Menu

W KUCHENNYM OKNIE

Wypróbowane przepisy kulinarne ze zdjęciami. Proste i tanie na co dzień jak i te bardziej wyszukane.

WIOSENNA ZUPA SZCZAWIOWA Z JAJEM....TONĄCYM

dagmara_65

Zupę tą gotuję głównie wiosną, kiedy pojawia się pierwszy szczaw. Kolejne pory roku tzn. lato i jesień obfitują w tak dużą różnorodność warzyw, iż zapominam o tej zupie, aż do następnego sezonu wiosennego.

 

wiosenna zupa szczawiowa z jajem ... tonącym

 

Składniki:

  • ok. 50 dag młodego szczawiu
  • 30 dag żeberek wieprzowych
  • 5-6 łodyżek szczypiorku (ok. 2 dag)
  • 3 łyżki mąki + ½ szklanki mleka
  • ½ szklanki śmietany
  • 3 litry wody
  • sól, cukier do smaku

 

ponadto:

  • kilka gałązek koperku
  • jajka ugotowane na twardo

 

Wykonanie:

Żeberka obgotowujemy ok. 45 minut w wodzie, po czym wyjmujemy, oddzielamy od kości, kroimy na małe kawałki i ponownie dajemy do wywaru. Szczaw oczyszczamy, płuczemy, siekamy i wrzucamy do gotującego się wywaru.

Szczypiorek płuczemy, drobno kroimy i wrzucamy do szczawiu. Gotujemy ok. 20 minut. Robimy zaprawę mączną na mleku i dodajemy do gotującej się zupy.

Dodajemy sól i cukier do smaku. Gotujemy jeszcze 3 minuty. Zabielamy śmietaną. Podajemy z jajkiem na twardo, drobno posiekanym koperkiem i pieczywem razowym pełnoziarnistym.

 

 

wiosenna zupa szczawiowa z jajem...tonącym

 

wiosenna zupa szczawiowa z jajem...tonącym

 

 

PASTA JAJECZNA Z KOPERKIEM >

< ŚWIDERKI W KAPUŚCIE

Wyszukaj przepis wpisując w pole Google nazwę składnika lub potrawy:




Komentarze (9)

Dodaj komentarz
  • edysia79

    Zupa i zdjęcia z jajem :)))
    Jeszcze nie jadłam szczawiowej..

  • mydelicious

    heh fajne to jajo i smaczna zupka :)

  • ugotujmy

    szaleństwo z tą ozdobą!:-)

  • anytsujx

    Świetne wykonanie ;)

  • andzia-35

    Ale fajnie Ci to wyszło, hahahaha...

  • mojamalakuchnia

    Śliczne to jajeczko :-) No i zupa bardzo dobra!

  • dagmara_65

    Edysiu miło mi, że podoba Ci się mój pomysł na zupę. U mnie w domu nie przepadamy za zupą szczawiową, ale na wiosnę nawet nam smakuje i gotuję ją przynajmniej raz. Pozdrawiam :)
    Paula dzięki i pozdro :)
    Asiejko, a widzisz tak mi coś czasami padnie na głowę i koniecznie muszę to zrealizować! Pozdrowionka :)
    Anytsujx dzięki i pozdro :)
    Andziu miło mi, że potrafiłam Cię rozśmieszyć. Pozdrowionka:)
    Aniu cieszę się, że jajeczko przypadło Ci do gustu. Pozdrawiam :)

    Wszystkim życzę miłej niedzieli :)

  • n_ina

    jakie wesołe zdjęcie :)

  • Gość *.89-161.tel.tkb.net.pl

    makabra to jajo
    na podwieczorek pewnie:
    smaker.pl/przepisy/ciasta-i-desery/przepis/paluchy-wiedzmy,22053
    lub
    smaker.pl/przepisy/dania-glowne/przepis/paluszki-rycerzy,32281.

© W KUCHENNYM OKNIE
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci