Wypróbowane przepisy kulinarne ze zdjęciami. Proste i tanie na co dzień jak i te bardziej wyszukane.
Blog > Komentarze do wpisu

ZUPA POMIDOROWA Z MAKARONEM

Zupę tą dość często gotuję. Jest to jedna z ulubionych zup mojej rodziny. Ja też ją lubię i jeść  i gotować. Jest jak wiadomo prosta w wykonaniu.

Robię ją  z makaronem lub ryżem. Główny składnik w zasadzie mam osiągalny przez cały rok. W sezonie letnio-jesiennym smakuje jednak najbardziej, bo mam do dyspozycji świeże pomidory.

Teraz póki co ugotowałam ją z przecieru.

W ubiegłym roku zrobiłam znaczną jego ilość z własnej uprawy tego smacznego i bogatego m.in. w potas warzywa.

 

 

 

zupa pomidorowa z makaronem

 

 

Składniki:

  • 1 litr przecieru pomidorowego własnej roboty lub kupionego w kartonach (2x500g)
  • 25 dag kości od schabu
  • 30 dag skrzydła indyczego
  • ewentualnie ok. 15 dag szpondra 
  • 1 duża marchewka (ok. 15 dag)
  • 1 średnia pietruszka (ok.8 dag)
  • kawałek selera (ok.7 dag)
  • kawałek pora (ok.10 dag)
  • 1 mała cebula (ok. 5 dag)
  • 3 płaskie łyżki mąki pszennej + ½ szklanki mleka
  • ¾ szklanki śmietany
  • sól, cukier do smaku
  • 1 nieduża łodyga lubczyka  lub przyprawa maggi do zup
  • natka pietruszki
  • ok. 3 litry wody

 

ponadto:

  • 1 opakowanie makaronu (ok. 40 dag)

 

 

Wykonanie:

Kość, szponder i skrzydło oczyszczamy, myjemy i gotujemy. W tym czasie obieramy marchewkę, pietruszkę, seler, por i  myjemy. W całości wrzucamy do gotującego się wywaru, po ok. 30 minutach gotowania się kości.

Po upływie 20 minut wlewamy przecier pomidorowy,dajemy po 1 płaskiej łyżce soli i cukru. Wrzucamy do zupy kostki rosołowe, łodygę lubczyka i upieczoną na ogniu cebulę.

Dalej gotujemy (ok. 20 minut). Robimy zaprawę mączną z 3 płaskich łyżek mąki i ½ szklanki mleka i zagęszczamy  zupę. Gotujemy jeszcze kilka minut.

Zabielamy śmietaną i ewentualnie dosalamy. Podajemy z makaronem i drobno posiekaną natką pietruszki.

 

 

zupa pomidorowa z makaronem

 


zupa pomidorowa z makaronem

sobota, 29 maja 2010, dagmara_65
http://wkuchennymoknie.blox.pl/2010/05/ZUPA-POMIDOROWA-Z-MAKARONEM.html
Komentarze
2010/05/29 08:54:25
Zupa pomidorowa to chyba ulubione pierwsze danie prawie wszystkich Polaków, dzieci na pewno :)
-
2010/05/29 09:20:30
pysznie wygląda. POmidorowa to jedna z tych ulubionych zup :)
-
2010/05/29 13:48:47
Moja od dawna ulubiona zupa:)
-
2010/05/30 15:47:14
Moja także ulubiona i mojej córki..czasami w zimie wrzucam pomidory... z puszki :)
-
Gość: szczeniaczek26, afth80.neoplus.adsl.tpnet.pl
2010/12/02 08:10:30
Jestem młodą mężatką i stawiam dopiero pierwsze kroki w sztuce kulinarnej. Zup praktycznie nie robiłam, nie licząc zupek - kremów, ale nie ma to jak talerz porządnej zupy pomidorowej :)... no więc skusiłam się na pomidorówkę wg Pani przepisu.Wyszła bardzo dobra ale pojawił się w czasie gotowania pewien problem. Otóż w przepisie jest podany litr przecieru pomidorowego - ja miałam w lodówce koncentrat pom. 30% i kartonik przecieru ( tzw passaty) 500g... i nie wiedziałam za bardzo co mam dać i w jakich proporcjach... więc dałąm 3 łyżki koncentratu i połowa przecieru z kartoniku ... ale może zupa byłaby lepsza gdybym dała ten cały litr przecieru tylko jak on wygląda? W słoiku? W butli? Z reguły są w małych słoikach lub w kartonikach i w gramach a nie w litrach...To pewno głupie pytania ale naprawdę jestem laikiem kuchennym i wszystko muszę mieć czarno na białym:) Dziękuję za odpowiedz i pozdrawiam!
-
2010/12/02 09:43:10
Szczeniaczku zupę pomidorową robię z przecieru zrobionego wg przepisu już wcześniej opublikowanego tutaj: wkuchennymoknie.blox.pl/2010/05/ZUPA-POMIDOROWA-Z-MAKARONEM.html. Dodam link do wpisu, aby było bardziej zrozumiałe.
Masz słuszne podejrzenia. Tego przecieru mogło być za mało, lepiej dać dwa kartoniki po 500 g. Widziałam w sprzedaży właśnie takie przeciery (w kartonach po 500g) firmy Pudliszki lub Podravka. Co prawda 500g przecieru to nie jest dokładnie 500 ml, ale zawsze można sobie odmierzyć. Jak będziesz dodawać przecier do zupy to po prostu co jakiś czas próbuj czy Ci odpowiada ta ilość. Z koncentratu nigdy nie robiłam. Trzeba byłoby po prostu za każdym dodaniem jego porcji również próbować smak zupy. A w sezonie najlepsza jest ze świeżych pomidorów. Pozdrawiam Cię cieplutko:)
-
Gość: szczeniaczek26, afth80.neoplus.adsl.tpnet.pl
2010/12/02 17:45:20
dziękuję ślicznie za odpowiedź:) teraz już wszystko wiem - spróbuję tez zrobić przecier wg pani przepisu - na pewno lepszy niż sklepowy z konserwantami.. pozdrawiam!
-
2010/12/02 18:11:34
Cieszę się, że udało mi się pomóc. Podałam niewłaściwy link do przecieru , ale jak widzę poradziłaś sobie :)
Sorry za błąd :(
A właściwy link tutaj: wkuchennymoknie.blox.pl/2010/09/PRZECIER-POMIDOROWY.html

uwaga autorska





 

 przepisy kulinarne na Wielki Post

przepisy na ciasta przekładane

przepisy na serniki i ciasta z serem

przepisy na torty i torciki

przepisy na pączki, oponki i faworki

przepisy na ciasta bez pieczenia

przepisy na ciasta z kremem, masą

przepisy na ciasta i inne wypieki drożdżowe

przepisy na ciasta biszkoptowe

przepisy na ciasta z owocami

przepisy na ciasta i inne słodkości z jabłkami

przepisy na zupy

przepisy na szybkie i proste dania

przepisy na sałatki

przepisy na surówki

przepisy na placuszki

przepisy na dania z makaronem

przepisy na naleśniki

 

 






kromkachleba.caritas.plCo ósma osoba w Polsce-prawie 5 mln

-żyje poniżej minimum egzystencji.

Co druga osoba żyjąca w nędzy

nie ma ukończonych 19 lat. Co trzecia

 to DZIECKO poniżej 14 roku życia. 

 






Akcja: Nie kradnij zdjęć!





Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl
Lista Blogów Kulinarnych Top Blogi