Menu

W KUCHENNYM OKNIE

Wypróbowane przepisy kulinarne ze zdjęciami. Proste i tanie na co dzień jak i te bardziej wyszukane.

GALARETA Z NÓŻEK WIEPRZOWYCH

dagmara_65

Robię od czasu do czasu galaretę. Choć jest trochę pracochłonna to jednak warto pokusić  się i ugotować. Sama ją bardzo lubię, rodzina też chętnie ją zjada. Galareta galaretą, ale to oblizywanie kostek ze spacerówek po odlaniu wywaru, to jest dopiero rarytas.

 

 

galareta z nóżek wieprzowych

 

Składniki:

  • 2-3 nóżki  wieprzowe (ok.3 kg)
  • 1 golonka indycza (ok.50 dag)
  • 50 dag szpondra
  • 2 średnie marchewki (ok.20 dag)
  • 1 pietruszka (ok. 10 dag)
  • kawałek selera (ok.6 dag)
  • 2 liście laurowe
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • pół małej cebuli
  • 2 zęby czosnku
  • ok. 5 litrów wody
  • sól, pieprz do smaku

 

Wykonanie:

Szponder oczyszczamy, myjemy, zalewamy wodą i gotujemy. Po upływie godziny dajemy oczyszczoną i umytą golonkę i dalej gotujemy. Nóżki dokładnie oczyszczamy, myjemy, dajemy do 7 litrowego garnka i zalewamy do ¾ pojemności  zimną wodą. Gotujemy na małym ogniu do chwili aż mięso zacznie oddzielać się od kości. Trwa to ok. 4 godzin.

W trakcie gotowania wlewamy do nóżek gotujący się szponder z golonką i wywarem.

Na 30 minut przed zakończeniem gotowania dajemy obrane warzywa, ziele angielskie, liście laurowe, sól i pieprz do smaku.

Pod koniec gotowania podpieczoną na ogniu cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Odstawiamy do przestudzenia. Jeszcze ciepły przelewamy na durszlak.

Wywar odstawiamy do dalszego ochłodzenia, a z durszlaka wybieramy mięso i marchew, które następnie kroimy w drobną kostkę. Z wywaru zlewamy lub wybieramy łyżką tłuszcz, który wypłynął na wierzch. Do filiżanek lub małych kubeczków  po jogurcie dajemy porcje marchewki i mięsa i zalewamy wywarem.

Odstawiamy do całkowitego zatężenia się galarety w chłodne miejsce lub do lodówki.

Wyjmujemy z foremek bezpośrednio przed podaniem i układamy na talerzu np. na liściach sałaty.

•  •

galareta z nóżek wieprzowych

 

 

ZUPA JARZYNOWA Z KOKARDKAMI >

< PLACEK ZE ŚLIWKAMI



Wyszukaj przepis wpisując w pole Google nazwę składnika lub potrawy:

Komentarze (6)

Dodaj komentarz
  • kasiaaaa24

    Fanem galarety jest mój Mąż :) Muszę Mu o niej przypomnieć :) Fajnie wyglądają takie małe galaretki.

    Pozdrawiam :)

  • mydelicious

    piękne zdjęcie, ale takich specyfików ja nie tykam :)

  • anytsujx

    Galaretki ślicznie się prezentują :)

  • agnieshia

    Dagmaro-widzę ,że nie dodajesz żelatyny,czy nie masz problemów z zastygnięciem tej galaretki???Wiem,że niektórzy nie dają,ze względu na kolagen zawarty w nóżkach,ale czasem to nie wystarcza do zastudzenia...Galaretki pięknie się prezentują,a ja bardzo lubię takie ,,żarełko'' i chętnie bym się skusiła;)Prosze o odp.
    pozdrawiam

  • dagmara_65

    Agnieshia nie miałam nigdy problemów z zastygnięciem tej galaretki. Gotowanie wywaru przez 4 godziny na tyle ją zatęża, że nie ma potrzeby dawać żelatyny. Pozdrawiam Cię cieplutko :)

  • Gość: [st.] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Proponuję dużo czosnku. Na tą ilość nawet 5 ząbków, chyba , że ktoś nie lubi. Pieprz najlepiej w ziarnach

© W KUCHENNYM OKNIE
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci