Menu

W KUCHENNYM OKNIE

Wypróbowane przepisy kulinarne ze zdjęciami. Proste i tanie na co dzień jak i te bardziej wyszukane.

ZUPA JARZYNOWA Z KURCZAKIEM

dagmara_65

Jedna z ulubionych zup mojej rodziny. Ja też lubię tą zupę, zarówno gotować jak i jeść.

Nie jest jakaś skomplikowana, szybko się gotuje, dobrze smakuje.... I co tu jeszcze chcieć :) . Warto ją po prostu gotować od czasu do czasu. Szczególnie smaczna jest ze świeżymi, młodymi warzywami w okresie wiosennym. Póki co ugotowałam ją jeszcze na starych warzywach, ale gdy tylko będę w posiadaniu młodych z pewnością  ugotuję ją ponownie i to nie raz.

 

 

zupa jarzynowa z kurczakiem

 

Składniki:

  • 40 dag filetów z kurczaka
  • 40 dag ziemniaków
  • 2 marchewki (ok.15 dag)
  • 1 pietruszka (ok.8 dag)
  • kawałek selera (ok.7 dag)
  • 20 dag groszku zielonego
  • 1 cebula (ok. 7 dag)
  • 2 -3 skrzydełka z kurczaka
  • natka pietruszki
  • 2 żółtka
  • ¾ szklanki śmietanki słodkiej kremówki
  • sól, pieprz  do smaku
  • 2,5 litra wody
  • 2 - 3 łyżki oleju

 

 

Wykonanie:

Do garnka wlewamy 2,5 litra wody, wrzucamy oczyszczone i umyte skrzydełka i gotujemy. W tym czasie filety z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej i dajemy posiekaną cebulę stale mieszając.  Jak się zeszkli dajemy pokrojone filety z kurczaka. Mieszamy co jakiś czas. Warzywa obieramy i myjemy.

Ziemniaki kroimy w kostkę, marchew, seler i pietruszkę w małe plasterki. Tak rozdrobnione warzywa dodajemy do podsmażających się filetów.

Dodajemy groszek zielony. Całość podsmażamy na małym ogniu jeszcze ok. 8 minut mieszając, aby się nie przypaliło. Zawartość  patelni przenosimy do  gotującej  się wody. Gotujemy ok. 20 minut dość intensywnie.

Pod koniec gotowania dajemy sól i pieprz do smaku.

Zdejmujemy z ognia i zabielamy śmietaną zmiksowaną z żółtkami. Podajemy z drobno posiekaną natką pietruszki.

 

 

 

zupa jarzynowa z kurczakiem

 

zupa jarzynowa z kurczakiem

 

 

Polecam również:

 

 

zupa neapolitańska zupa jarzynowa z kokardkamizupa jarzynowa z ryżemzupa pomidorowa z makaronem

 

 

 

 

Komentarze (5)

Dodaj komentarz
  • Gość: [Ewa Smaczniutkie.pl] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Masz rację taka zupa najlepiej smakuje z młodych warzyw.

  • ugotujmy

    ja bardziej od gotowania zup lubię je zjadac. a jak mają dużo warzyw to są zdecydowanie najpyszniejsze.

  • mydelicious

    i ile tych warzyw w niej! tak wiosennie i zdrowo!

  • wiosenka27

    Bardzo apetycznie wygląda ta zupka:)

  • ilka_86

    pyszna i bardzo apetyczna zupka!:)) mniam

© W KUCHENNYM OKNIE
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci