka,  zostawiając trochę do wykonania zasmażki.

Pozostałą na patelni kiełbasę posypujemy 2 łyżkami mąki i stale mieszając podsmażamy.

Gdy  mąka zeszkli się i straci smak surowizny, zalewamy wywarem z gotowania żeberek

i wylewamy do gotującego się bigosu, gdy kapusta będzie już miękka. Trzymamy jeszcze kilka minut na otwartym ogniu, stale mieszając.

Dosmakowujemy solą i pieprzem. Bigos jest smaczniejszy gdy postoi co najmniej kilka godzin i  "przegryzie się".

 

bigos z młodej kapusty

 

bigos z młodej kapusty

 

BUŁKI MAŚLANE >

< ZIELONA ZUPA Z BROKUŁÓW



Wyszukaj przepis wpisując w pole Google nazwę składnika lub potrawy:

Komentarze (16)

Dodaj komentarz
  • Gość: [Ewa Smaczniutkie.pl] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Taki z młodą kapustą i wkładką czyli kiełbasą robi zawsze moja teściowa, a ja wolę bez dodatków mięsnych.

  • justmydelicious

    uwielbiam smak i zapach młodej kapusty na ciepło :)

  • ses-ame

    Ależ tu u ciebie sympatycznie:)) i super potrawy serwujesz:) Bigos pierwsza klasa!! :)

  • anytsujx

    Uwielbiam taki bigosik z młodej kapusty... pysznie wygląda u Cibie :)

  • Gość: [pollyzeczki] 77.223.225.*

    juz planuje na sobotni obiad:) obłenie wyglada twoja kapustka mniam :)

  • gosiaa99

    O jeje wszedzei bigosy i kapuski, tez musze zrobic!:)

  • Gość: [Magda] 78.155.115.*

    Bardzo dobry. Polecam wszystkim. Mojemu mężowi tak zasmakował, że cały czas by go jadł. Jedna porcja się skończyła, minęły cztery dni i znowu gotuję. Właśnie jestem w trakcie. Naprawdę bardzo smaczny. Polecam.

  • wrotka_online

    Właśnie rozglądam się za przepisem na bigos z młodej kapusty. Bardzo fajna propozycja.

  • dagmara_65

    Wrotka polecam Ci jak najbardziej tą potrawę!
    Ewuniu z pewnością bez dodatków mięsnych jest pyszna!
    Paula ja też!
    Ses-ame wow! dzięki :)
    Justynko dzięki! też mi taki bigosik bardzo smakuje !
    Pollyzeczki na obiad jak najbardziej! dzięki !
    Gosiu no właśnie!, bo mamy teraz na nie sezon!
    Magda no to świetnie! cieszę się, że tak Twojemu Mężowi posmakował. A ponieważ szybko się robi, to trzeba się tylko cieszyć :)


    Pozdrawiam Was cieplutko !

  • Gość *.play-internet.pl

    Pyszny :-) dziękuje bardzo wreszcie wyszedł mi taki o jakim marzyłam :-)

  • dagmara_65

    Gościu cieszę się, że bigosik posmakował :) pozdrówki!

  • Gość: [rozi] 109.207.106.*

    Kochana czy żeberka mają być surowe czy może wedzone? Właśnie robię na surowych... Nie wiem czy dobrze?

  • dagmara_65

    Rozi dobrze robisz. Żeberka mają być surowe. Smacznego!

  • Gość: [Damian] *.adsl.inetia.pl

    właśnie gotuję swój pierwszy bigos z młodej kapusty w życiu i spośród wielu wybrałem właśnie Twój przepis;) jak na razie zapachy super- także połowa sukcesu już jest a za jakiś czas zobaczymy jak druga połowa sukcesu- smak :)

  • Gość: [ADA] *.199.110.109.in-addr.arpa

    witam

    własnie pierwszy raz zrobiłam ten właśnie bigos i juz żałuję że jest już go tak mało:(

  • Gość: [Ala] *.dynamic.chello.pl

    Dziękuję za przepis, bo bigosik wyszedł bardzo smaczny. Już raz robiłam, a jutro znów chce go powtórzyć. :)

Dodaj komentarz

© W KUCHENNYM OKNIE
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci