Menu

W KUCHENNYM OKNIE

Wypróbowane przepisy kulinarne ze zdjęciami. Proste i tanie na co dzień jak i te bardziej wyszukane.

ROSÓŁ

dagmara_65

Rosół gotuję nie za często, zwykle na niedzielny obiad. Mam już opracowany własny przepis

i tego się trzymam. Nie to, że uważam swój za najlepszy ze wszystkich przepisów na świecie, ale dlatego, że nam taki ugotowany wg tej receptury po prostu smakuje.

Gdy mam go w planie gotować  kupuję dość dużego kurczaka, odcinam udka, piersi i je zwykle zamrażam do późniejszego wykorzystania. Natomiast z tego co mi zostaje gotuję rosół dodając oczywiście jeszcze to co zapisałam w składnikach.

 

 

rosół

 

Składniki:

  • 1 korpus z kurczaka (ok. 60 dag)
  • 1 skrzydło indycze extra ( ok. 50 dag)
  • 25 dag szpondra
  • 15 dag żołądków kurzych
  • 2 średnie marchewki (ok.15 dag)
  • 1 średnia pietruszka (ok.6 dag)
  • kawałek selera (ok.7 dag)
  • mały kawałek pora (ok. 4 dag)
  • pół średniej cebuli (ok. 3 dag)
  • 1 duży liść laurowy
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • sól i pieprz do smaku
  • ok. 4 l wody

dodatkowo:

  • makaron nitki
  • natka pietruszki

 

Wykonanie:

Szponder oczyszczamy, myjemy i gotujemy ok. 30 minut w małym garnku w niewielkiej ilości wody.

W tym czasie kurczaka oczyszczamy, myjemy, odcinamy udka, piersi i odkładamy je do wykorzystania na inną potrawę.

Żołądki i skrzydło dokładnie oczyszczamy, myjemy i wraz z korpusem wkładamy do garnka

o poj. 6 litrów. Zalewamy do połowy wodą i gotujemy. Wlewamy wywar ze szpondrem, uzupełniamy prawie do pełna wrzącą wodą i gotujemy na wolnym ogniu ok. 2 godzin. Warzywa oprócz cebuli obieramy, myjemy i wrzucamy do  rosołu na 40 minut przed zakończeniem gotowania. Dajemy 1 płaską łyżkę soli, liść laurowy i ziarna ziela angielskiego.

Cebulę myjemy, nie obieramy (łupina cebuli nadaje rosołowi żółty kolor). Jej połowę podpiekamy na ogniu i wrzucamy przed końcem gotowania do rosołu.

Podajemy z makaronem nitki, pokrojoną w talarki marchewką i drobno posiekaną natką pietruszki.

 

 

rosół

 

ŚWIDERKI W KAPUŚCIE >

< SAŁATKA MAKARONOWA Z OGÓRKIEM I SZYNKĄ



Wyszukaj przepis wpisując w pole Google nazwę składnika lub potrawy:

Komentarze (5)

Dodaj komentarz
  • Gość: [Ewa Smaczniutkie.pl] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Każdy ma swoją ulubioną wersję rosołu. U mnie rosół jest zawsze. Jest to dla mnie baza dla innych zup, zresztą nie wyobrażam sobie niedzieli bez talerza rosołu i pomyśleć, że jako dziecko nie lubiłam tej zupy.

  • mydelicious

    wygląda pysznie taki domowy rosół :)

  • anytsujx

    Nasza ulubiona zupa :)

  • katarzyna_sar

    Cudownie wygląda ten rosół:-)

  • Gość: [Marek] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    hmm rewelacyjnie wygląda :) rosołek to moja ulubiona zupka na niedziele na pewno spróbuje tego przepisu dziękuje :)

© W KUCHENNYM OKNIE
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci