Wypróbowane przepisy kulinarne ze zdjęciami. Proste i tanie na co dzień jak i te bardziej wyszukane.
Blog > Komentarze do wpisu

BIGOS Z MŁODEJ KAPUSTY

To smaczne i pożywne jedzonko gości ostatnio na moim stole  dość często.

Dopomina się o ten bigosik moja rodzinka, więc robię. Nie będę ukrywać, że mi też smakuje. Tradycyjny bigos poszedł jak na razie w odstawkę. Króluje taki najzwyklejszy, ale bardzo apetyczny.

 

bigos z młodej kapusty

 

Składniki:

  • 1 duża główka młodej kapusty ( ok.1,60 kg)
  • 15 dag cebuli
  • 30 dag  żeberek
  • 60 dag kiełbasy zwyczajnej
  • 1 liść laurowy
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 1 łyżka smalcu
  • 2 łyżki mąki
  • sól, pieprz do smaku

 

Wykonanie:

Kapustę oczyszczamy, myjemy i szatkujemy niezbyt drobno. Lekko solimy.

Żeberka oczyszczamy, myjemy. Zalewamy w oddzielnym garnku wodą tylko tak, aby przykryći gotujemy pod pokrywką do chwili, aż mięso będzie odstawać od kości. Poszatkowaną kapustę zalewamy w garnku niewielką  ilością wody, wrzucamy ziele angielskie, liść laurowy i gotujemy bez przykrycia, mieszając od czasu do czasu. Z żeberek ściągamy mięso, kroimy na małe kawałki i dajemy do kapusty. Wywaru z gotowania żeberek nie wylewamy.

Z kiełbasy ściągamy skórkę i kroimy w kostkę. Pokrojoną w kostkę cebulę dajemy na patelnię ze smalcem i podsmażamy do zeszklenia. Dodajemy do niej kiełbasę i stale mieszając smażymy na wolnym ogniu. Zawartość patelni wykładamy do garnka,  zostawiając trochę do wykonania zasmażki.

Pozostałą na patelni kiełbasę posypujemy 2 łyżkami mąki i stale mieszając podsmażamy.

Gdy  mąka zeszkli się i straci smak surowizny, zalewamy wywarem z gotowania żeberek

i wylewamy do gotującego się bigosu, gdy kapusta będzie już miękka. Trzymamy jeszcze kilka minut na otwartym ogniu, stale mieszając.

Dosmakowujemy solą i pieprzem. Bigos jest smaczniejszy gdy postoi co najmniej kilka godzin i  "przegryzie się".

 

bigos z młodej kapusty

 

bigos z młodej kapusty

 

czwartek, 10 czerwca 2010, dagmara_65
http://wkuchennymoknie.blox.pl/2010/06/BIGOS-Z-MLODEJ-KAPUSTY.html
Komentarze
2010/06/10 10:43:19
Taki z młodą kapustą i wkładką czyli kiełbasą robi zawsze moja teściowa, a ja wolę bez dodatków mięsnych.
-
2010/06/10 12:09:44
uwielbiam smak i zapach młodej kapusty na ciepło :)
-
2010/06/10 15:57:27
Ależ tu u ciebie sympatycznie:)) i super potrawy serwujesz:) Bigos pierwsza klasa!! :)
-
2010/06/10 18:37:29
Uwielbiam taki bigosik z młodej kapusty... pysznie wygląda u Cibie :)
-
2010/06/10 19:25:00
juz planuje na sobotni obiad:) obłenie wyglada twoja kapustka mniam :)
-
2010/06/10 19:57:29
O jeje wszedzei bigosy i kapuski, tez musze zrobic!:)
-
Gość: Magda, 78.155.115.2*
2010/08/21 17:51:34
Bardzo dobry. Polecam wszystkim. Mojemu mężowi tak zasmakował, że cały czas by go jadł. Jedna porcja się skończyła, minęły cztery dni i znowu gotuję. Właśnie jestem w trakcie. Naprawdę bardzo smaczny. Polecam.
-
2011/05/24 15:42:18
Właśnie rozglądam się za przepisem na bigos z młodej kapusty. Bardzo fajna propozycja.
-
2011/05/25 08:56:36
Wrotka polecam Ci jak najbardziej tą potrawę!
Ewuniu z pewnością bez dodatków mięsnych jest pyszna!
Paula ja też!
Ses-ame wow! dzięki :)
Justynko dzięki! też mi taki bigosik bardzo smakuje !
Pollyzeczki na obiad jak najbardziej! dzięki !
Gosiu no właśnie!, bo mamy teraz na nie sezon!
Magda no to świetnie! cieszę się, że tak Twojemu Mężowi posmakował. A ponieważ szybko się robi, to trzeba się tylko cieszyć :)


Pozdrawiam Was cieplutko !
-
Gość: , user-109-243-72-233.play-internet.pl
2011/06/09 19:28:14
Pyszny :-) dziękuje bardzo wreszcie wyszedł mi taki o jakim marzyłam :-)
-
2011/06/16 00:28:54
Gościu cieszę się, że bigosik posmakował :) pozdrówki!
-
Gość: rozi, 109.207.106.14*
2012/07/10 21:23:33
Kochana czy żeberka mają być surowe czy może wedzone? Właśnie robię na surowych... Nie wiem czy dobrze?
-
2012/07/10 21:32:56
Rozi dobrze robisz. Żeberka mają być surowe. Smacznego!
-
Gość: Damian, 178-36-213-51.adsl.inetia.pl
2012/07/12 11:04:31
właśnie gotuję swój pierwszy bigos z młodej kapusty w życiu i spośród wielu wybrałem właśnie Twój przepis;) jak na razie zapachy super- także połowa sukcesu już jest a za jakiś czas zobaczymy jak druga połowa sukcesu- smak :)
-
Gość: ADA, nat-zg2-88.199.110.109.in-addr.arpa
2012/08/10 13:02:25
witam

własnie pierwszy raz zrobiłam ten właśnie bigos i juz żałuję że jest już go tak mało:(
-
Gość: Ala, 89-69-159-184.dynamic.chello.pl
2012/09/20 18:36:37
Dziękuję za przepis, bo bigosik wyszedł bardzo smaczny. Już raz robiłam, a jutro znów chce go powtórzyć. :)

Uwaga autorska:

Zamieszczone na tym blogu zdjęcia i teksty są mojego autorstwa. Kopiowanie ich i jakiekolwiek wykorzystywanie  na  stronach internetowych lub w innych środkach publicznego przekazu bez mojej zgody jest zabronione w myśl Ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych z dnia 04.02.1994r. Dz.U.Nr 24, poz. 83).




 

Przepisy na Wielkanoc

 

 

 

przepisy na pączki, oponki i faworki(chrusty)


przepisy na torty i torciki

 

szbkie i proste dania

 

przepisy na ciasta i inne słodkości z jabłkami


 przepisy na szybkie i łatwe ciasta

 

pomidory,papryka-potrawy i przetwory

 

Przepisy na ciasta bez pieczenia

 

kapusta, kalafior, brokuły -  przepisy kulinarne

 

zupy-przepisy


Przepisy na sałatki

 

przepisy na surówki

 

przepisy na serniki i ciasta z serem

 

przepisy na ciasta z kremem, masą


Przepisy na placuszki


przepisy na ciasta biszkoptowe


naleśniki-przepisy

 






kromkachleba.caritas.plCo ósma osoba w Polsce-prawie 5 mln

-żyje poniżej minimum egzystencji.

Co druga osoba żyjąca w nędzy

nie ma ukończonych 19 lat. Co trzecia

 to DZIECKO poniżej 14 roku życia. 

 








Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne Lista Blogów Kulinarnych Top Blogi