Menu

W KUCHENNYM OKNIE

Wypróbowane przepisy kulinarne ze zdjęciami. Proste i tanie na co dzień jak i te bardziej wyszukane.

ZUPA JARZYNOWA Z BOCZKIEM

dagmara_65

Bardzo smaczna i szybka w wykonaniu zupa. Robiłam ją po raz pierwszy i zamierzam ją od czasu do czasu gotować bo warto. Przepis pochodzi z miesięcznika Dania za grosik nr 1/2010. Trochę go zmodyfikowałam.

 

 

zupa jarzynowa z boczkiem

 

Składniki:

  • 45 dag ziemniaków
  • 20 dag marchwi
  • 20 dag groszku zielonego ( użyłam mrożony)
  • 13 dag pora
  • 20 dag boczku wędzonego chudego
  • 2 - 3 skrzydełka z kurczaka
  • 4 łyżki oleju
  • sól, pieprz do smaku
  • 2 litry wody

 

Wykonanie:

Do garnka wlewamy  wodę, wrzucamy oczyszczone i umyte skrzydełka, gotujemy. W tym czasie  warzywa oczyszczamy i myjemy. Ziemniaki  kroimy w kostkę, marchew w drobne paski, por w talarki.  Na patelnię wlewamy olej i podduszamy rozdrobnione warzywa. Groszek zagotowujemy, wylewamy wodę. Boczek kroimy w paski i podsmażamy na patelni. Do gotujących się skrzydełek dajemy podduszone na oleju warzywa, groszek i boczek. Gotujemy ok. 30 minut.

Dajemy sól i pieprz do smaku.

 

zupa jarzynowa z boczkiem

 

zupa jarzynowa z boczkiem

 

 

GOŚCINIEC >

< TORT ANANASOWO - CYTRYNOWY

Wyszukaj przepis wpisując w pole Google nazwę składnika lub potrawy:




Komentarze (4)

Dodaj komentarz
  • gosiaa99

    Śliczne bulionówki :)) A co do zupki, jutro też robię jarzynową..niestety nie mam boczku, ale dodam trochę następnym razem ;)

  • gosiuwka

    Uwielbima zupy. Kazdego rodzaju. A zdjecie tej jest az nazbyt apetyczne. Nie moge doczekac sie obiadu ;-)

  • ugotujmy

    lubię wyjadac zupę z wielkiego kubka :-)

  • Gość: [kocila] *.tvk.torun.pl

    Ta zupa to taka podróbka trochę wielkopolskich ślepych ryb. Polecam wypróbować oryginał.

© W KUCHENNYM OKNIE
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci